112L - Nowy początek - ct65
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Hej, na wstępie chcę się z wami wszystkimi przywitać. W ciągu ostatnich prawie 10 lat miałem kilka mniejszych zbiorników, aż doszedłem do finalnego 112l. Prowadzone zawsze były jako LT, na lenia, a jedyne testy jakie sporadycznie wtedy robiłem to No2, No3, NH3, GH i KH. Teraz, w mojej głowie zrodził się pomysł na coś nowego, coś bardziej wymagającego. Wiem, że przede mną dużo nauki i cierpliwości, ale do rzeczy: Akwarium: 80x35x40cm 112l Oświetlenie: 3 belki Aquael leddy tube retro fit - Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W LED 9000K 1000 lm - Aquael Leddy Tube 14W Led Day&Night 2.0 Sunny 7000K Strumień świetlny: 1480 lm; użyteczny strumień świetlny 1270 lm - Aquael Leddy Tube RETRO FIT SUNNY 16W 6500K 1650 lm Łącznie 3920 lm Nawożenie: Przez pierwsze 4 dni nic, potem 4 dni x 2,5ml potasu z aquaforestu, potem kombinacje azotu, fosforu i magnezu w walce z nitkami, o tym później CO2: butla wysokociśnieniowa, 9h dziennie, po 3b/s, indykator ok 30mg/l, czasem ma ciut więcej (lekko żółtawy kolor - wtedy włączam dodatkowo skimmer jako napowietrzacz) Podłoże: AquaForest Natural Substrate 7,5l, na to 7,5l Aquaforest AF Lava Soil Black 5L i na wierzch ok 12,5kg czarnego piasku Jbl Sansibar Dark Parametry wody - kranówka: No2 - 0 No3 - 5 NH3 - 0 K - 10 Po4 - 0,25 Ca - 75 Mg - 12 GH - 17 KH - 21 PH -7,6 Temperatura: 24 stopnie C, grzałka Aquael Platinium Heater 100W Filtracja: Filtr zewnętrzny Aquael Unimax 250 (Wydajność maksymalna pompy - 1000 litrów na godzinę; rzeczywista przepustowość filtra - 650 litrów na godzinę), prefiltr z gąbki, 1 kosz z gąbkami, potem kosz z zeolitem, kosz z ceramiką Aquael bioceramax 600 i ostatni kosz ceramika Aquael bioceramax 1600, na wylocie w kuble zamiast lampy uv jest gąbka Gatunki roślin:Anubias barteri glabra Anubias barteri var. nana 'Petite' Anubias nana mini Anubias nana bonsai Anubias nana Flame moss (Taxiphyllum sp.) Bucephalandra Theia Bucephalandra Wavy Green Cryptocoryne petchii pink Microsorium pteropus Windelov Hygrophila corymbosa dwarf mini Alternanthera reineckii Pink Monosolenium tenerum (Pelia moss) Myriophyllum 'guyana' Cardamine lyrata Pogostemon helferi Staurogyne repens Bucephalandra "Mini Red" Schismatoglottis prietoi Nurzaniec Ludwigia Gatunki ryb:wstępnie z poprzedniego akwa Neon Innesa i Neon Czarny, na przeniesienie czeka 6 kirysków pstrych i 2 pigmejki, docelowo obsada będzie zwiększona albo o Neon Innesa lub Gupik Endlera, kilka krewetek i kirysków Zdjęcia: 1 dzień po lekkim wyklarowaniu wody: 4 dzień, dzień prędzej była skromna podcinka niektórych roślinek z gorszych liści, zacząłem podawać codziennie 2,5l potasu: 8 dzień, dzień prędzej zaczął się problem z glonem nitkowatym i pyleniem na tylnej szybie oraz piasku, gdzieś na necie wyczytałem, że to może być objaw małej ilości No3 (wynosiła 2-5ppm) więc przed południem oprócz 2,5ml potasu dałem też 2,5ml azotu i wieczorem było gorzej - zrobiłem po tym podmiankę 20l wody: 9 dzień, więcej roślinek jest zaatakowanych tym glonem, znów czytając internet znalazłem, że to może być oznaka małej ilości fosforu - wieczorem podałem go 5 ml 10 dnia pojawiły się chyba zielenice na niektórych liściach Schismatoglottis prietoi, zeszły po przejechaniu palcem. Tego dnia zwiększyłem podanie potasu do 10ml, azotu do 10 ml i fosforu do 10ml, dałem też punktowo na nitki 12 ml carbo. 11 dzień (aktualne zdjęcie)Podałem rano 10 ml carbo, 10ml potasu, 10 ml azotu, 10 ml fosforu i 4ml magnezu - gdyż przy codziennych testach wyszło, że właśnie przez ostatni dzień spadł poziom magnezu o 3ppm. Problem prezentuje się tak: Parametry i jak dozowałem nawozy:

- Zrzut ekranu 2025-10-25 231034.png (57.42 KiB) Przeglądane 7323 razy

- Zrzut ekranu 2025-10-26 092741.png (11 KiB) Przeglądane 7267 razy
Restart akwarium był 14.10.2025r, na dojrzałym, wyczyszczonym w wodzie akwariowej filtrze. Przez pierwsze dni roślinki ładnie bomblowały, efekt ten zmniejszył się wraz z pojawieniem się glona. Proszę o sugestie i porady co zmienić w walce z jego zlikwidowaniem, bo od tego czytania to mam mętlik w głowie, gdzie raz jest napisane, że to problem z azotem, a gdzie indziej, że z fosforem lub CO2, albo że to nie wystarczająca filtracja. Nie wiem też, czy może po prostu iść w proporcje Redfielda? Na początku błędnie założyłem, że nitki to Spirogyra, ale po próbach w rozrywanie, nie stanowi to problemu i nie bombluję, więc raczej ten glon to Rhizoclonium nitkowate. Zauważyłem też biały pyłek na anubiasach i buckach, który bez problemu schodzi z liści. Od Pierwotnie oświetlenie działało 9,5h z odstępami włączenia i wyłączenia 1h, od 2 dni mam zmniejszone do 9,5h (cały czas 1000 lm oraz przez 6,5h 1650 lm) Jutro planuję wywalić zeolit i dać kolejny bioceramax 1600, bo nie wiem czy azot pochłaniają rośliny czy zeolit, w przyszłym tygodniu chciałbym przenieść resztę rybek. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Ostatnio edytowano 26 paź 2025, 10:49 przez ct65, łącznie edytowano 1 raz
-
ct65
●
- Ranga: Początkujący
Kolego powiedz mi jak ktoś może odczytać te dane które podałeś ? Woda netto - ? Potas 10 ml Azot 10 ml Fosfor 10ml Czy jak ja nawożę 25 ml azotu dziennie to jest według ciebie dużo czy mało ?
Żeby się dowiedzieć ile tego potasu faktycznie podajesz (dobrze że podałeś chociaż producenta) trzeba przeczytać dawkowanie W internecie jest kilka opisów błędnych dlatego warto zobaczyć co jest na opakowaniu Załóżmy że masz 100 litrów wody netto to dawka 10 ml to ok 5 mg/l potasu Czy info że podajesz dziennie 5.mg potasu jest czytelne ? Nikt nie będzie się zajmował przeliczaniem i tracił czasu aby się dowiedzieć co ty tam faktycznie wlewasz i ile Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Masz rację, nie pomyślałem o tym, ale już się poprawiam. Akwarium ma netto 107l, po odjęciu podłoża około 90l. Wszystkie nawozy mam z aquaforestu, oprócz magnezu, który jest z zooleka. Dawkowanie wyglądało następująco:

- Zrzut ekranu 2025-10-26 092741.png (11 KiB) Przeglądane 7269 razy
Zaraz zrobię testy, potem wywalam zeolit i podmianka 25l wody.
-
ct65
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podajesz aquaforest Marco ? 10 ml
Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
prot napisał(a):Podajesz aquaforest Marco ? 10 ml
Nie, mam osobno AF PO4 boost, AF N Boost i AF K boost. Mikroelementów zgodnie z sugestią producenta podłoża narazie nie stosuję. Parametry wody z dzisiaj No3 5-10 PO4 0,5 K 15 Ca 75 Mg 12 Wygląda na to, że wczorajsze 4mg magnezu zostały wchłonięte przez rośliny. Może lepiej wstrzymać się dzisiaj z podmianą wody, podać 5 mg magnezu i jutro zobaczyć jak będzie wyglądał test? Podnieść jeszcze K i N?
-
ct65
●
Czyli podajesz dziennie 10 ml / 100 l NO3 - 9,5 mg PO4 - 0,4 K - 5 mg Mg od zooleka to dla mnie niewiadoma Tyle azotanów dziennie ? Masz jaja  Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
Potas wczoraj zwiększyłem do 5mg, azot przedwczoraj dałem dwa razy 10mg, bo test dzień po dniu wykazywał, że no3 jest dalej na poziomie 2-5mg, więc nie byłem pewien czy wyłapał to zeolit, czy pobrały go rośliny. Tak samo jest z PO4, podałem go przez ostatnie 3 dni, zwiększając dawkę chciałem zbliżyć się do RR, czyli podnieść go do 0,5-0,75mg w stosunku do No3, ale też nie wiem czy pobrały go rośliny czy zeolit. Na chwilę obecną wstrzymuję no3, by z PO4 dojść do RR. Dzisiaj Mg podałem 4,5mg, 10 ml carbo w walce z glonem, dodam potasu, aby osiągnąć 20mg/l i zostawię do jutra podmianę wody i usunięcie zeolitu z filtra. Po obserwacji roślin, wydaje mi się, że chyba zahamował się wzrost nitek. Z PO4 dzisiaj dam na wstrzymanie, zobaczymy jak jutro będą wyglądać parametry. Dobrze kombinuję? Myślisz, że oświetlenie zostawić okrojone, czy dać wszystkie belki włączone na te 9,5h? oczywiście start i koniec każdej w odstępach 1h po sobie.
-
ct65
●
Akwarium ma dwa tygodnie, a tu codzienne pomiary, codzienne dozowanie nawozów... Trochę to z jednej strony"przenaukowione", a z drugiej jakieś dziwne działania z CO2. Jeśli boisz się, że poziom CO2 za bardzo rośnie, nie włączaj skimmera tylko zmniejsz podawanie. Spróbuj też podawać przez całą dobę. Skimmer, owszem, przydatny, ale w innym celu... Dalej, cytuję: "Przez pierwsze dni roślinki ładnie bomblowały, efekt ten zmniejszył się wraz z pojawieniem się glona"Rośliny chętnie b Ąblują (ortogradia!) po podmianie wody, po przycince, przy znacznej podaży CO2 i mocnym oświetleniu, ale na dłuższą metę to nie jest zjawisko pożądane, a wręcz szkodliwe... A co do drobnych glonów, rzucanie się z nawożeniem od ściany do ściany sytuacji nie poprawi. Osobiście sugerowałbym pomiary raz w tygodniu (przed podmianą wody i po podmianie wody) i cotygodniowe nawożenie dostosowane do poziomu, który chce się trzymać. Można też tygodniową dawkę rozbić na poszczególne dni. Tu oczywiście są różne szkoły... KH 21, a GH 17? Stosujesz, nie daj Boże, jakąś żywicę jonowymienną? Jeśli tak to zaprzestań i zastanów się nad filtrem RO. Daj też spokój Redfieldowi, on się bawił w morzu...  I na koniec: cierpliwości, cierpliwości...
-
FoCuS_PL
●
Od siebie dodam tylko jako ciekawostkę (której nie ma na opakowaniu AF N Boost), że nawóz azotowy od AF to KNO3, czyli z azotem podajesz też potas (1 ml nawozu zawiera 50 mg potasu) - weź to pod uwagę.
-
przemogasior
●
- Ranga: Poznaje temat
FoCuS_PL napisał(a):Akwarium ma dwa tygodnie, a tu codzienne pomiary, codzienne dozowanie nawozów... Trochę to z jednej strony"przenaukowione", a z drugiej jakieś dziwne działania z CO2. Jeśli boisz się, że poziom CO2 za bardzo rośnie, nie włączaj skimmera tylko zmniejsz podawanie. Spróbuj też podawać przez całą dobę. Skimmer, owszem, przydatny, ale w innym celu... Dalej, cytuję: "Przez pierwsze dni roślinki ładnie bomblowały, efekt ten zmniejszył się wraz z pojawieniem się glona"Rośliny chętnie b Ąblują (ortogradia!) po podmianie wody, po przycince, przy znacznej podaży CO2 i mocnym oświetleniu, ale na dłuższą metę to nie jest zjawisko pożądane, a wręcz szkodliwe... A co do drobnych glonów, rzucanie się z nawożeniem od ściany do ściany sytuacji nie poprawi. Osobiście sugerowałbym pomiary raz w tygodniu (przed podmianą wody i po podmianie wody) i cotygodniowe nawożenie dostosowane do poziomu, który chce się trzymać. Można też tygodniową dawkę rozbić na poszczególne dni. Tu oczywiście są różne szkoły... KH 21, a GH 17? Stosujesz, nie daj Boże, jakąś żywicę jonowymienną? Jeśli tak to zaprzestań i zastanów się nad filtrem RO. Daj też spokój Redfieldowi, on się bawił w morzu...  I na koniec: cierpliwości, cierpliwości...
Gdyby nie początek tych nitek, to pewnie nic bym nie zmieniał, ani nie kombinował, poza dozowaniem potasu. Co do wody, kranówka ma gh 13, kh nie pamiętam. W tymczasowym akwa Gh i kh jest takie samo, jak w kranówce, więc w tym akwa albo skały to nie dragone stone, albo podłoże podwyższyło twardość. No właśnie jak mam ustalić optymalną ilość tygodniowego nawożenia, by zminimalizować ryzyko niepożądanych gości? Spróbować NPK 10:1:20 i obserwować? Jaką ustawić proporcje CA:MG? Od jutra wprowadzę Twoje sugestie z nawożeniem raz w tygodniu i testami przed i 24h po podmianie. Oświetlenie mam mieć całe włączone czy mieć jasność ograniczoną? Swoją drogą myślałem, że codzienne testy i ewentualne korekty pozwolą "ustawić" jakiś punkt zaczepienia, w którym glon będzie w odwrocie albo chociaż kontroli. Oczywiście podmianki wody co tydzień po 25l. Cierpliwość mam, tylko strach, że jak nie będę miał kontroli nad składnikami w akwa,to szybko sytuacja wymknie się spod kontroli. przemogasior napisał(a):Od siebie dodam tylko jako ciekawostkę (której nie ma na opakowaniu AF N Boost), że nawóz azotowy od AF to KNO3, czyli z azotem podajesz też potas (1 ml nawozu zawiera 50 mg potasu) - weź to pod uwagę.
A patrz, dobrze, że go tylko interwencyjnie dodałem obserwując jaka będzie reakcja. Na testach nie było widać, aż takiego przyrostu jak piszesz.
-
ct65
●
@ct65 Oświetlenie 6-7 godzin (nikt nie mówił, że ma świecić cały czas), ale CO2 24 godziny na dobę. Tylko zmniejsz podawanie i obserwuj drop checker. Ryb, jak widzę, jeszcze nie masz, więc można sobie pozwolić na drobne eksperymenty...
-
FoCuS_PL
●
Jak chcesz podawać ten azot to dawka 1 ml dziennie na 100 l to 0,95 mg czyli ok 1 mg
-
prot
●
FoCuS_PL napisał(a):@ct65 Oświetlenie 6-7 godzin (nikt nie mówił, że ma świecić cały czas), ale CO2 24 godziny na dobę. Tylko zmniejsz podawanie i obserwuj drop checker. Ryb, jak widzę, jeszcze nie masz, więc można sobie pozwolić na drobne eksperymenty...
Chodziło mi czy mam mieć włączone wszystkie 3 belki przez te 9.5h jak było na początku (prawie 4000 lm) czy mieć 2 (ok 3000 lm). Narazie są 2 Neony, Innesa i czarny. Wprowadzę korekty do co2 i oświetlenia. prot napisał(a):Jak chcesz podawać ten azot to dawka 1 ml dziennie na 100 l to 0,95 mg czyli ok 1 mg
Jeśli to ma pomóc w wyprowadzeniu z glonów, to mogę go tak stosować, dopóki nie ma docelowej obsady. Zobaczę jak jutro w teście wyjdzie, jak nic go nie ubędzie, to wstrzymam podawanie.
-
ct65
●
Aktualizacja: Parametry wody 27.10.2025 Przed podmianą wody: NO2 - 0 NO3 - 5-10 NH3 - 0 K - 15 PO4 - 0,5 CA - 80 MG - 18 GH i KH nie mierzyłem, bo wyrywkowo jak prędzej sprawdzałem, nie zmieniało się. 28.10.2025 Po podmianie (25l): NO2 - 0 NO3 - 5 (spadek o 5) NH3 - 0 K - 10 (spadek o 5) PO4 - 0,25 (spadek o 0,25) CA - 65 (spadek o 15) MG - 18 Parametry wody 02.11.2025 Przed podmianą wody: NO2 - 0 NO3 - 5 NH3 - 0 K - 10 PO4 - 0,25 CA - 60 MG - 12 GH - 20 (zrobiony 2x, wynik ten sam) KH - 22 03.11.2025 Po podmianie (25l): NO2 - 0 NO3 - 2 (spadek o 3) NH3 - 0 K - 14 (wzrost o 4) PO4 - <0,25 (spadek) CA - 40 (spadek o 20) MG - 21 (wzrost o 9) W wolej chwili powtórzę ten test GH - 19 (spadek o 1) KH - 22 27.10 został usunięty z kubełka zeolit i zastąpiony 1l wkładu bioceramax 1600, po podmianie daję 10 ml bakterii z aquaforestu. 28.10 i 29.10 dałem K po 4,5 mg, później przez cały tydzień nic nie nawoziłem. Obsada powiększyła się o samozwańcze rozdętki i zatoczki. Świecenie skrócone, pierwsze dzień tylko najsłabszy led, potem 2, a od środy wszystkie trzy do 7,5H kolejność włączania i wyłączania belek 1h po sobie. Co2 stale dozowane, indykator zielony 30mg/l Początek tygodnia wydawało się, że nitki spowolniły, by później trochę się naprzykrzyć. Na liściach pojawił się biały pyłek schodzący bez najmniejszego problemu, ale mimo wszystko wracający na następny dzień. Dużo liści Cryptocoryne petchii pink zżółkło i się rozpuściło, starałem się na bieżąco je usuwać. W cieniu tego zjawiska widać nowe odrosty na niektórych jego sadzonkach. 01.11.2025 Nitki się powiększyły, ile mogłem, tyle zebrałem przy podmianie, oczywiście nie wszystko. Tak to wyglądało, zaczęły się dodatkowo pojawiać na buckach, anubiasach i microsorium. Wczoraj na anubiasie zauważyłem widoczne pod pewnym kątem delikatne żółknięcia i brązowy nalot, ciężko to złapać na zdjęciu. Czyżby mała ilość fosforu dawała o sobie znać? Akwarium po podmiance 28.10.2025 A tutaj z wczoraj, 02.11.2025 Podpowiecie czy zwiększyć azot, potas i fosfor, a może tylko fosfor? Zastanawia mnie jedna rzecz, prędzej testy GH i KH pokazywały to samo, gdzie teraz wyskoczyły w kosmos, jakby któraś skała zatwardzała wodę. Niby kupiłem dragone stone w zaufanym sklepie, przez co nie robiłem próby octowej, ale czy to możliwe, że dopiero po 2tygodniach zaczęły podnosić GH? A może to wina AquaForest Natural Substrate albo lavy Aquaforest AF Lava Soil Black? Niby nie powinny tego robić. Co do skały tylko jedna z lewej strony wygląda inaczej niż reszta i myślę, że może to ona jest winowajcą, tylko dlaczego tak późno zaczęło się to dziać? Dla porównania w tymczasowym akwa mam GH 14, KH 18, Ca 45 i MG 18, GH prawie takie samo, jak w kranie. Do tego GH wg testu z CA i MG mam na chwilę obecną 10,5 ppm, w tymczasowym 37l zbiorniku jest takie samo, ogłupieć można.
-
ct65
●
Update 29.11.2025: Od ostatniego razu sporo się zmieniło, do starej obsady doszło 10 ślimaków Clinton, 8 krewetek Amano, 10 Blue Velvet, z których codziennie widzę tylko 5 szt; 10x Kirysków Pigmej oraz 20 szt. Bystrzyk Amandy. Cały czas w mniejszym lub większym stopniu staram się ustawić odpowiednie proporcje N:P:K dozując w codziennych dawkach, a od kilku dni dozuję też 4 krople mikro Aquaforest AF Red Boost do wybarwienia Ludwigii i Alternanthera reineckii Pink. Nitki w dużej części zostały zlikwidowane, lecz dalej są dostępne. Najgorzej rośnie Cryptocoryne petchii pink, która prawie wcale się nie przyjęła. Ostatni test przed podmianką tydzień temu (dzień przed wpuszczeniem drugiej partii Amano i całego miotu Bystrzyka, w końcu udało się podnieść NO3 i PO4: No2 - 0 Nh3 - 0 No3 - 10 Po4 - 1 K - 20 Ca - 55 Mg - 18 GH - 14 przy gh i kh zmieniłem testy na tropicala, gdyż zoolek dość mocno zawyżał nawet to, co mam w kranówce KH - 16 PH - 7.4 Cotygodniowa podmiana wody 35l, od jutra przy podmianach chcę mieszać kranówkę 32,5l z demineralizowaną 2,5l aby zbić trochę GH, KH i PH. W niedalekiej przyszłości podmienię jeden kosz starej ceramiki na kolejny bioceramax 1600 i myślę też nad wsadzeniem torfu, by trochę przyciemnić wodę pod kątem bystrzyków i jeszcze trochę zbić parametry wody. W planach jest jeszcze powiększenie obsady, ale nie wiem czy powiększyć stadko bystrzyków, czy kupić inne towarzyskie ryby o zbliżonych wymaganiach.
-
ct65
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Glony na poczatku to normalka. Nie panikowac tylko czekac. Cierpliwie. Masz bardzo twarda wode ze nie wspomne o Kh. To na pewno nie pomaga wiec zaczal bym od zjechania z Kh i Gh. Najlepiej woda RO.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Mała aktualizacja, Stan na 17.02, po wielu tygodniach prób w nawożeniu krasnorosty odpuściły. Parametry wody też trochę obniżyła tortem i podmianamy wody kranowej zmieszanej z ro. Jedyny problem jaki mam, to ludwigia i Alternanthera reineckii Pink mają dużą ilość korzonków w wodzie, mimo, że wszystko było sadzone w podłożu.
- Załączniki
-
-
-
ct65
●
Powiązane tematy
Wymiary - 80/35/40
Objętość - 112l
Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h
1x24w Arcadia Tropical pro 6h
1X39w Super Sun 11h
Nawożenie - Cala gama Easy Life
CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??
Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc :) Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 kr...
Witam serdecznie. Chcę kupić używany zbiornik o wymiarach 120x50x55cm, niestety moja szafka ma szerokość 48,5 cm. Nie wiem czy akwarium może ewentualnie wystawać te 1,5 cm poza szafkę bez podpórki. Sz...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060
na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...
|