Tropica vs RA - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropica vs RA

Liczba wyświetleń: 2467·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:

01 maja 2025, 08:04 Tropica vs RA  (#1)  

Jestem po starcie wczoraj nowego zbiornika. Całość roślin poszła ze sklepu RA. Zbiornik klasyka 112l. Zamówione rośliny to koszyki z Tropica i dla sprawdzenia 3 koszyki z RA. No i tutaj uczucia mieszane. Paczka świetnie zapakowana. Zacząłem od epifitów. Bucki i mikrosoria bardzo fajne...tropica. Hydrocotyle i środek planu fajnie...aż otworzyłem Alternanthera reineckii mini od RA. No trochę nastąpiła konsternacja.
Sadzonki nie przypominają tego co znam z 2 poprzednich zbiorników. Są w zasadzie zielone z delikatnym różowym zabarwieniem od spodu liści. Wyglądają na ścinki z ekstremalnie przerośniętej i wyciągniętej w górę rośliny. Nie mają nic wspolnego ze zdjeciami na stronie...ups no i jednak jest 1 zdjęcie "w realu" umieszczone jako 3 w galerii. Trochę niefajnie, bo nie do końca mam pomysł co zrobić z tą rośliną. Ani to czerwone, ani na 1 plan i kij wie co z tego wyrośnie...
Do tego Limnophila z RA też przygloniona no ale to przeżyję. Ściąłem o połowę i tyle. Może źle zrozumiałem ale dla mnie opis "koszyl XXL" oznacza dużo sadzonek, a nie przerośnięte mutanty :-)
No nic. Dobrze, że jest Tropica i od duńczyków wiadomo co dostanę.

CzarneSlonca
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

01 maja 2025, 21:58 Re: Tropica vs RA  (#2)  

Hej, jeśli masz na myśli:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/alter ... 32724.html

to wszystko ok, ta roślina tak wygląda w emersie.
Zwróć uwagę na opis i zdjęcie pod nim.

Kod: Zaznacz cały
Przykładowy koszyk prezentujemy na zdjęciu. Zdjęcia roślin stanowią materiał poglądowy. Wykonujemy je na gatunkach produkcyjnych, nieselekcjonowanych. Reprezentują wszystkie cechy rośliny po osiągnięciu odpowiedniego wzrostu w formie nadwodnej. Rośliny akwariowe przekształcając się pod wodą mogą zmienić swój wygląd.

Prezentowane zdjęcia ilustrują także roślinę w zastosowaniu w aranżacji akwarium oraz docelowy wygląd jakie osiągną sadzonki po zaadaptowaniu w akwarium w wyniku regularnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Sadzonki wyjmujesz z koszyka, skracasz o parę cm i sadzisz w podłożu.

Tropica sadzonki większości łodygowców dodatkowo uprawia w hydroponice, wtedy są już zwykle ukorzenione, ale jest ich dużo mniej. Ale nie ma to znaczenia ponieważ i tak zawsze sadzimy same szczyty (odcinamy dolne części sadzonek przed sadzeniem).

Limnophile sam tak podpędziłem, zwykle zamawia się je do dyskowców lub na start akwarium jako roślinę wspierającą dojrzewanie akwarium i klientów cieszą duże egzemplarze, Jeśli nie to po prostu odcinamy górne pędy i już :) Ale szkoda było jej ścinać bo duża sadzonkę podzielisz na 3 i masz 3x tyle roślin.

O to Twój egzemplarz:

W razie pytań lub niejasności pisz śmiało.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

01 maja 2025, 22:26 Re: Tropica vs RA  (#3)  

Piotr Baszucki napisał(a):Hej, jeśli masz na myśli:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/alter ... 32724.html

to wszystko ok, ta roślina tak wygląda w emersie.
Zwróć uwagę na opis i zdjęcie pod nim.

Kod: Zaznacz cały
Przykładowy koszyk prezentujemy na zdjęciu. Zdjęcia roślin stanowią materiał poglądowy. Wykonujemy je na gatunkach produkcyjnych, nieselekcjonowanych. Reprezentują wszystkie cechy rośliny po osiągnięciu odpowiedniego wzrostu w formie nadwodnej. Rośliny akwariowe przekształcając się pod wodą mogą zmienić swój wygląd.

Prezentowane zdjęcia ilustrują także roślinę w zastosowaniu w aranżacji akwarium oraz docelowy wygląd jakie osiągną sadzonki po zaadaptowaniu w akwarium w wyniku regularnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Sadzonki wyjmujesz z koszyka, skracasz o parę cm i sadzisz w podłożu.

Tropica sadzonki większości łodygowców dodatkowo uprawia w hydroponice, wtedy są już zwykle ukorzenione, ale jest ich dużo mniej. Ale nie ma to znaczenia ponieważ i tak zawsze sadzimy same szczyty (odcinamy dolne części sadzonek przed sadzeniem).

Limnophile sam tak podpędziłem, zwykle zamawia się je do dyskowców lub na start akwarium jako roślinę wspierającą dojrzewanie akwarium i klientów cieszą duże egzemplarze, Jeśli nie to po prostu odcinamy górne pędy i już :) Ale szkoda było jej ścinać bo duża sadzonkę podzielisz na 3 i masz 3x tyle roślin.

O to Twój egzemplarz:
lim.jpg

W razie pytań lub niejasności pisz śmiało.

Ok dziękuję za wyjaśnienie. Faktycznie ta ukwiecona alternanthera wydała mi się podejrzana. Jutro je skrócę porządnie i poprawię sadzenie.
Czy rotale też mocniej skrócić powiedzmy do zaczerwienionych liści? Teraz są skrócone ok 2 do 3 cm.
Z koperkiem to też jest plan na start :-)

CzarneSlonca
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

01 maja 2025, 23:06 Re: Tropica vs RA  (#4)  

Niektóre rośliny są w fazie kwitnienia, co ciekawe im mniejsze kwiatki tym ładniejszy i bardziej intensywny zapach. Przy okazji zachęcam do umieszczania roślin akwariowych w paludariach/szklanych naczyniach jeśli ktoś takowe posiada. Gdy rośliny zakwitną aż przyjemnie się robi przy zaglądaniu do środka :) Szkoda, że nie dotyczy to większości roślin, w przypadku wodnych nie zawsze owady mają główny udział w procesie zapylania i nie zawsze jest potrzeba ich wabienia w ten sposób.

Jeśli chodzi o przycinanie najlepiej pozostawiać 3-4 zawiązki liściowe. Do aranżacji im niższa sadzonka tym lepiej ponieważ gdy zacznie rosnąć i zrobimy pierwsze przycięcie to z tego miejsca roślina rozkrzewia się - a nam zależy aby to rozkrzewianie przebiegało jak najniżej. Np. jeśli mamy grupę łodygowców za korzeniem to pierwszą przycinkę robimy około 1-1,5 centymetra poniżej (tam powinna przebiegać linia cięcia). Wtedy roślina będzie bardziej gęsta i oczom obserwatora nie będzie się ukazywała dolna część - zwykle brzydsza i pozbawiona liści, gdyż dociera do niej zwykle mniej światła (wtedy zasłoni ją korzeń).

Jeśli nie mamy korzenia a korzystamy z tarasowania roślin - te posadzone na bliższym planie mają za cel przysłanianie dolnych części tych nasadzonych za nimi.

Przy okazji jeśli jeszcze nie zaglądałeś to polecam fajne opracowanie, które się bardzo przyda przy starcie nowego akwarium: https://roslinyakwariowe.pl/artykul ... asady.html

Piotr Baszucki

Akwaria

Piotr Baszucki Nowa Ruda

02 maja 2025, 21:48 Re: Tropica vs RA  (#5)  

Jeszcze taka ciekawostka, zobaczcie jak w uprawie hydroponicznej Tropica mocno rozrastają się korzenie anubiasów.

Na zdjęciu Anubias gracilis o nietypowych strzałkowych liściach.
Załączniki
IMG_278..jpeg

Piotr Baszucki

Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 205
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
IMG_1616.jpeg

Inspiracja Tropica

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1264
🤔 Czy wiesz, że posiadanie akwarium przynosi wiele korzyści fizycznych, psychicznych i emocjonalnych? 🌱 Życie pędzi szybko i czasami może przytłaczać. Wprowadzenie akwarium do domu lub miejsca pracy ...
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Tropica Aquarium Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2825
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
30-50423.jpeg

272l - Jan Marsal (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2841
30-50423.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 272l z aranżacją autorstwa Jana Marsala wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej »

Tropica Carbon Nutrition

Zbigniew w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 425
Witam, Czy ktoś wie jaki ma skład nowy preparat Tropica Carbon Nutrition? Czy to jak zwykle aldehyd glutarowy czy coś ciekawszego? Stosuję to w nano akwarium, gdzie nie mogę stosować CO2 z butli....

Tropica

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2173
Co sądzicie o nawozach tropica premium nutrition? (Tych żółtych):D

Nawożenie nawozem Tropica zielony

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3369
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...

Tropica Aquarium Soil - pytania

Ciechan w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4213
Restartuje swój zbiornik i wybrałem jako podłoże i linię nawozową Tropica. Pytanie do osób używających lub mających wiedzę. Czy przy tym podłożu należy na coś konkretnie zwrócić uwagę? Czy podążać zgo...

Ziemia ogrodowa vs podłoże tropica

Jacaerys w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3134
Witam akwaryści, Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...

Aplikacja Tropica 90 dni i nawożenie

marcinox w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2460
Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeśl...

Statystyki

Ten temat przegląda 618 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 617 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.