Lampa UV używać, czy nie?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Akwarium 100/60/50 300l. Wody netto jakieś 220l. Zastanawiam się nad zakupem lampy uv do akwarium. Nie mam żadnych problemów. Chciałbym używać profilaktycznie 1x na tydzień, czy jest sens? kwestia druga, to jaką lampę zakupić i jakiej mocy. Nie chciałbym obciążać dodatkowo systemu filtracyjnego więc rozważam zakup lampy wewnętrznej np. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/lampy ... 47807.html. Wylot jednego filtra mam wzdłuż tylnej ściany zbiornika, więc lampa idealnie pasowała by na tylną ścianę zbiornika w poziomie. Znalazłem też lampę innej firmy z wbudowaną pompą o mocy 5W gdzie żarnik jest zabudowany. Mam nadzieję, że nie wsadzę kija w mrowisko, bo zdania na temat lamp UV są podzielone.
-
marki51
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem jak tego typu lampa z "otwartym" żarnikiem miała by się do życia w akwarium. Jeśli chodzi o wewnętrzną z zabudowanym żarnikiem ala mały filtr wewnętrzny to spoko opcja. Jednak skoro nic się nie dzieje, to po co kombinować? Generalnie używając jej doraźnie nawet co dzień przez godzinę lub nawet kilka, nic złego nie powinno się wydarzyć jeśli martwisz się o biologię. Większość bakterii żyje sobie na mediach i w podłożu, a nie pływając w toni wody. Więc generalnie nawet lampa działająca w obiegu cały czas nie powinna mieć większego wpływu na biologię filtracyjną twojego zbiornika. Ale czy jest sens, to większy sens wydaje się odpalanie na krótko kilka razy w ciągu dnia ozonatora czy tam innego dziadostwa, które powiedzmy pomaga bakteriom w 'rozpadzie" trudniej dla nich rozkładalnych związków na te lepiej rozkladalne(oczywiście w dużym skrócie i uproszczeniu). Jednym słowem, jeśli masz taką fantazję, to zakup sobie taką lampę, ale jak dla mnie, nie ma potrzeby zabierać sobie cennego miejsca w akwarium kolejnym sprzętem. Jednak kupić możesz i trzymać w pogotowiu na wszelki wypadek jak coś się zacznie dziać, to zareagujesz natychmiast, a nie będziesz czekał wtedy na lampę.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
-

radziu1313
●
Ozonator nawet posiadam, co prawda nie przystosowany do ozonowania wody, ale jeszcze o takim zastosowaniu w akwarystyce nie słyszałem. Muszę poczytać.
-
marki51
●
Przy takim litrażu to żarnik 9- 11 W byłby najlepszym wyjściem Po drugie UV wpływa na wytrzymałość chelatów zastosowanych w nawozach.więc to też trzeba brać pod uwagę
Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Niestety problem w tym, że nie znalazłem takiej lampy w formie filtra o mocy 9-11 W. Znalazłem o mocy 5 W czy to wyklucza zakup? Czy mniejsza moc znaczy, że zrobi to samo tylko wolniej?
-
marki51
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Filtr wewnętrzny CUP-809 Lampa UV-C 9W
Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Dziękuję bardzo. Przeoczyłem tę lampę.
-
marki51
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|
|