Zapobieganie krzyżowaniu zyworowek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zapobieganie krzyżowaniu zyworowek

Liczba wyświetleń: 4367·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Wygląd listy:
Dzień dobry,

Ostatnio zarybiłem trzy akwaria obok siebie gupikiem Endlera, zwykłym gupikiem i Platką. Gatunki są w oddzielnych akwariach. Wyczytałem, że gupik może się krzyżować z Platką. Chciałbym uniknąć jakiegokolwiek krzyżowania między gatunkami. Ryby często karmię pipetą. To taki nawyk z morskiego. Dodatkowo używałem tego tych samych przedmiotów do podmian, pojemnika itd.

Czy w przypadku hodowli żyworódek powinnienem używać oddzielnych przedmiotów do karmienia i całej obsługi akwariów aby mi się ryby ze sobą nie skrzyżowały? Istnieją jakieś zasady, którymi się hodowcy lub ludzie w sklepach kierują?

szkot
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szkot napisał(a):{...} Czy w przypadku hodowli żyworódek powinnienem używać oddzielnych przedmiotów do karmienia i całej obsługi akwariów aby mi się ryby ze sobą nie skrzyżowały?{...}

Ty pytasz poważnie, czy też, excusez le mot, jaja sobie robisz???
Ryby żyworodne nie rozmnażają się przez dotknięcie siatką, czy pipetą...
Jeśli gdziekolwiek widziałeś oddzielne akcesoria: siatki, etc. do poszczególnych zbiorników to tylko w celu uniknięcia potencjalnego zainfekowania ryb z jednego zbiornika patogenami z innego zbiornika (od innych ryb).

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

FoCuS_PL napisał(a):
szkot napisał(a):{...} Czy w przypadku hodowli żyworódek powinnienem używać oddzielnych przedmiotów do karmienia i całej obsługi akwariów aby mi się ryby ze sobą nie skrzyżowały?{...}

Jeśli gdziekolwiek widziałeś oddzielne akcesoria: siatki, etc. do poszczególnych zbiorników to tylko w celu uniknięcia potencjalnego zainfekowania ryb z jednego zbiornika patogenami z innego zbiornika (od innych ryb).

A jak samiec gupika zapładnia samice, to robi to tak jak ludzie czy tak zwane jego nasienie w wodzie przez pewien czas pływa? A raczej robi to często. Więc pytanie chyba zasadne.

szkot

szkot napisał(a):
FoCuS_PL napisał(a):

A jak samiec gupika zapładnia samice, to robi to tak jak ludzie czy tak zwane jego nasienie w wodzie przez pewien czas pływa? A raczej robi to często. Więc pytanie chyba zasadne.

AI wyjaśniło. Nie muszę używać oddzielnych, czas życia nasienia w wodzie jest krótki i rozrzedzenie za duże oraz inne czynniki

szkot

@ szkot
Drogi Kolego, jeszcze raz tłumaczę po co (zwłaszcza w sklepach) używa się oddzielnych akcesoriów: dla higieny!
Tu możesz obejrzeć film o tym traktujący:

I na koniec: nie obraź się, ale zarówno pierwotne pytanie, jak i późniejsze wywody, w tym te o AI każą mi zapytać: co robiłeś na lekcjach biologii?

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

FoCuS_PL napisał(a):@ szkot
Drogi Kolego, jeszcze raz tłumaczę po co (zwłaszcza w sklepach) używa się oddzielnych akcesoriów: dla higieny!
Tu możesz obejrzeć film o tym traktujący:
&t=
I na koniec: nie obraź się, ale zarówno pierwotne pytanie, jak i późniejsze wywody, w tym te o AI każą mi zapytać: co robiłeś na lekcjach biologii?

Film ciekawy.

Odnośnie lekcji biologii. Już nie pamiętam, co robiłem. Wtedy nauka mnie średnio interesowała i być może kanapki jadłem albo o koleżankach rozmawialiśmy.

szkot

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szkot napisał(a):Wtedy nauka mnie średnio interesowała i być może kanapki jadłem albo o koleżankach rozmawialiśmy.

W okresie szkolnym nie bałeś się koleżankom ręki podawać a teraz boisz się pipetę do akwarium włożyć :D?

Głupi żart, wiem. Nie mogłem się powstrzymać. Sorki.

jacekp1

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

d-allio-plus.jpg

Zapobieganie czosnkiem ?

Bartek007 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 10098
Siemka ostatnio przeczytałem gdzieś że aby zapobiegać chorobom rybek należy od czasu do czasu włożyć ponacinany ząbek czosnku do akwarium lub dodac go do jedzenia ( co jest już trudniejsze ponieważ ci...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.