Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Dzień dobry, Na początku dodam, że nigdy mi nie przeszkadzał gorący zawór CO2 do momentu aż się wczoraj nie oparzyłem.... Moja szafka akwariowa jest z tych bardzo ciasnych gdzie całość jest upchana razem i wygląda jak makaron. Czy ktoś próbował rozwiązać problem gorącego zaworu CO2? Dodam, że testowałem 3: - ACL -Cammozi - M-ventil ECO (aqua medic) Tego ostatniego mam cały czas bo zamówiłem go jako ostatni i nie chciało mi się go odsyłać. Wszystkie w moim poście grzały się tak samo - po czasie są bardzo gorące. Zawór rozgrzewa się do tego stopnia, że jedna ze złączek węża straciła powłokę (to tylko tak informacyjnie).
-
- Zdjecie kamera termowizyjną
-
- Zdjecie m-ventil
Ktoś może polecić jakiś zawór który nie rozgrzewa się do tego stopnia że parzy w dotyku? Trochę mi to przeszkadza w serwisie gdy próbuje coś zrobić w szafce.
-
Bekon
●
- Ranga: Początkujący
Bavaria FluidTec GmbH
- Załączniki
-

- bavaria.JPG (35.15 KiB) Przeglądane 12443 razy
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
FoCuS_PL napisał(a):Bavaria FluidTec GmbH
Dziękuje.
-
Bekon
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Albo zamontuj na sztywno elektrozawór do reduktora, oddaje ciepło na resztę elementów - szkoda wydawać kasy na kolejny IMO.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Albo zamontuj na sztywno elektrozawór do reduktora, oddaje ciepło na resztę elementów - szkoda wydawać kasy na kolejny IMO.
Niestety na takie rozwiązanie nie mam już miejsca (pewnie by było gdybym to lepiej zaplanował) Musiałem pomieścić kubeł, butle co2, reaktor i resztę sprzętu w 2 okienkach (pionowo) szafy z ikei Kallax.
-
Bekon
●
Bekon napisał(a): Musiałem pomieścić kubeł, butle co2, reaktor i resztę sprzętu w 2 okienkach (pionowo) szafy z ikei Kallax.
Przeprasza, że się wtrącam nie w temacie elektrozaworu. Tak z ciekawości, jak długo masz akwarium na tym regale kallax? Z własnego doświadczenia, nie trzeba zalać żeby się rozpadł. Nadmiar wilgoci spowodował, że regał się rozpadł.
-
marcinfe
●
- Ranga: Poznaje temat
marcinfe napisał(a):Bekon napisał(a): Musiałem pomieścić kubeł, butle co2, reaktor i resztę sprzętu w 2 okienkach (pionowo) szafy z ikei Kallax.
Przeprasza, że się wtrącam nie w temacie elektrozaworu. Tak z ciekawości, jak długo masz akwarium na tym regale kallax? Z własnego doświadczenia, nie trzeba zalać żeby się rozpadł. Nadmiar wilgoci spowodował, że regał się rozpadł.
Akwarium mam obok na innej szafce, w kallaxie trzymam tylko osprzęt.
-
Bekon
●
Że tak zapytam - jak to jest, że generalnie sugerowane warunki przechowywania butli są takie, żeby nie stała bezpośrednio na słońcu, najlepiej się nie przegrzewała, ale bardzo gorący elektrozawór w jej pobliżu, czy wręcz zamontowany na sztywno nie jest problemem?
-
pk77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jeśli elektrozawór nawet mocno się grzeje to zamontowany na sztywno odda ciepło na reduktor, zaworek itd. te elementy oddadzą również ciepło do atmosfery.
Dla butli najgorsze są nagłe zmiany temperatur np. gdy postawimy ją z mrozu do ciepłego mieszkania pod kaloryfer - wtedy zbyt duży skok ciśnienia może uruchomić zawór bezpieczeństwa, który opróżni butlę z gazu.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Z tego by wynikało, że "klasyczne" instalacje lepiej będą radzić sobie z tym problemem niż np. soda stream - choćby ze względu na sam rozmiar...
-
pk77
●
Przy soda stream nie instalujemy elektrozaworu "na sztywno", jest zbyt duży i butla bez zamocowania przewróci się.
W takich małych zestawach przyjęło się montować elektrozawór na wężykach, progrow, Aquart- te elektrozawory nie grzeją się jakoś specjalnie.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Wracając do pytania autora wątku - podpowiem, że w IT również odprowadzanie ciepła jest istotne. I np. są nieduże radiatory do procesora, albo obudowy do raspberry pi z wentylatorkiem. Ja będę kombinować w ten sposób, za niedługo uruchamiam nowy zbiornik gdzie będzie CO2 z elektrozaworem i dam znać, jak poszło 
-
pk77
●
Ja już dawno przestałem się przejmować temperaturą elektrozaworu. Kiedyś się martwiłem, ale po czasie stwierdziłem, że najwyżej się przegrzeje czy coś. Ale chyba to tak musi być i nie ma co się na zapas stresować 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Ja też się nie przejmuję temperaturą elektrozaworu, przestałem go używać jak zauważyłem że puszcza CO2 bokiem. Teraz podaję CO2 całą dobę, dwa sprzęty mniej 
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Ja nie mogłem ustawić zaworka tak by móc podawać całą dobę. Jak paliło się światło, to pH wzrastało do 7,00 chwilę przed wyłączeniem światła. A jak było ciemno, to chwilę przed zapaleniem było pH=6,60 więc zostałem przy komputerze i wahaniach w granicach 0,1  Zwyczajnie przyjąłem, że jak ma się grzać to niech się grzeje. Nie usłyszałem od producenta, że wysoka temperatura może mieć wpływ na szybsze zużycie, więc przestałem się martwić  Choć słyszałem, że są elektrozawory które grzeją się minimalnie. Takich co się nie grzeją chyba nie ma w tej technologii, bo jednak prąd płynący przez cewkę trochę ją nagrzewa 
-

BATERIA
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No w sumie dla prostych roślin to też chyba byłby jakiś sposób. Bąbelek raz na 3-4 sekundy i leci cały czas. Wydaje mi się, że rożnica w "jakości" wzrostu roślin między niewielkim dodatkiem CO2 a całkowitym jego brakiem jest dużo większa niż potem między niewielką suplementacją CO2 i gazowaniem "na całego"...
EDIT: Bateria, ten pan z kanału Wasabi Aquarium radzi na noc włączać napowietrzanie. Może wtedy wahania będą mniejsze?
Ostatnio edytowano 18 kwi 2025, 12:14 przez pk77, łącznie edytowano 1 raz
-
pk77
●
Wszystko zależy od tego jak mocny masz ruch tafli wody i jak szybko będzie się "przewietrzało" twoje akwarium. Bo przy małym ruchu spokojnie można osiągnąć w ten sposób wysokie stężenie CO2 w akwarium:) ale tak jak u mnie przy jednostajnym podawaniu przy zapalonym świetle fotosynteza produkuje tyle tlenu, że przeważa CO2 podawane i niestety rośnie mi pH.
-

BATERIA
●
Jak zawór jest podłączony do komputera to faktycznie można mieć bardzo stabilne Ph, jednak gdy mamy elektrozawór podłączony do wyłącznika zegarowego to mniejsze wahania są gdy dozujemy cały czas. Przynajmniej tak u mnie było, jak wyłączałem CO2 na noc, to Ph mocno się podnosiło, różnica była bodajże 0,8, przy ciągłym dozowaniu mam teraz około 0,2-0,3
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Ano, nie każdego stać na komputer 
-
pk77
●
Racja Totik. Ja mam komputer i dlatego korzystam z elektrozaworu. Ale faktycznie jak kiedyś nie miałem, to zgadzam się z Tobą, mniejsze wahania są gdy podajemy cały czas równomiernie 
-

BATERIA
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 25 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|