Cześć wszystkim,
czy wszystkie białe
krewetki karłowate z rodziny Neocaridina to N. palmata, czy istnieje biała odmiana N. davidii? W internecie figuruje odmiana o nazwie White Pearl/Snowball, ale niektórzy hodowcy klasyfikują ją jako N. palmata/zhangjiajiensis (2 nazwy, ten sam gatunek), a inni jako N. davidii, no i trochę zgłupiałam. Krewetki są mlecznobiałe, lekko przezroczyste, i co wyróżnia je na tle innych to śnieżnobiałe jajeczka i siodełka u samic, i delikatnie zaznaczony kremowo-biały pas wzdłuż grzbietu. Z tego co mi wiadomo to "oficjalnie" krewetka White Pearl wywodzi się właśnie od N. palmata, razem z Blue Pearl i Amber Pearl. Tej ostatniej w ogóle nie widziałam na rynku, a Blue Pearl... no właśnie, znowu bywa opisywana jako N. davidii, i bądź tu mądry

Zakupiłam ostatnio krewetki Neocaridina zhangjiajiensis (palmata), które są wg mnie prześliczne, więc wiadomo że wolałabym uniknąć przypadkowego skundlenia. Raz na jakiś czas będę chciała dodać trochę świeżej krwi, ale boję się, że jeśli są rzeczywiście 2 identyczne odmiany 2 gatunków i przez pomyłkę (własną lub hodowcy) wezmę nie to co trzeba to mi się pokrzyżują - i krewetki, i plany hodowlane

A z tego co wiem to jeśli 2 gatunki należą do tego samego
rodzaju to mogą się krzyżować i potomstwo będzie płodne.
Może ktoś z Was lepiej się orientuje w temacie niż ja i mógłby rozjaśnić sytuację
Dzięki z góry!
Dla jasności - załączam zdjęcia moich robaczków:)