Nawozy macro i micro oraz woda kranówa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nawozy macro i micro oraz woda kranówa

Liczba wyświetleń: 4041·Odpowiedzi: 13
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Łoś Łódź
Cześć

Mam takie pytanie. Mam 300 litrowe akwarium. Jako podłoże mam zwykły żwir(nie żadne aktywne czy substraty). Dzisiaj podmieniłem 70 litrów wody. Lałem prosto z kranu bez żadnych antychlorów. Po wlaniu tej wody od razu wlałem odpowiednią ilość nawozu micro. I moje pytanie, czy woda kranówa nie ma wpływu na ten nawóz micro? na jego przyswajalność? Bo wiem że się nie powinno lać nawozów po zastosowaniu antychloru ale ja jego nie zastosowałem.
Pozdrawiam

slepy

Łoś
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

Pewnie ma, zależy ile jakich związków zawiera twoja woda kranowa? Pewnie tego nie wiesz skoro pytasz?

TenOdTego
Ranga: Aktywny użytkownik

Łoś Łódź
Częściowo wiem od wodociągów z ich strony internetowej. Ale ja nie o tym. Chodzi mi o to czy kranówa a konkretnie chlor(czy chloramina) w niej zawarta nie wpłynie na nawóż micro który wlałem? Czy nie będzie efektu tak jak po antychloru że nawóz micro się że tak wyraże "deaktywuje"?
Pozdrawiam

slepy

Łoś

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 sty 2026, 17:36   (#4)  

Wracamy do mojego pierwszego pytania. Skąd wiesz że masz chlor w wodzie i skąd wiesz ile go tam masz jeśli w ogóle tam jest?

TenOdTego

Łoś Łódź
??? To chyba ja raczej wracam do pytania. Przecież napisałem że patrzyłem na strone wodociągów i jest tam napisane ile jest chloru zawartego w wodzie.
Pozdrawiam

slepy

Łoś

12 sty 2026, 17:41   (#6)  

Ale nadal nie podałeś ile tego chloru jest w tej wodzie, skąd mamy wiedzieć co piszą twoje wodociągi?

TenOdTego

Łoś Łódź
Jest 0,15 ÷ 0,40 mg/l.
Pozdrawiam

slepy

Łoś

To jest przeciętna ilość jeśli chodzi o kran, często spotykany wynik. Przyjmijmy górną granicę czyli 0,4. Podmieniasz 25% wody więc stężenie spada do 0,1. W twoim wypadku wystarczy zaczekać z dozowaniem mikro kilka godzin od podmiany i wolny chlor zniknie.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

Łoś Łódź
OK tak będe robił na przyszłość tylko teraz jak zrobiłem tą podmiane kranówy i od razu wlałem ten nawóz mikro to czy coś z tego micro będzie w wodzie? Bo nie czekałem tych paru godzin.
Pozdrawiam

slepy

Łoś

spider72 Wick, Szkocja
Większość powinna zostać, bo podmiana wody nie byla taka duża.
Dla pewności, możesz jutro podać 50% tego co wlaleś dzisiaj.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Adrian_pa Luksemburg
Zawsze myślałem że chlor jest szkodliwy bo w większych stężeniach jest żrący dla ryb (uszkadza skrzela) ale o tym żeby miał znaczenie dla stężenia nawozów nie słyszałem. Jeśli się mylę to może ktoś mnie wyprowadzi z błędu?
Osobiście jak mogę to wlewam wodę odstana, ale jeśli nie mam to kran. Uważam ze taka praktyka jest dla większości akwarystów lepsza niż bawienie się z RO, bo niestety jeśli ktoś nie pilnuje Ro regularnie (wymiana membran, filtrów i uzdatnianie zawsze w takich samych stężeniach) to skoki parametrów przy podmianach bardziej akwarium zaszkodzą niż kranówka, choćby trochę z chlorem ale generalnie zawsze taka sama..
35l i 92l

Adrian_pa

Miasto: Luksemburg

BATERIA Poznań
Chlor w wodzie wodociągowej bym pomijał, bo w dzisiejszych czasach jest go coraz mniej w oczyszczaniu wody. Te uzdatniacze i antychlory do podmienianej wody to moim zdaniem strata pieniędzy. Ja natychlor stosuję jedynie jak robię sprzętowi kąpiel w wybielaczu którego składnikiem jest chlor i wtedy po kąpieli dodaję antychloru do pojemnika w którym jeszcze przez jakiś czas po przepłukaniu moczę sprzęt przed włożeniem do akwarium. Nie wiem czy przepłukanie pod kranem by nie załatwiło sprawy, ale dla spokoju ducha robię też i płukanie w antychlorze :)

Co do nieserwisowanego filtra RO święta prawda, jeśli ktoś nie kontroluje parametrów choć co jakiś czas, tylko na pamięć dodaje mineralizatora, to po roku takich działań może już jakaś zmiana nastąpić niewątpliwie.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Adrian_pa napisał(a):Zawsze myślałem że chlor jest szkodliwy bo w większych stężeniach jest żrący dla ryb (uszkadza skrzela) ale o tym żeby miał znaczenie dla stężenia nawozów nie słyszałem. Jeśli się mylę to może ktoś mnie wyprowadzi z błędu?
Osobiście jak mogę to wlewam wodę odstana, ale jeśli nie mam to kran. Uważam ze taka praktyka jest dla większości akwarystów lepsza niż bawienie się z RO, bo niestety jeśli ktoś nie pilnuje Ro regularnie (wymiana membran, filtrów i uzdatnianie zawsze w takich samych stężeniach) to skoki parametrów przy podmianach bardziej akwarium zaszkodzą niż kranówka, choćby trochę z chlorem ale generalnie zawsze taka sama..

Chlor jest silnym utleniaczem. Nawozy mikro w kontakcie z nim tracą stabilność. Chelaty jako struktura np. z żelazem mogą zostać naruszane/niestabilne, a co za tym idzie gorzej dostępne dla roślin lub nawet wcale jeśli taki jon żelaza się wytrąci. Po prostu stają się nieaktywne, nieużyteczne.

Jeżeli korzystasz z twardej i alkaicznej kranówki to na pewno nie jest to opcja lepsza niż RO, choćby ono miało się jakoś nieszczęśliwie z biegiem czasu rozjechać. Duże ilości Ca i Mg to blokady. Fakt, rośliny rosną nawet i w takiej wodzie, ale na pewno nie jest to wzorowa kondycja ani rozwój. Nie krytykuję nikogo kto korzysta z kranówki, ale stwierdzenie, że jest lepsza od RO jest bardzo odważne. Chyba że masz w kranie miękką wodę, co jest rzadkością, ale zdarza się - wtedy szczerze Ci zazdroszczę. Na tym forum zdecydowaną większość problemów z prowadzeniem zbiornika zgłaszają akwaryści lejący właśnie kran bo jest po prostu zabetonowany.

Nie musisz idealnie tak samo mineralizować wody RO przy każdym serwisie i nie dojdzie wtedy do żadnych szkodliwych skoków parametrów, o których piszesz. Podmiana dotyczy zwykle 25-30% wody w akwarium i nie jesteś w stanie zbyt wiele wówczas zaszkodzić. Nawet wlewając czyste RO dla korekty parametrów - nie szkodzisz. To zbyt mała skala.

Jeżeli korzystasz z kranówki z wodociągu to nawet nie licz na to, że cały czas lejesz wodę o tych samych parametrach. Pozory mylą ;)

jacekp1

Wpływ na przyswajalność nawozów ma przede wszystkim wyższe Kh i pH 
Wyższe pH to szybszy rozpad chelatow a tym samym krótszy dostęp do składników odżywczych 
Przy wyższym Kh mogą wystąpić blokady.
Już na samym starcie pobierania mikro dzięki wyższemu kh tworzą się  związki nierozpuszczalne tychże składników a tym samym  są niedostępne dla roślin 
Lejemy nawozy a rośliny dalej głodują 

Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9125
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8300
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4795
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG_5010.jpg

Purigen - mleczna woda po pierwszym użyciu

TheRendash w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2638
Witam serdecznie, Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024. Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr) Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
IMG_9640.jpg

Problem z mleczną wodą,

Martino w Filtracja · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 19186
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku. Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4145
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9179
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5110
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6649
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

woda w dyfuzorze

Gość w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13003
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?

Statystyki

Ten temat przegląda 425 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 424 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.