Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać.
Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie kompletowania sprzętu. Po tylu latach to niezwykle hobby zrobiło wielki krok do przodu dlatego staram się chłonąć i analizować jak najwięcej nowych informacji z filmów, artykułów itd. Na ten moment jestem już w posiadaniu zbiornika o wym. 80x40x40 cm (na takie z racji wygospodarowanego miejsca mogę sobie pozwolić). Jednakże stanąłem przed decyzją wyboru oświetlenia... Im więcej czytam tym bardziej mam problem jakie oświetlenie wybrać.
Jako że mam w domu dwa psotne koty, które są praktycznie wszędzie, zdecydowałem się na pokrywę a dokładnie pokrywę firmy Aquastel, która będzie wyposażona w lampy:
2x18W Glass LED Plant (2x1950 lm)
1x18W Glass LED Power (1x1950 lm)
W akwarium chcę posiadać rośliny łatwo/średnio wymagające, lecz nie wykluczam hodowli roślin wymagających. Akwarium będzie wyposażone również w nawożenie CO2.
Obsada: ryby ławicowe, kiryski,
krewetki. Obsada w ilości dostosowana do wielkości akwarium.
Czy według Was taka kombinacja jest sensowna? Może polecacie coś innego? Nie wykluczam belki... ale musiałbym wykombinować jakieś sensowne i estetyczne zabezpieczenie przed zwierzakami (niestety wody się nie boją).
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam