Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Opowiem dośc ciekawą historię dotycząca rownowagi w zbiornikach wodnych (w moim przypadku jej braku).
Moja przygodę z akwarystyka rozpoczęła (jak dobrze pamietam) przeszlo 5 lat temu. Przez pierwsze 4 lata nie znalem sie na biotopach ani tez podstawowych zasadach utrzymywania zbiornika w jako takim porzadku. Mimo mojego niedoświadczenia i czestego zaniedbywania akwarium rybki i roślinki mialy sie w miarę dobrze. Co ciekawe w tym okresie podczas podmian co tydzien podlewalem (o zgrozo) ok 2 wiadra wody prosto z kranu. Bywaly tez momenty że nie podmienialem wody przez nawet kilka tygodni. Ten stan trwal przez dluzszy okres czasu - co ciekawe nigdy w ówczesnym okresie nie mialem inwazji glonów ani tez masowych smierci ryb, dodatkowo w akwarium oo pojemności 100l rosly mi calkiem nieźle rosliny (bez nawożenia przy jednej swietlówce). Dopiero w tym roku tak naprawde zaczalem sie interesowac akwarystyką - dostrzeglem wowczas piekno akwariow holenderskich i.... zaczely sie problemy.
W momencie gdy przystosowywalem sie do zasad przyjetych w poprawnej akwarystyce pojawily sie plagi glonow (krasnorosty, sinice, nitkowate, zielenice i wszystko co najgorsze). Gdzieś podczas tych zmian doszlo do brzemiennego w skutkach zachwiania rownowagi (o ile stan wcześniejszy mozna nazwać rownowagą) zbiornika. Warto wspomniec że stosując sie do poprwanych zasad akwarystyki, zaczalem nawozić wg opisow na ulotkach (to byl blad), dolozylem jeszcze jedna rure (to i tak za malo), i zaczalem regularni pielegnowac akwarium oraz podmieniać wode najpierw ja wyjaławiając.
Do dziś nie wiem jak to wszystko opanowac - co tydzień usuwam dziesiatki tysiecy glonow: krasnorostow (na szczescie pod kontrolą), sinic, oraz zielonych z szyb. Nie wiem co zrobic - w planach mam dolożenie conajmniej 2 swietlówek i zmiekczanie wody żywicą. Tylko tyle przychodzi mi do glowy. Jesli ktos jest w stanie mi pomoc naprawde bylbym wdzieczny za rady dotyczace odzyskania rownowagi w zbiorniku.
-
MaxRipper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Nie kombinuj albo będziessz miał jak ten https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 71&start=0
No chyba że uwielbiasz robotę przy zbiorniku
Rób to co Tobie dawało efekty.
Przy tych wyrasowanuch metodach łatwo spieprzyc wszystko,a przy low tech jest o wielee łatwiej .Z moich doświadczeń wynika że najważniwjsza jest podmiana wody
nie należy jej za bardzo zaniedbywać.
Ale jak znam to forum to zaras dostaniesz pare postów jakie związki chemiczne wlać,
żeby osiągnąć nirwanę 
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia
-

hirek1963
●
- Ranga: Poznaje temat
Wszystko jest do opanowania, czasami zajmuje to pare tygodni czasami m-cy, ale warto podjąć wyzwanie by później cieszyć sie pieknem które sam stworzyłeś.
Podaj wiecej informacji o zbiorniku tj : parametry wody (TWW, TWO, pH, NO3, PO4), moc oświetlenia, typ swietlówek, pojemność zbiornika, czym nawozisz, filtracja itd.Im wiecej napiszesz tym łatwiej bedzie pomóc.
-

Sebastian Stopinski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jawor
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Napisz jeszcze w jaki sposób dokonywałeś zmian w nawożeniu (czy zaczynałeś od normalnej dawki), oświetleniu (tempo dodawania) oraz podmianach wody. Możliwe że zbyt duże zmiany w kluczowych dla stabilności zbiornika kwestiach zostały dokonane zbyt szybko.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|