Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze względu na to że mam coraz mniej czasu na ogarnywanie akwarium , a nie bardzo mam czas na precyzyjne śledzenie parametrów proszę o poradę jak to wszystko ogarnąć.
Zakładam podmiany wody jak obecnie czyli do 35-40L wody 50/50RO i jakieś ograniczone nawożenie dla mniej wymagających roślin. Trochę zastanwiałem się nad EI ale kompletnie nie mam czasu , niestety woda jaką posiadam z kranu ma twardość ze 30 ? Podmieniam RO żeby trochę poprawić warunku rybkom i pozbyć się narostów kamienia na akwarium. Obecnie spuszczenie 20L RO wody zajmuje mi 3-3,5h
Polecicie jakieś rozsądne kroki żeby wyprowadzić akwarium i zastosować jakieś ograniczone nawożenie żeby nie wymieniać 50% wody co tydzień ?
Pojemność akwarium-wymiary 190L (100x50x40 panorama) .
Oświetlenie 8 godzin belka samoróbka 48led 3W sterowane na ok 200mA( obcięte ze względu na glony ) . 31x 6500K + 7x royal blue+ 10x deep red
Nawożenie obecnie tylko ok 4ml węgiel w płynie Aquabotaniqe + przy wymianie Tytanit ze 2ml i obecnie K2SO4. Zaczynałem od podawania nawozów od GSXR z allegro ale tak jak przypuszczałem że bez pomiarów wcześniej czy później dojdę do glonarium. Dozowałem po 3 ml mikro i makro. Początek był nawet ok ,ale później było tylko gorzej i gorzej.
Podłoże Standardowe żwirek 2-4mm
Testy mam jedynie paskowe-z zeszłego tygodnia :
NO3 -30 ( test kropelkowy)
PO4 - 0,9 ( test kropelkowy)
FE -0 ( test kropelkowy)
NO2 -0, ( paski )
GH<21, ( paski )
KH 6 , ( paski )
PH 7,2 ( paski )
CO2 11 ( odczyt na podstawie pasków ph Gh)
Temperatura - 24st
Filtracja : Eheim 2026 od początku - sama ceramika jako biloogia.
Aquael Fan 3 jako mechanik.
Obsługa wymiana ok 20L wody RO + 20L wody kran - tu zastanawia mnie skuteczność RO bo pomimo podmian od kilku miesięcy ostatnie pomiary pokazały twardą wodę . Woda zmierzona w butelce do wymiany - ok .
Rośliny :
- Krytptokoryna
-
Anubiasy- Bakopa karolińska
- Mech Jawajski
- Microsorium pteropus i narrow
Obsada rybia
-5x mieczyk
- ok 15x gupik mix
- 6 x neon
- 3x zwinnik