Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

Liczba wyświetleń: 3267·Odpowiedzi: 5
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni:
Zdławienie przepływu gazu powoduje wzrost ciśnienia na butelce czy jest możliwość rozsadzeni butelki ( czytałem o takiej możliwości) i chciałbym poznać opinie doświadczonych osób w tym temacie.
Podpatrzyłem że można zrobić coś w stylu odprowadzenia nadmiaru ciśnienia w butelce. Nepwno to zoastosuje.
Bimbrownia pracuje cały czas i teraz zastanawiam się jak zatrzymać podawanie gazu na noc czy zakręcić zaworek na baniak i puścić gaz na rurkę która będzie odpowiedzialna za upuszczanie ciśnienia czy np odkręcić korek z zacierem na noc i rano zakręcić tylko nie wiem jak zachowa się taki zacier czy w ogóle ma to sens aby nie podawać w nocy co2 z bimbrowni bo trochę kombinacji jest dużo ludzi podaje 24/h co2 jeśli chodzi o butlę to na noc się odcina gaz. Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady

PanPanek
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Powiem szczerze, że są bimbrownie powiedzmy wysokociśnieniowe i wtedy nie ma ryzyka rozsadzenia. Jeśli zaś mowa o klasyku z butelki po napoju, to nie tyle co by mogło rozsadzić, co na pewno powstały by nieszczelności na łączeniach z wężykiem i możliwe, że wężyk by wyskoczył. Butelki wbrew pozorom trochę wytrzymują, zwłaszcza te po coca-coli, one są na prawdę grube. Ja miałem kiedyś taki reaktor w butelek jednak zdecydowałem się na podawanie gazu całą dobę. Dlaczego ty chcesz koniecznie dozować tylko w dzień? Dozowanie całą dobę wiąże się z mniejszymi wahaniami pH.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Za dużo nie mam w tym temacie wiedzy, ale swego czasu, tj. bardzo dawno temu bimbrownie używałem 24h, wtedy nawet nie wiedziałem, że są indykatory co2 itp. Rybki miały się dobrze, niektóre się nawet spokojnie mnożyły. Przyduchy nie miałem, ale wiadomo, że bimbrownia potrafi być nieprzewidywalna. Teraz od wakacji mam butlę co2 i za radami forumowiczów też mam 24h/7, gdzie na początku wyłączałem ją na noc i obawiałem się zagazowania rybek w trybie podawania całodobowego. Jednakże nic takiego nie nastąpiło, roślinki przyspieszyły, codzienna kontrola indykatorem co2 na poziomie 30mg/l i rybki są ruchliwe i "wszędobylskie", nie wykazują żadnych niepokojących oznak.

ct65

BATERIA napisał(a):Powiem szczerze, że są bimbrownie powiedzmy wysokociśnieniowe i wtedy nie ma ryzyka rozsadzenia. Jeśli zaś mowa o klasyku z butelki po napoju, to nie tyle co by mogło rozsadzić, co na pewno powstały by nieszczelności na łączeniach z wężykiem i możliwe, że wężyk by wyskoczył. Butelki wbrew pozorom trochę wytrzymują, zwłaszcza te po coca-coli, one są na prawdę grube. Ja miałem kiedyś taki reaktor w butelek jednak zdecydowałem się na podawanie gazu całą dobę. Dlaczego ty chcesz koniecznie dozować tylko w dzień? Dozowanie całą dobę wiąże się z mniejszymi wahaniami pH.

Kiedyś miałem butle co2 cały zestaw i miałem ustawione że co2 zaczyna być podawane wraz z włączeniem światła i teraz tak czytam oglądam i jedni robią właśnie tak inni podają bez przerwy i tak sie cały czas zastanawiam dlatego szukam porady bardziej zaawansowanych. Jeśli podawanie gazu cała dobę nie zrobi szkody w baniaku to nie ma co kombinować z odpinaniem bimbrowni na noc teraz tylko zostanie stworzyć porządną konstrukcję. Jeśli chodzi o butelki to tak z coli nadają się idealnie. Pewnie niebawem zakupie zestaw tak jak to zrobiłem kiedyś wystartowałem z bimbrownia i bardzo szybko przeszedłem na butle

PanPanek

BATERIA Poznań
Jeśli chodzi o domowej roboty bimbrownie/reaktory to właśnie polecam reaktor na sodę i kwasek, jest stabilniejszy i sam dozuje kwasek do sody wraz ze spadkiem ciśnienia i reakcja powiedzmy jest stabilna. W przypadku drożdży najpierw nie ma nic, potem skoki się zdarzają i działa to jak dal mnie tak sobie. Reaktor na kwasek i sodę działa od razu z pełną mocą i przede wszystkim w miarę równo w porównaniu do bimbrowni, jest w stanie wytworzyć ciśnienie które przepchnie gaz przez dyfuzor minutę po uruchomieniu przez co łatwo już od samego startu mniej więcej wyregulować zaworek precyzyjny. Sam używałem takiego reaktora, jednak zabawa z nastawianiem tego od nowa co 2tygodnie mnie irytowała. Butlę napełniam raz na 6-7miesięcy za 20zł więc mi się to bardziej kalkuluje.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

spider72 Wick, Szkocja
Tutaj tani reaktor ciśnieniowy na kwasek i sodę razem z reduktorem, zaworem iglowym, licznikiem bąbelków i elektrozaworem, teraz 50% promocja z okazji black friday
https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 21%211%210
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_20250311_180207.jpg

Bimbrownia invital

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9584
Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?
co2b.JPG

Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 182 · Wyświetlenia: 198667
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...
YouTube

Bimbrownia

pewien_akwarysta w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5180
Witam. Macie jakieś przepisy na bimbrownie? Moje zawsze kończą się tak samo, reakcja na 3 dni lub żadna.

Bimbrownia do akwarium 400l

Baczek28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8758
Witam, mam akwarium 400 litrowe i przymierzam się do zakupu bimbrowni co2. Jaki zestaw polecacie?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6414
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Bimbrownia

ola821027 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14919
Wiam! Mam pytanie odnośnie bimbrowni-czy może ona stać w szafce poniżej akwarium??Czy na wężyku wychodzącym do akwarium powinien być zaworek przeciwzwrotny?Jeśli tak,to to "pokrętełko" na nim w trakc...

Bezpieczna instalacja CO2

sylwus w Technika CO2 · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12065
Cześć Parę lat temu straciłem obsadę przez nagły skok podawania CO2. Butla się skończyła... wiele jest takich postów na sieci. Po tym zdarzeniu na jakiś czas zrezygnowałem z podawania CO2, ale podwodn...

Kontroler pH - parę pytań

paweu w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3762
Hej, Przymierzam się do zakupu kontrolera/komputera do sterowania pH. - CO2 rozpuszczane przez zewnętrzny reaktor. - KH 4-5, GH 8-9. Mam kilka pytań: - jaka sonda działa bezawaryjnie i przez lata?...

Co2 Bimbrownia.

Remi w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3928
Witam, od dwóch tygodni od założenia akwarium nawożenie Co2 plus mikro i makro elementy, podłoże Tetra. Co2 podaję całą dobę średnio jeden bąbelek na sekundę i rozdrabnia się przez spisek. Adaptacja p...

Bimbrownia - dyfuzor nie wyrabia

karolkuciem w Technika CO2 · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8382
Witam Założyłem własnie sobie bimbrownie i mam mały problem. D yfuzor jest umiejscowiony na samym dnie akwarium i co2 tam mi nie dochodzi. J eżeli podniosę go pod powierzchnie to zaczyna trochę pracow...

Statystyki

Ten temat przegląda 197 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 197 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.