Witam Wszystkich,
Czy mogę prosić o pomoc w skorygowaniu mojego akwarium? Trochę utknąłem i mam wrażenie, że im więcej czytam/ oglądam to tym większy mętlik mam w głowie i wiele sprzeczności.
Od jakiegoś czasu (~3 miesięcy) nie mogę zwalczyć zielonych glonów nitkowatych. Dodatkowo zauważyłem, że wzrost roślin (nawet tak szybko rosnących jak
Limnophila) wyraźnie zwolnił. O dziwo Monte Carlo rośnie ok.
Próbowałem modyfikować sposób nawożenia, ilość światła, podmiany wody itp, jednak bez sukcesu :/
Będę wdzięczny za porady, ponieważ nie chcę zbyt wielu rzeczy zmieniać jednocześnie.
Akwarium na zdjęciu jest po niedawnym agresywnym koszeniu i przesadzeniu kilku roślin. Dopiero odbijają.
Miesiąc temu kupiłem system RO i stopniowo zmiękczałem wodę.
Może to być przydatne, więc podam parametry wody zanim zacząłem filtrować wodę:
-pomiar 19.10
-kh 6
-gh 10
-ph 6,9
-NH4 0
-No2 0.025
-No3 20
- Cu 0
-Po4 0.2
-Fe 0.05
-K 8
-CO2 23
W tym tygodniu zbadałem większość parametrów:
-Gh 5
-KH2
-PH 6,8
-NH4 0
-No2 0.025
-No3 30
-Po4 1,8 (zastanawiam się skąd skok fosforanów)
-K 12
Szczegóły akwarium:
1. Wymiary akwarium (60x30x30) pojemność 54l
2. Moc i rodzaj oświetlenia (ilość WAT, rodzaj światła: LED, T5/T8, HQI) oraz ile godzin jest włączone oświetlenie? Twinstar 60B (30W, 1900 lumenów) świeci przez 8h
3. Rodzaj
podłoża: żwirek czarny + Complete Subtrate od Tetry
4. Rodzaj systemu CO2: CO2 podawane z butli + reaktor. CO2 właczane godzinę przed właczeniem światla, wyłaczane 30 min przed wyłączeniem
5. Rodzaj
filtracji (aquael ultramax BT)
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne? Wszystkie kosze zasypane ceramiką, w jednym gąbka +pre filtr
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h? Tak
8. Temperatura wody : 23*C
9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz):
- twardość ogólna GH - 5
- twardość węglanowa KH - 2
- pH wody 6,8
- poziom NO3 - 30
- poziom PO4 - 1,8
- poziom CO2 - 24 (indykator wskazuje liminkowo jasno zielony)
- poziom NO2 - 0.025
- poziom Fe -0,05
- poziom Mg - brak testu
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie
Qualdrop basic grow + micro. Dodatkowo co jakiś czas podaję liquid carbo trochę.
Dodatkowo z qualdrop GH plant+ oraz KH+ dodawane do wody RO aby osiągnąc Gh5, KH 2 (TDS ~150)
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? Tak
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp). NIE
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany) 1 podmiana tygodniowo ok 50%. Podmieniam 20l a netto wody jest ok 40l
14. Czy w akwarium są
korzenie lub kamienie (jakie?) Dragon stone + red wood
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium: co 2 dni? Staram się mechanicznie usuwać nitki
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych? Nie
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub? Tak. Podałem ostatnio Healthosan od Tetry.
18. Czy używasz lampy UV? Nie
19. Jak często karmisz ryby? Raz dziennie lub co dwa dni podaję granulki (np tetra min) oraz Proteiny/ tabletki z alg. Raz w tygodniu podaję mrożony
pokarm Tubifex/Artemię
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? 5x kirysek panda, 7x neon diamentowy, 5x tetra rasbora, 2x danio choprai, 4x gupik +
krewetki neocardiny
21. Jak długo funkcjonuje akwarium. Akwarium wystartowało pod koniec lutego. Początkowo jako low-tech, jednak stopniowo przybyło między innymi CO2