Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wody. Wyniki z kropelek Zooleka mam takie: - PH - 7,5 - GH - 11 - KH - 7 - NO3 - 0 - PO4 - 1 - K - 7,5 - Fe > 0,1 Obsady, póki co nie będę ładował, ale chciałbym, aby rośliny załapały jak najlepiej. Co skorygować? Wydaje mi się, że musiałbym suplementować żelazo i azot. Choć muszę się upewnić, żebym zaraz nie miał zakwitu nieproszonych gości. Dodam, że dozuję CO2 24/7. Świecę 5h/dobę, póki co samym Sinkorem 25W WRB ustawionym na 80%. Docelowo 8-9h. Za wszelkie porady, z internetu, jestem bardzo wdzięczny. A parę ich dostałem: NO2 I NH jakie wartości? Bo to jest kluczowe przy testowaniu dojrzewania. Wrzuć tam trochę pokarmu dla ryb i zrób test po kilku dniach.
Przy takim po4 no 3 podnieś do 10 i k trzymaj na 15. Co do dojrzewania zbiornika nie masz podanego NO2 ani NH3 więc nie wiadomo jak tam z dojrzałością,
Absolutnie nie podnoś fosforu,jedynie mogłabyś ze względu na rośliny podnieść NO3 do max 10. Na starcie żadnego suplementowania żelaza oraz innego micro. Rośliny jeszcze dobrze nie wystartowały, a glony mogą skorzystać z dostępu do micro. Jeśli chodzi o azot. Jeśli wpuścisz, aby cykl się zaczął, chociaż jedną rybę to NO3 i tak po czasie wzrośnie. Co do pomysłu wsypywania odrobiny żarcia do zbiornika aby zainicjować cykl azotowy. Te żarcie muszą najpierw jakieś organizmy przerobić na amoniak. Jakieś grzyby,skąposzczety, nicienie coś co to jedzenie zje i wydali. Świeże akwarium nie jest jeszcze zasiedlone tymi organizmami. Może dostaniesz w spożywczym wodę amoniakalną. Skoro jest fosfor w zbiorniku, woda amoniakalna będzie dobrą pożywką dla bakterii nitryfikacyjnych.
azot i fosfor podnieś bo zaraz będzie "zielono" i skręć lampy bo widzę żę łupie zacnie , jak na "stadionie narodowym"
To już wiem, że muszę dokupić testy na NO2 i NH3. OK. Ale reszta powoduje u mnie mętlik w głowie. A i co z tym NO3? Jedni mówią - nie ruszaj, nic nie lej, bo zbiornik dopiero dojrzewa. Inni, że mając PO4 = 1mg/l, żeby podnieść NO3 tak do 10mg/l żeby nie dorobić sinic czy innego ustrojstwa.
-

bpjl
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć, ja zakladam zbiorniki na systemach ADA gdzie mówią żeby nie dawać azotu. Jak nie dawałem to rośliny mi się rozpuszczaly a jak zacząłem podawać to pięknie się rozwijały tak więc jak najbardziej podawać ale delikatnie, BARDZO delikatnie i obserwować i podmianki. Właśnie założyłem nowe akwarium i pierwszy tydzień 95% codziennie podmiana woda RO z mineralizatorem Sera. Podaje Brighty K oraz odrobinę azotu wraz z green bacter plus. Ładuje Co2, KH 5°, światło na 30-40% 6h. Dzis minął 2gi dzień. Zbiornik mocno obsadzony roślinami na ADA power sand advance i Amazonii
-

radziu1313
●
Masz za malo CO2. Przy 7KH powinieneś mieć pH7. Najpierw ustaw poprawny poziom CO2 a potem dodaj nawozy, zminimalizajusz w ten sposób ryzyko wysypu glonów.
- Załączniki
-
-
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
spider72 napisał(a):Masz za malo CO2. Przy 7KH powinieneś mieć pH7.
To bardzo możliwe. Testy robiłem dziś po południu, a od wczorajszego wieczora CO2 pyrkało tak ledwo ledwo. Dziś butla padła całkiem. Jutro ją nabiję i polecę pełną parą. Tzn., tak żeby było dobrze.
-

bpjl
●
bpjl napisał(a):spider72 napisał(a):Masz za malo CO2. Przy 7KH powinieneś mieć pH7.
To bardzo możliwe. Testy robiłem dziś po południu, a od wczorajszego wieczora CO2 pyrkało tak ledwo ledwo. Dziś butla padła całkiem. Jutro ją nabiję i polecę pełną parą. Tzn., tak żeby było dobrze.
A ja w tym momencie rzekłbym: nie szalej na samym początku z wysokim CO2. Jeśli to coś w charakterze zalążków trawnika to in-vitro, może tego nie znieść... Jeśli zaś o nawożeniu, może jakieś kapsułki nawozowe?
-
FoCuS_PL
●
FoCuS_PL napisał(a):A ja w tym momencie rzekłbym: nie szalej na samym początku z wysokim CO2.
Myślę że nie szaleję. Utrzymuje indykator w zieleni. Nawet nie pojeżdżam w stronę żółtej barwy. FoCuS_PL napisał(a):Jeśli to coś w charakterze zalążków trawnika to in-vitro, może tego nie znieść...
To Hemianthus callitrichoides sadzony z koszyka. FoCuS_PL napisał(a):Jeśli zaś o nawożeniu, może jakieś kapsułki nawozowe?
Oczywiście że są. Rozlokowane w podłożu pod wszystkimi roślinami.
-

bpjl
●
FoCuS_PL napisał(a):bpjl napisał(a):spider72 napisał(a):Masz za malo CO2. Przy 7KH powinieneś mieć pH7.
A ja w tym momencie rzekłbym: nie szalej na samym początku z wysokim CO2. Jeśli to coś w charakterze zalążków trawnika to in-vitro, może tego nie znieść... Jeśli zaś o nawożeniu, może jakieś kapsułki nawozowe?
CO2 (węgiel w nim zawarty) to podstawowy budulec masy roślin, do 50% suchej masy. Azot który jest największym makroelementem to zaledwie zawartość do 5% suchej masy. Wegiel można więc nazwac supermakro i w środowisku wodnym, CO2 jest zazwyczaj czynnikiem limitujacym wzrost roślin, jeżeli nie jest on limitowany światlem. Jeżeli czegokolwiek trwnik in-vitro mialby nie znieść to brak CO2 raczej niż jego 'nadmiar'. Wiele z roślin rosnących w akwariach to rośliny które mogą również rosnać emersyjnie gdzie zawartość CO2 w powietrzu to średnio 420ppm, w naszych akwariach nie więcej niż 40ppm przy dużym dozowaniu.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
Zgadzam się z przedmówcą w sprawie, że to właśnie CO2 jest zazwyczaj czynnikiem limitującym wzrost roślin w akwarium. Prosty sposób jeśli nie masz indykatora CO2. A trzymasz się z KH w okolicach 6, to pobranie wody z akwarium i przewietrzenie jej w celu pozbycia się całego nadmiarowego CO2 z wody. Jednym słowem zostawiasz ją w szklance czy do czego tam pobrałeś wodę z akwarium i bez przykrycia w otwartym naczyniu zostawiasz na około 24h, możesz w międzyczasie podejść parę razy do próbki i zamieszać nią. Następnie po dobie lub więcej(ale przyjęło się że minimum 24h), mierzysz pH tej odstanej wody. Żeby nie zagazować towarzystwa, a jednocześnie żeby nasycić wodę CO2, w stopniu wystarczającym rośliną, podajemy CO2 do momentu, aż pH w zbiorniku będzie miało 1stopień mniej niż odstanej wody. Czyli jeśli pobrałeś wodę z akwarium i miała po dobie pH 7,5, to podając CO2 powinieneś trzymać w baniaku pH około 6,5. Ja mimo kalibracji sondy i wymiany płynu w indykatorze raz na pół roku pobieram sobie wodę do odstania i sprawdzenia, jakie ma pH właśnie po przewietrzeniu. Zwykle wychodzi mi około 7,6-7,9 i w akwarium trzymam u siebie pH 6,8 Sprawdza mi się to i korzystałem z tej porady jak nie miałem indykatora. Choć wiadomo zawsze pewniej i bezpieczniej posiadać indykator, bo pokazuje prawie na bieżąco co się dzieje w akwarium, bez doby zwłoki na przewietrzanie próbki wody  Mam nadzieję, że nie zbyt zawile to napisałem i coś się z tej wypowiedzi przyda 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Dziś sprawdziłem NO2 i NH3: - NO2 = 0,05 - NH3 = 0<x<1 (choć wydaje mi się, że bardziej 0) Zauważyłem też pojawienie się brązowych plamek na liściach roślin oraz sporo korzeni przybyszowych. Dodatkowo marnieje "mały heniek" z jednej strony i są na nim jakiś "włosy". Wiem, że przy dojrzewaniu może dziać się wszystko więc póki co jestem spokojny.
-

bpjl
●
-

radziu1313
●
spider72 napisał(a):CO2 (węgiel w nim zawarty) to podstawowy budulec masy roślin, do 50% suchej masy. Azot który jest największym makroelementem to zaledwie zawartość do 5% suchej masy. Wegiel można więc nazwac supermakro i w środowisku wodnym, CO2 jest zazwyczaj czynnikiem limitujacym wzrost roślin, jeżeli nie jest on limitowany światlem. Jeżeli czegokolwiek trwnik in-vitro mialby nie znieść to brak CO2 raczej niż jego 'nadmiar'. Wiele z roślin rosnących w akwariach to rośliny które mogą również rosnać emersyjnie gdzie zawartość CO2 w powietrzu to średnio 420ppm, w naszych akwariach nie więcej niż 40ppm przy dużym dozowaniu.
Obawiam się, że źle odczytałeś wskazówkę... Nikt nie neguje oczywistych prawd dotyczących węgla jako ważnego budulca tkanek roślinnych. Problemem roślin in-vitro przy starcie zbiornika może być zbyt niskie pH wody, a CO2 dodatkowo je obniża. Tylko tyle i aż tyle...
-
FoCuS_PL
●
Niskie pH wody generalnie nie jest bezpośrednią przyczyną "rozpuszczania" roślin wodnych in vitro; w rzeczywistości wiele roślin dobrze radzi sobie w lekko kwaśnym środowisku (pH 6,0-7,0). Głównymi przyczynami rozpuszczania roślin in vitro (kultur tkankowych) są zazwyczaj szok adaptacyjny, toksyczność amoniaku oraz złe warunki wodne.
Główne przyczyny rozpuszczania się roślin: 1. Szok adaptacyjny (szok przejścia): Większość roślin in vitro jest uprawiana przez hodowców w formie emersyjnej (nad wodą). Po pierwszym zanurzeniu w akwarium, liście emersyjne nie są w stanie funkcjonować pod wodą i obumierają (topią się), gdy roślina wytwarza nowe liście przystosowane do życia w zanurzeniu. Jest to normalny proces, a roślina powinna się zregenerować, jeśli jej łodyga lub korona (u nasad) jest zdrowa.
2. Toksyczność amoniaku: Świeże, bogate w składniki odżywcze podłoża akwariowe często uwalniają wysoki poziom amoniaku, który jest szczególnie niebezpieczny dla delikatnych roślin in vitro. Wysoki poziom amoniaku może powodować efekt "poparzenia" i znaczne rozpuszczanie. Zaleca się codzienne, duże podmiany wody w początkowych tygodniach (opcją jest również "ciemny start" akwarium), aby wypłukać nadmiar amoniaku, zanim rośliny się zakorzenią.
3. Brak CO2 i składników odżywczych: Rośliny in vitro są przyzwyczajone do optymalnego, bogatego w składniki odżywcze środowiska o wysokim stężeniu CO2 (w powietrzu - forma emersyjna). Umieszczone w akwarium niskonakładowym (bez dozowania lub za niskim poziomie CO2 przy dozowaniu) lub akwarium z niewystarczającą ilością składników odżywczych, mogą mieć trudności z adaptacją i zacząć się rozpuszczać. Dozowanie szerokospektralnego nawozu płynnego od pierwszego dnia może pomóc, ponieważ młode rośliny wchłaniają składniki odżywcze przez liście, zanim rozwiną system korzeniowy.
4. Słaba cyrkulacja wody i poziom tlenu: Niewystarczający przepływ wody może utrudniać docieranie CO2 i składników odżywczych do roślin, a także uniemożliwiać prawidłową wymianę tlenu, co prowadzi do stresu i potencjalnego rozpuszczania.
Rozważania dotyczące pH Chociaż ekstremalnie niskie lub gwałtownie zmieniające się pH może być czynnikiem, zazwyczaj wiąże się to z przyczynami leżącymi u podstaw, takimi jak bardzo wysokie dozowanie CO2 w akwarium o niskim KH (zazwyczaj poniżej KH 4) lub nadmierna ilość odpadów organicznych, a nie samo niskie pH. Stabilne pH, zazwyczaj w zakresie 6,0-7,5 dla większości roślin wodnych, jest ważniejsze niż konkretna niska wartość.
Podsumowując, jeśli rośliny in vitro rozpuszczają się, należy skoncentrować się na zapewnieniu stabilnych parametrów wody, upewnieniu się, że poziomy amoniaku/azotynów są niskie lub niewykrywalne oraz dostarczeniu odpowiedniej ilości CO2, oświetlenia i składników odżywczych, aby pomóc im w przejściu do wzrostu podwodnego.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Czesc, dzis sprawdzilem swoj nowy baniak (niespelna 2 tygodnie od zalozenia) na Amazonii i Power Sand Special. ADA podaje zeby nie dawac nic oprocz Brighty K i Green Bacter Plus bo niby Amazionia ma wszystkiego innego pod dostatkiem. Dzis przyszly mi odczynniki do fotometru i pomierzylem wartosci No3 oraz Po4. I tak No3 na poziomie 12mg/l i Po4 na poziomie 0.12mg/l. Wszystko fajnie, warotsci powyzej sa wynikiem codziennego podawania No3 oraz Po4 w nast ilosciach (No3 -> 10ml/dziennie -> 5mg/l) oraz Po4 w nast ilosciach (Po4 -> 3ml/dziennie -> 0.075mg/l). Co2 na poziomie 30-35mg/l, Swiatlo 7h/50% (80W LupyLED), 60cm wysokosc zbiornika mocno obsadzona na start roslinami (szybko oraz wolno rosnace). Wniosek z tego taki ze trzeba nawozic. Glona praktycznie zero (jakies mikro wloski na kilku lisciach), Anubiasy oraz Bucki z uwagi na zmiane srodowiska zrzucaja liscie. Reszta bdb
-

radziu1313
●
Cześć, mam kolejne 3 pytania:
-
- 1
-
- 2
1. Co to może być na zdjęciu nr 1? Wygląda jak pleśń. Występuje tylko w obrębie korzenia. Czy może to mieć coś wspólnego z utrzymującym się śluzowcem? Zbiornik zalany 2 tygodnie temu. Od razu na następny dzień był śluzowiec, który tylko postępował. Dziś wygląda dziwnie i pojawiły się te czarno szare "ogniska". Jak z tym walczyć? Mechanicznie? 2. Co to jest na zdjęciu nr 2? Zaczyna pojawiać się w niektórych miejscach. 3. Od tygodnia doświetlam tył akwarium lampą Aquael Leddy Tube 16W Plant. Wcześniej cały zbiornik był świecony przy pomocy Sinkora 75cm 25W WRB. Teraz ograniczyłem sinkora do 80% i dołożyłem tego Aquaela. Może to zdecydowanie za dużo światła? Ostatnie pomiary wody były w piątek: pH=7.8, GH=14, KH=11, NO2=0.1, NH3=0, NO3=2, PO4=0, K=13, Fe=0 Wtedy też zacząłem podawać fosfor, żelazo, potas i azot. Preparaty z Qual Drop. Dawki wyliczone według ich kalkulatora dla uzyskania stosunku NO3:PO4:K - 10:1:20. Podkręciłem też CO2, żeby wejść w dobry stosunek KH:pH. Wydaje mi się, jednak że to zielone ustrojstwo z fotki nr 2 zaczęło pojawiać się wcześniej. Czarny szajs ze zdjęcie nr 1 zauważyłem dziś - nie wiem, jak długo tam jest.
-

bpjl
●
Siema, akwarium to nie apteka. U jednych akwarystow zbiorniki dzialaja zupelnie dobrze a u innych padaja na takich samych parametrach wody. Gluta bialego sciagaj jak sie da przy podmianie wody. Skrob i od razu go wciagaj wężem jak cie denerwuje. Jak nie to zostaw i sam zniknie. Mialem to samo. Odnośnie zdj nr 2. Jak masz dojscie i mozliwosc to staraj sie poskrobac i sciagac wezem przy podmianach. Ja zmieniam u siebie 75% co 3 dzień teraz. Leje RO z mineralizatorem i polecam to samo robic. Odnośnie pomierzonych parametrow w tak nieustabilizowanym (bo mlodym zbiorniku) to w jeden dzien moga byc takie a w drugim zupełnie inne z uwagi na podłoże które przyjmuje i oddaje. Dlatego tak ważne sa duże podmiany i częste wody żeby to wyzerować i nawozić samemu do porządnych wartości. W piątek masz wysokie KH, mało No3,Po4, K oraz Fe. Ciekawy jestem jakie sa wyniki teraz gdy zacząłeś suplementowac. Ile masz Co2? Ze światłem nie swiruj na początku bo cie glony zaleją.
-

radziu1313
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|