|
|
Nadmiar NO3, czy test do du..?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Kupiłem jakiś tani test na NO3 firmy rataj - odradzam, straszna amatorka. Lepiej było te pieniądze wydać na kilka hamburgerów
Ale przejdę do sedna. Podobny temat był już poruszany, ale nie mogę go znaleźć, żeby go odświeżyć.
Martwi mnie zachamowanie wzrostu wszystkich roślin bez wyjątku  Nawożę SZ + K2SO4 + KH2PO4 w proporcjach, które przed całkowitą modernizacją mojego akwa zapewniały bujny wzrost roślin z niewielkimi objawami niedoborów (psuły się min. stare liście ludwigii i vallisnerii). Po remoncie jednak i niemal całkowitej wymianie wody wszystko stanęło. W związku z tym kipułem testy na NO3 i PO4. Miałem mało pieniędzy, więc PO4 wziąłem JBL, a NO3 Rataj. PO4 mam na poziomie 0,2-0,5 ppm. Jednak NO3 zmierzone ratajem wychodzi ~ 40 a nawet 50 ppm
Mierzyłem tym testem wodę z kranu i wyszło 0! Nie wiem, czy faktycznie mam tak ogromną ilość NO3 i to spowodowało zatrzymanie wzrostu, czy jest tu inny problem.
Ryby czują się dobrze, choć jest ich sporo (molinezje się pomnożyły x 5). Dwa razy miałem inwazję glonów - zielona woda, że roślin nie było widać. Całkowicie padły mi glossostigma i eleocharis, a miałem taki śliczny dywanik i glosię nawet rozdawałem.
Jak przestaję nawozić na jakieś 5 dni niektóre rośliny powoli ruszają, ale dolne liście zaczynają marnieć. Ludwigia już wogóle nie ma korzonków, a wcześniej był ich gąszcz.
Spróbuję z większymi podmianami wody tzn. 30%/tydz., bo wcześniej robiłem jakieś 15%.
Może macie jakieś lepsze pomysły?
HELP ME!!!
-
raffaell
●
Witam
test RAtaja na NO3 nie jest najlepszy - zrezygnowałem z niego, ale ma jedną zaletę jak działa dobrze to wszysstko ok. A sprawdzić czy działa dobrze można na wzorcu dostarczanym wraz z nim . Zmierz wzorzec i jeśli ci pokarze dobrze to wierz wynikom, jeśli przekłamie to olej wyniki.
Jak przestaję nawozić na jakieś 5 dni niektóre rośliny powoli ruszają, ale dolne liście zaczynają marnieć
To by wskazywło ze jakiś pierwiastek może występować w zbyt dużych dawkach. Ja bym zrobił kilka dużych podmian i zaczął nawozić powiedzmy połowę tego co nawozisz dzisiaj. Po dwóch tygodniach dowiesz się czy to pomogło
Pozdrawiam
Ja(cek)
-
ja
●
czesc raffaell
Kiedys mialem identyczny obiaw, nagle ludwigia stop, pozniej Sagittaria platyphylla i Echinodorus tenellus, NO3 ok.50-60 zaczalem podawac kh2po4, bez podmian wody dobe pozniej zielsko zjadlo caly azot, wiec rowniez zaczelem podawac kno3 i tak jest do dzisiaj
Po postach Marcina Baranowskiego i artykule w MA Thomasa Barr oraz skromnych wlasnych doswiadczeniach - nie wierze ze zaprzestanie naworzenia moze w czym kolwiek pomoc
Pozdrawiam Robert
-
Ruzam
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: GŁOGÓW
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
z tym że jak ja zaczynam podawać KH2PO4 ruszają glony 
-
raffaell
●
raffaell napisał(a):z tym że jak ja zaczynam podawać KH2PO4 ruszają glony 
Przy jakim stężeniu?
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
[/quote]Po postach Marcina Baranowskiego i artykule w MA Thomasa Barr oraz skromnych wlasnych doswiadczeniach - nie wierze ze zaprzestanie naworzenia moze w czym kolwiek pomoc Hmm nikt nie twierdził że ma zaprzestać nawożenia ale proponowałem jego ograniczenie. Z tego co pisał ma problemy a po kilku dniach od zaprzestania nawożenia rośliny ruszają. Wysunąłem wniosek że ma jakieś nadmiary.....może błędny ? Myślę że jak nie bardzo panujemy nad tym co lejemy do akwa to często lejemy tego za dużo. Niestety mówię to z własnego doświadczenia. Człowiekowi się wydaje, że czegoś brakuje i leje i leje. A roślinom gorzej zamiast lepiej. Potem wrócić do stanu początkowego dość trudno......wymaga trochę cierpliwości  Kilka dużych i regularnych podmian i nawożenie dopiero jak wszystko wróci do normy - od tego wg mnie powinieneś zacząć. Jeśli będziesz podmieniał wodę co 2 dni to możesz przez powiedzmy 1-2 tygodnie zrezygnować z nawożenia. Sytuacja na pewno wróci wtedy do stanu wyjściowego a z tego pułapu wg mnie łatwiej dopracowywać nawożenie niż dodawać "coś" do "czegoś" i oczekiwać na to że da to nam cudowne efekty. Piszesz, że wszyskto było dobrze przed modernizajcą akwa....na czym polegała ta modernizacja ?? Pozdrawiam Ja(cek)
-
ja
●
Parametry wody w akwa:
KH = 5-7
GH = 15-18
pH = 6,6 - 7
NO3 ~ 40 ppm
PO4 ~ 0,2 - 0,5 ppm
Przy PO4=0,5 zielenieje woda - prawdziwa inwazja. A NO3 wcale nie ubywa.
Próbowałem podawać też MgSO4, bo przeczytałem, że między K i Mg powinna być zachowana pewna proporcja (bodajże 2:1 czy 4:1) a u mnie wychodzi że K jest w nawozie ~ 20 x więcej niż Mg. Ale bez zmian - poza tym że ludwigii niszczą się nawet łodygi.
-
raffaell
●
Teraz ten wątek powinien zdecydowanie leżeć w "Nawożeniu" , a nie "Ogólnym".
Zauważyłem jeszcze jedno. Kupiłem echinodorus tenellus i po 2 godzinach zaczął bąbelkować jak szalony (jako jedyna roślina). Nasunął mi się taki wniosek, że ma zmagazynowane wszystkie pierwiastki, a jak dostał potężną dawkę NO3 to się bardzo ucieszył. Innych pierw. mu jeszcze nie brakuje, ale tylko patrzeć jak przestanie bąblować. Nie mylę się?
W takim razie powinienem podawać pojedyncze związki i sprawdzić, przy którym zacznie spadać poziom NO3 - skończy się jakiś niedobór i rośliny zeżrą azot.
Nawet jeśli to odradzicie i tak to spróbuję 
-
raffaell
●
raffaell napisał(a):Parametry wody w akwa: KH = 5-7 GH = 15-18 pH = 6,6 - 7 NO3 ~ 40 ppm PO4 ~ 0,2 - 0,5 ppm Przy PO4=0,5 zielenieje woda - prawdziwa inwazja. A NO3 wcale nie ubywa. Próbowałem podawać też MgSO4, bo przeczytałem, że między K i Mg powinna być zachowana pewna proporcja (bodajże 2:1 czy 4:1) a u mnie wychodzi że K jest w nawozie ~ 20 x więcej niż Mg. Ale bez zmian - poza tym że ludwigii niszczą się nawet łodygi.
Zakładam, że podajesz CO2, a co ze światłem? Wydaje mi się, że masz zbyt wysokie gH. Czytałem, że czym twardsza woda tym lepiej.....glonom. Ja podaję NO3 i PO4 codziennie (!) i to do poziomów 15 i 1,2ppm odpowiednio. Chociaż sądzę, że muszę to zmienić na korzyść PO4, które planuję podnieść do poziomu 1,5ppm, przy NO3 - 12ppm. Jedyne co mnie od czasu do czasu najdzie to wyłącznie zakwit wody. Rośliny rosną, a glonów (poza okresowym fitoplanktonem) prawie wcale (gdzieniegdzie na szybach malutkie plamki).
Wydaje się, że sugestie z dużymi podmianami, które pozwolą Ci bardziej kontrolować wodę jeśli nie pomogą na rośliny, to na pewno zwiększą Twoją wiedzę na temat możliwych przyczyn. Zatem podszedłbym do sprawy tak, że wymieniałbym 30% wody na RO+sole+nawozy+co tam jeszcze dodajesz i wyliczał i obserwował. Ja tak robię i ostatni zakwit (po wzruszeniu podłoża, kiedy wyrzuciłem sporą ilość żabienic) trwał tyle ile pozwoliłem mu trwać  Zdaje sie, że w miękkiej wodzie powinieneś szukać ratunku.
A, i przestań tyle lać do akwarium (zaczyna się weekend, może najwyższa pora wlać co innego do baniaka  I roślinkom czasem trzeba odpuścić).
-
eLJot
●
raffaell napisał(a):W takim razie powinienem podawać pojedyncze związki i sprawdzić, przy którym zacznie spadać poziom NO3 - skończy się jakiś niedobór i rośliny zeżrą azot. Nawet jeśli to odradzicie i tak to spróbuję 
To już bez doświadczeń powiem, że do zbicia NO3 służy PO4 i odwrotnie. Oczywiście inne też są istotne (jak K), ale podając KNO3 i KH2PO4 dodajesz K wystarczającą ilość - przynajmniej, aby zbijać NO3/PO4. U mnie tak się dzieje przy podawaniu CO2 (1bąbelek/sek) + 1W/1L. Niestety z innymi składnikami tak dobrze już nie ma - czytać z roślin nie nauczyłem się jeszcze, a i z żabienic wiele wyczytać nie można (zdecydowanie słabiej reagują na braki niż np. rotale, bakopy, czy ludwigie - tak mi się przynajmniej zdaje).
-
eLJot
●
Nie będzie tak łatwo:
Nie mam RO, tylko zmiękczam wodę żywicą jonowymienną (kranówka GH~36-38!!!)
PO4 zwiększałem i jak pisałem inwazje glonów następowały.
Swiatła faktycznie mam malutko ( 120W/240l + odbłysniki) i spróbuję zmienić 2 świetlówki, bo mają już rok.
CO2 - bimbrownia.
Dziwi mnie tylko fakt, że przed zmianą wystroju akwa i niemal całkowitą wymianą wody było 10 x lepiej, choć też borykałem się z problemami.
-
raffaell
●
Tylko nie wiem jak test na NO3, ale na PO4 na 90% podaje jakieś złe wyniki.
Bez dodawania KH2PO4 cały czas wskazuje 0,5ppm. W kranówce i destylowanej 0ppm. Podmieniłem 40% wody i cały czas 0,5ppm. Wprawdzie u rataja skala zaczyna się właśnie dopiero przy 0,5, ale chociaż bardziej przezroczysty roztwór powinien się zrobić.
W niedzielę dodałem fosforanu, sprawdziłem wynik - nieco poniżej 2,5ppm. Dzisiaj rano 0,5 ppm. Wniosek - 0,5 jest praktycznie równe 0ppm. Mniej już nie spada. Znów dodałem do 2,5ppm i sprawdzę jutro rano. Nie sprawdziłem tylko NO3. Ale zobaczę jutro. Dodałem też 2ml Symfonii i 2ml K2SO4. Rośliny nie zaczęły bąblować, ale też glony nie zaczęły rosnąć. Zobaczymy co dalej.
-
raffaell
●
Szczerze mówiąc nie liczyłem ile dodajesz magnezu z symfonią (nie wiem też ile dodajesz z wodą z kranu. Poczytaj sobie dokładnie o tym pierwiastku bo chyba dajesz go za mało. W twoim przypadku (przy dużej ilosci Ca) stosunek Ca do Mg powinien wynosić chyba 4-6 do 1 (stosunek K do Mg ma mniejsze znaczenie).
Na pewno oprócz Mg dodałbym K i mikroelementy (skoro widać po nich poprawę). Szkoda tylko, że nie wiesz po czym się poprawiło (możesz coś przedawkować. W dalszej kolejności również brakuje fosforu (zacząłbym go podawać więcej jeśli przestanie spadać N przy dodawaniu poprzednich pierwiastków. Nie polecam mieszania wody preparowanej kationitem regenerowanym NaCl i kwasem. W dłuższym okresie czasu wprowdzisz zbyt dużo Na do wody. Niektóre rośliny nie znoszą też przenawożenia (np chlorkami czy siarczanami). Jeśli chcesz stosować wymieniacze jonowe to rób to przy pomocy kationitu regenerowanego kwasem solnym i anionitu (o który będziesz musiał się postarać). Najlepszy jest jednak filtr RO. Większe podmiany wody (na wodę o odpowiednim składzie chem.) równiez by ci się przydały (wtedy jednak trzeba będzie dodawać więcej mikroelementów). Lampa UV byłaby na zakwit najlepsza, ale może wystarczy długotrwała filtracja (wolny przepływ przez materiał filtracyjny) przez grubą warstwę sprasowanej waty lub inny drobny materiał. Materiału filtracyjnego musi być jednak dużo.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
Panowie ! W świetle tego co przeczytałem mam pytanie.Czy to możliwe aby rośliny złużyły tak szybko tak duże dawki np.fosforu przez kilka godzin ?
-
Piotr Baszucki
●
Wczorajsza dawka PO4 zużyła się dopiero około południa. Jak patrzyłem rano było około 2,5ppm. Z tym, że potem od razu podałem symfonię. I chyba włąśnie magnez w niej zawarty spowodował spadek PO4 i NO3. Jutro spróbuję z większą dawką Mg.
-
raffaell
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
raffaell napisał(a):Wczorajsza dawka PO4 zużyła się dopiero około południa. Jak patrzyłem rano było około 2,5ppm. Z tym, że potem od razu podałem symfonię. I chyba włąśnie magnez w niej zawarty spowodował spadek PO4 i NO3. Jutro spróbuję z większą dawką Mg.
PO4 na poziomie 2,5 mg/l?!?!? Bez dużej ilości światła i CO2 i dodatków (przede wszystkim NO3) sądzę, że prosisz się o kłopoty. Czytałem, że 2mg/l to jest graniczna wartość i to dla zaawansowanych zbiorników.
Możesz napisać ile podajesz Mg dziennie, albo do jakiego stężenia zmierzasz?
-
eLJot
●
Wszystkie roztwory sporządzam wg kalkuratora Witka Sławińskiego, tak, aby 1 ml podnosił zaw. w moim akwa o określoną wartość (Mg bodajże o 0,20 ppm).
A ten PO4 tak zwiększam, bo chyba test rataja źle pokazuje, jak już wcześniej pisałem. Jak nie dodaję PO4 wcale, to zawsze pokazuje 0,5ppm. Jak podam do 2,5ppm, to spada nast. dnia do 0,5, czyli być może do 0. Na razie glony nie atakują.
-
raffaell
●
Po kilku dniach podawania Symfonii, KH2PO4, MgSO4 zauważyłęm, że PO4 i NO3 przestały być pożerane przez rośliny. Wniosek - brak potasu. Dożuciłem K2SO4 w dawce podnoszącej K w moim akwa o 3ppm dziennie (razem z K zawartym w KH2PO4, ale ten podaję tylko, gdy brakuje PO4). Rośliny zaczęły bąblować, ale wczoraj tempo spadło. Być może za dużo Mg (dawka symf. i siarczanu zwiększająca Mg w moim akwa o 1,25ppm dziennie), albo właśnie za mało. Jednak PO4 spadło, a zapomniałem sprawdzić NO3. Sprawdzę dzisiaj po pracy, bo może NO3 brakuje. Albo CO2, bo bimbrownia słabnie.
-
raffaell
●
Stosując MgSO4 i K2SO4 dodajesz też siarczany, które moga się kumulować szybciej (w dłuższym okresie czasu)w akwarium niż inne zwiazki. Może należałoby zwiększyć podmiany wody (podmieniając wode dodajesz też trochę CO2)
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
Zwiększyłem podmiany wody do 40%/tydzień. Ale wcześniej zbadałem NO3 i ... 0ppm.
Rośliny jakoś szczególnie nie bąbelkują poza nowo wsadzoną glosią i lotosem (reszta pojedyncze banieczki raz na 20-30 s). Podaję teraz też KNO3 i zauważyłem, że aby utrzymać NO3 na poziomie ok. 10ppm muszę podawać tyle KNO3, żeby podnosić stężenie w akwa o ok.4- 5ppm. Czyli tyle dziennie pożerają rośliny. Jak nie podaję KH2PO4, K2SO4 to NO3 zaczyna wzrastać. Podaję więc wsztstko i sprawdzam, przy jakich dawkach NO3 zacznie rosnąć, lub szybciej spadać.
Tak ogólnie mówiąc - żeby znaleźć odpowiednie proporcje dla własnej kranówy trzeba sporo potów wylać (i testów oczywiście)
-
raffaell
●
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
|
|