Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich, mam następujące pytanie na chwilę obecną posiadam oświetlenie diversa expert 20W, 2550 lm x2. Jeżeli jedną świetlówkę wymienię na diversa expertcolor 19W 1615 lm, czy dla roślin będzie lepiej, czy gorzej. Jak na taką zmianę zareagują glony, gdzieś mam resztki krasnali. Akwarium 200l rośliny anubiasy, microsorium, kryptokoryna, rogatek, Limnophila Sessiliflora, Limnobium Rozłogowe.
-
Hagar
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niestety nie znamy parametrów tego oświetlenia oraz jak długo świeciła dotychczasowa belka, wygląda jednak na zmianę na oświetlenie o mniejszej wydajności świetlnej, więc rośliny otrzymają mniej światła.
Będą musiały się przyzwyczaić, nie są to bardzo wymagające pod tym względem gatunki - raczej nie zwiastowałbym dużego problemu, szczególnie jeśli w akwarium są ryby i produkują CO2.
Glony zareagowały by na większą ilość światła, zwykle jak dokładamy nowe świecimy krócej aby dać czas roślinom na aklimatyzację i utridnić glonom przewagę (te dostosowują się szybciej).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Niestety nie znamy parametrów tego oświetlenia oraz jak długo świeciła dotychczasowa belka, wygląda jednak na zmianę na oświetlenie o mniejszej wydajności świetlnej, więc rośliny otrzymają mniej światła.
Będą musiały się przyzwyczaić, nie są to bardzo wymagające pod tym względem gatunki - raczej nie zwiastowałbym dużego problemu, szczególnie jeśli w akwarium są ryby i produkują CO2.
Glony zareagowały by na większą ilość światła, zwykle jak dokładamy nowe świecimy krócej aby dać czas roślinom na aklimatyzację i utridnić glonom przewagę (te dostosowują się szybciej).
Bardziej chodzi mi o to że na chwilę obecną są dwie belki z białym światłem, a ta na którą chcę zmienić jest typowo pod rośliny ze światłem kolorowym "plant".
-
Hagar
●
Świetlówka pod zbiornik 100cm, czyli pewnie ok 200L. Biorąc pod uwagę wymienione bardzo proste gatunki, myślę że do tej pory nie świeciłeś na limicie tylko z jakimkolwiek zapasem. Jeżeli do tej pory kondycja była ok, to moim zdaniem ta zmiana nie będzie miała akurat dla tych roślin większego znaczenia. Być może Ty zaobserwujesz zmianę na cieplejszą barwę.
-
jacekp1
●
Tak, zbiornik 200l, pisałem wyżej. A jak glony czy odczują zmianę? :D
-
Hagar
●
Glony to nie tylko oświetlenie. Do tej pory miałeś niewielkie 0,2 W/L i kłopoty, więc rozwiązań problemu musisz szukać dalej. Zmiana barwy i obniżenie mocy o 900lm niewiele zmieni.
-
jacekp1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jacekp1 napisał(a):Glony to nie tylko oświetlenie. Do tej pory miałeś niewielkie 0,2 W/L i kłopoty, więc rozwiązań problemu musisz szukać dalej. Zmiana barwy i obniżenie mocy o 900lm niewiele zmieni.
Nie chodzi mi o to, że mam problem z glonami, chodzi mi o to czy nie będę miał tego problemu. Myślałem, że świetlówki typu plant, są bardziej przyjazne dla roślin niż standardowe z białym /żółtym światłem.
-
Hagar
●
Powiązane tematy
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Dzień dobry,
Kupiłem niedawno zestaw Red sea reefer g2+ 200 na rafe ale chce go obecnie wykorzystać na akwarium słodkowodne. Jak proponujecie wykonać przegrody aby wykorzystać maksymalnie sumpa na f...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Hej
Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Cześć. W akwarium posiadam Fluvala 207. Chciałbym zamienić wlot i wylot na Neo Flow M Premium v2. Te wloty mają pasują do węży 12/16 a do Fluvala pasują 16/22. Czy jeśli zrobię redukcję z 16/22 na 12/...
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm
Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin
|
|