Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich akwarium zalałem jakieś 3 tygodnie temu i mam mały problem i nie wiem czy się tym przejmować. Jakiś czas temu sprawdzałem NO2 i było na poziomie 0,1 dziś przed podmianą wody jest 0,3-0,4 Testy kropelkowe JBL. W akwarium nie ma nadal rybek czekam, aż poziom NO2 będzie 0 co może być powodem że NO2 wzrosło ?? Mam podłoże aktywne TROPICA Nawożenie zielona Tropica Co2 z butli Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą odpowiedź
-
Piotr23
●
- Ranga: Początkujący
Nie przejmuj się tym. To normalna i pożądana oznaka. Najpierw w akwarium z ogólno pojętej organiki tworzy się amoniak, który jest "przerabiany" do NO2. Jeśli jakiś czas temu miałeś niski poziom NO2, a teraz znacząco wzrósł, to znak, że biologia wystartowała i zaczyna się na dobre dojrzewanie zbiornika. Teraz jeszcze wypadało by zmierzyć NO3. Bo kolejnym etapem będzie zmniejszenie ilości NO2 i spory wzrost NO3. W tym okresie dobrze to kontrolować, żeby nie obudzić się pewnego dnia z poziomem NO3=30+ bo przy świeżym akwarium to może spowodować wysyp glonów. Generalnie krótko odpowiadając na pytanie, to wszystko jest w porządku i na dobre drodze 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
BATERIA napisał(a):Nie przejmuj się tym. To normalna i pożądana oznaka. Najpierw w akwarium z ogólno pojętej organiki tworzy się amoniak, który jest "przerabiany" do NO2. Jeśli jakiś czas temu miałeś niski poziom NO2, a teraz znacząco wzrósł, to znak, że biologia wystartowała i zaczyna się na dobre dojrzewanie zbiornika. Teraz jeszcze wypadało by zmierzyć NO3. Bo kolejnym etapem będzie zmniejszenie ilości NO2 i spory wzrost NO3. W tym okresie dobrze to kontrolować, żeby nie obudzić się pewnego dnia z poziomem NO3=30+ bo przy świeżym akwarium to może spowodować wysyp glonów. Generalnie krótko odpowiadając na pytanie, to wszystko jest w porządku i na dobre drodze 
No3 teraz mam 5, a wcześniej było 3 NH4 na poziomie <0,05 Dziś przy podmianie jak zawsze dodałem bakterii nitryfikacyjnych. Czy zawsze mam je dodawać ??
-
Piotr23
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W początkowych etapach trwania zbiornika możesz dodawać co podmianę. Generalnie ja dodaję co podmianę bakterie nawet już w dojrzałym zbiorniku, ale wiem, że co niektórzy tutaj uważają to za kompletnie zbędne. Ja uważam, że nawet w starym zbiorniku nie zaszkodzi, a w nowym to już na pewno. W skrócie do całkowitego zaniki NO2 ja bym podawał co podmianę. Następnie to już zależy od Ciebie, czy jesteś z tych podających, czy też nie. Jak zawsze każde akwarium jest inne i każdy ma swoje sposoby na prowadzenie zbiornika.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|
|