Jak pisalem w powyzszym poscie dalej bedziesz mial problemy z zakloceniami,ale jako tako mozna uzywac "malej hanki morskiej" dla slodowodnego akwarium.
Jak to działa:
Aby maksymalnie uprościć sprawę, kolorymetry mają z jednej strony wewnętrzne światło, a z drugiej czujnik. Wkłada się fiolkę (zwaną „kuwetą”) z wodą w zbiorniku, a kolorymetr przepuszcza światło przez kuwetę do czujnika, aby skalibrować ją do „zera”. Następnie wyjmuje się kuwetę, dodaje odczynnik/proszek testowy, wstrząsa, pozostawia do ostygnięcia, wkłada z powrotem do kolorymetru, a on ponownie przepuszcza światło do czujnika.
Kolorymetr jest skalibrowany fabrycznie, aby odczytać różnicę między odczytem bez odczynników a odczytem z odczynnikami i określić ilość NO3 w wodzie na podstawie różnic między kuwetą z odczynnikami a kuwetą bez odczynników.
Problem z jego wykorzystaniem dla slodkowodnejj wody:
Te kolorymetry są fabrycznie kalibrowane specjalnie do użytku w wodzie słonej.
Wewnętrzna krzywa kalibracji Hanny zakłada:
Absorbancja tła wody morskiej
Współczynnik załamania światła w wodzie morskiej
Czas zakończenia reakcji w wodzie morskiej
W wodzie słodkiej:
Absorbancja próby ślepej jest niższa
Ta sama intensywność koloru odpowiada wyższej wartości ppm na krzywej wody morskiej
Kolorymetr działa w pełni w przypadku wody słodkiej, tak jak każdy inny kolorymetr, wartości nie są jednak do niej przypisane.
Kolorymetr działa w wodzie słodkiej, tak jak każdy inny kolorymetr, po prostu wartości nie są odwzorowane na wyniki dla wody słodkiej.
Na forum pojawiło się kilka wątków, w których próbowano rozwiązać ten problem, ale żaden z nich nie wykorzystywał rzeczywistych metod, które stosujemy w warunkach laboratoryjnych, do tworzenia „krzywej” dla wyników kolorymetru.
Naprawmy to!
Zbieranie rzeczywistych danych:
Najpierw kupiłem nie jeden, ale DWA zestawy Hanna High-Range NO3 do testów, a także mnóstwo dodatkowych saszetek z odczynnikami.
Następnie musimy przygotować kilka roztworów macierzystych z wody RO/DI i KNO3, a następnie rozcieńczyć je do kilku znanych roztworów macierzystych.
Roztwory macierzyste, które stworzyłem, to:
5 ppm NO3
10 ppm NO3
20 ppm NO3
30 ppm NO3
50 ppm NO3
70 ppm NO3
Uruchomiłem oba kolorymetry jednocześnie, używając tych samych roztworów bazowych. Oto wyniki:
Oznaczyłem znaczniki nr 1 i 2, utrzymywałem kuwety w czystości za pomocą alkoholu izopropylowego i ściereczek z mikrofibry i nigdy nie mieszałem kuwet, roztworów itp. (właściwy protokół laboratoryjny dla kolorymetrii).
Wyniki 5ppm runda 1: 8,1, 8,2
Wyniki 10ppm runda 1: 12,9, 13,0
Wyniki 20ppm runda 1: 23,0, 22,3
Wyniki 30ppm, runda 1: 34,7, 32,6
Wyniki 50ppm runda 1: 53,3, 57,8
Wyniki 70ppm, runda 1: 68,6, 74,0
Następnie wyrzuciłem wszystkie akcje i poświęciłem czas na utworzenie nowych akcji, aby mieć pewność, że zostały utworzone poprawnie i dane są wyrównane:
Wyniki 5ppm runda 2: 7,9, 9,1
Wyniki 10ppm, runda 2: 13,9, 13,8
Wyniki 20ppm runda 2: 25,0, 23,1
Wyniki 30ppm, runda 2: 36,3, 34,9
Wyniki 50ppm, runda 2: 52,4, 57,0
Wyniki 70ppm, runda 2: 67,0, 67,4
Wyniki i ustalenia
Zestaw jest całkiem niezły! Przy każdym stężeniu odczyty są ściśle ze sobą powiązane.
Różnice wynikają z czasu reakcji, temperatury, mieszania i niewielkich różnic optycznych. Jest to normalne w przypadku metod redukcji kadmu (takich jak zestawy Salifert).
Dokładność odczytu wynosi ±3 ppm poniżej 20 ppm, ±2 ppm między 20 ppm a 50 ppm, a ±4 ppm powyżej 50 ppm. Jest to całkiem niezłe w porównaniu z próbą określenia odcienia wyświetlanego na karcie koloru za pomocą standardowych zestawów testowych. Z tego, co udało mi się znaleźć w internecie, jest to dokładnie to, czego oczekujemy od krzywej skalibrowanej dla wody morskiej zastosowanej do wody słodkiej w kolorymetrii. Chociaż nie jest to precyzyjne, nadal jest bardzo przydatne i stanowi kolejną opcję badania poziomu azotanów w naszych zbiornikach.
Kilka innych obserwacji:
Czas ma kluczowe znaczenie. Podobnie jak w przypadku wielu zestawów opartych na kadmie (takich jak Salifert), naprawdę warto ustawić timery, aby uzyskać dokładne wyniki. Jednak w przeciwieństwie do zestawów Salifert, które drastycznie zmieniają kolor nawet w ciągu 1-2 minut, ten zestaw testowy działa znacznie wolniej i ma znacznie dłuższe okno.
Oto jak używam tego zestawu:
Użyj strzykawki 10 ml z igłą ze stali nierdzewnej, aby pobrać próbkę wody ze zbiornika do czystej kuwety
Włóż do kolorymetru i wykonaj odczyt ślepej próby „kalibracyjnej” C1
Wyjmij kuwetę za nakrętkę. Odetnij saszetkę z odczynnikiem, wlej do kuwety, natychmiast włącz 2-minutowy timer i zacznij wstrząsać.
Ja używam mieszadła wirowego Intllab do mieszania przez 2 minuty, ale można po prostu mocno wstrząsnąć. Uważaj, aby nie zostawić odcisków palców na środku kuwety.
Włóż do kolorymetru i naciśnij i przytrzymaj przycisk, aby uruchomić 7-minutowy timer. Po 7 minutach otrzymasz odczyt. Następnie...
Dane te możemy również wykorzystać do obliczenia nowej krzywej kalibracji i stworzenia nowego kalkulatora, dzięki któremu każdy będzie mógł odczytywać wartości z akwarium słodkowodnego za pomocą tego zestawu.

- konw.png (59.19 KiB) Przeglądane 3878 razy
Połączenie kolorymetru azotanów Hanna High Range z tym kalkulatorem konwersji okazało się niezwykle dokładne (przetestowałem go najlepiej, jak potrafiłem, zestawami testowymi Salifert), a także dokładnie takie, jakich oczekiwałem, używając mojego drugiego kalkulatora, kalkulatora akumulacji składników odżywczych Rocco, podczas testowania wody w moim akwarium przez ostatnie kilka tygodni.
Hanna High-Range Nitrate Checker (kolorymetr) to dość dokładny sposób na uzyskanie rzeczywistych odczytów stężenia NO3 w ppm w zbiorniku. Ponieważ jednak kolorymetr jest skalibrowany do odczytów w wodzie słonej, włożyłem sporo pracy w zebranie danych, dopasowanie krzywej i stworzenie kalkulatora, który przeliczy je na dokładne odczyty stężenia NO3 w ppm w wodzie słodkiej. Upewnij się, że kuwety są nieskazitelnie czyste podczas użytkowania i trzymaj się timerów 2- i 7-minutowych, aby uzyskać dokładne wyniki.