Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam od około miesiąca walczę z krasnorostami i innymi glonami. Akwarium ma 240l i było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie i codziennie lub co drugi dzień polewalam Krasne nawozem carbo albo wodą utleniona. Przed jak i po zaciemnianiu zrobiłam podmianę wody około 50% jednak glony ciągle wracają więc moje pytanie czy jeśli bym porządnie odmuliła podłoże oraz podmienila coś koło 70% wody czy to nie zabije ryb? Bo moja walka z glonami trwa od założenia akwarium jako że to moje pierwsze. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
-
Lejla
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jezzce zapomnialam o parametrach wody Cl-0.5 Ph-7.8 Kh-15 Gh-8 No2-0 No3-4 Niestety są to wyniki testów paskowych wiec pewnie z lekkimi poślizgami
-
Lejla
●
14 lut 2025, 17:39
Re:
(#3)
Lejla napisał(a):Jezzce zapomnialam o parametrach wody Cl-0.5 Ph-7.8 Kh-15 Gh-8 No2-0 No3-4 Niestety są to wyniki testów paskowych wiec pewnie z lekkimi poślizgami
Testy paskowe wyrzuć. Nimi wodę w basenie można mierzyć. Jak już to testy kropelkowe np. zoolek. Na ten moment KH, GH, Po4, No3. Kolejna sprawa to napisz coś więcej o akwarium: jaki filtr, jakie wkłady, kiedy i jak czyszczone. Wrzuć zdjęcie akwarium. Jakie czynności wykonujesz w zbiorniku i jak często. Po parametrach wody domyślam się, że kran. Napisz coś o rybach - ile i jakie. Rośliny ile i jakie. Oświetlenie. Jakie masz podłoże. Kiedy akwarium założone.
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
-

Arczi
●
Kh>Gh - jesli to jest prawidłowy wynik to prawdopodobnie jest to przyczyna problemów. Nastała moda na zmiękczanie wody - niestety powoduje to problemy w zbiornikach, taki przypadek trafia sie średnio na forum raz na tydzień. Rozwiązanie pobieranie wody przed instalacją zmiękczająca wodę.
"Just use your imagination." Filipe Oliveira
-
Bernhard Roth
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lusówko k. Poznania
- Wspieram stronę kontem Premium
Rośliny: Egeria densa Vallisneria spiralis Red Lilaeopsis mauritiana Bucephalandra catarina Cryptocoryne petchii pink Jest jeszcze jedna cryptocoryna ale niewiem dokładnie jaka Hygrophila pinnatifida Didiplis dindra Ludwigia sp super Red Flame Moss Jeszcze mam wsadzona monstere w sensie tylko korzenie zamoczone w wodzie liście na wierzchu Świece 10h ledem sinkor 35w ustawionym na 60% Zaczęłam nawozić solami a podłoże to Rataj stare dno i na to wysypany piasek 1,2mm firmy invital a i jeszcze pod tym wszystkim jest substrat unisoil Ryby 4 skalary 6 molinezji Około 20 neonów 1 mieczyk 3 zmienniaki 4 kirysy 2 sumiki szkliste Filtr to tetra ex1000 plus czyscze go co dwa tygodnie w wodzie z akwarium wkłady to ceramika kulki dołączone do filtra gąbki i wata , watę przy każdej podmianie wymieniam i czyszczę gąbki a ceramikę i kulki czyszczę co około półtora miesiąca wody podmieniam około 30% lekko przy tym odmulajac podłoże, akwarium założone rok temu , i czyszczę szyby przy podmianach wody
-
Lejla
●
Niestety mam jakiś problem z wgraniem zdjęcia i jeszcze zapomniałam dodać że mam CO2 z bimbrowni
-
Lejla
●
Lejla napisał(a):czyscze go co dwa tygodnie w wodzie z akwarium wkłady to ceramika kulki dołączone do filtra gąbki i wata , watę przy każdej podmianie wymieniam i czyszczę gąbki a ceramikę i kulki czyszczę co około półtora miesiąca wody podmieniam około 30% lekko przy tym odmulajac podłoże, akwarium założone rok temu , i czyszczę szyby przy podmianach wody
Tutaj masz powód krasnorostów. Rada: 1. Wymieniaj tylko watę. 2. Gąbki czyść jak zacznie się zmniejszać przepływ wody w filtrze. 3. Ceramikę zostaw w spokoju. 4. Na tą chwilę nie odmulaj podłoża i nie grzeb w nim. 5. Na krasnorosty carbo w płynie strzykawką punktowo w zarażone rośliny (wyłącz filtr). Carbo nie żałuj. Najbardziej zarazone liście możesz usunąć (odrosną nowe). Za około 3 tygodnie sytuacja powinna się poprawić. Wrzuć fotkę akwarium to może coś jeszcze wyłapiemy. Obowiązkowo test no3 i po4 w kropelkach kup i wrzuć wynik to zobaczymy czy poprawnie nawozisz. Od siebie dodaj jeszcze czy wg Ciebie rośliny dobrze rosną czy stoją w miejscu. Jak wyglądają nowe liście. Jaki kolor i jaki stan jest starych liści.
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
-

Arczi
●
No ogólnie kondycja roślin po zaciemnieniach akwarium się trochę pogorszyła ale teraz już zaczęły puszczać nowe liście ale po tygodniu są całe w krasnorostach i teraz moje pytanie bo jakbym miała usunąć liście z glonami to na jednej roślinie zostały by może 3 liście i czy to jej nie zabije?
- Załączniki
-
-
-
Lejla
●
Lejla napisał(a):moja walka z glonami trwa od założenia akwarium
Sugeruje to problem z nadmiarem pierwiastków w wodzie i zmniejszoną konsumpcją przez rośliny lub zaburzoną równowagą między nimi. Lejla napisał(a):było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie
Nie stosuj tej metody bo tylko pogarszasz sytuację. Są momenty, w których przydaje się taki zabieg ale nie w tym konkretnym przykładzie. 1. Fajnie, że wrzuciłaś zdjęcie. Ten kamień jak domyślam się jest po to aby korzeń nie wypływał ? Ile minęło czasu od założenia akwarium ? 2. Zwiększ oświetlenie do 70% na tą chwilę. 3. Powiedz mi coś więcej o wodzie. Czysty kran ? Jakąś stację zmiękczającą wodę masz zainstalowaną ? 4. Co2. Musimy poznać Twoje KH i PH (test kropelkowy) aby móc określić precyzyjniej w jakich ilościach ustawić dwutlenek węgla aby dla roślin było super dobrze ale i również dla ryb.
-

Arczi
●
Tak kamień jest by korzeń nie wypływał. Jak już pisałam wyżej akwa założone rok temu na początku lutego ,i przy podmianach wody leje wodę z kranu i z tego co wiem żadnej stacji zmiękczającej nie mam
-
Lejla
●
Lejla napisał(a):Tak kamień jest by korzeń nie wypływał. Jak już pisałam wyżej akwa założone rok temu na początku lutego ,i przy podmianach wody leje wodę z kranu i z tego co wiem żadnej stacji zmiękczającej nie mam
Dopytałem bo testy, które wrzucałaś są mocno niepokojące ale są to też testy paskowe więc ich wiarygodność jest znikoma. Jak na roczne akwarium to Twoje rośliny stoją w miejscu. Przy wodzie kranowej zazwyczaj tak bywa, że jest mocno zaburzony stosunek wapnia do magnezu i trzeba wtedy się zastanowić, w którą stronę iść aby rośliny mogły się prawidłowo rozwijać. Bez testów kropelkowych nic więcej nie zrobimy.
-

Arczi
●
Kupiłam testy kropelkowe zoolek I wyszło z nich NO2 0 No3 10 Kh 10 Gh 23
-
Lejla
●
Lejla napisał(a):Kupiłam testy kropelkowe zoolek I wyszło z nich NO2 0 No3 10 Kh 10 Gh 23
NO3 spoko.. Do tego przydałoby się mieć test na PO4 ale na upartego nie trzeba bo dobra obserwacja akwarium oraz sumiennie przeprowadzone serwisy powiedzą Ci czy jest go za dużo czy za mało. KH i GH wysoko jak na większość naszych kranówek przystało. Aby obniżyć te wartości woda RO 50/50 z wodą kranową. Kolejny krok to zmierzenie wapnia i magnezu bo tutaj bardzo często ich stosunek jest mocno zaburzony gdzie wapnia mamy kosmos a magnezu znikomą ilość. Wtedy masz dwie opcje jeśli coś jest nie tak: pierwsza to robisz 100% wody RO i mineralizujesz ją, czyli pozbawiasz wody wszelkich minerałów i ją wyzerowujesz. Następnie mineralizujesz np. mineralizatorem VIMI do wartości GH6 i KH1 (zgodnie z instrukcją producenta), do tego masz już w nim odpowiednią ilość potasu i żelaza więc się nie martwisz tymi pierwiastkami (oczywiście jeśli mówimy o roślinach mało/średnio wymagających). Lub druga opcja to po zmieszaniu kranu z wodą RO, robisz pomiar magnezu i wapnia. Wapń/magnez stosunek 4:1, 3:1 lub 2:1. Przykład: po pomiarze wyszło Ci, że masz 90mg/l wapnia i 10 magnezu. Kupujesz sole i zgodnie z instrukcją rozpuszczasz je abyś osiągnęła na "x" litrów wody 20mg. Dolewając przygotowany magnez otrzymujesz finalnie 90mg wapnia i 30mg magnezu czyli masz proporcje 3:1. Tylko przy takim układzie musisz mieć jeszcze test na potas oraz sam nawóz, który dozujesz do akwarium aby osiągnąć wymagane wartości. Dodatkowo wypadałoby wrzucić jeszcze żelazo w formie nawozu jak i posiadasz na niego test bo tutaj bardzo łatwo jest przedobrzyć aczkolwiek obserwacja akwarium szybko Ci powie czy masz go za dużo w wodzie. Metoda nr 1 jest znacznie wygodniejsza i mniej pierdzielenia jest. No ale wybór jest Twój.
-

Arczi
●
A istnieje może jakaś inna opcja od wody ro bo nawet niewiem gdzie bym mogła taki filtr u siebie zamontować
-
Lejla
●
Aktualne zestawy filtrów posiadają przejściówki, którymi podłączysz się bez problemu pod kran lub baterie w łazience dzięki czemu nie musisz mieć podłączonego filtra na stałe. Po zrobionej wodzie odłączasz zestaw i chowasz do szafki. Tylko musisz pamiętać aby jakoś namiętnie z niego nie wylewać wody. Wodę RO można również kupić w sklepie akwarystycznym lecz przy większym zapotrzebowaniu będzie to nieopłacalne.
-

Arczi
●
Filtr akwarystyczny Osmoza Aquarius Pomp Przenośny cena 376 zł Można rozbudować o jeszcze jedną membranę aby odpad był mniejszy
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
A więc tak wczoraj zrobiłam kolejna podmianę z wodą ro wlałam nawozy i zrobiłam testy Gh 11 Kh 4 No3 2 NO2 0
Jednak dzisiaj gh wynosi 8 a kh 7 czy to możliwe że coś podnosi mi kh?
-
Lejla
●
Ja robię serwis filtra, co kilka m-cy, ale nie co chwile. Wymiana waty przy każdej podmianie + częste ruszanie gąbek i ceramiki może zaburzać stabilność biologiczną filtra. Filtr powinien być stabilny, a nie resetowany.
Pozdrawiam pasjonat obserwacyjnej akwarystyki
-

tanktopia
●
- Ranga: Początkujący
-
Akwaria
tanktopia napisał(a):Ja robię serwis filtra, co kilka m-cy, ale nie co chwile. Wymiana waty przy każdej podmianie + częste ruszanie gąbek i ceramiki może zaburzać stabilność biologiczną filtra. Filtr powinien być stabilny, a nie resetowany.
Wymiana i płukanie ceramiki oraz gąbek do filtracji biologicznej w odstępach większych niż kilka miesięcy, to faktycznie niepotrzebne pozbywanie się bakterii z filtra. Jednak prefiltr, lub pierwszy kosz z gąbką czy włókniną w filtrze powinien być bezwzględnie czyszczony płukany i wymieniana wata co każdą podmianę i serwis. To podstawa by przez lata mieć akwarium bez glonów i krasnorostów. Bo właśnie nie wymieniana włóknina jest świetnym źródłem gromadzenia się wszelako pojętej organiki w baniaku z czego krasnale korzystają aż miło :) Co do ceramiki to ja do swojej kiedyś nie zaglądałem przez ponad rok i wszystko grało, ale prefiltr regularnie czyszczony i wymieniana wata co serwis, czyli co tydzień.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Cześć,
Od ponad 3 miesięcy prowadzę bardzo nierówną walkę ze swoim akwarium. Wszędobylski był, małe nitki pokryte śluzem, trawnik który wygląda fatalnie po tygodniu. Szczegóły zbiornika:
- akwarium 1...
Serwus,
Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
Cześć,
Mam możliwość przyjęcia dużej ilości bucków jednakże gdzieniegdzie mają krasnorosty. Poczytałem trochę i zaleca się ich namoczenie w roztworze z chlorem na max 120s, przeplukaniem dokladnie w c...
Cześć,
Od około miesiąca walczę z zielenicami. Dokładny opis akwarium w tym wątku: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/27l-bn-t-roslinna-kostka-82323.html
Problemy zaczęły się ...
Rhizoclonium nitkowate- geneza i walka!
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/glony/poradnik-glony/rhizoclonium/fot-kociolfigo.jpg
Z racji, że coraz więcej z nas boryka się...
Mam zbiornik 80x45x35 cm.
Oświetlenie LED - 3 świetlówki od 13.00 do 21.00 h
Rośliny... cóż, jak widac na zdjęciach.
Po podmianie wody (20%) parametry są następujące:
CO2 - ok wg wskaźnika optycznego ...
Wielu, nawet najlepszych akwarystów, w swoich zbiornikach od czasu do czasu ma tych nieproszonych gości.
Nie jest problemem jeśli owe "kłaczki" są w pojedynczych ilościach, gdzieś na peryf...
Na mój baniak 200l rzuciły się krasnale. Wynikało to ze zbyt małej/słabej filtracji (filtr z poprzedniego mniejszego akwarium) plus molinezje rozmnożyły się jak króliki. O ile z NO3 schodzę już do 10 ...
Witam, od dłuższego czasu mecze sie z pyleniem szyby oraz małymi niktkowatymi glonami na roślinach, korzeniu itp, powoli zaczyn brakować mi pomysłów, bardzo prosze o podpowiedź co mozliwe ze robie nie...
Witam ponownie.
Jak już gdzieś tam we wcześniejszych postach wspominałem, walczę w akwarium z ustabilizowaniem parametrów, a nie jest to łatwe.
Akwarium ma 2 lata, ale przeszło restart roślinny, cała...
|
|