Witam, widziałem ze ktos miał do sprzedania lampy HQL na gwint, chciałbym sie dowiedzic cos o takich lampach.
Czy potrzebują równiez jakiego specjalnego zasilania?
Czy są rownierz wydajne jak zarniki HQL?
Czy sie nadają do holendra?
To ja ostatnio pozbywałem się tych lamp. HQL to wysokoprężne lampy rtęciowe do których potrzebne są zapłonniki. Cena nowej lampy to ok 300zł. W tym układzie może nie wyglądać to aż tak ciekawie. Jedno jest pewne, wyglądają dużo lepiej od przemysłowych opraw HQI.
konkretne informacje na temat HQL na gwint E27 znajdziesz na stronie http://fisher.weikrim.eu.org chyba w dziale DIY jak sie nie myle jest artkuł na ten temat
plto napisał(a):konkretne informacje na temat HQL na gwint E27 znajdziesz na stronie http://fisher.weikrim.eu.org chyba w dziale DIY jak sie nie myle jest artkuł na ten temat
młody akwa maniak w Oświetlenie· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 7771
Chciał bym wykonać takie oświwtlenie w swoim akwarium 120l wymiary 100x30x40
Doradzi ktoś ile żarówek założyć? Rośliny to tylko kryptokoryny mech i anubiasy. Teraz mam oświetlenie t5 2x39w Screenshot_...
qqrq w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2168
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...
Ela_Słupsk w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3046
Witam. Kupiłam nową żarówkę do akwarium - parametry : 15W, 750 lm,6400K ,T42U E14 - chińska(nigdzie w mieście lepszej nie było - same ciepłe albo 100lm ale na większy gwint i też ciepłe).
Tylko nie w...
RAS w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2891
Mam takie pytanie jak będą się zachowywać rośliny przy źródle światła o barwie 5000k czy nie będzie to za mało czy bezwzględne minimum to 6500k ????
Mam na myśli takie źródło światła
http://www.xeno...
DTANK w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3422
Witam ostatnio natknąłem się na ciekawy produkt i noszę się z zamiarem kupna i przetestowania.
3 dostępne moce 60Lumenów/Watt, 6400 kalwinów 8000 godzin żywotność
65W 3900 Lumenów
85W 5100 Lumenów
...
JakubS w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 632
Witam,
Zastanawiam się czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania jeśli chodzi o mieszkanie oświetlenia. Wiem, że łączenie HQI oraz T5 to w miarę standard i nie ma z tym problemu.
Dziś natomias...
Szczero w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3576
Witam!
Chcę zmienić oświetlenie z 2x36 W T8 na coś mocniejszego. Zastanawiam się nad energooszczędnymi żarówkami, ale nie wiem czy takie rozwiązanie byłoby dobre dla roślin, a w końcu tylko o nie t...
mephisto13 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 653
Mam pytanko bo mam mały dylemat, chciałbym pomóc wzrostowi roślin:
obecnie mam oświetlenie 2x15w interpet daylight(6500K) żarówki energooszczędne do akwarium 64L i zastanawiam się żeby zamienić jedną...
aldred w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 675
Witam
Natrafiłem ostatnio na ciekawą świetlówkę kompaktową którą montuje się na miejsce żarówki halogenowej. Czy ktoś miał z czymś takim styczność? Jak to świeci? Była by to ciekawa forma oświetlenia...
markus383 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 432
WItam!!!
Mam pytanie czy światło o barwie 6400K będzie dobre do roślinnego?? Jak dużo można dać żarówek LED'owych o mocy 1,5W?? Czy ze cztery wystarczą do akwarium 375L??
Pzdr!!!
Mateusz...
Statystyki
Ten temat przegląda 239 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570967
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36927
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 238 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej