Czy wymienić starą ceramikę?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 letnia Aquael Biocermax Ultrapro 1200 - 3 letnia Aquael Biocermax Ultra pro 1600
Na dniach będzie otwarcie kubełka i czyszczenie. Przemyć i jak dotychczas włożyć czy dużą część wymienić na nową ceramikę ?
-
Badman
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Góra
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak nie ma w akwarium problemów (oprócz spadku wydajności), to ja bym przepłukał i nie kombinował.
-
marki51
●
- Ranga: Początkujący
Tak jak kolega wyżej napisał. Jeśli nic prócz spadku przepływu się nie pojawiło. To przepłukać i zostawić tą samą ceramikę.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Cytat ze strony producenta "Dla zapewnienia optymalnego efektu zaleca się wymianę raz na 6-12 miesięcy ok. 1/3 wkładu na nowy."
Robił ktoś badania czy faktycznie po roku jest mniej bakterii na ceramice ? 😁
-
Badman
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Góra
Producent szacuje że po tym czasie minie najefektywniejszy okres działania bo kanaliki zostaną pozatykane. Nie oznacza to jednak że produkt jest do wyrzucenia. Dalszą część zalecenia wielu akwarystów traktuje z przymrużeniem oka i woli przepłukać ceramikę niż wymieniać na nową. Każdy musi z czegoś żyć. Producent też 
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Badman napisał(a):Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 letnia Aquael Biocermax Ultrapro 1200 - 3 letnia Aquael Biocermax Ultra pro 1600
Na dniach będzie otwarcie kubełka i czyszczenie. Przemyć i jak dotychczas włożyć czy dużą część wymienić na nową ceramikę ?
Po takim okresie wymieniłbym tę ceramikę... Nie całą od razu, ale jednak...
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli można, załączam moją skromną opinię, która tym razem stoi w opozycji: kiedy wymieniać ceramikę? NIGDY. Im starsza, tym lepsza (Zenon jakiś czas temu mnie rozczulił jaj wywalił do śmietnika bodaj 5kg prime pore). To „błoto” z mediów jest tym, czego potrzebujemy. Jeśli jednak chcesz „nową” ceramikę (wiadomo-choroby itp.) wystarczy że starą wrzucisz do piekarnika na 250 stopni-ta daaaam! Jak nowa;)
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Temat trochę stary, ale... Ja wymieniłem ceramikę w filtrze. Wymieniłem ceramiczne rurki i Substrat Pro Eheima na gąbki Eheima! Gdzieś kiedyś słyszałem, że najprostsze rozwiązania są najlepsze (być może to dotyczy też filtrów - nie wiem). Filtr jest załadowany gąbkami od dołu do samej góry. Włókniny na końcu filtracji też nie używam. U mnie się to sprawdza - nie zauważyłem negatywnych skutków, woda czyściutka, mimo że te gąbki mają spore oczka i teoretycznie drobny syf powinien swobodnie przepływać przez te gąbki. Muszę też dodać, że na klarowność wody może mieć obsada - mam gęsto obsadzony zbiornik (128L) i małe gatunki ryb, które bałaganu nie robią - otoski, bystrzyki amandy i kryski pigmeje. Być może opcja z samymi gąbkami nie sprawdziła by się w akwarium z dużą ilością większych ryb. Zdecydowałem się sprawdzić działanie filtra na samych gąbkach, bo przypomniało mi się, że dawniej nie miałem dużego filtra zewnętrznego, miałem różne gatunki ryb, które potrafiły zmącić wodę i mało roślin, a ogarniał to filtr wewnętrzny z jedną gąbką i było czysto (był to Eheim Pickup - bardzo fajny filtr wewnętrzny)
-
Bartog
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami?
Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego.
Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...
Cześć, zastanawiałem się nad możliwościami Neo Media Soft. Czy ktoś używa tego produktu i jest w stanie go zrecenzować? Osobiście mam około 2 litrów wersji Pure w jednym kubełku i, jeśli chodzi o biol...
|
|