Jakość pokarmów firmy Tropical
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam Chciałem się tutaj pochylić na pokarmami suchymi firmy Tropical. Słyszałem różne opinie i przeważa w nich to że na dłuższy czas nie powinno się karmić Pokarmem suchym Tropicala. Słyszałem też opinie że strasznie nie zjedzone reszki tego pakarmu że bardzo psują wode. Sam do nie dawna karmiłem Tropicalem Ichtiovit w płatkach i kiedyś tak wyszło że troche zostało mi w akwarium nie zjedzonych resztek i potem ryby pod wieczór ciężko dychały przy powierzchni. Szybko zebrałem odmulaczem te resztki i podłączyłem napowietrzacz i jakoś nic wielkiego się nie stało. Nie chce tu robić reklamy szwabom czy japońcom ale czy takie pokarmy firm takich jak Tetra, Sera czy Hikari są lepsze?
-
densen
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szczerze to reklama dużo robi. Jak sobie poczytasz skład poszczególnych pokarmów to różnice są niewielkie lub nawet zerowe a potrafią się różnić tylko w cenie. Sam używam Tropicala i Tetry - nigdy nie zauważyłem nic niepokojącego. Kiedyś stosowałem również dużo droższe pokarmy i jeden ciul tak naprawdę. Grunt to aby urozmaicać dietę o pokarm mrożony/żywy to ryba lepiej rośnie. Niestety my ludzie dostarczający pokarm rybom możemy jedynie zauważyć po ich zachowaniu/kolorze/nabieraniu masy czy wszystko jest ok. Jeśli nie ma nic niepokojącego to oznacza, że pokarm zdaje egzamin. Negatywne opinie biorą się zazwyczaj z przekarmiania ryb. Widziałem masę wątków na różnych forach gdzie akwarysta twierdził, że karmił małymi porcjami a jak wrzucił fotkę ile tak naprawdę wsypuje paszy to za głowę się można było złapać. Później zdziwiony, że woda mętna, ryba jakoś dziwnie pływa...
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
-

Arczi
●
Wiesz ja głównie znam wypowiedzi ze sklepów akwarystycznych. W sklep.roslinyakwariowe.pl facet twierdził że nie karmił by przez dłuższy czas pokarmami Tropicala. Natomiast w jednym ze sklepów zoologicznych w Łodzi dziewczyna twierdziła że miała hodowle paletek, nakarmiła je wieczorem(ile sypała to nie wiadomo) i że na następny dzień wszystkie paletki były martwe. Mówiła że wysłała próbke pokarmu do Tropicala po to aby zrekompensowali jej straty w hodowli ale podobno Tropical nie przychylił się ku temu.
-
densen
●
Ja wiem że zdanie na jakiś temat wyrabia się słuchając kogoś, czyiś opinii tak jak ja słuchałem tych sprzedawców oraz osób na tym forum. Ale przede wszystkim samemu trzeba sobie wyrobić zdanie próbując daną rzecz. Bo u mnie z tą duchotą u ryb powtórzyło się znowu wczoraj wieczorem. W dzień nic im nie jest. Więc może to nie od tego pokarmu, Tylko od czego?
-
densen
●
Jeśli chodzi o problemy z oddychaniem szukałbym raczej przyczyny w samym akwarium np.
1. Poprawić cyrkulację wody. 2. Sprawdź jak wygląda tafla wody - wylot filtra/cyrkulator powinien być tak skierowany aby powodował "falowanie" tafli. 3. Zbyt dużo lub zły obieg CO2 - często zdarza się tak, że przy dwutlenku węgla zapominamy o pkt 1 i 2 a wszystkie te 3 rzeczy powinny ze sobą idealnie współgrać.
Jeśli to co powyższe jest ok a masz wątpliwości co do karmy to bym ją zmienił na inną. Wspomniałeś w pierwszym poście, że zostaje jakiś pokarm po karmieniu. Może zmniejsz porcję jedzenia. Lepiej jest karmić znacznie mniejszymi dawkami np. dwa razy dziennie. Dla przykładu gdy nie miałem paletek bo te jedzą jak konie to karmiłem ryby raz dziennie (szczypta pokarmu), wszystko znikało w ciągu 2 minut i nic się nie odkładało na dnie.
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
-

Arczi
●
Bardzo ciekawy temat. Sam od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad jakością pokarmu od Tropical. W listopadzie zeszłego roku dałem się namówić pewnemu sprzedawcy na granulat Soft Line America. W jednym z moich zbiorników pływają roczne Ziemiojady Sveni i to z myślą o nich zakupiłem ten produkt. Mam bzika na ich punkcie. Menu mają bogatsze niż ja sam. Rosną natomiast odrobinę wolniej niż większość amerykańskich pielęgnic i sporo trzeba czekać, żeby pokazały się w najlepszej odsłonie. Pokarm Tropical zacząłem podawać jako zamiennik dla innego, kiedy tamten się skończył. Z biegiem czasu ten pokarm podobał mi się z racji wielkości/granulacji coraz bardziej, więc stosowałem go coraz częściej. Od tamtego momentu ryby nabrały takiej masy, że trudno to jakoś sensownie opisać. Są przy tym aktywne, silne i wybarwione. I w tym momencie sam mam zagwozdkę, czy to wpływ pokarmu, czy też zbieg okoliczności, a ryby osiągnęły moment rozwoju, kiedy i tak by "wyskoczyły" ze wzrostem, nawet bez tego pokarmu. Pamiętam też, że sprzedawca wspomniał o białkach ze... śledzi użytych w pokarmie (rzeczywiście są opisane w składzie). Podobno ktoś kiedyś chciał zastosować w pokarmach tanie źródło białka, a przypadkowo odkrył nie tylko tanie, ale i znakomite źródło białka. Generalnie sprzedawca ten nie wciskał mi konkretnie Tropicala, tylko nakłaniał do zakupu jakiegokolwiek pokarmu z tymże białkiem. Coś tam później próbowałem weryfikować w sieci, ale większość co można było spotkać to reklamy, więc szybko odpuściłem. Niczego nie polecam ani nie odradzam. Podpinam się do tematu jako kolejna osoba zainteresowana innymi opiniami :) PS: Pyszczakom też ostatnio kupiłem chipsy od Tropical z linii Soft. Zobaczymy co z tego będzie.
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Nie wiem skąd zła opinia o pokarmach Tropicala - pewnie bierze się stąd, że są tanie. Ja od lat karmię Tropicalem i zawsze ryby chętnie jadły i były zdrowe. Stosuje tez inne pokarmy, ale nie zauważyłem żeby były jakoś szczególnie lepsze. A powiedziałbym nawet, że pokarmy Tetry są gorsze - ryby nie jedzą ich tak chętnie. Tropical ma tez bardzo dużo rodzajów pokarmów i mozna znaleźć to co pasuje. Ja stosuję głównie tani i sprawdzony Ichtio-vit, ale używam też tabletek i od jakiegoś czasu Insect menu który jest robiony z robaków. Najlepiej stosować różne pokarmy
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Tetra Min dużo droższy od takiego Supervit od Tropical nie jest. Ja osobiście wróce do supervit którym kiedyś karmiłem. A Ichtio vit narazie odstawie.
-
densen
●
Arczi napisał(a):Jeśli chodzi o problemy z oddychaniem szukałbym raczej przyczyny w samym akwarium np.
1. Poprawić cyrkulację wody. 2. Sprawdź jak wygląda tafla wody - wylot filtra/cyrkulator powinien być tak skierowany aby powodował "falowanie" tafli. 3. Zbyt dużo lub zły obieg CO2 - często zdarza się tak, że przy dwutlenku węgla zapominamy o pkt 1 i 2 a wszystkie te 3 rzeczy powinny ze sobą idealnie współgrać.
Jeśli to co powyższe jest ok a masz wątpliwości co do karmy to bym ją zmienił na inną. Wspomniałeś w pierwszym poście, że zostaje jakiś pokarm po karmieniu. Może zmniejsz porcję jedzenia. Lepiej jest karmić znacznie mniejszymi dawkami np. dwa razy dziennie. Dla przykładu gdy nie miałem paletek bo te jedzą jak konie to karmiłem ryby raz dziennie (szczypta pokarmu), wszystko znikało w ciągu 2 minut i nic się nie odkładało na dnie.
Nie mam Co2. Może i coś jest z cyrkulacją chociaż u mnie cały czas teraz chodzi napowietrzacz. I zmniejsze dawki pokarmów.
-
densen
●
Co do duchoty dodam jeszcze że do dzisiaj miałem(bo dziś w dużej mierze zebrałem) sporo rzęsy wodnej a ryb na 300 L mam około 20 więc może z tego powodu robiła się duchota?
-
densen
●
Szczerze polecam pokarmy firmy Tropical.Ja u siebie karmiłem pyszczaki tylko granulatem Tropicala.Rybki rosły zdrowe i nic nigdy złego po podaniu pokarmu się nie działo.
-
GOLUMN
●
- Miasto: Inowrocław
Sprawdz działanie grzałki, może coś zaczęło szwankować i podgrzewa Ci wodę zbyt mocno. Rozpuszczalność tlenu w cieplejszej wodzie maleje.
"Just use your imagination." Filipe Oliveira
-
Bernhard Roth
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lusówko k. Poznania
- Wspieram stronę kontem Premium
Z grzałką jest ok. Włącza się i wyłącza. Temperatura w akwarium też stabilna. Mam 26 stopni.
-
densen
●
Z racji tego, że głównie nastawiłem się na ryby denne- kirysy to mogę z tej strony dorzucić coś od siebie. Posiadam kirysy pstre i pandy, karmię głównie pokarmem w postaci tabletek i wafelków tonących. Tabletki z Tropicala bardzo zamulały wodę, przerzuciłem się na JBLa i tam jest inaczej, nie muli a są okruchy, które są w stanie wyłapać mniejsze rybki. Okruchy też osiadają na liściach więc coś je na pewno zje. Co do tych wafelków to po prostu moje kirysy i cudaczki są wybredne i Tropicala nie chciały jeść, ale też i Tetry i JBLa. Wafelki Hikari im dopiero podeszły. Moim zdaniem to i tak zależy od ryb co im podchodzi a nie co Nam się podoba  A bym zapomniał krewetkom Amano wszystko podchodzi  Tabletki musiałem zacząć łamać na cztery bo największa kreweta brała pod pachę tabletkę i dawała dyla 
-
Hagar
●
Powiązane tematy
9-180423.png
Owady, zarówno formy dorosłe, jak i larwy, są naturalnym elementem diety wielu gatunków ryb. Dlatego też w odróżnieniu od karm dla psów owady w pokarmach gotowych dla ryb ozdobnych nie ...
Witam,
Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis
Teo...
Zapraszam do udziału w ankiecie.
Jak oceniacie markę pokarmów tropical?
Moi drodzy, dzisiaj zauważyłem u dwóch Razbor klinowych, białe brzegi płetwy grzbietowej i również białe miejsca przy nasadzie tejże płetwy, rybki ruszają płetwą normalnie, ale jednak jest to zdaje si...
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy preparat przeciwko ospie rybiej tropical ichtio może zaszkodzić narybkowi? Okociła mi się dziś gupiczka i akurat zbiegło się to z cotrzydniową kuracyjną podmianą wo...
Witam,
Jak w temacie stoję przed dylematem co zakupić dla krewetek, które planuje kupić w połowie stycznia.
Na allegro znalazlam takie. Coś z tego proponujecie? Screenshot_2018-12-28-19-24-03-920_com....
|
|