Problem z glonami i wzrostem roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z glonami i wzrostem roślin

Liczba wyświetleń: 4525·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Wszystkich,

Czy mogę prosić o pomoc w skorygowaniu mojego akwarium? Trochę utknąłem i mam wrażenie, że im więcej czytam/ oglądam to tym większy mętlik mam w głowie i wiele sprzeczności.

Od jakiegoś czasu (~3 miesięcy) nie mogę zwalczyć zielonych glonów nitkowatych. Dodatkowo zauważyłem, że wzrost roślin (nawet tak szybko rosnących jak Limnophila) wyraźnie zwolnił. O dziwo Monte Carlo rośnie ok.
Próbowałem modyfikować sposób nawożenia, ilość światła, podmiany wody itp, jednak bez sukcesu :/
Będę wdzięczny za porady, ponieważ nie chcę zbyt wielu rzeczy zmieniać jednocześnie.

Akwarium na zdjęciu jest po niedawnym agresywnym koszeniu i przesadzeniu kilku roślin. Dopiero odbijają.

Miesiąc temu kupiłem system RO i stopniowo zmiękczałem wodę.
Może to być przydatne, więc podam parametry wody zanim zacząłem filtrować wodę:
-pomiar 19.10
-kh 6
-gh 10
-ph 6,9
-NH4 0
-No2 0.025
-No3 20
- Cu 0
-Po4 0.2
-Fe 0.05
-K 8
-CO2 23

W tym tygodniu zbadałem większość parametrów:
-Gh 5
-KH2
-PH 6,8
-NH4 0
-No2 0.025
-No3 30
-Po4 1,8 (zastanawiam się skąd skok fosforanów)
-K 12

Szczegóły akwarium:

1. Wymiary akwarium (60x30x30) pojemność 54l
2. Moc i rodzaj oświetlenia (ilość WAT, rodzaj światła: LED, T5/T8, HQI) oraz ile godzin jest włączone oświetlenie? Twinstar 60B (30W, 1900 lumenów) świeci przez 8h
3. Rodzaj podłoża: żwirek czarny + Complete Subtrate od Tetry
4. Rodzaj systemu CO2: CO2 podawane z butli + reaktor. CO2 właczane godzinę przed właczeniem światla, wyłaczane 30 min przed wyłączeniem
5. Rodzaj filtracji (aquael ultramax BT)
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne? Wszystkie kosze zasypane ceramiką, w jednym gąbka +pre filtr
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h? Tak
8. Temperatura wody : 23*C
9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz):
- twardość ogólna GH - 5
- twardość węglanowa KH - 2
- pH wody 6,8
- poziom NO3 - 30
- poziom PO4 - 1,8
- poziom CO2 - 24 (indykator wskazuje liminkowo jasno zielony)
- poziom NO2 - 0.025
- poziom Fe -0,05
- poziom Mg - brak testu
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie
Qualdrop basic grow + micro. Dodatkowo co jakiś czas podaję liquid carbo trochę.
Dodatkowo z qualdrop GH plant+ oraz KH+ dodawane do wody RO aby osiągnąc Gh5, KH 2 (TDS ~150)
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? Tak
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp). NIE
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany) 1 podmiana tygodniowo ok 50%. Podmieniam 20l a netto wody jest ok 40l
14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (jakie?) Dragon stone + red wood
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium: co 2 dni? Staram się mechanicznie usuwać nitki
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych? Nie
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub? Tak. Podałem ostatnio Healthosan od Tetry.
18. Czy używasz lampy UV? Nie
19. Jak często karmisz ryby? Raz dziennie lub co dwa dni podaję granulki (np tetra min) oraz Proteiny/ tabletki z alg. Raz w tygodniu podaję mrożony pokarm Tubifex/Artemię
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? 5x kirysek panda, 7x neon diamentowy, 5x tetra rasbora, 2x danio choprai, 4x gupik + krewetki neocardiny
21. Jak długo funkcjonuje akwarium. Akwarium wystartowało pod koniec lutego. Początkowo jako low-tech, jednak stopniowo przybyło między innymi CO2
Załączniki
20251204_100945.jpg
glony
20251204_144414.jpg
akwarium

jacol
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
1. Zmniejsz oświetlenie, na początek o połowę (domyślam się, że masz możliwość regulacji mocy lampy).
2. Zmniejsz NO3 oraz PO4 (w tym kontekście zastanów się nad tym, czy nie przekarmiasz ryb),
3. Ogranicz podawanie micro.
4. Przemyśl możliwość podawania CO2 przez całą dobę (te 23 ppm CO2 to zmierzone, czy z wyliczenia?).

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Jeżel nie sprawdzi się metoda którą
zaproponował kolega wyżej to może w ten sposób

Praktycznie jeżeli podajemy CO2 to wymusza to na nas nawożenie mikro i makro + oświetlenie
Te cztery czynnik odpowiadają za wzrost roślin
Jeżeli chociaż jeden będzie w niewystarczających ilościach do pozostałych to będą rosły glony
To co napisałem wyżej to chyba wiedzą wszyscy dlatego
mozesz podejść w inny sposób niż do tej pory aby rozwiązać problem

Jeżeli podmieniasz wodę co tydzień to zwieksz nawożenie wszystkiego
Niech roślinom nic nie zabraknie
Na początku może być zwiększony wzrost glonów ale nie zmniejszaj nawożenia. Jak rośliny ruszą to glony powinny ustąpić
Krótko mówiąc proponuje nawożenie.EI.
Na koniec jedna zasada którą warto zapamiętać
Glony nie rosną od nadmiaru składników odżywczych tylko z braku równowagi (Nie pamiętam gdzie to wyczytałem )

Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka

prot

spider72 Wick, Szkocja
Tak jak kolega sugerowal powyżej, zmniejszenie intensywności światla o 40-50% pomoże opanować sytuację.
Z parametrów wody jakie podaleś, moim zdaniem glównym problemem jest za niski poziom CO2, bo makro to raczej nie brakuje.
Jeżeli masz KH2 i pH6.8 to poziom CO2 w wodzie jest okolo 10 mg/l, no chyba, ze to pH to bylo mierzone rano zanim woda nasycila się CO2.
Żeby mieć odpowiedni poziom CO2 przy KH2, to pH powinno wynosić 6.3.

Drop checker powinien być niżej, mniej więcej w polowie wysokosci akwarium.
Nie widzę nigdzie dyfuzora CO2, więc jeżeli rozpuszczasz CO2 w zewnętrznym dyfuzorze, to drop checker nie powinien być na przeciwko wylotu wody z filtra, bo będzie zawyżal wskazania zawartości CO2.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano 05 gru 2025, 13:42 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

Hej,
dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Zmniejszyłem ilość światła do 5/9 (9 stopniowy dimmer).
Zwiększyłem trochę ilość CO2 podawaną i wydłużyłem czas. Butla włącza się 2h przed światłem i wyłącza 30 min przed wyłączeniem
Rzeczywiście coś mi się nie zgadza z ostatnich pomiarów, dlatego powtórzę jutro potrzebne. Przestawiłem drop-checker i przy okazji wymieniłem indykator.

jacol

Dodam tylko od siebie ze jakakolwiek taktyke obierzesz to trzymaj sie tego przez jakis miesiac zanim zdecydujesz sie cos zmieniac. To czesty blad ze nie widzimy efektow po tygodniu i kombinujemy cos innego.

marikfox
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Hej,
dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Chciałem odczekać zanim odpiszę aż ustabilizuję poziom CO2. Wygląda na to, że rzeczywiście miałem problem dozowaniem.
Ciągle stopniowo modyfikuję ilość oraz czas podawanie CO2.
Dzisiaj zmierzyłem poziom dwukrotnie:
Godzina 12.00 (godzinę po włączeniu światła) PH=6,2; Kh=2; CO2(z tabel)= 38
Godzina 19.00 (w momencie wyłączenia światła i 30 min po odłączeniu CO2) PH=6,4; CO2=24.
Chyba może być?

@Focus_pl dlaczego sugerujesz podawanie CO2 24h/7 ? Jaka jest korzyść z tego? Nie potruję ryb w nocy?

Aktualizacja:
Po korekcie CO2, zmniejszeniu ilości światła, redukcji karmień (aktualnie karmię co 2-3 dni) mam wrażenie, że sytuacja zaczęła się poprawiać. Rośliny trochę ruszyły, choć rotala nadal słabo. Sytuacja z nitkowatymi poprawiła się chyba trochę, choć wciąż je na bieżąco je czyszczę. Pojawiło się za to trochę krasnorostów, które potraktowałem miejscowo liquid carbo.
Może to przez wahania CO2? Miałem trochę skoki jak zacząłem regulować zaworem.

Aktualne parametry wody z dzisiaj (pomiary o 19 kiedy wyłączyło się światło):
- twardość ogólna GH - 5
- twardość węglanowa KH - 2
- pH wody 6,4
- poziom NH4 - 0
- poziom NO3 - 15
- poziom PO4 - 1,0 (spadek z 1.8)
- poziom NO2 - 0.05 (lekki wzrost)
- poziom Fe - <0,05
- poziom K - 15+ (powyżej maksimum na skali) - Chyba następnym razem wymieszam wodę 1:1 z destylowaną bo skala w teście JBL`a jest do 15.

Mam tu pytanie. Czy teraz kiedy dodaje KH do wody, które zawiera dość dużo potasu sam w sobie, to czy nie lepiej byłoby podawać oddzielnie N oraz P zamiast NPK?

jacol

spider72 Wick, Szkocja
Jeżeli ryby nie dyszą przy powierzchni gdy stężenie CO2 jest największe (pH najniższe) to możesz tak zostawić.

Test KH dziala na zasadzie zobojętniania, więc jak woda zmienia barwę po 2 kroplach to znaczy że KH jest więcej niż 1 i nie więcej niż 2, wiec może być 1.1 lub 1.5 lub 1.9.
Jak chcesz zwięszyć rozdzielczość testu to użyj więcej wody niż test zaleca. Jak użyjesz 2x więcej wody to każda kropla odczynninka to 0.5 dKH.

Więcej potasu nie zaszkodzi, więc możesz dalej dozować NPK aż się nie skończy, a potem możesz zmienić jak chcesz.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

jacol napisał(a):@Focus_pl dlaczego sugerujesz podawanie CO2 24h/7 ? Jaka jest korzyść z tego? Nie potruję ryb w nocy?

Nie, nie potrujesz.
Jak masz obawy, zmniejsz podawanie, ale podawaj całą dobę i obserwuj przez tydzień.
Rano rzuć okiem na ryby, na indykator...

FoCuS_PL

Ok, zredukowałem wczoraj CO2 i zostawiłem na noc. Ryby żyją :)

O 11 zmierzyłem KH: 1.5 , PH wg testu pomiędzy 6.0 a 6.2.
Patrząc na tabelę dla PH 6.1 wychodzi, że CO2 jest 35,7.
Zostawić czy zredukować?
Załączniki
20251217_112352.jpg

jacol

BATERIA Poznań
Zostawić, bo to co z tabelki wynika to często pierdoły. Masz coś co obniża Ci pH w zbiorniku nie licząc podawanego CO2. Indykator wyraźnie pokazuje, że nie ma tam nawet 30ppm, a gdzie mowa o 37,5ppm, byłby wyraźnie żółty ten odczynnik, a jak dla mnie jest ciemno zielony, czyli szacował bym na 20-25ppm jeśli masz odczynnik do 30ppm. A jeśli masz odczynnik do 20ppm, to szacował bym na jakieś 15-18ppm

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

jacol napisał(a):Ok, zredukowałem wczoraj CO2 i zostawiłem na noc. Ryby żyją :)
O 11 zmierzyłem KH: 1.5 , PH wg testu pomiędzy 6.0 a 6.2.
Patrząc na tabelę dla PH 6.1 wychodzi, że CO2 jest 35,7.
Zostawić czy zredukować?

Obserwuj!!!
Indykator reaguje ze sporym opóźnieniem.
Powinno być OK, ale na wszelki wypadek przygotuj wodę na sporą podmianę.
Jeśli masz obawy, jeszcze zmniejsz podawanie.
Po kilku dniach poziom CO2 się z grubsza ustabilizuje i wtedy, jeśli będzie za mało, zwiększysz podawanie.
Życzę powodzenia!!!

FoCuS_PL

Dzięki,
tak też zrobię, dzięki

pozdrawiam
Jacek

jacol

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1749
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1521
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2483
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
IMG_0554.jpeg

POMOCY! Mam problem z roslina

akwagucio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3765
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach. Pozdrawiam
459105417_523573163587761_8334099609413252757_n.jpg

Skylight problem

Sigi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13638
Witajcie, dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje. Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie... Co mogę zrobić by np. manua...
20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3029
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2673
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5478
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2599
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3295
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Statystyki

Ten temat przegląda 1124 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1124 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.