Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć, równo 2 tygodnie po restarcie zbiornika 215 litrów musiałem się z nim pożegnać. Rozszczelniło się dno akwarium. 5 lat temu zakupiłem zestaw aquael glossy 215 z szafką i nie było żadnych problemów ani oznak nieszczelności aż do wczoraj, kiedy wróciłem do domu połowa wody się wylała. Powiedzcie mi co mam teraz zrobić? Czy opłaca się naprawiać ten zbiornik czy już nie? Co mam zrobić z roślinami które wysadziłem? Czy mam je wsadzić do podłoża na parę dni dopóki nie poszukam nowego akwa? Posiadam zabienice, kryptkoryny i sagittarie. Ryby są na razie w pudle plastikowym. Dotychczas miałem akwarium z pokrywą bo bałem się otwartego ze względu na to że stoi pod drewnianymi schodami i mogą nasiąkać wilgocią. Czy jest się czego obawiać?
-

Norkoc
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli chodzi o schody, to jeśli są zaimpregnowane(a powinny być) to nie ma strachu. Jednak parujące akwarium to nie nawilżacz produkujący parę, więc bez strachu  Zwłaszcza, że najniższy stopień pewnie nie znajduje się 10cm nad taflą, tylko pewnie trochę wyżej 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Norkoc napisał(a):Cześć, równo 2 tygodnie po restarcie zbiornika 215 litrów musiałem się z nim pożegnać. Rozszczelniło się dno akwarium. 5 lat temu zakupiłem zestaw aquael glossy 215 z szafką i nie było żadnych problemów ani oznak nieszczelności aż do wczoraj, kiedy wróciłem do domu połowa wody się wylała. Powiedzcie mi co mam teraz zrobić? Czy opłaca się naprawiać ten zbiornik czy już nie? Co mam zrobić z roślinami które wysadziłem? Czy mam je wsadzić do podłoża na parę dni dopóki nie poszukam nowego akwa? Posiadam zabienice, kryptkoryny i sagittarie. Ryby są na razie w pudle plastikowym. Dotychczas miałem akwarium z pokrywą bo bałem się otwartego ze względu na to że stoi pod drewnianymi schodami i mogą nasiąkać wilgocią. Czy jest się czego obawiać?
Odnośnie do ewentualnej naprawy zbiornika, myślę że lepiej będzie kupić nowe szkło identycznej wielkości. Rośliny: jeśli masz jakieś większe wiadro, plastikowy pojemnik, cokolwiek do czego możesz przełożyć podłoże i tam umieścić rośliny, tak zrób. Nie zapomnij włączyć roślinom jakieś światło. Dylemat otwarte, czy z pokrywą? Myślę, że tu główną rolę grają osobiste upodobania, chociaż parowanie z odkrytego zbiornika jest z pewnością dużo większe.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Już kupiłem zwykłe akwa otwarte 200l. Wszystko również urządzone z powrotem. Zobaczymy jak zniosą to rośliny… Póki co mam 2 świetlówki led aquael tube plant i sunny. Jakie byście polecili w miarę tanie oświetlenie? Roślinki raczej zwykłe; kryptokoryny, zabienice, micrososria i saggitarie. Kolejna kwestia jeśli chodzi o bakterie do akwarium. Jakie i czy w ogóle warto dodawać czy to efekt placebo bo spotkałem się z różnymi opiniami. Muszę się pospieszyć z wprowadzeniem ryb bo cała ta usterka z akwarium wydłużyła ich wprowadzke :/
-

Norkoc
●
Norkoc napisał(a):Kolejna kwestia jeśli chodzi o bakterie do akwarium. Jakie i czy w ogóle warto dodawać czy to efekt placebo bo spotkałem się z różnymi opiniami.
Dodaj - nie zaszkodzi, może pomóc a kosztuje grosze. Tylko dopilnuj, żeby to były żywe bakterie a nie np. sama pożywka. Jeśli chodzi o mnie to polecam Tetra Safe Start (jeśli wierzyć reklamom to właśnie nadaje się do szybkiego wpuszczania ryb, chociaż wiadomo jak to z reklamami...😉), Prodibio BioDigest lub nawet Tropical Bactoactive/Nitriactive. Słyszałam też bardzo dobre opinie o Dr Tim's One & Only, ale nie wiem czy to jest wgl dostępne w Polsce. No i oczywiście testuj wodę na bieżąco, tylko w ten sposób będziesz w stanie dokładnie określić na jakim etapie cyklu się znajdujesz. Powodzenia i moje kondolencje, cieknące akwa to chyba najgorszy koszmar każdego akwarysty, a po 2 tygodniach od zalania to już w ogóle...😓Podziwiam wytrwałość, niejeden by się podłamał 👍🏻
-

Valeska
●
Bardzo Ci współczuję tej sytuacji – rozszczelnione akwarium to koszmar każdego akwarysty. Jeśli szkło pękło lub klejenie puściło, niestety naprawa bywa ryzykowna i nie zawsze trwała, szczególnie przy tak dużym litrażu. Bezpieczniej będzie kupić nowy zbiornik. Rośliny możesz tymczasowo trzymać w pojemniku z wodą i filtrem (nie muszą być w podłożu, ale dobrze je trochę zadbać o światło). Co do nakrycia – lepiej zachować przykrycie ze względu na wilgoć pod schodami.
-
Kimberly
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
@Norkoc Bakterie, jak najbardziej. Zarówno przy starcie, jak i przy każdej podmianie wody. Pomagają też w przypadku pojawienia się w zbiorniku sinic. Proponuję kupić na przykład https://sklep.roslinyakwariowe.pl/chemi ... 11626.html
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|