Neocaridina White Pearl/Snowball - który gatunek? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Neocaridina White Pearl/Snowball - który gatunek?

Liczba wyświetleń: 1258·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Cześć wszystkim,
czy wszystkie białe krewetki karłowate z rodziny Neocaridina to N. palmata, czy istnieje biała odmiana N. davidii? W internecie figuruje odmiana o nazwie White Pearl/Snowball, ale niektórzy hodowcy klasyfikują ją jako N. palmata/zhangjiajiensis (2 nazwy, ten sam gatunek), a inni jako N. davidii, no i trochę zgłupiałam. Krewetki są mlecznobiałe, lekko przezroczyste, i co wyróżnia je na tle innych to śnieżnobiałe jajeczka i siodełka u samic, i delikatnie zaznaczony kremowo-biały pas wzdłuż grzbietu. Z tego co mi wiadomo to "oficjalnie" krewetka White Pearl wywodzi się właśnie od N. palmata, razem z Blue Pearl i Amber Pearl. Tej ostatniej w ogóle nie widziałam na rynku, a Blue Pearl... no właśnie, znowu bywa opisywana jako N. davidii, i bądź tu mądry :? Zakupiłam ostatnio krewetki Neocaridina zhangjiajiensis (palmata), które są wg mnie prześliczne, więc wiadomo że wolałabym uniknąć przypadkowego skundlenia. Raz na jakiś czas będę chciała dodać trochę świeżej krwi, ale boję się, że jeśli są rzeczywiście 2 identyczne odmiany 2 gatunków i przez pomyłkę (własną lub hodowcy) wezmę nie to co trzeba to mi się pokrzyżują - i krewetki, i plany hodowlane :wink: A z tego co wiem to jeśli 2 gatunki należą do tego samego rodzaju to mogą się krzyżować i potomstwo będzie płodne.
Może ktoś z Was lepiej się orientuje w temacie niż ja i mógłby rozjaśnić sytuację :P
Dzięki z góry!
Dla jasności - załączam zdjęcia moich robaczków:)
Załączniki
IMG_20250724_165827.jpg
IMG_20250724_170024.jpg
IMG_20250724_170323.jpg

Valeska
Ranga: Początkujący

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Film Ślimak który zjada krasnorosty

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1586
Hej Film po niemiecku. Miłego oglądania. ?si=14HIDJMgvglFjRGl
YouTube

Krewetki Neocaridina - od czego zacząć?

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3766
Zapraszam do obejrzenia. Opisy produktów o których mowa znajdziecie w tej kategorii: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/-krewetki-c-574.html
YouTube

Jak przygotować wodę dla krewetek CARIDINA i NEOCARIDINA

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4314
Zapraszam do obejrzenia nowego filmu Szopena.
YouTube

Karmniki automatyczne - który jest najlepszy?

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 9011
karmnik.jpg Zapraszamy do kolejnego odcinka serii "Paweł Testuje", w którym pod lupę wzięte zostały automatyczne karmniki dla ryb akwariowych. Pozostałe recenzje znajdziecie pod linkiem: h...
YouTube

Czemu Cristale nie jedzą liści Dębu który jest na filmie ?

3D5_Project w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3229
Witam Wszystkich Pytanie czemu moje Cristale nie jedzą liścia Dębu który jest na filmie, zerwany w tam tym roku.Wraz z innymi wysuszony, przed włożeniem zalany gorącą wodą i moczył sie ok 30 minut aż...

Który Neon do pH 6.8 w 112l

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1880
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...

Jaki to gatunek pielęgniczki?

christo79 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3217
Witam serdecznie. Mam w zbiorniku rybkę która miała być pielęgniczka Inka. Zaczynam mieć wątpliwości czy to nie jest czasami inny gatunek gdyż Inki mi nie przypomina. Proszę o pomoc. Pozdrawiam IMG_20...

Jaki to gatunek kiryska?

Pływający z rybami w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2731
Wie ktoś jaki to może być gatunek kiryska? Wiem, że albinos, ale albinistyczna odmiana jakiego gatunku? Planuję dokupić jeszcze 2-3 sztuki ale nie albinosy, a chciałbym żeby potraktowały się jako jedn...

Mam problem z rozpoznaniem gatunku może ktoś napisać gatunek

tymol w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1925
Wiem rze to gurami 1548957246391.jpeg

Parametry wody a krewetki White Peral

hajwszase w Zwierzęta · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14234
Witam. Na samym początku opiszę mniej więcej swoje akwarium które postawione jest ponad miesiąc temu. Wymiary: 25x25x40 25L Oświetlenie: 4 paski LED barwy zimnej bieli Podłoże- ziemia ogrodowa(pH 5,5...

Statystyki

Ten temat przegląda 333 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 333 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.