Problemy, problemy, problemy.....
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie. Mam problem z roślinami widoczny na zdjęciach. Po pierwsze: żabienice ( Echinodorus compacta) łapią otwory, potrafią także stracić liście. Dodatkowo tworzy się dziwny brązowawy nalot, który można dość łatwo zetrzeć z powierzchni. Po drugie: Strzałka skrzydlasta też powoli łapie dziwny brązowawy nalot. Po trzecie: Żabienica Echinodorus bleherae łapie mocny brązowy nalot na liściach. Co ciekawe, roślina która jest w centrum akwarium łapie ten nalot, za to druga sztuka która znajduję się w prawej krawędzi baniaka tego nalotu nie ma. Ma ona mniejszy dostęp do oświetlenia. Po czwarte: Limnofila bezczypułkowa także łapie nalot na niektórych liściach. I teraz tak. Pierwsze trzy rośliny są w akwarium od 15 lipca. Były zamówione już dojrzałe. Limnofila jest ze mną od początku baniaka, czyli od 27 lutego. Po starcie akwarium Limnofili było 5 sztuk, jednak po czasie ten nalot, plus zbyt duży rozrost brzydkich korzeni zmusił mnie do wyrzucenia praktycznie całej obsady Limnofili z akwarium. Wyglądały po prostu źle. Wraz z nią usunąłem z akwarium całą obsadę Gratiola Viscidula którą obsiadł jakiś brązowo czarny syf (dodałem także zdjęcie Griatioli), Rośliny były zakupione in vitro. Ten syf zaczyna marnować także obecne rośliny, rośliny teoretycznie proste w hodowli (o ile takie istnieją). Problemy zaczęły się z początkiem maja. Ja podejrzenia skierowałem na dodanie dodatkowego mocniejszego oświetlenia LED (połowa kwietnia), lub nawożenie żelazem (też połowa kwietnia). 1) Baniak 30x30x60. 2) Oświetlenie: Aquael Leddy 10W (świeci 7 godzin dziennie od pojawienia się problemu) + Aquael 7W (było w komplecie z pokrywą), świeci około 5 godzin, ale nie najmocniejszym trybem. Po wystąpieniu problemu świeciłem tylko 10W oświetleniem, 7W dodałem z miesiąc temu gdyż podejrzewałem, że problemem w moim akwarium są okrzemki, 3) Podłoże to aktywne Platinum Soil Normal wraz z czarnym piaskiem, 4) Brak systemu CO2, 5) Filtr to Tetra EX700plus, ceramika plus gąbki. Filtr naturalnie działa non stop, 6) Temperatura oscyluje obecnie w okolicach 24 stopni, 7) GH- 8, KH- 9, PO4 (ze słupa wody)- 0,31 mg/L, NO3- około 20mg/L, NO2- 0, żelazo niby było 0,10 mg/l (aczkolwiek nie wiem na ile test kropelkowy jest w tym wypadku miarodajny), PH- niestety 8.  Nawożę właściwie tylko żelazem (średnio 1,2 ml na tydzień, po podmianie wody), a tydzień temu zacząłem dodawać także potas. Do tej pory podałem go dwa razy (2x2ml do tej pory), 9) Wodę podmieniam co tydzień, 50/50 (kran/demineralizowana kupna) w ilości 30%. 10) Kamieni brak, jest korzeń Dark Wood, na którym pojawiło się już jakiś czas temu kilka krasnorostów, aczkolwiek nie namnażają się, więc nie stanowią problemu. 11) Obsada to w tej chwili to Kiryśnik czarnoplamy (wiem, akwarium za małe, w tej chwili siedzi u mnie tymczasowo po odebraniu ze złych warunków) oraz jedna samica Zbrojnika pospolitego. Pół miesiąca temu oddałem 2 samce Zbrojnika Pospolitego oraz 2 Samice, robiły mi za duży bałagan w akwarium (wszystkie zbrojniki oraz sumik trafiły do mnie z konającego akwarium). Docelowo myślę o ławicy Brzanki Titeya lub Neonów, aczkolwiek na Neony mam niestety za wysokie PH. 12) Regularnie, od połowy kwietnia (co tydzień) dozuje 8 ml Tetra CO2 (może w tym tkwi problem....) Nie jestem specjalistą, uczę się. Akwarium sprawia mi frajdę (testy, podmiany itp.) jednak wciąż nie chce wpuszczać docelowej obsady rybnej dopóki nie ustabilizuję zbiornika, a coś tutaj jest ewidentnie nie tak. Zastanawiam się nad jakimś mikro, aczkolwiek obawiam się pogorszenia sytuacji. Jeśli macie rady to zapraszam do dyskusji.
- Załączniki
-
-
- Gratiola Viscidula miesiąc przed usunięciem
-
-
- Gratiola Viscidula miesiąc przed usunięciem
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
BartekSM
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Aha, zapomniałem dodać. Po dodaniu nowej obsady roślinnej dodałem w podłoże tabletkę Tetra planta start. Dodawałem jedną tabletkę średnio co miesiąc do poprzedniej obsady (zwyczajnie kroiłem na ćwiartki i dawałem w pobliżu roślin).
-
BartekSM
●
Jakie źródło wody daje KH większe od GH? Podaj poziom K (stężenie). Nawożenie samym żelazem to bardzo dziwna metoda. Najpierw powinno się uzyskać i utrzymać odpowiedni poziom makro, a dopiero później zabierać się za żelazo i resztę mikro.
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Zabienice to wersja nadwodna i teraz przejdzie w wersję podwodna liście stare odpadają wyrosna nowe możliwe że o innym ksztalcie I kolorze daj im spokój
-
andrzejkowac
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
jacekp1 napisał(a):Jakie źródło wody daje KH większe od GH? Podaj poziom K (stężenie). Nawożenie samym żelazem to bardzo dziwna metoda. Najpierw powinno się uzyskać i utrzymać odpowiedni poziom makro, a dopiero później zabierać się za żelazo i resztę mikro.
Z KH być może wkradł się błąd podczas testu. Podczas dzisiejszego testu wyszło mi 8. Potasu nie badałem, muszę zakupić test.
-
BartekSM
●
Nie mniej GH=KH to nietypowa sprawa dla wody kranowej. Potas =8 zdecydowanie za mało przy tej twardości wody. Proponuję podbić potas co najmniej do 15 i obserwować, docelowo przy GH=8 trzymał bym się potasu w okolicach 20
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tutaj jest właściwa odpowiedź. Nad resztą bym się w tym momencie nie doktoryzował. andrzejkowac napisał(a):Zabienice to wersja nadwodna i teraz przejdzie w wersję podwodna liście stare odpadają wyrosna nowe możliwe że o innym ksztalcie I kolorze daj im spokój
-

AquaMolitor
●
Nad resztą też jak najbardziej można się skupić. Przede wszystkim ustawić potas.
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Teraz doczytałem, że świecisz 5 godzin. 7 to punkt wyjściowy (szczególnie dla akwarium, które stoi od lutego). Żelazo bym sobie darował (być może stąd ten brązowy nalot-a być może od niedostatecznego światła). Moja propozycja dla tego low techa: daj sobie spokój ze słupem, wody, nie doktoryzuj się z proporcji pierwiastków, tylko wepchnij pod korzenie pałeczki/tabletki/kapsułki nawozowe zawierające komplet mikro i makro. Propozycje markowe: Tetra Planta min(czy start-to co używasz, tylko więcej -fajne tabletki), Tropica Nutrition Capsules. Propozycje alternatywne: pałeczki nawozowe do roślin zielonych (Castorama, Obi, Leroy Merlin itd.) - takie pałeczki najlepiej podzielić na 2-3 części. Dają przynajmniej takie rezultaty jak akwarystyczne. U mnie Echinodorus Regina rośnie w słoiku na parapecie. Saggitaria śmiga w oczku wodnym na balkonie. Nie chwale się, tylko zaznaczam, że rośliny nie potrzebują parametrów encyklopedycznych.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
AquaMolitor napisał(a):... tylko zaznaczam, że rośliny nie potrzebują parametrów encyklopedycznych.
...w punkt!
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
AquaMolitor napisał(a):Teraz doczytałem, że świecisz 5 godzin. 7 to punkt wyjściowy (szczególnie dla akwarium, które stoi od lutego). Żelazo bym sobie darował (być może stąd ten brązowy nalot-a być może od niedostatecznego światła). Moja propozycja dla tego low techa: daj sobie spokój ze słupem, wody, nie doktoryzuj się z proporcji pierwiastków, tylko wepchnij pod korzenie pałeczki/tabletki/kapsułki nawozowe zawierające komplet mikro i makro. Propozycje markowe: Tetra Planta min(czy start-to co używasz, tylko więcej -fajne tabletki), Tropica Nutrition Capsules. Propozycje alternatywne: pałeczki nawozowe do roślin zielonych (Castorama, Obi, Leroy Merlin itd.) - takie pałeczki najlepiej podzielić na 2-3 części. Dają przynajmniej takie rezultaty jak akwarystyczne. U mnie Echinodorus Regina rośnie w słoiku na parapecie. Saggitaria śmiga w oczku wodnym na balkonie. Nie chwale się, tylko zaznaczam, że rośliny nie potrzebują parametrów encyklopedycznych.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Nie nie, świeciłem 7 godzin ledem o mocy 10W, dodatkowo w tym czasie przez 5 godzin świeciłem także ledem o mocy 3,5 W. W tej chwili przeszedłem na oświetlanie tylko ledem o mocy 7W, przez siedem godzin dziennie. Kupiłem także kilka sztuk Otoska. Nalotu już praktycznie nie mam. Otoski walczą z nalotem, ale światło o mniejszej mocy też z pewnością robi robotę. Kondycja roślin się poprawia. Lałem trochę tego potasu przez kilka dni. Zamawiam testy na potas i w tygodniu sprawdzimy jakie jest stężenie. Aczkolwiek potas już w tej chwili z pewnością pomógł, to widać po roślinach.
-
BartekSM
●
Powiązane tematy
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Ostatnio pracuje w delegacji i wracam do domu na weekendy,patrze a u bucków niektóre liście wyklądają kiepsko. Parametry w akwarium praktycznie sie nie zmieniają no moźe za wyjątkiem ph
Kh 5
Gh 9
Ph 7...
Witam, proszę o porady sugestie co robię nie tak gdyż od 2tyg. po założeniu nowego zbiornika (w zamierzeniu holenderskiego) mam problem z glonami Rhizoclonium nitkowatym oraz z zielenicami połaciowymi...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
Witam zakupilem uzywany filtr Eheim profesional 4 podlaczylem go do 2 akwarium po 5 minutach pracy sie wylacza , wylaczylem wtyczke i poczekalem 10 minut i znowu zaczol chodzic , ale juz po 5 minutach...
|
|