Stara lampa LED a glony i wzrost roślin
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci jak trzeba", na max ustawieniach wręcz daje po oczach - pytanie, czy jest sens wymieniać? Jest to najtańszy wtedy model Chihirosa, wyłącznie z białymi diodami ale ma regulację. Model to CHIHIROS Crystal LED 601 .
-
pk77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
A jednak. Lampa chyba jest uszkodzona. To światło jest wyposażone w dimmer. Przy trzech najniższych ustawieniach luksomierz w komórce głupieje - potrafi pokazywać 0 lumenów, mimo, że światło się świeci. Ale zauważyłem, że na niskich ustawieniach to światło tak jakby "migało", w ledwo zauważalny sposób, ale jak się przyjrzeć, to wygląda jak efekt stroboskopu. Mierzyłem tą komórką z luksomierzem inne lampki led i tego efektu nie ma. Poza tym - tam w apce jest cos takiego jaki min /avg /max. W innych lampach akwariowych to jest dość zbliżone, a przy tej lampie jest ogromny rozstrzał. Ten efekt zanika, kiedy ustawiam 100% mocy. Moze coś z tym dimmerem jest nie halo?
-
pk77
●
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswie ... 42145.htmlTo chyba będzie dość duży progres w stosunku do tego, co mam w tej chwili? Dobra lampka? Wydaje mi się, że z tych średniopółkowych to dość popularne rozwiązanie. 1) Czy ta lampa pasuje bez problemu na szyby 6mm? Z poprzednim światłem miałem problem na szkle float 4mm, zlatywało do wody. Mam nadzieję, że tu na 6mm nie będzie kłopotu, bo to standardowy rozmiar. 2) Sądzę, że nie będzie potrzeba tyle mocy, myślałem nad "krótszym bratem" tego rozwiązania (45-60) ale wtedy część stref może być gorzej doswietlona? Chyba lepiej wziąć dłuższe rozwiązanie i redukować moc w apce?
-
pk77
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
|
|