Pomoc w założeniu nowego akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w założeniu nowego akwarium

Liczba wyświetleń: 20348·Odpowiedzi: 35
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Cześć,

Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla mnie schody do takiego stopnia, że aż miałem myśli aby cały zgromadzony sprzęt oddać. Informacji na temat utrzymywania makro, mikro, stosunków do związków jest tak dużo, że po prostu już nie wiem od czego zacząć i jak wystartować z akwarium. Pomyślałem, że ostatnią deską ratunku aby brnąć w dalsze zakupy i startem akwarium będzie znalezienie osoby która mnie w tym wesprze. Czy znajdzie się doświadczony akwarysta który chciałby poświecić trochę czasu i poniekąd wspólnie ze mną wystartować ze zbiornikiem?

Jaki jest plan:
Akwarium roślinne (roślin ile się da) z niewielką ilością ryb. Jeszcze nie zdecydowałem jakie rośliny zakupię oraz jaką będę chciał mieć obsadę.

Co już kupiłem z ważniejszych rzeczy:
-Akwarium aquael rounded 29l
-Oświetlenie Skylight ENTRIQ FS.30 [16W] - lampa LED z WiFi
-EDEN FES 100 Filtr Zewnętrzny + ceramika JBL
-Microbe-lift Special Blend 118ml bakterie w płynie
-Zestaw do CO2 + elektrozawór
- Filtr RO4
- Korzeń RED MOOR
-Żwir kwarcowy 1-3mm (specjalnie nie aktywne. Chciałbym spróbować na tym, aby mieć pełną kontrolę jakie nawozy znajdują się w baniaku)

Oczywiście jeszcze sporo mi brakuje np zestawu testów kropelkowych. Budżet mam dość spory na to akwarium ale nie chcę też przesadzać. Nie kupuję rzeczy które uważam, że nie są niezbędne.

EmWuj
Ranga: Początkujący

Bernhard Roth Lusówko k. Poznania
Najbardziej upraszczając proponuje żebys zakupił nastepujące testy : NO3, PO4, Ca, Mg, K i ewentualnie Fe. Zanim zaczniesz nawozić musisz wiedzieć co masz w wodzie.

Nawożenie zaczyna się od podawania K , ja bym podał go na samym początku i w zależnosci od tego jak bedzie wyglądał stan wyjściowy uzupełnił go do poziomu 15mg/l. Brak ryb ( w okresie dojrzewania zbiornika) prawdopodobnie bedzie oznaczał że nie będzie NO3 , w drugim tygodniu zadbałbym żeby poziom tego pierwiastka oscylował w przedziale 5-10mg/l a PO4 0,5-1mg/l . Będziesz miał wode RO - ustaw sobie Ca w granicach 30-35mg/l i Mg 8-10mg/l . W trzecim tygodniu bardzo ostroznie mozesz zacząc podawać mikro+Fe .
Z tego co napisałem wynika że warto mieć poszczególne pierwiastki osobno do nawożenia aby sobie regulować odpowiednie stosunki .Ale nie musisz kupować od razu każdego z nich, najpierw testy i sprawdzenie jakich tak naprawde potrzebujesz.
Alternatywne rozwiązanie to tzw. nawozy all in one - możesz taki nawóz lac zgodnie z zaleceniami producenta ( raczej zacznij od mniejszych dawek i ewentualnie stopniowo zwiększaj).

Jak sie otrzaskasz i będzie ci tych nawozów schodzić sporo to możesz się zaczać bawić w samodzielne przygotowywanie nawozów z tzw. soli - wychodzi to mega tanio.
Powodzenia
"Just use your imagination." Filipe Oliveira

Bernhard Roth
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lusówko k. Poznania

Wspieram stronę kontem Premium

BATERIA Poznań
Proponuję też na start akwarium testy na NH3/4 i NO2
Dzięki nim będziesz miał kontrolę nad tym, czy cykl azotowy zaczyna przebiegać poprawnie i wyraźnie będziesz mógł zaobserwować poszczególne fazy jego przebiegania. Czyli wzrost NH3/4, ale mała ilość NO2, dalej spadek NH3/4 i wzrost NO2, następnie NH3/4=0 i znaczne ilości NO2 i zauważalnie podnoszący się poziom NO3. Ostatnia faza to NH3/4=0 NO2=0 i NO3 trzymające się luj w miarę stabilnie, albo spada, albo delikatnie rośnie, w każdym razie bez gwałtownych zmian. Tak po krótce. Ja przy starcie kompletnie nowego zbiornika zawsze lubię mieć te testy i wykonywać je nawet co 3dni co daje mi fajny obraz tego jak przebiega dojrzewanie :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki Panowie za odpowiedź. Zrobię tak jak napisaliście. Mam jeszcze pytanko. Używać tylko wody RO i stabilizować parametry nawozami? Sprawdzić co mam w kranie i ewentualnie mieszać? Jakiej firmy nawozy polecacie i kropelki?

Nawozy raczej na początku chciałbym w płynie ale nie ALL IN.

EmWuj

Przy tym litrażu korzystałbym wyłącznie z wody RO, nie mieszał bym jej z kranem. Do takiej wody dodajesz mineralizator, który ustawia Ci twardości GH i KH do pożądanych przez Ciebie, podnosząc poziom wapnia i magnezu. Pozostałe pierwiastki wprowadzasz z typowymi nawozami.

Jeżeli dobrze poszperasz w zasobach tego forum, przekonasz się, że użytkownicy z powodzeniem stosują produkty różnych firm lub sami je wytwarzają z suchych soli. Osobiście stosuję linię od QualDrop i nie narzekam. Ich mineralizator pięknie się rozpuszcza.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

BATERIA Poznań
Jeśli chodzi o szybkość rozpuszczania, je polecam serdecznie Remineralizer od AquaForest jest w postaci zawiesiny i pięknie się rozpuszcza. Zawsze przed podmianą wlewam mineralizator do bańki i tam go wstępnie mieszam klasycznie przez potrząsanie. Wcześniej używałem AquaArt Hydromineral, a jeszcze wcześniej jakiegoś innego nie pamiętam. Zawsze przygotowywałem wodę tak samo. Jednak przy wcześniejszych zmętnienie pozostawało jeszcze długo po podmianie. W przypadku Hydromineral jeszcze po godzinie było widać, że była wykonywana wcześniej podmiana. Remineralizer AF rozpuszcza się tak szybko, że 15min po podmianie jest już tylko delikatne zmętnienie jak przy poprzednim po dobrej godzinie. Po 30minutach nie ma śladu, po serwisie. Woda kryształ brak jakiegokolwiek zmętnienia. Nie wiem jak Qualdrop sobie z tym radzi, ale jeśli chodzi o szybkość rozpuszczania na prawdę AF mnie zaskoczył :) Oczywiście GH i KH ustawia dobrze i nie zawiera potasu co mi jest na rękę, bo wolę dozować osobno.

BATERIA

Gh+ One Plant od Qualdrop dodaję zwykle do wody przygotowanej do podmiany, ale zdarzało mi się także dodawać bezpośrednio do zbiornika. Mikro zawiesina w obu przypadkach rozpuszcza się i znika całkowicie nie pozostawiając po sobie śladu w mniej niż 1 min. GH ustawiam na 7. Ten mineralizator nie podnosi KH. Od tego jest oddzielny KH builder.

Szczerze mówiąc to właśnie tego mineralizatora w przeszłości użyłem jako swojego pierwszego i przez lata sądziłem że każdy mineralizator rozpuszcza się w takim błyskawicznym tempie :D Dopiero jakieś przypadkowe nagranie na YT uświadomiło mnie że bywa inaczej.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

02 wrz 2025, 11:07   (#8)  

Ja zmieniłem Qualdropowe GH Builder i KH Builder na AF Remineralizer (GH i KH w jednym), bo KH Builder zawiera potas, który i tak dostarczam w KNO3, więc było go za dużo. To był jedyny powód.

Jak dla mnie rozpuszczalność Qualdrop i AF na tym samym poziomie (ja przygotowuję wodę do podmiany w wiadrze - nie wlewam mineralizatora bezpośrednio do akwarium).

przemogasior
Ranga: Poznaje temat

BATERIA Poznań
jacekp1 napisał(a):Mikro zawiesina w obu przypadkach rozpuszcza się i znika całkowicie nie pozostawiając po sobie śladu w mniej niż 1 min.
... przez lata sądziłem że każdy mineralizator rozpuszcza się w takim błyskawicznym tempie :D Dopiero jakieś przypadkowe nagranie na YT uświadomiło mnie że bywa inaczej.

To ja miałem dokładnie odwrotnie, przez cały czas myślałem, że to normalne, że mineralizatory się tak długo rozpuszczają, aż nie trafiłem na AF.
Nie mniej dobrze mi to słyszeć, że nasz polski Qualdrop równie dobrze się rozpuszcza :)

BATERIA

Mineralizatory to głównie chlorek wapnia i siarczan magnezu.
Po zmieszaniu w jednej butelce zachodzi wymiana jonowa i otrzymujemy siarczan wapnia ( widoczny osad) i chlorek magnezu
Płynne mineralizatory mają tę wyższość nad proszkowymi że dają nam bardziej powtarzalne dawki, co w przypadku proszkowych jest znacznie bardziej zmienne.

Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

BATERIA Poznań
Poza tym, kolejna przewaga płynu nad proszkiem, zazwyczaj dodają miarkę lub łatwo nabrać odpowiednią ilość strzykawką. W przypadku proszku pomijając nierównomierne rozmieszczenie substancji, to bez jubilerskiej wagi ani rusz.

BATERIA

Cześć,
Dziękuję za odpowiedzi. W koszyku mam skompletowane nawozy i testy. Poniżej lista na 573zl. Czy czegoś nie przegapiłem lub nie przesadziłem?

Nawozy AQUAFOREST w płynie:
-żelazo
-mikro
-fosfor
-potas
-azot
-mineralizator do wody RO

Testy JBL kropelkowe:
-PH 6-7.6
-PO4
-K
-CO2 (płyn AQG z indykatorem)
-KH
-GH
-Ca-Mg (ZOOLEK)
-NO3
-FE

EmWuj

23 wrz 2025, 10:59   (#13)  

Ja bym na razie nawozów nie kupował, bo i tak nie zaczniesz nawozić od początku (polecam ten wątek: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/ak ... 43934.html).

Odpalisz akwarium, poobserwujesz, potestujesz jak Ci się zużywają poszczególne składniki i będziesz wprowadzał odpowiednie nawozy.

Dla przykładu ja potasem nie nawożę w ogóle, bo utrzymuje się u mnie cały czas na poziomie ok. 20 a dostarczam go razem z nawozem azotowym Aquaforest N Boost (KNO3).

Co do testów to dołożyłbym test na NO2 i może NH3/4, aby wiedzieć na jakim etapie jest cykl azotowy.

przemogasior

W tym wątku (linku) opisują start akwarium na podłożu zawierającym nawozy. W moim przypadku będzie 100% woda RO i jałowe podłoże to skąd mają się w nim znaleźć jakiekolwiek składniki?

EmWuj

23 wrz 2025, 11:32   (#15)  

A to przepraszam - wydawało mi się, że widziałem żwir z substratem ;)

Niemniej polecam poczytać, bo jeśli dobrze pamiętam to w którymś momencie przewija się kwestia akwarium na podłożu jałowym (ale mogę źle pamiętać 😜).

Tak czy inaczej jeśli wybierzesz AF N Boost to miej na uwadze, że zawiera potas - u mnie jak zacząłem tym nawozić oprócz potasem to wywaliło mi potas do poziomu prawie 50. W 1ml tego nawozu zawarte jest ok. 50mg potasu ☝🏻

przemogasior

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo cenna informacja co do AF N boost. Nie wiedziałem, że zawiera potas. Zaproponujesz coś innego? Mam nadzieję, że pozostałe nawozy nie mają niespodzianek :)

EmWuj

23 wrz 2025, 12:07   (#17)  

Tej informacji nie ma nigdzie w opisie - uzyskałem ją dopiero pi zapytaniu do producenta ze względu na ten duży skok potasu na skutek którego szukałem przyczyny.

Nie mam doświadczenia z innymi nawozami, bo ten był pierwszyma a z racji, że eliminuje konieczność nawożenia dodatkowo potasem to nie próbowałem innych. Może ktoś inny podpowie.

Ale ja bym spróbował nawozić nim, sprawdził jaki poziom potasu uzyskujesz i ile brakuje Ci do porządanego poziomu i ewentualnie dołożył trochę samego potasu (a może nie będzie potrzeby, bo u mnie na przykład potas zużywany jest wolniej niż azot i to co w N Boost wystarczy).

Dlatego na początku trzeba testować, testować, testować, żeby wiedzieć co się dzieje w akwarium. Ja przez pierwszy miesiąc robiłem testy co 2 dni, później przez kolejne 2 miesiące co tydzień przed podmianą, a po tym czasie raz w miesiącu kontrolnie, bo akwarium się ustabilizowało i już wiem ile potrzebuję nawożenia.

przemogasior

23 wrz 2025, 12:19   (#18)  

Dodatkowo, jeśli zdecydujesz się na mineralizatory od QualDrop Gh i Kh to w tym KH też jest potas (tak baj de łej to mam oba prawie nieużywane do oddania - kupione pod koniec maja).

przemogasior

Bernhard Roth napisał(a):Najbardziej upraszczając proponuje żebys zakupił nastepujące testy : NO3, PO4, Ca, Mg, K i ewentualnie Fe. Zanim zaczniesz nawozić musisz wiedzieć co masz w wodzie.

Nawożenie zaczyna się od podawania K , ja bym podał go na samym początku i w zależnosci od tego jak bedzie wyglądał stan wyjściowy uzupełnił go do poziomu 15mg/l. Brak ryb ( w okresie dojrzewania zbiornika) prawdopodobnie bedzie oznaczał że nie będzie NO3 , w drugim tygodniu zadbałbym żeby poziom tego pierwiastka oscylował w przedziale 5-10mg/l a PO4 0,5-1mg/l . Będziesz miał wode RO - ustaw sobie Ca w granicach 30-35mg/l i Mg 8-10mg/l . W trzecim tygodniu bardzo ostroznie mozesz zacząc podawać mikro+Fe .
Z tego co napisałem wynika że warto mieć poszczególne pierwiastki osobno do nawożenia aby sobie regulować odpowiednie stosunki .Ale nie musisz kupować od razu każdego z nich, najpierw testy i sprawdzenie jakich tak naprawde potrzebujesz.
Alternatywne rozwiązanie to tzw. nawozy all in one - możesz taki nawóz lac zgodnie z zaleceniami producenta ( raczej zacznij od mniejszych dawek i ewentualnie stopniowo zwiększaj).

Jak sie otrzaskasz i będzie ci tych nawozów schodzić sporo to możesz się zaczać bawić w samodzielne przygotowywanie nawozów z tzw. soli - wychodzi to mega tanio.
Powodzenia

Twoje rady już zapisałem sobie w excelu. Cały czas się edukuję i dużo czytam. Natrafiłem na taki wpis:

"Potas podaje się wyłącznie przy starcie na podłożu ADA lub w momencie, gdy mamy pewność, że zastosowane podłoże zawiera zapas azotu i fosforu. Zwykły żwir nie zawiera azotu i fosforu. W takim przypadku dozowanie tylko potasu daje więcej szkód niż pożytku."

Przypomnę, że u mnie będzie 100% RO i jałowo podłoże. Ten wpis trochę wzbudził moje wątpliwości czy na pewno mam zacząć od podawania potasu jak piszesz. Co myślicie?

Start akwarium planuję na 8 listopada. Do tego czasu powinienem już mieć odpowiedni sprzę, wiedzę i plan :)

EmWuj

24 wrz 2025, 07:53   (#20)  

Wszystko rozchodzi się o właściwe proporcje poszczególnych pierwiastków względem siebie, bo jak np. za dużo będzie jednego to zablokuje on wchłanianie innych.

Tu masz taki punkt wyjścia: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/na ... nnego.html
Stosunek K:Mg jako punkt wyjścia 2:1 (nie ma tego tam ja stronie) i ten stosunek ustawić w pierwszej kolejności polecił mi jakiś czas temu kolega Bateria ;)

Każde akwarium jest inne, więc trzeba zacząć od jakiegoś punktu wyjścia a później obserwować.

przemogasior

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1078
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3208
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7667
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1919
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5613
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247976
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1833
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5002
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7930
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4549
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Statystyki

Ten temat przegląda 323 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 323 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.