Pytanie o niedobory - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie o niedobory

Liczba wyświetleń: 2405·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

24 paź 2004, 14:26 Pytanie o niedobory  (#1)  

Na lisciach żabienicy (ale nie tylko) pojawiają mi się dziury. Czasem poprzedza je żółtawo-beżowa plamka. I dalej prowadzi to to wymarcia całego liścia - dziury są coraz większe i liść staje się poszarpany. Niektóre liście brązowieją od krawędzi i też źle się to dla nich kończy.

Rośliny nie bąblują tak jak kiedyś.

Przez ponad rok nie miałem tego typu problemów.

Awkarium 120l, oswielone dosc dobrze (3xswietlowki awkarystyczne 25,30W), obsada dość duża (ławice neonek i razbor, kilka kosiarek).Naworzenie regularnie PLanta Gainer Classic według zaleceń przy podmianach wody. Podmiany co 7 dni, 30% objętości zbiornika z jednoczesnym odmulaniem.

Próbowałem dożywić AquaPlanem i Ferro Activ z Tropicala, ale nie widze znaczacej poprawy.

CO2 z bimbowni na wylocie drugiego filtra, ktory pracuje w synchornizacji z oświetleniem

Na czym może polegać problem?

Z góry dzięki
Andrzej Szewczyk
Moje akwarium

szewo
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 paź 2004, 15:40 Re: Pytanie o niedobory  (#2)  

szewo napisał(a):Na czym może polegać problem?

Na niedoborze albo nadmiarze pierwiastków.
https://roslinyakwariowe.pl/nawozeni ... niedobory/
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

24 paź 2004, 17:56   (#3)  

Wychodzi mi prawdopodobny niedobór potasu i/lub żelaza i/lub np. manganu.

Problem w tym, ze w stosowanych przeze mnie nawozach te pierwiastki były obecne, a dawkowalem je dosyc powiedzialbym obwicie.
Andrzej Szewczyk
Moje akwarium

szewo

enigma Wrocław

24 paź 2004, 18:11   (#4)  

szewo napisał(a):Wychodzi mi prawdopodobny niedobór potasu i/lub żelaza i/lub np. manganu.

Problem w tym, ze w stosowanych przeze mnie nawozach te pierwiastki były obecne, a dawkowalem je dosyc powiedzialbym obwicie.

Na twoim mijscu dałbym na początek troche poasu i obserował rośliny, jeżeli to nic nie da sprubój żelazo. Niestety lub stety metoda prób i błędów jest miarodajna.
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

24 paź 2004, 18:53   (#5)  

Sprawdż no2 i no3 .jak bedziesz miał za wysokie zaprzestań nawozenia na jakis czas.
Przynajmiej tymi nawozami które mają azot.
Lub jak nie masz testów zaprzestań całkowicie nawożenia ,wzrusz podłoże i podmieniaj wode tak jak podmieniasz .Tym sposobem nie zaszkodzisz i obserwuj.
Według mnie masz jakieś nadmiary które powodują te dziury.
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia

hirek1963

Piotr Baszucki

24 paź 2004, 19:29   (#6)  

Hirku mam bardzo podobny problem (post brązowe plamy na sagitri)
myślę że to nie tędy droga .Najpierw miałem te same problemy co "szewo".Dodałem potasu (ale bez magnezu)dziury nie znikały.Przestałem nawozić i podmieniałem wodę (jak sugerujesz).Pojawiły się plagi zielenic na roślinachi szybach.Po podmianach trzy razy na tydzień 30 litrów wody przez dwa tygodnie (100l akwa) nic się nie zmieniło (wspomnę że no2 -0,no3 - 10).Moim zdaniem wzruszenie podłoża spowoduje dostanie się do wody znacznej ilości fosforu a przy źle zbilansowanym nawożeniu lub wogóle jego braku katastrofa gwarantowana.Dziury i brązowienie roślin to ogólnie duży problem z którym jak na razie nikt sobie nie poradził.Jedyną wspólną rzeczą jaka łączy przypadek szewo i mój jest zastosowanie PCG .Nie chcę przywoływać do tablicy Bartka Lipczyńskiego,który zna ten nawóz z autopsji, ale coś w tym musi być.Tak naprawdę nie znamy jego składu mikroelementowego ,dodajemy do akwarium makroelementy i żelazo i efekty są mierne .Zmiany na młodych liściach to 99% mikroelementy,może czegoś jest za mało lub za dużo.Nikt nie ma złotej receptury(wiem że takiej nie ma ,bo każde akwarium jest inne,choć parametry wody szewo i mojej są zbliżone),ale do diaska coraz więcej ludzi popełnia ten sam błąd jaki nikt nie wie.Wywołałem Bartka bo pomyślałem że fachowcy mogą coś mądrego podpowiedzieć.

Piotr Baszucki

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 paź 2004, 00:35   (#7)  

Witam

Widze ze chyba bladzicie szukajac przyczyny w PGC , moje zdanie jest takie ze dajac dobry , zbilansowany nawoz mikro powiekrzyliscie apetyt roslin ktore zuzyly to czego jest w waszej wodzie najmniej (klania sie prawo Lebiga) wiec radze szukac przyczyny w magnezie i innych czynnikach nie w PGC a z tego co wiem kranowka Polska i nie tylko :lol: jest dosc uboga w Mg mimo jej wysokiej twardosci ogolnej.

Pozdrowka
Tyman

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

Piotr Baszucki

25 paź 2004, 07:13   (#8)  

Tyman napisał(a):
Widze ze chyba bladzicie szukajac przyczyny w PGC , moje zdanie jest takie ze dajac dobry , zbilansowany nawoz mikro powiekrzyliscie apetyt roslin ktore zuzyly to czego jest w waszej wodzie najmniej (klania sie prawo Lebiga) wiec radze szukac przyczyny w magnezie i innych czynnikach nie w PGC a z tego co wiem kranowka Polska i nie tylko :lol: jest dosc uboga w Mg mimo jej wysokiej twardosci ogolnej.

Pozdrowka
Tyman

Żle mnie zrozumiałeś Tyman.Nie powiedziałem że PGC jest zły,lecz zwróciłem jedynie uwagę na ten aspekt czekając na odpowiedź .
.Nie chcę przywoływać do tablicy Bartka Lipczyńskiego,który zna ten nawóz z autopsji, ale coś w tym musi być.

Jeżeli tak jest jak piszesz to super!!!!!!.
Natomiast jeśli chodzi o wodę to kranówka w Łodzi i okolicach na około 6mg/l Mg natomiast K około 1.5mg/l przy 66mg/l na litr Ca wychodzi na to że stosunek Ca/Mg jest jak 11/1 .Ja osobiście dodaję do podmian około 2,5mg/l Magnezu (co teraz daje 66/8,5 to 7-8/1) .To chyba dobry stosunek ? Magnez dodaję systematycznie a problemy nie znikają .Co dalej ? Nie wiem.Czy coś robię nie tak ?

Piotr Baszucki

adam1004a Gorzów

18 sie 2005, 20:27   (#9)  

mialem ten sam efekt. pomogl mi duzy dodatek potasu do wody. wsypalem 1g na 100l i nastepnego dnia roslinki odzyly, a amazonki wypuszczaja ladne zielone liscie. po tym dodatku zaczely roslinki puszczac tlen

adam1004a

Miasto: Gorzów

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5462
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
20220812_224825.jpg

Niedobory chyba makro na E tenellus

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5548
Dzień dobry Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
IMG_20220407_175549.jpg

Mineralizacja wody qualdropem a niedobory siarki

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6090
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
IMG_20211030_145904152.jpg

Nadmiaru/ niedobory

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7586
Witam. Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ? Parametry mam książkowe . Choc nie wiem czy to nie przez mikro

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3028
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2759
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Niedobory wg statystyk

zomer w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2290
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów. 1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny 2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2124
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Niedobory mikro na starych liściach

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3968
Dzień dobry Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza? Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...

2 tygodnie po restarcie i już nitki/niedobory

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3176
Witam, 9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT. Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...

Statystyki

Ten temat przegląda 405 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 404 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.