Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca padają kolejne ryby. Padło w sumie 11 neonek a wczoraj tej samej nocy parka ramirez blue :cry:
OBSADA
ryby wpuściłam ok 20 czerwca a akwa było założone na początku maja (akwarium do tego czasu było już dojrzałe, no2 poniżej 0,01)
- 15 neonek inessa
- parka ramirezek red blue-przywleczone z rośliną ślimaki..ich jest obecnie bardzo dużo
I teraz zaczyna się jazda
9 lipca kupiłam
10 razbor klinowych oraz (tutaj aż mi wstyd się przyznać bo zamiast sprawdzić zasugerowałam się opinią ponoć rzetelnego sprzedawcy z dobrymi opiniami)-
dwa złote glonojady syjamskie takie po 6cm - do walki z glonami + wyglądały sympatycznie :oops:
Ryby aklimatyzowałam przez ok 2 godziny dolewając wodę z akwa, do akwarium trafiły bez wody z woreczka.
Kolejnego dnia znalazłam pierwszą martwą neonkę bez sladów uszkodzenia ciała.
Codziennie przeliczam obsadę, ryby nie wyglądają na chore, nie są osowiałe, brak zmian skórnych, zachowanie w normie choć raz zauwazyłam, że jednego dnia neony miały jakby pękate brzuszki ale to minęło. To było dzień lub dwa po dokupieniu razbor.
Przez kolejne dni padały następne neony, zawsze w nocy więc podejrzenie padło na jednego (większego)glonojada syjamskiego - widziałam jak raz próbował przyssać się do ramirezy dlatego zaczęłam go dokarmiać ogórkiem, sałatą ale skorzystały głównie ślimaki.
Wczoraj wieczorem złapałam go w siatkę basenową i tak spędził noc oddzielony od reszty. Efekt jest taki, że padł, reszta obsady w komplecie.
Jedna neonka zaczęła pikować głowa do góry po pierwszej podmianie wody ok 10 lipca co wskazywałoby jednak na problem z parametrami, ale reszta ryb była ok. Pikowała pływając po całym akwarium. Nie wiem czy to może być mniejsza ilość tlenu, nie widzę objawów przyduchy, ryby nie łapią powietrza przy tafli. Wylot filtra jest ustawiony na lustro wody a wysokość akwa to tylko 43 cm.
Zrobiłam w międzyczasie kilka większych podmian z odkurzaniem dna ale akwa jest dość zarośnięte i wszędzie nie dostanę - zastanawiam się czy glonojady nie wzburzały dna w nocy powodując skoki parametrów..
W niedzielę wyczyściłam filtr - wklady przepłukane w wodzie z akwa + saechem stabillity do podmiany, filtr nie był brudny, nawet wata nie była bardzo brudna. Było to pierwsze mycie filtra.
Po podmianie 2 tygodnie temu akwa mocno zarosło ale nie chcę w tej sytuacji ruszać dna (nurzaniec wystrzelił z dnia na dzień i rośnie wszędzie a miał być na 3 planie..).
1. akwa 120x35x43h , 181 L brutto
2. OŚWIETLENIE
- belka z ledami smd 2835, 60W, 6500 K, 5100-5500 lumenów (3 paski po 100cm) - świecę 8 godz bez przerw
- od początku lipca dodatkowo sinkor WRB 40W - używam głównie gdy wyłącza się belka podstawowa i jestem w domu, ustawiam od 1% do 20% mocy także na razie to bardziej oświetlenie nocne
3.
PODŁOŻE- keramzyt na górki
- 10 kg tetra complete substrate
- Aqua Della Gravel vulcano 4-6mm + na wierzch Aqua Della Gravel Black 3mm
4. CO2 - brak
5.
FILTRACJA ultramax 1000 ustawiony na maksa - tak idzie od początku, przy ok 160L netto powinien dac radę..
6. wkłady - na samym dole włóknina filtracyjna, następnie ceramika ultramaxa + garść keramzytu, następnie ich gąbka i gąbka na prefiltr (te z zestawu)
7. filtr oczywisćie chodzi non stop
8. temperatura..
grzałka ustawiona na 25'C ale w gorące dni dochodzi do 26,6'C - więcej nie zaobserwowałam, akwa jest na poddaszu ale tych gorących dni było od lipca dosłownie kilka
9. parametry wody
- ph - ok. 8? -zoolek - kolor mi do niczego nie pasuje, wychodzi ciemnoturkusowy, wg. wodociągów 7,8
- gh 14 zoolek
- kh 10 zoolek
- no2 - 0,01 jbl
- no3 - 3 jbl
- po4 - 0,7 zoolek10. nawozy - potas kplus do podmiany - ok 10 ml na 50litrów wody- mieszam po kilka ml na litr wody i wlewam słoikiem + Tropika zielona 4 pompki gdy mi się przypomni , czyli z 2razy w tyg.
11. bez RO
12. bez uzdatniaczy, lamp UV, leków, preparatów antyglonowych, itd.
13. standardowo podmiana raz w tyg ok 20% lub raz na 2 tygodnie ok 30% ale teraz w lecie raz w tygodniu + lekkie odkurzanie dna, ściąganie glonów (zielone nitki), nie ruszam dna, nie przesadzam roślin
14.
korzenie gotowane z solą wiele godzin - były od początku, rośliny raczej z pewnych żródeł
15. rośliny
Christmas moss , jawajski
Aponogeton madagascariensis
Microsorum pteropus Narrow
Pogostemon helferi
Echinodorus vesuvius
lotos
echinodorusy
nurzaniec
2 gałęzatki
Ryby karmię raz dziennie
pokarmem tetra pro, nie dawałam im jeszcze żywego, zamierzałam wprowadzić po zebraniu pełnej, zdrowej obsady tak aby mieć pewność, żę niczego nie złapią w gratisie. Raczej dzieci nie dokarmiają podczas mojej nieobecności ale 100% pewności nie mam.
Czy maci pomysł jak uratować pozostałe ryby?
Obecnie zostało 8 razbor, 4 neonki inessa i 1 glonojad syjamski.
Jakie mamy możliwości?
- Przyducha nocna spowodowana ruszaniem dna pfrzez glonojady? Ale dlaczego padają pojedynczo lub po 2 sztuki. Glonojad, który padł dzis w nocy był przy górze akwa w siatce, może tam tlen słabiej dochodził?
- zaraza sprowadzona z razborami/ glonojadami?- tylko, że zagineła 1 razbora, reszta wygląda dobrze - podobno nie były świeżo sprowadzone do sklepu, pływały tam juz długo
- wodociągi dolały chemii ? możliwe, mieszkam na wsi za Krakowem, w tym sezonie wymieniają rurociągi w okolicy ale nie przy moim ujęciu wody ( u mnie wymieniali w marcu dlatego akwarium zalałam dopiero w maju), dzowniłam do wodociągów - podobno absolutnie niczego nie dolewają (coś nie wierzę)
- odchody wszechobecnych ślimaków - ale to byłoby widoczne w parametrach wody
- za duża obsada przy tej filtracji
- za dużo roślin?
Początkowo chciałam robić podmiany wodą przywiezioną z Krakowa, którą zawsze piję z kranu ale zmieniła smak i zapach więc na bank czegoś dolali, boję się jej wlewać.
Myślę nad takimi krokami, dajcie znać co zmienić, co dodać.Kupię seachem prime i wymienię 50% wody..tylko, że to nadal będzie moja woda.
Przed wymianą usunę nadmiar roślin.
Kupię napowietrzacz a tymczasowo podepnę deszczownicę w ultramaxie.
Może warto zastosować szeroko działajacy lek? Tylko, że na co ten lek...
Bardzo chciałabym uniknąć restartu. Liczę na Was bo sama już nie wiem co robić.
Jeszcze na koniec dodam, że od kiedy pojawił sie problem nie usuwam glonów przy przedniej szybie przy podłożu aby nie wzburzać dna.
Pozdrawiam,
Kinga