Monte Carlo i Hydrocotyle tripartita (Japan) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Monte Carlo i Hydrocotyle tripartita (Japan)

Liczba wyświetleń: 1097·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich i z góry dziękuję za każdą odpowiedź i poradę. Pytanie dotyczy brązowych listków dwóch roślin, a dokładnie Monte Carlo i Hydrocotyle tripartita (Japan) chyba tak ta roślina się nazywa. Proszę kogoś obeznanego w temacie co może być przyczyną ??

Zbiornik: 200l netto 180l

Oświetlenie: 3x aquael Leddy tube 14w plant i
2x D&N 14w świece po 8 godzin dziennie

Filtr: Aquael Ultramax 1500 dwa kosze gąbka i dwa kosze ceramica

Podłoże aktywne: Tropica

Nawozy: zielona Tropica codziennie leje po 7ml dawka zwiększona x2

Co2: 24h na dobę 2-3 b/s

Parametry wody:
KH- 7
ph- 7
GH- 10
NH4- <0,05
NO2- 0,05
Cu- <0,05
NO3- 5
PO4- 0,05
SiO2- 0,4
Fe- 0,1
Mg- 6

Niestety nie mam testów na potas (K)
Załączniki
IMG_4424.jpeg
IMG_4425.jpeg

Piotr23
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250814_142155.jpg

Micranthemum tweediei ‘Monte Carlo’

kajnia w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2851
Witam, Posadziłem w nowym akwarium Micranthemum tweediei ‘Monte Carlo' in vitro. Podłoże to ROTALA Maflora Light Normal (3-5mm) + nawożenie CO2. Minęło już 4 dni od posadzenia, a ja nie zauważyłem ża...
hydrocotyle-verticillata.jpg

Hydrocotyle verticillata

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6712
https://roslinyakwariowe.pl/baza/hydrocotyle_verticillata/
Zrzut ekranu 2024-04-3 o 20.00.48-min.png

Hdrocotyle sp japan rozpuszcza się

wilkwcieniu w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1187
Cześć. Temat dość dziwny bo dotyczy rośliny, która przez większość z nas uznawana jest za chwast... tym dziwniejszy, że w moim akwarium przyjmują się rośliny mocno wymagające. Z japoniką mam problem ...
micaranthemum_tweediei_pearl_white_2.jpg

Micranthemum tweedei Monte Carlo Pearl White

Piotr Baszucki w Rośliny pierwszego planu · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2749
ADA wprowadziła na rynek Micranthemum tweediei Pearl white - jasnolistną odmianę Monte Carlo. Ciężko powiedzieć czy etiolacja utrzymuje się przez dłużczy czas, mamy nadzieję, iż to udana selekcja, za...
IMG_20220927_132956.jpg

Monte Carlo - nowy zbiornik

llukasik26 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2271
Witam serdecznie 16.09 po wieloletniej przerwie wystartowałem z nowym zbiornikiem. Baniak od Growisa 75l - bez nawożenia CO2. W zbiorniku: bacopa Carolina i monte carlo. Cykl azotowy dopiero w trakci...
YouTube

Micranthemum Monte Carlo czy Hemianthus Cuba

Pastel w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2623
Cześć, która z wyżej wymienionych roślinek sprawdzi się lepiej w takich warunkach?: -35x35x40, 49l brutto, ok.38l netto, -oświetlenie chihros wrgb 2 slim 30, 31,5lumena/l netto, 0,6w/l netto, -co2, -z...
Hydrocotyle leucocephala24 (1).jpg

Hydrocotyle leucocephala Brązowe liście.

Szydlikowo w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1259
Witam. Mam problem z ta rośliną. Mianowicie, liście zaczynają się przebarwiać, pojawiają się brązowe plamy. PH 7,8 GH 15 NO3 10 Nawożenie mikro i makro co co 2 dni. Akwarium 150l

Monte Carlo - odrywa się od podłoża

brunonatura w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2230
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny? Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm. Suplementuje: PO4 - 1-2 ml na ty...

Monte Carlo

Tomek82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3206
Witam mam problem z rośliną Monte Carlo. Zamiast się płożyć po podłożu to ona rośnie pod podłożem. Podłoże to ziemia ogrodowa przysypana kwarcem oświetlenie to 198 wat pawer led Podaje Co2 z butli N...

Czy monte carlo pójdzie?

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1535
Akwarium 54l, podłoże dark soil, dwie belki led w sumie 31 lm/l i co²z bimbrowni Z góry dziękuje za pomoc

Statystyki

Ten temat przegląda 1265 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1265 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.