Własne media do Aquael FZN Pro 400
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od większych modeli nie ma dedykowanych koszyczków, a korzystanie z gotowych wkładów może być uciążliwe - jest to jeden z wielu błędów jakie zdaje się popełniłem na samym początku przygody z akwarystyką.
-
bleiddze
●
- Ranga: Początkujący
W tą mniejszą komorę wkładałem dociętą i dopasowaną gąbkę, a do większej części dawałem ceramikę. Możesz też wszędzie dać gąbkę jeżeli masz z czego dociąć. Tnij z zapasem żeby weszło ciasno.
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
jacekp1 napisał(a):W tą mniejszą komorę wkładałem dociętą i dopasowaną gąbkę, a do większej części dawałem ceramikę. Możesz też wszędzie dać gąbkę jeżeli masz z czego dociąć. Tnij z zapasem żeby weszło ciasno.
Mówisz o tej zakrytej komorze z lewej? Jakaś konkretna gęstość gąbki? Mam jeszcze kamienie lawowe i one też chyba nie będą najgorsze? Ceramikę dokupię a czy wata potrzebna?
-
bleiddze
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem jaką wtedy miałem gąbkę na stanie. Jakąś niezbyt gęstą. Ceramikę wsypałem bo po prostu miałem wtedy otwarte opakowanie. Nie siłuj się z tym filtrem bo nie zrobisz z niego nie wiadomo jakiego biologa. Nie kupowałbym kilograma ceramiki po to żeby tam wsypać 30 wałeczków. Możesz dać samą gąbkę po lewej i po prawej i też będzie ok.
- Załączniki
-
-
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jeśli włożysz same gąbki (najlepiej o rożnej gradacji - od grubych do drobnych na samym końcu), też będą ostatecznie działać jako medium biologiczne... A w ogóle to cała idea kartridży jest dla nas użytkowników o kant spodni potłuc!
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
Kto posiada ,kto używa . Jakieś opinie .
Zastanawia mnie czy tą grzałkę można zamontować odwrotnie w tym uchwycie ? tzn obróconą o 90 stopni
EDIT : dobra już wiem że się nie da :/ &t=...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Kupiłem filtr Aquael Ultramax 1500 wersja 15W. Pękła oś wirnika więc ją zdemontowałem. Wygląda to tak jak na zdjęciach. Zapytałem aquaela jaką ośkę kupić żeby to działało bo narobili kilka wersji wirn...
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
|
|