Brązowy nalot na roślinkach
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Hej, czy ktoś pomoże lub podpowie w czym jest problem? Od jakiś 3 miesięcy mam problem z roślinkami w akwarium. Mają brzydki brązowy nalot, juz brakuje mi pomysłu co zrobić żeby roślinki wyglądały na zdrowe i świeże. Ostatnio dodałam preparat na okrzemki po poradzie Pani że sklepu ale efekt jest marny. Jakieś pomysły?
- Załączniki
-
-
-
-
-
Paula1994
●
- Ranga: Początkujący
Musisz coś więcej napisać : Nawożenie Oświetlenie CO2 Podłoże Woda Itd.. Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Brązowy nalot to najczęściej okrzemki, które lubią świeżą wodę i światło o niskiej intensywności. Warto sprawdzić parametry wody, trochę ograniczyć nawożenie i poprawić cyrkulację, a przy okazji trochę światła mocniejszego, ale nie przesadzać. Cierpliwość też tu ważna – zwykle po kilku tygodniach przy stabilnym akwarium okrzemki same znikają.
-

Mobek12
●
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Filtr węglowy to raczej tylko do usuwania leków/chemii, na okrzemki nie pomoże. Dodatkowo w akwarium roślinnym raczej stworzy więcej problemów niż rozwiąże. To już prędzej filtr UV, chociaż też nie wiem czy to dużo da. Na razie myślę, że najlepiej będzie skupić się na korekcji parametrów.
-

Valeska
●
Na takie glony zazwyczaj kupowałam bakterie i lałam codziennie albo co drugi dzień po trochę to akwarium i po około dwóch tygodniach okrzemki znikały
-
Lejla
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Witam, czy ktoś może zdiagnozować gdzie leży mój problem?
1 problem to czarne plamy na większości liści
2. Problem to Vallisneria robi się brązowo-czerwona
Moje parametry:
-baniak 180L
-światło led...
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
Dzień dobry,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium.
Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zacz...
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości.
Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
Ostatnio po dodaniu roślin do akwarium, po 2 dniach zauważyłem brązowy osad na 1/3 wysokości akwarium. Jestem nowy w akwarystyce, więc nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc co mam z tym zrobić.
Witam wszystkich.
Liście które są najbliżej światła pokrywają mi się takim nalotem .
Czy to od światła ?
Belka własnej roboty .
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
Witam,
Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś.
Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć
rosliny zaczynają ch...
|
|