Codziennie padają ryby - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Codziennie padają ryby

Liczba wyświetleń: 6260·Odpowiedzi: 15
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

23 lip 2025, 12:03 Codziennie padają ryby  (#1)  

Cześć,

Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.

Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca padają kolejne ryby. Padło w sumie 11 neonek a wczoraj tej samej nocy parka ramirez blue :cry:
OBSADA
ryby wpuściłam ok 20 czerwca a akwa było założone na początku maja (akwarium do tego czasu było już dojrzałe, no2 poniżej 0,01)
- 15 neonek inessa
- parka ramirezek red blue

-przywleczone z rośliną ślimaki..ich jest obecnie bardzo dużo

I teraz zaczyna się jazda
9 lipca kupiłam 10 razbor klinowych oraz (tutaj aż mi wstyd się przyznać bo zamiast sprawdzić zasugerowałam się opinią ponoć rzetelnego sprzedawcy z dobrymi opiniami)- dwa złote glonojady syjamskie takie po 6cm - do walki z glonami + wyglądały sympatycznie :oops:
Ryby aklimatyzowałam przez ok 2 godziny dolewając wodę z akwa, do akwarium trafiły bez wody z woreczka.

Kolejnego dnia znalazłam pierwszą martwą neonkę bez sladów uszkodzenia ciała.
Codziennie przeliczam obsadę, ryby nie wyglądają na chore, nie są osowiałe, brak zmian skórnych, zachowanie w normie choć raz zauwazyłam, że jednego dnia neony miały jakby pękate brzuszki ale to minęło. To było dzień lub dwa po dokupieniu razbor.

Przez kolejne dni padały następne neony, zawsze w nocy więc podejrzenie padło na jednego (większego)glonojada syjamskiego - widziałam jak raz próbował przyssać się do ramirezy dlatego zaczęłam go dokarmiać ogórkiem, sałatą ale skorzystały głównie ślimaki.
Wczoraj wieczorem złapałam go w siatkę basenową i tak spędził noc oddzielony od reszty. Efekt jest taki, że padł, reszta obsady w komplecie.

Jedna neonka zaczęła pikować głowa do góry po pierwszej podmianie wody ok 10 lipca co wskazywałoby jednak na problem z parametrami, ale reszta ryb była ok. Pikowała pływając po całym akwarium. Nie wiem czy to może być mniejsza ilość tlenu, nie widzę objawów przyduchy, ryby nie łapią powietrza przy tafli. Wylot filtra jest ustawiony na lustro wody a wysokość akwa to tylko 43 cm.
Zrobiłam w międzyczasie kilka większych podmian z odkurzaniem dna ale akwa jest dość zarośnięte i wszędzie nie dostanę - zastanawiam się czy glonojady nie wzburzały dna w nocy powodując skoki parametrów..
W niedzielę wyczyściłam filtr - wklady przepłukane w wodzie z akwa + saechem stabillity do podmiany, filtr nie był brudny, nawet wata nie była bardzo brudna. Było to pierwsze mycie filtra.

Po podmianie 2 tygodnie temu akwa mocno zarosło ale nie chcę w tej sytuacji ruszać dna (nurzaniec wystrzelił z dnia na dzień i rośnie wszędzie a miał być na 3 planie..).

1. akwa 120x35x43h , 181 L brutto
2. OŚWIETLENIE
- belka z ledami smd 2835, 60W, 6500 K, 5100-5500 lumenów (3 paski po 100cm) - świecę 8 godz bez przerw
- od początku lipca dodatkowo sinkor WRB 40W - używam głównie gdy wyłącza się belka podstawowa i jestem w domu, ustawiam od 1% do 20% mocy także na razie to bardziej oświetlenie nocne

3. PODŁOŻE
- keramzyt na górki
- 10 kg tetra complete substrate
- Aqua Della Gravel vulcano 4-6mm + na wierzch Aqua Della Gravel Black 3mm

4. CO2 - brak
5. FILTRACJA ultramax 1000 ustawiony na maksa - tak idzie od początku, przy ok 160L netto powinien dac radę..
6. wkłady - na samym dole włóknina filtracyjna, następnie ceramika ultramaxa + garść keramzytu, następnie ich gąbka i gąbka na prefiltr (te z zestawu)
7. filtr oczywisćie chodzi non stop
8. temperatura..grzałka ustawiona na 25'C ale w gorące dni dochodzi do 26,6'C - więcej nie zaobserwowałam, akwa jest na poddaszu ale tych gorących dni było od lipca dosłownie kilka
9. parametry wody
- ph - ok. 8? -zoolek - kolor mi do niczego nie pasuje, wychodzi ciemnoturkusowy, wg. wodociągów 7,8
- gh 14 zoolek
- kh 10 zoolek
- no2 - 0,01 jbl
- no3 - 3 jbl
- po4 - 0,7 zoolek

10. nawozy - potas kplus do podmiany - ok 10 ml na 50litrów wody- mieszam po kilka ml na litr wody i wlewam słoikiem + Tropika zielona 4 pompki gdy mi się przypomni , czyli z 2razy w tyg.
11. bez RO
12. bez uzdatniaczy, lamp UV, leków, preparatów antyglonowych, itd.
13. standardowo podmiana raz w tyg ok 20% lub raz na 2 tygodnie ok 30% ale teraz w lecie raz w tygodniu + lekkie odkurzanie dna, ściąganie glonów (zielone nitki), nie ruszam dna, nie przesadzam roślin
14. korzenie gotowane z solą wiele godzin - były od początku, rośliny raczej z pewnych żródeł
15. rośliny
Christmas moss , jawajski
Aponogeton madagascariensis
Microsorum pteropus Narrow
Pogostemon helferi
Echinodorus vesuvius
lotos
echinodorusy
nurzaniec
2 gałęzatki

Ryby karmię raz dziennie pokarmem tetra pro, nie dawałam im jeszcze żywego, zamierzałam wprowadzić po zebraniu pełnej, zdrowej obsady tak aby mieć pewność, żę niczego nie złapią w gratisie. Raczej dzieci nie dokarmiają podczas mojej nieobecności ale 100% pewności nie mam.

Czy maci pomysł jak uratować pozostałe ryby?
Obecnie zostało 8 razbor, 4 neonki inessa i 1 glonojad syjamski.

Jakie mamy możliwości?
- Przyducha nocna spowodowana ruszaniem dna pfrzez glonojady? Ale dlaczego padają pojedynczo lub po 2 sztuki. Glonojad, który padł dzis w nocy był przy górze akwa w siatce, może tam tlen słabiej dochodził?
- zaraza sprowadzona z razborami/ glonojadami?- tylko, że zagineła 1 razbora, reszta wygląda dobrze - podobno nie były świeżo sprowadzone do sklepu, pływały tam juz długo
- wodociągi dolały chemii ? możliwe, mieszkam na wsi za Krakowem, w tym sezonie wymieniają rurociągi w okolicy ale nie przy moim ujęciu wody ( u mnie wymieniali w marcu dlatego akwarium zalałam dopiero w maju), dzowniłam do wodociągów - podobno absolutnie niczego nie dolewają (coś nie wierzę)
- odchody wszechobecnych ślimaków - ale to byłoby widoczne w parametrach wody
- za duża obsada przy tej filtracji
- za dużo roślin?
Początkowo chciałam robić podmiany wodą przywiezioną z Krakowa, którą zawsze piję z kranu ale zmieniła smak i zapach więc na bank czegoś dolali, boję się jej wlewać.

Myślę nad takimi krokami, dajcie znać co zmienić, co dodać.
Kupię seachem prime i wymienię 50% wody..tylko, że to nadal będzie moja woda.
Przed wymianą usunę nadmiar roślin.
Kupię napowietrzacz a tymczasowo podepnę deszczownicę w ultramaxie.
Może warto zastosować szeroko działajacy lek? Tylko, że na co ten lek...

Bardzo chciałabym uniknąć restartu. Liczę na Was bo sama już nie wiem co robić.
Jeszcze na koniec dodam, że od kiedy pojawił sie problem nie usuwam glonów przy przedniej szybie przy podłożu aby nie wzburzać dna.

Pozdrawiam,
Kinga
Załączniki
23.071.jpg
23.07 całość
23.072.jpg
ekipa
IMG_20250723_115517.jpg
neonki
IMG_20250723_115517.jpg (262.14 KiB) Przeglądane 6257 razy

Kinga
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań

23 lip 2025, 13:40 Re: Codziennie padają ryby  (#2)  

Roślin nigdy za wiele, to one sprawiają, że masz natlenioną wodę i pochłaniają składniki odżywcze z wody oczyszczając ją.
Przyducha spowodowana grzebaniem w dnie przez glonojada nie wchodzi w grę.
Ciężko mi powiedzieć co może być nie tak. Parametry które podałaś wydają się ok. Jednak pH chyba jest dość wysokie jak dla neonków, ale na rybach się nie znam więc nie powiem czy dobrze im w takim pH czy nie. Możliwe, że to jakiś wirus/choroba, bo rybki padają pojedynczo, jak by miała czas na inkubację. Gdyby to była przyducha padły by wszystkie tego samego dnia. lub więcej niż jedna na raz. Przy tej ilości roślin raczej z tlenem nie powinnaś mieć problemu nawet w nocy.
CO2 na pewno by tu pomogło zbić pH dl bardziej akceptowanego przez neonki i dodatkowo wspomogło by wzrost roślin. Więc zastanów się nad suplementacją CO2. Co do sprawy z umierającymi rybkami sam chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną i liczę, że któryś z kolegów znający się bardziej na rybach się tu wypowie i coś może doradzi. Podmiany 30% co tydzień to minimum w tej sytuacji i koniecznie co podmianę czyścić prefiltr. Ważna jest systematyka i to wiele pomaga w prowadzeniu akwarium. Z doświadczenia wiem, że jak się zacznie zmniejszać podmiany, lub wykonywać je rzadziej niż co tydzień to łatwo nabawić się problemów. Kiedyś sam myślałem, że jest w porządku i po co właściwie co tydzień czyścić prefiltr, skoro jest prawie czysty jak go czyszczę. Więc zacząłem to robić co 2-3podmiany jak już był trochę przybrudzony. Po 2miasiącach od przejścia na ten system zaczęły się pojawiać krasnorosty i pylenia na szybach się zwiększyło. A wcześniej przez prawie 9miesięcy nawet ani razu nie przetarłem szybki bo kompletnie nic się nie działo. Ale regularny serwis to jednak podstawa :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

23 lip 2025, 18:28 Re: Codziennie padają ryby  (#3)  

Czy ryby są aktywne? Pobierają pokarm? Czy żadne osobniki nie szukają szczególnego odosobnienia? Czy odchody ryb nie są długie, przezroczyste lub przerywane, galaretowate? Spróbuj sobie przypomnieć jak to było z Ramirezami.

Kupując Ramirezy albo jakieś Apisto na pewno zrobiłbym im kwarantannę i zastosował profilaktykę związaną z wiciowcami i nicieniami. Bez tego przez kilka tygodni wszystko może wyglądać ok, a wystarczy że któraś ryba znajdzie się w gorszej kondycji i automatycznie pasożyt zaczyna namnażać się jak głupi. Winowajców wcale nie szukałbym u razbor czy zbrojników tylko właśnie wśród pielęgniczek.

Jeżeli natomiast nie zaobserwowałaś żadnych z wymienionych przeze mnie objawów, to napisz czy na ciałach nie było żadnych zmian. Zawsze możesz też wstawić jakieś zdjęcie tego co jeszcze żyje.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

23 lip 2025, 19:38 Re: Codziennie padają ryby  (#4)  

jacekp1 napisał(a):Czy ryby są aktywne? Pobierają pokarm? Czy żadne osobniki nie szukają szczególnego odosobnienia? Czy odchody ryb nie są długie, przezroczyste lub przerywane, galaretowate? Spróbuj sobie przypomnieć jak to było z Ramirezami.

Kupując Ramirezy albo jakieś Apisto na pewno zrobiłbym im kwarantannę i zastosował profilaktykę związaną z wiciowcami i nicieniami. Bez tego przez kilka tygodni wszystko może wyglądać ok, a wystarczy że któraś ryba znajdzie się w gorszej kondycji i automatycznie pasożyt zaczyna namnażać się jak głupi. Winowajców wcale nie szukałbym u razbor czy zbrojników tylko właśnie wśród pielęgniczek.

Jeżeli natomiast nie zaobserwowałaś żadnych z wymienionych przeze mnie objawów, to napisz czy na ciałach nie było żadnych zmian. Zawsze możesz też wstawić jakieś zdjęcie tego co jeszcze żyje.

Tak, są normalnie aktywne, nie mają żadnych zmian skórnych, nie chowają się, odchody też w normie ani śluzowate, ani bezbarwne- standardowe. Ramirezy też miały normalne odchody choć faktycznie raz mnie samica zaskoczyła wielkością kupy. Może coś było na rzeczy.. ale reszta ryb normalnie.
Ramirezy były w zbiorniku od początku i dopiero teraz padły. Podchodziły jeszcze niedawno do tarła, wyglądały zdrowo.

Zdjęcia wstawiłam w pierwszym poście, nie wyświetlają się?

Kinga

23 lip 2025, 20:01   (#5)  

Ja na początku miałem żwirek i kranówkę - pH 8-9 i z łącznie 16 neonów czerwonych zostały mi tylko 2 najsilniejsze. Objawy były jak u Twoich (np. pływanie pyszczkiem do góry), padały jeden po drugim (codziennie jedna sztuka). Obstawiam zbyt wysokie pH. Wcześniej jeszcze 10 sztuk zaatakowała ospa, ale tu były widoczne kropki na ciele.

Na początku czerwca zrobiłem restart na podłożu aktywnym + woda RO z mineralizatorem + co2 + mnóstwo roślin (z pomocą kolegi BATERIA 🙂). Parametry mam stabilne (pH ok. 6,4) i rybki mają się dobrze.

przemogasior
Ranga: Poznaje temat

andrzejkowac Bydgoszcz

23 lip 2025, 20:07 Re: Codziennie padają ryby  (#6)  

Neony I ramirezy to ryby z wody miękkiej i kwasnej a ty masz twarda zasadową. Masz dwa wyjścia dopasować wodę do obsady czyli filtr Ro albo obsadę do wody czyli iść w kierunku ryb zyworodnych .

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

23 lip 2025, 20:12 Re:  (#7)  

przemogasior napisał(a):Ja na początku miałem żwirek i kranówkę - pH 8-9 i z łącznie 16 neonów czerwonych zostały mi tylko 2 najsilniejsze. Objawy były jak u Twoich (np. pływanie pyszczkiem do góry), padały jeden po drugim (codziennie jedna sztuka). Obstawiam zbyt wysokie pH. Wcześniej jeszcze 10 sztuk zaatakowała ospa, ale tu były widoczne kropki na ciele.

Na początku czerwca zrobiłem restart na podłożu aktywnym + woda RO z mineralizatorem + co2 + mnóstwo roślin (z pomocą kolegi BATERIA 🙂). Parametry mam stabilne (pH ok. 6,4) i rybki mają się dobrze.

Czy to pewne, że wysokie pH było przyczyną? Mam wrażenie ale nie pewność, że pH nieco wzrosło ostatnio..to byłby jakiś trop oraz wyjaśnienie dlaczego razbiry klinowe dają radę (są krótko w akwa).

Jeszcze jedna rzecz- neonki zachowywały swój kolor gdy już leżały martwe natomiast ramirezy zrobiły się jasnoszare oraz poczernialy im pyszczki a za życia były pięknie wybarwione.

Kinga

23 lip 2025, 20:15 Re: Codziennie padają ryby  (#8)  

Celuję w jakieś zanieczyszczenie chemiczne...

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

23 lip 2025, 20:33 Re: Re:  (#9)  

Kinga napisał(a):
przemogasior napisał(a):Ja na początku miałem żwirek i kranówkę - pH 8-9 i z łącznie 16 neonów czerwonych zostały mi tylko 2 najsilniejsze. Objawy były jak u Twoich (np. pływanie pyszczkiem do góry), padały jeden po drugim (codziennie jedna sztuka). Obstawiam zbyt wysokie pH. Wcześniej jeszcze 10 sztuk zaatakowała ospa, ale tu były widoczne kropki na ciele.

Czy to pewne, że wysokie pH było przyczyną? Mam wrażenie ale nie pewność, że pH nieco wzrosło ostatnio..to byłby jakiś trop oraz wyjaśnienie dlaczego razbiry klinowe dają radę (są krótko w akwa).

Jeszcze jedna rzecz- neonki zachowywały swój kolor gdy już leżały martwe natomiast ramirezy zrobiły się jasnoszare oraz poczernialy im pyszczki a za życia były pięknie wybarwione.

Nic innego poza pH nie przychodzi mi do głowy - neony czerwone są wrażliwe i tak jak pisano powyżej lubią wodę miękka i kwaśną a ja miałem bardzo twardą i zasadową. Inne ryby (glonojad syjamski, 4x kirysek Julii) nie miały żadnych problemów i są w akwa do dzisiaj.

przemogasior

23 lip 2025, 20:44 Re: Codziennie padają ryby  (#10)  

No właśnie syjamskiego wyłowilam rano...
Chyba poszukam na szybko kogoś z okolic Krakowa z filtrem RO.
Kupilabym go już dawno ale muszę zamontować pompę, zawór z pralki odpada bo jest pod schodami z bardzo słabym dostępem, w dodatku na parterze a ryby na piętrze. Generalnie olalam trochę temat wierząc, że ryby dobrze się w niej czują. Są ze źródła gdzie woda miała pH 7,7.

Dziękuję Wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Spróbuję ogarnąć RO na jutro i dam 50/50 z kranówka do podmiany 30% jednego dnia i tak samo kolejnego, powinno być ok?
Czy lepiej 50% jednego dnia? To nie będzie szok dla ryb jeśli parametry się nagle zmienią?

Dziś nic nie ruszam bo nie mam miękkiej wody.

Dziękuję raz jeszcze! Mam nadzieję, że to pomoże. Dam znać.
Jakby ktoś miał jeszcze inne pomysły to chętnie wysłucham.
Załączniki
Screenshot_2025-07-23-21-35-35-386_com.miui.videoplayer.jpg
Tak wyglądają obecnie neony.

Kinga

23 lip 2025, 21:57   (#11)  

Słuchajcie, mam jeszcze pomysł. Może przeloze neonki, (zostały tylko 4 sztuki) do małego akwa z pompką i kupię gdziekolwiek wodę demineralizowana, wymieszaną 50/50 z moją i tak doczekają aż ogarnę pompę i filtr RO? Bez żwiru, z sama wodą ale powinny dać radę. Pewnie to potrwa do końca tygodnia...

Kinga

23 lip 2025, 22:44 Re: Codziennie padają ryby  (#12)  

FoCuS_PL napisał(a):Celuję w jakieś zanieczyszczenie chemiczne...

Mam nadzieję, że jednak nie bo wtedy nie wiem czy powinnam w ogóle bawić się w akwarystykę jeśli przy każdej podmianie mam się zastanawiać czy ryby przeżyją :/.

Jeśli jednak to wina podmian to co byś doradził? Jakie kroki zastosować aby rybom nie zrobić kuku a zadziałać na wszelki wypadek (oraz połączyć to z podmianką z RO).

Dolewać do każdej podmiany saechem prime + dać do filtra węgiel aktywny? Jeśli tak to ile tego węgla?

Nie bawiłam się w akwarystykę od 15 lat więc nie chcę popełnić jakiegoś podstawowego błędu.

Kinga

24 lip 2025, 06:30 Re: Codziennie padają ryby  (#13)  

Rybom rzeczywiście powinno stwarzać się warunki podobne do tych jakie mają w naturze, ale ja też szukałbym przyczyny gdzie indziej. Piszesz że Ramirezy podchodziły do tarła. Żadna ryba nie wytrze się w nieprzyjaznym środowisku. Nie wykluczałbym opcji z niewłaściwymi parametrami, ale ustawiłbym ją w kolejce gdzieś dalej.

Zastosowanie filtr RO to ogólnie świetny pomysł, pomoże zarówno rybom jak i roślinom, ale oprócz tego przypomnij sobie czym czyściłaś szyby przed zalaniem, jak przygotowałaś podłoże itd. Akwarium ma pokrywę? Krok po kroku postaraj się przeanalizować co robiłaś na starcie.

Korzystasz z wodociągu jak ja. I do tej pory przytrafiło mi się kilka ciekawych niespodzianek. Choćby w tym roku była E.coli, a następnie odbyło się chlorowanie bez wcześniejszej zapowiedzi. Dwie prawie nowe membrany 200GPD poszły w..... Może jakiś Twój znajomy z najbliższej okolicy też prowadzi akwarium na wodzie z tego samego ujęcia co Ty? Warto by zapytać czy też nie ma żadnych problemów.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

24 lip 2025, 11:10 Re: Codziennie padają ryby  (#14)  

jacekp1 napisał(a):Rybom rzeczywiście powinno stwarzać się warunki podobne do tych jakie mają w naturze, ale ja też szukałbym przyczyny gdzie indziej. Piszesz że Ramirezy podchodziły do tarła. Żadna ryba nie wytrze się w nieprzyjaznym środowisku. Nie wykluczałbym opcji z niewłaściwymi parametrami, ale ustawiłbym ją w kolejce gdzieś dalej.

Zastosowanie filtr RO to ogólnie świetny pomysł, pomoże zarówno rybom jak i roślinom, ale oprócz tego przypomnij sobie czym czyściłaś szyby przed zalaniem, jak przygotowałaś podłoże itd. Akwarium ma pokrywę? Krok po kroku postaraj się przeanalizować co robiłaś na starcie.

Korzystasz z wodociągu jak ja. I do tej pory przytrafiło mi się kilka ciekawych niespodzianek. Choćby w tym roku była E.coli, a następnie odbyło się chlorowanie bez wcześniejszej zapowiedzi. Dwie prawie nowe membrany 200GPD poszły w..... Może jakiś Twój znajomy z najbliższej okolicy też prowadzi akwarium na wodzie z tego samego ujęcia co Ty? Warto by zapytać czy też nie ma żadnych problemów.

Wiesz, ni mam pewności czy podchodziły do tarła ale tańczyły, samica była grubsza, brzuch lekko różowy, szukały miejsca..tak to wyglądało.

Akwa kupiłam nowe u Mycioka więc umyłam tylko czystą wodą z odrobiną octu, pomijając silikon. I to było w maju.

Podłoże przygotowane zgodnie ze sztuką i zaleceniami. Podłoże aktywne jest pod żwirem, nie są wymieszane.

Może faktycznie wydarzyło się ekstra chlorowanie i się nie przyznają..nie wiem.

Co ciekawe, dzisiaj nic nie padło ale wieczorem glonojad syjamski był wyjątkowo mało ruchliwy także podejrzewając, że do rana nie przezyje zaryzykowqlam i przełożyłam go do słoika, dolewając wody z niższym pH (7,6). Przeżył noc,daje znać, że słoik jest za maly. Wieczorem kupię kostkę i małą kaskadę.

Czy wyciągnąć z kaskady gąbkę jako, że nie ma szans dojrzeć czy mogę zostawić taki surowy filtr?

Sprawdziłam pH raz jeszcze. Wcześniej miałam ok 7.8, teraz ok. 8.2 więc może ryby faktycznie już nie dały rady przy tym skoku pH.

Kinga

24 lip 2025, 11:38   (#15)  

Ten glonojad syjamski, który Ci padł, padł po przełożeniu dopiero, a wcześniej nie miał problemów - problem był z neonami i ramirezami. Dlatego ja bym glonojada zostawił w akwarium dojrzałym tak jak jest i nie przenosił do świeżego, niedojrzałego zbiornika bez bakterii nitryfikacyjnych. Mój glonojad czasami też jest spokojniejszy.

Musisz znaleźć przyczynę w obecnym akwarium. Krok po kroku. Może akwarium jednak nie iest do końca dojrzałe skoro cały czas masz jakiś niezerowy poziom NO2. Pisałaś, że wyczyściłaś filtr, który nie wiadomo od kiedy był dojrzały i może tych bakterii nie było jeszcze w nim wystarczająco...

przemogasior

BATERIA Poznań

24 lip 2025, 12:05 Re: Codziennie padają ryby  (#16)  

Nawet NO2=0,05 w baniaku który ma już 3miesiące, nie świadczy o niedojrzałym zbiorniku lecz o jego mocnym obciążeniu. Po 3miesiącach nawet bez dodawania specjalnie bakterii wykształci się w miarę kompletna biologia pozwalająca na nitryfikację. Bakterie były tu lane, więc pojawiające się NO2 świadczy bardziej o przekarmianiu lub zalegającym detrytusie. W zbiornikach hodowlanych niejednokrotnie NO2 sięga 0,5ppm i jest ok. Wiadomo przyjęło się, że w domach chcemy mieć to NO2=0 i to bardzo dobra droga. Jednak nie ma co demonizować pojawienie się NO2 i nagle przypisywać temu niedojrzałości zbiornika. Dojrzałość polega na pojawieniu się wszystkich bakterii biorących udział w procesach nitryfikacji. Czyli jak rybka zrobi kupę to ma z tego powstać NO3. Jeśli powstaje to znaczy, że mamy zamknięty cykl azotowy. Natomiast jeśli NO2 nie jest do końca przerabiane, to znaczy że mamy za duże obciążenie zbiornika, lub za mało powierzchni filtracyjnej, lub zwyczajnie mamy nierównomierne obciążenie zbiornika i bakterie nie nadążają się przystosowywać. Opcji jest wiele w tym przypadku nie szukał bym winy śmierci po stronie biologii.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209672
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2277
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
7fc20c5a-231c-451b-88a0-9c48cbe879bd.jpeg

Zdychające ryby

wojtekszuminski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20226
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...
IMG_20220226_185012.jpg

Ryby się podiadają

krystian bilawa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5998
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5444
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4367
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3985
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Ryby nie rosną - Gdzie tkwi problem?

Anonim 62644 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9669
Cześć. Parametry wody: Kran Ph 7,2 Kh 14 Gh 25 Fe 0 Cu 0 Sio2 6.0< NH4 <0,05 NO2 0,025 NO3 10 PO4 0 TDS 497 Us 1010 Akwarium Ph 7,5 Kh 10 Gh 26 Fe 0 Cu 0 Sio2 6.0< NH4 >0,05 NO2 0,3 NO3 ...

Skalary i moje ryby

Gabriel 123456 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1620
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Ryby i krewetki-problem

Gabriel 123456 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1808
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Statystyki

Ten temat przegląda 273 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 273 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.