Pokrywa Aquastel - porada - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pokrywa Aquastel - porada

Liczba wyświetleń: 4126·Odpowiedzi: 5
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

15 kwi 2025, 23:36 Pokrywa Aquastel - porada  (#1)  

Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać.
Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie kompletowania sprzętu. Po tylu latach to niezwykle hobby zrobiło wielki krok do przodu dlatego staram się chłonąć i analizować jak najwięcej nowych informacji z filmów, artykułów itd. Na ten moment jestem już w posiadaniu zbiornika o wym. 80x40x40 cm (na takie z racji wygospodarowanego miejsca mogę sobie pozwolić). Jednakże stanąłem przed decyzją wyboru oświetlenia... Im więcej czytam tym bardziej mam problem jakie oświetlenie wybrać.
Jako że mam w domu dwa psotne koty, które są praktycznie wszędzie, zdecydowałem się na pokrywę a dokładnie pokrywę firmy Aquastel, która będzie wyposażona w lampy:
2x18W Glass LED Plant (2x1950 lm)
1x18W Glass LED Power (1x1950 lm)

W akwarium chcę posiadać rośliny łatwo/średnio wymagające, lecz nie wykluczam hodowli roślin wymagających. Akwarium będzie wyposażone również w nawożenie CO2.
Obsada: ryby ławicowe, kiryski, krewetki. Obsada w ilości dostosowana do wielkości akwarium.

Czy według Was taka kombinacja jest sensowna? Może polecacie coś innego? Nie wykluczam belki... ale musiałbym wykombinować jakieś sensowne i estetyczne zabezpieczenie przed zwierzakami (niestety wody się nie boją).

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam :wink:

Ucek
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

15 kwi 2025, 23:49 Re: Pokrywa Aquastel - porada  (#2)  

Tak to dobry pomysł i sensowna droga jeśli zależy nam na roślinach w akwarium,
jako alternatywne (lepsze ale też i droższe) rozwiązanie mogę polecić Skylight Entriq do montażu w pokrywie zamiast belek aquastela.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

16 kwi 2025, 00:03 Re: Pokrywa Aquastel - porada  (#3)  

Popatrzyłem na specyfikację Skylighta. Dla mojej długości akwarium pasowałaby belka 75, jednak ilość lumenów na poziomie ok. 31 lm/l. Z kilku wątków wyczytałem że lm/l to nie wszystko, ale czy przy wielkości mojego zbiornika nie byłoby za mało?

Ucek

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 kwi 2025, 08:59 Re: Pokrywa Aquastel - porada  (#4)  

Dla roślin które opisałeś przy tej wielkości akwarium i dozowaniu CO2 w zupełności wystarczy.
Gdy nabierzesz ochotę na bardziej wymagające rośliny zawsze możesz dołożyć potem jeszcze jedną belkę power.

Pamiętaj, że światło to nie wszystko, do sukcesu liczy się suma czynników - żyzne podłoże, przyjazne parametry wody do uprawy roślin, dostępność CO2 itd.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

BATERIA Poznań

16 kwi 2025, 09:24 Re: Pokrywa Aquastel - porada  (#5)  

Zgadzam się z przedmówcą, światło to nie wszystko, zwłaszcza, że pod wodą zwykle czynnikiem limitującym wzrost jest właśnie rozpuszczone CO2, a nie ilość światła. Więc się nic kolego nie przejmuj, Entriq spokojnie wystarczy :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

16 kwi 2025, 10:16 Re: Pokrywa Aquastel - porada  (#6)  

Super, dziękuję za porady, teraz już wiem w jakim kierunku iść dalej! ;) pozdrawiam

Ucek

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3384
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Aquastel Glass LED PLANT 24W

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2986
Witam, kupiłem akwarium z drugiej ręki, w lampie podanej w tytule świeci mi tylko jeden pasek led, czy ona potrzebuje jakiegoś specjalnego zasilacza?

Pokrywa i oświetlenie do akwarium 60 l

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8627
Witam Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale ....... Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek. Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...

Belki led lub pokrywa aluminiowa do akwarium 200l

dominik kantor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2065
Witam! Zastanawiam się nad rezygnacją z dotychczasowej plastikowej pokrywy w moim akwarium (100x40x50). Planuje zakup dobrej belki led do akwarium roślinnego lub ewentualnie zakup aluminiowej pokrywy...

Pokrywa aluminiowa z Gdańska

Dafnides w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3880
Witam, Jest to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich i pozdrawiam serdecznie. Mam prośbę o pomoc w wyborze pokrywy aluminiowej do mojego nowego zbiornika 120x40x50 (240)l. Czy ktoś z Was miał ...

Porada w budowie belki power LED.

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9841
Naszła mnie ochota na budowę nowej belki Ma być już bardziej profesjonalnie z zasilaniem 24V i TC420. Ze względu na słaba znajomość elektroniki szukam prostego układu ,bez zbędnych elementów i oblicz...

Pokrywa LED 70X35

farello w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2651
Chcę zamówić z firmy Aquastel pokrywę na wymiar do baniaka 70X35X40 cm. Oświetlenie to lampy LED 2X16W (POWER i PLANT) o długości 65 cm. Planuję mchy, minipelię, mikrosoria, bolbitis, kryptokoryny i m...

Pokrywa 60cm, akwarium 54l - modyfikacja oświetlenia

mskrapi1980 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2184
Witajcie. Szukam pomysłu na modyfikację oświetlenia. W chwili obecnej mam Aquael 8W Sunny + 10W Plant. Jakiś pomysł jak zwiększyć moc, co dodać, jak to zamocować itd... Sugestie mile widziane. Jedyne ...

Pokrywa Aquastel

git66 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2726
Witam. Planuję kupić pokrywę Aquastel: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/pokrywy-oswietleniowe/100cm-dlugosci/100x40cm/pokrywa-aluminiowa-aquastel-prosta-100x40cm-2x24w-wybierz-kolor-wersj...

Folia aluminiowa pod pokrywą

ryba zdzisu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2717
Cześć, Mam pomysł aby zwiększyć moc oświetlenia Mianowicie chciałbym wyłożyć pokrywę od środka odblaskową stroną folii aluminiowej na zdjęciach widać ile światła sie traci. Co myślicie o tym pomyśle...

Statystyki

Ten temat przegląda 287 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 287 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.