Restart akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart akwarium

Liczba wyświetleń: 2004·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

24 wrz 2025, 08:32 Restart akwarium  (#1)  

Witam chyba jednak zdecydowałbym się na restart akwarium po tych wszystkich problemach jakie miałem z podłożem aktywnym glonami its

StAd mam kilka pytań do waskoledzy jak to zrobić by bezpiecznie z tym wystartować

Chciałbym zrobić odnowa aranżacje ale na podłożu jalowym tzn żwirze kwarcowym ceramicznym trosKe takiej plaży z piasku dodając pod niego substrat af pod podłoże jałowe dodatkowo jakieś skały korzenie a na korzeniach mchy, microsorium.

Czy mam po zalaniu woda użyć filtra z wkładami które mam skoro mam trochę glonów niby już coraz mniej ale chodzi mi o tą biologię z filtra czy wymieniać całe wkłady w filtrze kubełkowym?
I czy stosując wsYstkoe wkłady nie przeniose sobie jakis zarodników glonów .

Czy po prostu biologia z tego filtra skróci czas dojrzewania tego akwarium?

Woda będzie zfitra ro + mineraliAtor
Co2 z butli

Jak nawozic przy jałowym podłożu odrazu od pierwszych dni?

Jak świecić światłem lampa LED 70 w przy akwarium 180l brutto ile godzin na starcie.

I co z rybkami czy mam starać się nie wpuszcAc ich odrazu jak coś to ile po restarcie.

Proszę o pomoc jak możecie 😃

Robcio12
Ranga: Poznaje temat

BATERIA Poznań

24 wrz 2025, 14:58 Re: Restart akwarium  (#2)  

Pamiętaj, żeby substrat lub kapsułki dawać tylko i wyłącznie w miejsca gdzie będą posadzone rośliny. W przeciwnym wypadku narobisz sobie problemów.
Zarodniki glonów, grzybów itp. masz wszędzie cały czas, to czy one zdominują akwarium zależy tylko i wyłącznie od jego stanu. W prawidłowo utrzymanym akwarium rośliny wygrywają walkę z glonami i te porastają w minimalnym stopniu. Glony zawsze będą i nie da się praktycznie utrzymać sterylnego zbiornika bez glonów, no chyba, że czyści się je co 2-3dni na igiełkę :) Więc w kwestii "starego" filtra to jego dojrzałość tylko pomoże przy restarcie.
Co do nawożenia, to zgodnie z tym co mówią Ci testy. Dolewasz tego czego brakuje w twoim akwarium. Moim zdaniem to jedyna słuszna droga, zwłaszcza jak się jest początkującym. Nie rozumiem osobiście jakiegoś zalecanego dawkowania nawozów na start, a potem na dojrzały zbiornik itp. Każdy jest inny, każdy ma inne zapotrzebowanie na inne składniki. Tak więc dla pewności testy i dopiero potem nawożenie. Albo nawozić jak producent pisze i liczyć, że akurat u nas się to sprawdzi :)
Start świecenia dał bym na 6h i podnosił co 2-3dni o 30min jeśli to nie problem, jeśli problem, to co tydzień o godzinę, aż dojdziesz do docelowego czasu świecenia 8-10h(8minimum). Co do mocy, to ustaw sobie ją na starcie delikatnie mniejszą, a po czasie jak osiągniesz docelowy czas świecenia, to będziesz zwiększał moc, zacznij od 60-70% mocy, chyba, że masz jakąś super belkę, to możesz zacząć od 50%.
Z rybkami teoretycznie mając dojrzały filtr możesz wpuścić od razu, ja jednak wpuścił bym jakieś ślimaki i krewetki(one tak nie obciążają akwarium jak rybki) i poczekał z tydzień, dwa za rybkami :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

24 wrz 2025, 15:41   (#3)  

Wiedziałem że na twoją wiedzę kolego można liczyć dzieki

Robcio12

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 wrz 2025, 19:57 Re: Restart akwarium  (#4)  

BATERIA napisał(a):Pamiętaj, żeby substrat lub kapsułki dawać tylko i wyłącznie w miejsca gdzie będą posadzone rośliny. W przeciwnym wypadku narobisz sobie problemów.
Zarodniki glonów, grzybów itp. masz wszędzie cały czas, to czy one zdominują akwarium zależy tylko i wyłącznie od jego stanu. W prawidłowo utrzymanym akwarium rośliny wygrywają walkę z glonami i te porastają w minimalnym stopniu. Glony zawsze będą i nie da się praktycznie utrzymać sterylnego zbiornika bez glonów, no chyba, że czyści się je co 2-3dni na igiełkę :) Więc w kwestii "starego" filtra to jego dojrzałość tylko pomoże przy restarcie.
Co do nawożenia, to zgodnie z tym co mówią Ci testy. Dolewasz tego czego brakuje w twoim akwarium. Moim zdaniem to jedyna słuszna droga, zwłaszcza jak się jest początkującym. Nie rozumiem osobiście jakiegoś zalecanego dawkowania nawozów na start, a potem na dojrzały zbiornik itp. Każdy jest inny, każdy ma inne zapotrzebowanie na inne składniki. Tak więc dla pewności testy i dopiero potem nawożenie. Albo nawozić jak producent pisze i liczyć, że akurat u nas się to sprawdzi :)
Start świecenia dał bym na 6h i podnosił co 2-3dni o 30min jeśli to nie problem, jeśli problem, to co tydzień o godzinę, aż dojdziesz do docelowego czasu świecenia 8-10h(8minimum). Co do mocy, to ustaw sobie ją na starcie delikatnie mniejszą, a po czasie jak osiągniesz docelowy czas świecenia, to będziesz zwiększał moc, zacznij od 60-70% mocy, chyba, że masz jakąś super belkę, to możesz zacząć od 50%.
Z rybkami teoretycznie mając dojrzały filtr możesz wpuścić od razu, ja jednak wpuścił bym jakieś ślimaki i krewetki(one tak nie obciążają akwarium jak rybki) i poczekał z tydzień, dwa za rybkami :)

Witam a co byś kolego polecił z nawozów makro mikro na jałowym podłożu😃

Rozumiem że na początku robić testy i odrazu zacząć delikatnie nawozic od pierwszego dnia tak po starcie tylko świecić max 6 godzin no i w moim przypadku brak możliwości ustawienia lampy na 70 procent święcenia.
Podniosę lampę wysoko na nóżkach to powinno trochę zmniejszyć strumień bo moje 70 w LED rgb na 180 brutto l to trochę chyba dużo na poczatek

Robcio12

BATERIA Poznań

28 wrz 2025, 20:11 Re: Restart akwarium  (#5)  

Ja używam linii nawozowej Aquaflora, bo ma każdy składnik w osobnej buteleczce i czytelnie opisane dawkowanie wraz z tym o ile podnosi i czego na dany litraż.
Nie polecam nie odradzam, ja używam tego i nie używałem innych, tyle się mogę w temacie nawozów wypowiedzieć.
Jeśli chodzi o nawożenie, to zbadać parametry przy starcie, żeby się nie okazało, że nie rośliny nie mają niczego. Ale na spokojnie, ważne, by testy nie wskazywały totalnie 0,00. Generalnie na samym starcie odradzał bym nawożenie, ale jeśli korzystasz z wody RO+mineralizator, to coś dodać do wody trzeba dla tych roślin. Zaczął bym od 5ppm Azotu i resztę dobrał do tego poziomu. Bo przy dojrzewaniu lada moment zacznie się pojawiać NO2 z którego już glony mogą korzystać, a z niego powstanie NO3, więc nie chcemy mieć go już dużo bo potem przesadzimy z jego poziomem jak dojrzewanie ruszy i będzie problem z glonami. Generalnie na starcie przez pierwsze dwa trzy tygodnie bardziej skupiaj się na NH3/4 przechodzącym w NO2 i potem w NO3. Po tym poznasz kiedy twoje akwarium już domknęło pełen cykl azotowy i cały obieg azotu jest już działający :) Od spadku NO2 do 0 możesz zacząć dopiero normalne nawożenie, do poziomów jakie sobie życzysz, bo u każdego sprawdza się co innego :) I moje porady odnośnie parametrów to zawsze są tylko sugestie na podstawie tego co się u mnie sprawdza, a nie że to prawda objawiona i każdy musi mieć takie same parametry. Ale jak ktoś kompletnie nie wie od czego zacząć to moje wskazówki stanowią chociaż punkt wyjścia. Jak w tym przypadku by raczej zaczynać od NO3=5 a nie 50 czy 0,5 itd.
Mam nadzieję, że choć cokolwiek będzie zrozumiałe z moich niezdarnie poskładanych słów :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

28 wrz 2025, 20:36 Re: Restart akwarium  (#6)  

BATERIA napisał(a):Ja używam linii nawozowej Aquaflora, bo ma każdy składnik w osobnej buteleczce i czytelnie opisane dawkowanie wraz z tym o ile podnosi i czego na dany litraż.
Nie polecam nie odradzam, ja używam tego i nie używałem innych, tyle się mogę w temacie nawozów wypowiedzieć.
Jeśli chodzi o nawożenie, to zbadać parametry przy starcie, żeby się nie okazało, że nie rośliny nie mają niczego. Ale na spokojnie, ważne, by testy nie wskazywały totalnie 0,00. Generalnie na samym starcie odradzał bym nawożenie, ale jeśli korzystasz z wody RO+mineralizator, to coś dodać do wody trzeba dla tych roślin. Zaczął bym od 5ppm Azotu i resztę dobrał do tego poziomu. Bo przy dojrzewaniu lada moment zacznie się pojawiać NO2 z którego już glony mogą korzystać, a z niego powstanie NO3, więc nie chcemy mieć go już dużo bo potem przesadzimy z jego poziomem jak dojrzewanie ruszy i będzie problem z glonami. Generalnie na starcie przez pierwsze dwa trzy tygodnie bardziej skupiaj się na NH3/4 przechodzącym w NO2 i potem w NO3. Po tym poznasz kiedy twoje akwarium już domknęło pełen cykl azotowy i cały obieg azotu jest już działający :) Od spadku NO2 do 0 możesz zacząć dopiero normalne nawożenie, do poziomów jakie sobie życzysz, bo u każdego sprawdza się co innego :) I moje porady odnośnie parametrów to zawsze są tylko sugestie na podstawie tego co się u mnie sprawdza, a nie że to prawda objawiona i każdy musi mieć takie same parametry. Ale jak ktoś kompletnie nie wie od czego zacząć to moje wskazówki stanowią chociaż punkt wyjścia. Jak w tym przypadku by raczej zaczynać od NO3=5 a nie 50 czy 0,5 itd.
Mam nadzieję, że choć cokolwiek będzie zrozumiałe z moich niezdarnie poskładanych słów :)

Twoje słowa nie są nieznane na pewno słychać głos profesji i to dużej.
Na razie dodam trochę potasu i delikatnie podniosę ta mineralizację do ok 6 / 7 Gh i kg do ok 5
Mineralizuje aquaforestem na 20 litrów dałem 7 ml
To uczyniło w akwarium po wymieszaniu wody tak jak pisałem gh5 kh3
A pH 6.30
Woda sama ro stała na balkonie 2 dni ale zamknięta
Dodałem. Mineralizatora po 2 dniach
Może ta sonda moje źle pokazuje jutro będę miał miernik ph zobaczę.
To pH niby rośnie ale bardzo powoli.
Zobaczymy jak podniosę mineralizację.
A nawożenie rozpocznę jak NO2 spadnie choć tak jak wspominałem filtr przeniesiony z wkładami już dojrzałymi.
Ca30

Robcio12

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198346
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1850
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20159
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1212
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 650
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1823
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 339
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1772
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 837
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 649 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 648 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.