Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tygodnie, na samym początku myślałem że trafiłem na jakieś słabe sztuki. Później były pierwsze próby leczenia w oddzielnym zbiorniku, u jednego skalara udało się załagodzić objawy produktami typu cmf, healthtosan od tropicala i solą akwarystyczną (oczywiście oddzielnie) wrócił do zbiornika ogólnego i po około dwóch tygodniach padł, zrobiłem mu sekcje: trochę płynu w środku, wątroba piaskowa z czerwonymi plamkami, poza tym nie zauważyłem nic innego gołym okiem.
Po tym trochę zapomniałem o tym co się działo, co parę tygodni wyławiałem jedną rybę. Około 2 miesiące temu kolejne skalary przestawały jeść, wtedy podejrzenie padło na wiciowce, wykonałem leczenie protosolem w akwarium ogólnym, stan ryb się poprawił, zaczęły być bardziej ruchliwe, lecz nie na długo. Jakiś czas po kuracji znowu się pogorszyło i kolejny skalar zdechł. Około 3/4 tygodnie temu pozostałe dwa skalary zaczęły mniej jeść, teraz właściwie już wcale nie jedzą. Pojawiają się kolejne objawy.
Opis przebiegu choroby u skalarów:
-brak apetytu, "wiszenie" w jednym miejscu w akwarium
-postrzępione płetwy, dziury, uszkodzenia ciała, przezroczyste odchody
-utrata równowagi, leżenie bokiem na dnie, wychudzenie
-powolna śmierć leżąc gdzieś w roślinach czy na dnie
Dodam, że u skalarów wszystko dzieję się bardzo wolno, czasem od zauważenia objawów do śmierci mija nawet miesiąc.
Przez ostatni tydzień padło mi kilka brzanek mszystych, niektóre osobniki miały/mają dziury na ciele (zdjęcia)
kirysy wydają się być niewzruszone.
Opis zbiornika
-akwarium 240l, działa od około dwóch lat
-
filtracja unimax 150 i 250 oraz skimmer. Filtracja mechaniczna, ceramika, w jednym koszu zeolit
-
podłoże aktywne yokuchi jiban soil
-podmiany co tydzień 30% woda ro z kranówką 70/30 (kranówka bardzo twarda, uzdatniana antychlorem)
-co2 w ciągu dnia 2 bąbelki na sekundę
-obsada: skalary aktualnie 2szt, kirysy sterby i spiżowe ok. 10szt, brzanki mszyste ok.20szt,
-ryby karmione raz dziennie
pokarmami suchymi tropical
-parametry wody
no3-30
no2-0,5
gh-8
ph-6,8
temperatura wody 26 stopni
-nawozy invital ferox, macro, okazjonalnie carbo
W razie braku jakichś informacji proszę pytać, uzupełnię.
Pozdrawiam