Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Oto moje 240l (raczej low-tech). Prosił bym o wszelkie sugestie co gdzie odjąć/dodać by było ładniej z uwzględnieniem możliwości technicznych ;p. A oto trochę danych: filtracja fluval 304 i fan3, oświetlenie 2x30W (arcadi świetlówki) 12h dziennie, nawożenie plantamin (niedługo SZ), bez co2. Podmiany ok 45l co 1,5 tygodnia. Obsada rybna duża (8 tęczanek trójpręgich, 3 bocje wspaniałe, 3 zbrojniki niebieskie, 3 kosiarki, 5 zwinników jarzeniec, 4 sumiki szkliste, 7 kirysków - spiżowe i pstre, 2 razborki i jeden miedzik - pozostałość dawnych stad). No i zdjęcia:
-
Unnamed
●
Brak komentarzy? Aż tak źle  ?
To może jeszcze fotki roślinek (mech był u fryzjera-amatora z tąd ta łysina):
-
Unnamed
●
Zle nie jest, ale jak sam napisales zbiornik low-tech i to widac.
Tutaj wiekszosc mierzy znacznie wyzej, wiec trudno Ci bedzie powalic kogos na kolana 
-
Andrzej.B
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Andrzej.B napisał(a):Zle nie jest, ale jak sam napisales zbiornik low-tech i to widac. Tutaj wiekszosc mierzy znacznie wyzej, wiec trudno Ci bedzie powalic kogos na kolana 
Low-tech jak to low-tech, może powalić nie możne ale zaskoczyć tak. Kilka rzeczy bym zmienił, pogrupował rośliny tak żeby aranżacja dawała wrażenie zaplanowanej i bardziej naturalnej.
Tutaj masz kilka zdjęć low-techów (o ile wierzyć w to co piszą  ):
http://www.aquaticquotient.com/phpBB2/v ... hp?t=20420
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Kilka rzeczy bym zmienił, pogrupował rośliny tak żeby aranżacja dawała wrażenie zaplanowanej i bardziej naturalnej
No właśnie o to mi chodzi. O jakąś porade. Co byś zmienił, w jakim sensie pogrupował (które rośliny) i jak sprawić by było bardziej naturalnie? Prosze o konkrety
A ten link to widziałem i nie chce mi się wierzyć, bo zbiorniczki są 
-
Unnamed
●
Unnamed napisał(a):No właśnie o to mi chodzi. O jakąś porade. Co byś zmienił, w jakim sensie pogrupował (które rośliny) i jak sprawić by było bardziej naturalnie? Prosze o konkrety 
Więc tak IMHO sadzisz dużę grupy tych samych gatunków (nie koniecznie blisko siebie). Najlepiej żeby wszystkie rośliny danego gatunku były pogrupowane a nie posadzone bo całym akaw tu jedna tam druga. A bardziej naturalne to napewno wiecej roślin (takie które dadzą rade w low-techu) i jakies ozdoby, tylko nie niemiecki UBOOT na litość boską 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
enigma napisał(a):i jakies ozdoby, tylko nie niemiecki UBOOT na litość boską 
Hahaha widzialem na allegro VW garbusa, pieknie to wyglada zwlaszcza w kolorowym zwirku 
-
Andrzej.B
●
Andrzej.B napisał(a):Hahaha widzialem na allegro VW garbusa, pieknie to wyglada zwlaszcza w kolorowym zwirku 
Tak są tacy co mają takie schizo 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Andrzeju B. zaprezentuj swój zbiornik może jako hitech powali nas na kolana 
-

1MACK1
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
1MACK1 napisał(a):Andrzeju B. zaprezentuj swój zbiornik może jako hitech powali nas na kolana 
Witam
A kliknij Macku na ten link:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=9519 ,tylko podnies się potem z kolan 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Widze ze kolega 1MACK1 ma gorsze dni, wygrzebal nawet posta hirka z sierpnia, toz to desperacja
Widzisz, ja niestety mam tak, ze nigdy nie bede do konca zadowolony z tego co zrobilem, zawsze mysle ze moglem cos zrobic lepiej.
Ale to ma swoje plusy bo nigdy nie usiade na tylku i nie powiem "no, teraz jestem bogiem".
Osobiscie uwazam ze na tym forum sa tylko dwie osoby ktore swoimi aranzacjami moga powalic na kolana, tylko dlatego ze maja zmysl artystyczny i potrafia ze zbiornika wydobyc to "cos".
Reszta mi sie poprostu podoba bo czyz baniak w ktorym sa rosliny moze byc brzydki?
A niech tam... powiem co to za osoby - RedBaron i Duch (prosze nie siadac na laurach)
A jesli ktos uwaza inaczej, wyzywam go na pojedynek, rodzaj broni do uzgodnienia 
-
Andrzej.B
●
Andrzej.B napisał(a):A niech tam... powiem co to za osoby - RedBaron i Duch (prosze nie siadac na laurach) 
Ech... przesadzasz 
-
RedBaron
●
No Ładnie Andrzejku... 
-

1MACK1
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
A niech tam... powiem co to za osoby - RedBaron i Duch (prosze nie siadac na laurach)
Moim zdaniem Duch na pewno nie siadł na laurach - ta nowa aranżacja Więc tak IMHO sadzisz dużę grupy tych samych gatunków (nie koniecznie blisko siebie). Najlepiej żeby wszystkie rośliny danego gatunku były pogrupowane a nie posadzone bo całym akaw tu jedna tam druga. A bardziej naturalne to napewno wiecej roślin (takie które dadzą rade w low-techu) i jakies ozdoby, tylko nie niemiecki UBOOT na litość boską 
Cały czas staram się coś usprawniać w mym małym podwodnym świecie i sądze że pare punktów z Twej rady w najbliższym czasie dam rade wypracować. Z nowymi gatunkami idzie powoli ale ciągle do przodu (np najnowszy nabytek, który rośnie wspaniale/jako jeden z niewielu roślin rośnie, to rogatek) i próbuje dawać nowe rośliny które dadzą rade. Z grupowaniem jest problem w przypadku kryptokoryn - rosną jak chwasty z karzdego wolnego miejsca - wciskają się pomiędzy kamienie, rosną pod kokosami (blade łodyżki, niektóre wyglądają na świat przez otwory w kokosach i nabierają zieleni), wszędzie nowe odnogi (tak gdzieś 2 na tydzień). A przesadzenia największych sobie nie wyobrażam - mają system korzeniowy pokrywający pół dna... A co do ozdób to jakiś korzonek czy inny bajer co jakiś czas upatrze. No cuż będe próbował cały czas coś usprawnić.
-
Unnamed
●
No to się pojawiła ozdoba (za Waszą radą nie jest to uboot choć miałem na niego wielką ochote  ) - nowe zdjątka (trochę głębi nie oddają)
-
Unnamed
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Unnamed napisał(a):No to się pojawiła ozdoba (za Waszą radą nie jest to uboot choć miałem na niego wielką ochote  ) - nowe zdjątka (trochę głębi nie oddają)
Przede wszytskim zbiornik jest optycznie przepełniony, duże ozdoby, tło strukturalne i wysokie rośliny na pierwszym planie - to bym zmienił. Ale jest coraz lepiej  No i grupowanie roślin 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
-
Ten zbiornik jest naprawdę super! Uwagi można mieć co do jakości zdjęć. Myślę , że jakby znalazł się ktoś z dobrym sprzętem i odrobiną doświadczenia to wyszłyby bardzo ciekawe fotki. Cryptocoryny to piękne rośliny!
Pozdrawiam JB
-
AH
●
TŁO !!!!!!!!!!!!!!!
(ja osobiscie nie lubie sztucznego)
-
arturex
●
Powiązane tematy
Podsyłam stronkę do obejrzenia.
Cuda, wianki...
:-)
https://www.wio.eco/
Cześć 1 (niebawem druga).
Zapraszam do obejrzenia materiału przygotowanego przez Green Aqua.
Prosty trick z podłożem Tropica :)
Obejrzyj kleje
Dostępne pojemności podłoża Tropica
W jaki sposób przygotowałem swoje akwarium na Polish Aquascaping Contest 2017 w Łodzi.
Co się stało, że tego konkursu nie wygrałem?
Dobrze trafiłeś! Z tego odcinka dowiesz się jak jeszcze lepiej wyk...
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Witam.
Mam dosc chyba nietypowy problem. W poprzednim baniaczku parwula byla jak trawa na polu golfowym - piekna, zwarta, gesta, natomiast po restarcie zbiornika zmagam sie z baaardzo powolnym wzro...
Witam, planuję od jakiegoś czasu nową aranżację, nie będzie to cudo aquascapingu tylko zwykły roślinniak, jak ja to nazywam "mini holender" :)
Podłoże jakie wybrałem to Cal Black Earth 2 x9l...
albo takie, które zmieniają je jak najmniej. Istnieje w ogóle coś takiego, oprócz neutralnej (podobno) lawy, bazaltu i kwarcytów? Już się nastawiałem na Seiryu, a tu czytam o tym, że gH potrafi podsko...
|