1260L - T1000 restart - marlowe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

1260L - T1000 restart - marlowe

Liczba wyświetleń: 17279·Odpowiedzi: 18
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) Stary jest tutaj ---> https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 69484.html.

Od 1 w nocy do 6 rano trwało wylewanie wody i podłoża (wąż strażacki :mrgreen: ) i przenoszenie ryb. Po 5 godzinach wyglądało to tak jak poniżej.

Akwarium całe z akrylu, wymiary 300x70x60

O osprzęcie, oświetleniu, itp napisze później, teraz tylko zakładam temat bo chcę zamówić nowy sump do tego zbiornika i TU PYTANIE DO SUMPOWICZÓW o porady i wskazówki bo sump to poważna sprawa i chce wszystko dobrze dograć. Sump ma być taki jak na tym filmie --->
&t=&t=&t=&t=234s.
Sump ma mieć wymiar 145 długości 35 wysokość, więcej nie mogę bo szafka niska i 45 szerokość, szkło float 8mm. Czyli 230 litrów - nie za małe? Wszystkie krawędzie szlifowane trapezowo z polerelem. Ja od siebie chce dodać w 1 komorze, tam gdzie woda zlatuje 2 skarpety filtracyjne, ale o bardzo dużej przepuszczalności, takie z 300 micronów żeby tylko zatrzymywały pływające rosliny po ścince, ewentualnie myślę jeszcze poważnie nad rollermatem. Jeszcze zastanawiam się nad ostatnią komorą - tam gdzie pompa - żeby zrobic ją dwa razy większa niż na filmie, nie wiem czy to ma sens? ale ze swojego doświadczenia mam wrażenie ze sump jest bardziej stabilny jeśli komora z pompą jest o większej przestrzeni. Za sumpem będzie zbiornik z automatyczna dolewką. Dużo też zastanawiam się nad 1 komorą, tam zawsze woda przechodziła dołem do drugiej komory, teraz będzie szła góra jak widać na filmiku.

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Bent423 Wałbrzych

18 kwi 2025, 23:29   (#2)  

Siemka marlowe :) . Jak zakładałem akwarium też miałem problem jak zrobić to raz a dobrze i w sumie udało się prawie w 100% ale ulepszałem go też juz po starcie akwarium . Akwarium i sumpa wykonała mi firma która robi akwaria morskie . Sump podzielony na cztery komory z pojedyńczymi szklanymi przegrodami ( nie kumam tych podwójnych na filmie ) . Ja szukając informacji o sumpe znalazłem taką aby zamiast zwykłego zaworu do regulacji spustu zastosować dużo droższy bramowy i taki sobie zażyczyłem przy zamawianiu akwa i sprawdza się to idealnie raz ustawiamy i praktycznie zapominamy o regulacji . U mnie w pierwszej komorze sumpa na rurze spustowej zamontowałem kolano do ukierunkowania prądu wody i dałem jakieś kilkanaście litrów kształtek kaldnes przez co z przeważnie pustej komory zrobiło się bardzo duże bezobsługowe ruchome złoże biologiczne. Porusza je spływ wody i działa to elegancko . Następny patent chyba powszechnie znany to na drugiej rurze spustowej w kominie jest
zamontowane ruchome kolano którym przelewa się minimalna ilość wody przez co sump jest całkowicie bezgłośny.
Po starcie akwarium dwa lata temu kupiłem sobie sondę ph aby sprawdzić jak najekonomiczniej i skutecznie dozować co2 w 600l akwarium z sumpem i wyszło że najgorzej to dwa spieki ceramiczne trochę lepiej wydrukowany na drukarce 3d przepływowy reaktor z dwoma spiekami tuż nad pompą ale znowu bąbelki nierozpuszczonego co2 w toni akwarium czego nie znoszę i najlepszy w ostatniej komorze tej przy pompie pod ceramiką na dnie umieszczone 2 spieki ceramiczne ale część nierozpuszczonego co2 uciekała górą to przykryłem ceramikę plastikową podstawką pod donice przyciśniętą obciążeniem i działa to idealnie :) coś ala dzwon z dużym przepływem wody. Co do wielkości sumpa to zależy ile fauny masz zamiar mieć w akwa ja mam bardzo duże skłonności do przerybiania i dobrego karmienia więc u mnie 200l sump wypełniony około 140l różnymi mediami filtracyjnymi działa na styk a dodatkowo mam jeszcze filtr hydroponiczny nad akwarium.
Pozdrawiam

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

19 kwi 2025, 13:51 Re: 1260L - T1000 restart  (#3)  

Cześć Bent, widzę że stara gwaria wciąż aktywna :) A ja tu bardzo dawno nie byłem, no ale wróciłem.

U mnie w pierwszej komorze sumpa na rurze spustowej zamontowałem kolano do ukierunkowania prądu wody i dałem jakieś kilkanaście litrów kształtek kaldnes

Mógłbys zrobić zdjęcie jak to wygląda?, nie bardzo potrafię sobie to zobrazować...

na drugiej rurze spustowej w kominie jest
zamontowane ruchome kolano którym przelewa się minimalna ilość wody przez co sump jest całkowicie bezgłośny

To ruchome kolano też mógłbyś zrobić i wkleic tu zdjęcie, cos obiło mi sie o uszy że tak sie robi żeby było cicho w kominie, ale jak to ruchome kolano wygląda i sie nazywa to niepamietam.

Ja generalnie sumpa miałem za małego od samego początku, robiła mi go firma zewnetrzna, w ogóle sie tym nie zajmowałem, no ale przez te 8 lat skapowałem jego pracę, jego fizyke i tym razem chce to wykonać sam i porządnie, to znaczy zlecę budowę sumpa ale juz wszystko zgodnie z moimi wytycznymi.

Bardzo mocno zastanawiam się nad Rollermatem, w morskich często i gęsto ich uzywaja i sobie zachwalają, nie wiem czy do roślinnego by sie nadawał, lubię gadżety i nowinki, to pewnie wcześniej czy później i tak kupię :mrgreen:

co do co2 to przechodziłem chyba przez wszystkie etapy i skończyło sie na wetkniętym do pompy bezpośrednio wężyku :)

marlowe

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 kwi 2025, 17:14   (#4)  

Hej Marlowe
czytałem chyba wszystkie twoje wątki z nawożeniem i w końcu jak nawozisz, do jakich wniosków doszedłeś po latach co do stosunków Ca-mg-k kręcenie stożkow itp.?

tomy76
Ranga: Początkujący

Bent423 Wałbrzych

20 kwi 2025, 19:01 Re: 1260L - T1000 restart  (#5)  

marlowe napisał(a):Cześć Bent, widzę że stara gwaria wciąż aktywna :) A ja tu bardzo dawno nie byłem, no ale wróciłem.

U mnie w pierwszej komorze sumpa na rurze spustowej zamontowałem kolano do ukierunkowania prądu wody i dałem jakieś kilkanaście litrów kształtek kaldnes

Mógłbys zrobić zdjęcie jak to wygląda?, nie bardzo potrafię sobie to zobrazować...

na drugiej rurze spustowej w kominie jest
zamontowane ruchome kolano którym przelewa się minimalna ilość wody przez co sump jest całkowicie bezgłośny

To ruchome kolano też mógłbyś zrobić i wkleic tu zdjęcie, cos obiło mi sie o uszy że tak sie robi żeby było cicho w kominie, ale jak to ruchome kolano wygląda i sie nazywa to niepamietam.

Ja generalnie sumpa miałem za małego od samego początku, robiła mi go firma zewnetrzna, w ogóle sie tym nie zajmowałem, no ale przez te 8 lat skapowałem jego pracę, jego fizyke i tym razem chce to wykonać sam i porządnie, to znaczy zlecę budowę sumpa ale juz wszystko zgodnie z moimi wytycznymi.

Bardzo mocno zastanawiam się nad Rollermatem, w morskich często i gęsto ich uzywaja i sobie zachwalają, nie wiem czy do roślinnego by sie nadawał, lubię gadżety i nowinki, to pewnie wcześniej czy później i tak kupię :mrgreen:

co do co2 to przechodziłem chyba przez wszystkie etapy i skończyło sie na wetkniętym do pompy bezpośrednio wężyku :)

Ja nigdzie się nie udzielam tak sobie co jakiś czas czytam posty na forum . Rolermat być może u ciebie się sprawdzi u mnie pewnie przez przerybienie i karmienie rolka dziennie by szła :)
U mnie tak to wygląda w sumpie mam 5 komór nie 4.
Załączniki
20250420_184935_copy_8160x3766.jpg
20250420_184721_copy_3766x8160.jpg
20250420_184943_copy_3012x6526.jpg

Bent423

@tomy76
Z perspektywy wielu lat jeśli coś się dzieje z roślinami w tym przede wszystkim poskręcane stożki to pierwsze co robię mierzę NO3 i w większości wypadków zmniejszam, utrzymuje stałe PH w okolicach max 6, utrzymuje bardzo wysokie k ale nie pytaj mnie o dokładne wartości bo już naprawdę nie pamiętam, kluczem tu jest mikro przy wysokim k, ale popytaj użytkownika ,prot' ma dużą wiedzę i jest na bieżąco.

@bent
Co tam masz w kominie za roślinę? jak ona się nazywa ?kiedyś też ja miałem i fajnie rosła ponad taflę, chętnie do niej wrócę tylko nazwę zapomniałem. O ile w kominie już wiem o co chodzi z tymi rurkami i cichym przepływem o tyle w pierwszej komorze nie wiem jak masz tam to rozwiązane te biobale zasłaniają..... i powiedz mi czy ja dobrze widzę że z pierwszej do drugiej komory masz przejście wody dołem?

marlowe

23 kwi 2025, 07:47   (#7)  

Dzięki bardzo za odpowiedź, co do NO3 to robię podobnie ,tylko z proporcją CA do MG mam dylemat czy trzymac 4/1 czy Ca wyżej.

tomy76
Ranga: Początkujący

marlowe pozbyłeś się placków? :cry:

BOROTom

BOROTom napisał(a):marlowe pozbyłeś się placków? :cry:

OOOO witaj, kolejny znajomy :))
Placki przeniesione do 300L do garażu, juz 2 padły :(
także musze się zebrać i jak najszybciej ogarnąc restart bo ryby nie dożyją
Po raz pierwszy w mojej 15 letniej karierze nie bedzie buszu z zioła, stawiam na jeden góra dwa gatunki roślin i będzie to tylko Blyxa i Hydrocotyle japan. Mam jeszcze 2 zbiorniki upraw emersyjnych Althernater to ich nadwyzki może jeszcze gdzieś wcisnę ale nic więcej, chce zrobic przestrzeń dla ryb tym razem

marlowe

Czekam na zdjęcia,coś oprócz Paletek będzie?

BOROTom

Bent423 Wałbrzych
marlowe napisał(a):@tomy76
Z perspektywy wielu lat jeśli coś się dzieje z roślinami w tym przede wszystkim poskręcane stożki to pierwsze co robię mierzę NO3 i w większości wypadków zmniejszam, utrzymuje stałe PH w okolicach max 6, utrzymuje bardzo wysokie k ale nie pytaj mnie o dokładne wartości bo już naprawdę nie pamiętam, kluczem tu jest mikro przy wysokim k, ale popytaj użytkownika ,prot' ma dużą wiedzę i jest na bieżąco.

@bent
COo tam masz w kominie za roślinę? jak ona się nazywa ?kiedyś też ja miałem i fajnie rosła ponad taflę, chętnie do niej wrócę tylko nazwę zapomniałem. O ile w kominie już wiem o co chodzi z tymi rurkami i cichym przepływem o tyle w pierwszej komorze nie wiem jak masz tam to rozwiązane te biobale zasłaniają..... i powiedz mi czy ja dobrze widzę że z pierwszej do drugiej komory masz przejście wody dołem?

W pierwszej komorze z kształtkami k1 jest to zrobione bardzo prosto na rurę spustową dałem kolano 90st które wytwarza ruch wirowy wody napędzający kształtki k1.
Trzecia rura w kominie to spustowa do podmian wody podłączona do kanalizacji. Odkręcam zawór i spuszczam wody ile chcę do podmiany dodatkowo jeszcze do wlotu spustu wewnątrz akwarium mogę podłączyć sobie odmulacz . Napełnianie też mam zrobione tak że odkręcam zawór i zimna woda kranowa idzie przez filtry narurowe i przepływowy chinski ogrzewacz wody który ją podgrzewa do temp wody w akwaium.
Roślina to Philodendron sp Nowa Gwinea . Mam jej bardzo dużo i mogę ci tanio sprzedać i wysłać.
Amano stosował namiętnie tą roślinę w swoich akwariach . Można ją przycinać i wtedy się zagęszcza ale nie przycinana może obrosnąć pokój dookoła i kto wie czy nie kilka razy:) . Jakieś dwa miesiące temu po restarcie 600l naszło mnie coś na wodę ro i mineralizator vimi i tragedia , skończę vimi i wracam do kranówki albo potestuję sobie jeszcze mineralizar diskus preis

Bent423

Przystępuję do polerki, na razie efekt sprzed..... po weekendzie będzie efekt po....
Sump jest w trakcie, producentem jest Przemek Wieczorek, w czerwcu mam obiecane że będzie gotowe

marlowe

grzeniu3754 Bydgoszcz
Tlenek Ceru i chłodzić odpowiednio żeby szyba nie pękła :)

grzeniu3754
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

grzeniu3754 napisał(a):Tlenek Ceru i chłodzić odpowiednio żeby szyba nie pękła :)

to nie szkło żeby mogło pęknąć :D
szyba po polerce, ta sama co przed, nic nie widać bo wszystko zeszło, oceniam z 10 na 10 pkt

teraz przede mna prace drobne, hydraulika, oczekiwanie na sumpa trwa, zatem pewnie koło czerwca 1 zalanie

marlowe

doszedł korzeń i sump

marlowe

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Zazdroszczę, też chciałbym kiedyś móc sobie pozwolić na akwarium tego wymiaru wraz z sumpem. Niestety w 38m2 ciężko sobie pozwolić na akwarium zadowalających rozmiarów :)

BATERIA

Miasto: Poznań

Japońskie podłoże aktywne Master Soil, JAKIE OPINIE??

marlowe

Bardzo dobra trwałość. Bogate na start, ale nie przewalone jak maflora intense. Korzystam od lat. Zarówno klasycznie, jak i substrat pod piasek.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor

AquaMolitor napisał(a):Bardzo dobra trwałość. Bogate na start, ale nie przewalone jak maflora intense. Korzystam od lat. Zarówno klasycznie, jak i substrat pod piasek.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

oddzielasz to w jakiś szczególny sposób? czy może na spód master soil w ver mniejszej od piasku? bo szczerze to myślałem o podłożu aktywnym w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to piasek koralowy (widziałem w oceanarium i wygląda cudnie) w ver 3mm. Chyba by się to nie zmieszało...... :roll:

marlowe

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

IMG_20210511_222932.jpg

125l - Glossy restart - krzysiek7809

krzysiek7809 w Akwaria · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 18242
Witam wszystkich forumowiczów Przygodę z akwarystyką roślinną zacząłem w styczniu 2020, niestety popełniłem sporo błędów początkującego i podjąłem decyzję o restarcie. Poniżej kilka danych dotyczących...
YouTube

045l - Krewetkarium II - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 53416
Poprzednie krewetkarium 20L przestało istnieć, od 2 miesięcy jest nowe, 45L 50x30x30cm Podłoże - benibachi, i...od razu zepsułem 8) bo zalane kranówką a do tego przez pierwsze kilka tygodni skałki za...
55.jpg

240l - Ziemniak czyli marlowe III

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 206 · Wyświetlenia: 57885
Bez aranżacji, pole testowe przed wypuszczeniem się w naprawdę głębokie wody, rzędu 800 litrów. Dużo gatunków roślin, celem sprawdzenia jak poszczególne sobie poradzą. Wszystko na ziemi do oczek wod...
YouTube

112 - Ultra LT - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 20863
Akwarium 112L, założone na początku tego roku. Pokazuje nie żeby się pochwalić, bo jak widać poniżej nie ma czym, aranżacji zero, rośliny mało wymagające, ogólnie panujący chaos, itd Wstawiam po to ż...
YouTube

240L - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 115 · Wyświetlenia: 59130
Jako, że od początku roku stosuje podłoże BlackEarth, substrat Green Base XR, całą linię nawozów CAL, do tego jeszcze szklane rurki tej Firmy :mrgreen: poczuwam się do obowiązku wystawić swój zbiornik...
YouTube

20l - krewetkarium - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 25749
Dostałem info żeby zamieścić tu a nie w "rybki" więc to robię :) Akwarium 20-25L Start - lipiec 2015 Nawożenie - nic (dużo karmię) Światło - jakaś żarówka z Castoramy 20W :D Podłoże - Ada Z...

112l - Żwirkowe - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16537
Zbiornik istnieje 5 miesięcy, bardziej miał być wykorzystywany w celach testowych, ale w miarę ładnie się prowadzi więc pokazuję ;) Podłoże: czysty żwir, nie mający żadnego wpływu na wodę (testowany ...

050l - Krewetkarium na poddaszu - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5239
Akwarium 50 litrów, start: 1.06.2017 Podłoże benibachi Co2 - yes Światło - minimalne Filtr - Unimax 250 Woda - 100% RO + mineralizacja Rośliny - wszystko invitro: AMMANIA GRACILIS DIDIPLIS DIAN...

200l - Restart po latach - Doniamk12

Doniamk12 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8258
Witam Jak w tytule, kilku znajomych w pracy, po latach odświeżyło we mnie miłość do akwarystyki. Odkurzyłem moje stare rupiecie i stwierdziłem, że na start się nadają. Akwarium - 200l. Oświetlenie -...

240l - marlowe II

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8403
Akwarium: 240L Start: 25.01.2015 Podłoże: Black Earth + Green BaseXR Filtracja: Unimax500+ HW-304B Podmiany wody: kran, odstana 50% co tydzień Parametry: Dawno nie mierzyłem, gdzieś w połowie kw...

Statystyki

Ten temat przegląda 463 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570943
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 463 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.