Używanie SZ, siarczananu potatu i KH2PO4 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Używanie SZ, siarczananu potatu i KH2PO4

Liczba wyświetleń: 2473·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jak używać Symfonii Złotej, siarczanu potasu i KH2PO4? Nie mogłem znaleźć odpowiedniego postu. Chodzi mi o dokładne proporcje, i co ile na akwarium 60l. Pozdrawiam, Piotrek.

Dark_Wolf

enigma Wrocław
Dark_Wolf napisał(a):Jak używać Symfonii Złotej, siarczanu potasu i KH2PO4? Nie mogłem znaleźć odpowiedniego postu. Chodzi mi o dokładne proporcje, i co ile na akwarium 60l. Pozdrawiam, Piotrek.

Linki do postów przyklejonych (widocznych na samej górze) w tym dziale :wink:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... .php?t=216

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... .php?t=490

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

03 paź 2004, 18:06   (#3)  

"W 0,7 l. wody destylowanej rozpuszczam ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4(siarczan potasu)kupionego w sklepie ogrodniczym, dodaję 1 opakowanie (30 ml)preparatu Ferro-Activ firmy Tropical.Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosuję 1cm3 na 60l. wody w akwa.Zapomniałem dopisać że 1 cm3 na 60 litrów to dawka dzienna.
Zamierzam używać tego przepisu. Ale czy nie można np. raz na tydzień wlać tego roztworu SZ i K2SO4 ?
A co z KH2PO4 bo nie znalazłem? Pozdrawiam, i baaardzo dziękuję za pomoc ;).

Dark_Wolf

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław

03 paź 2004, 18:13   (#4)  

Dark_Wolf napisał(a):"W 0,7 l. wody destylowanej rozpuszczam ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4(siarczan potasu)kupionego w sklepie ogrodniczym, dodaję 1 opakowanie (30 ml)preparatu Ferro-Activ firmy Tropical.Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosuję 1cm3 na 60l. wody w akwa.Zapomniałem dopisać że 1 cm3 na 60 litrów to dawka dzienna.
Zamierzam używać tego przepisu. Ale czy nie można np. raz na tydzień wlać tego roztworu SZ i K2SO4 ?
A co z KH2PO4 bo nie znalazłem? Pozdrawiam, i baaardzo dziękuję za pomoc ;).

Można wlewać raz na tydzień ale IMHO o wiele lepsze jest dawkowanie dzienne. Fosfor to juz podawaj w zależności ile ci zżerają rośliny dziennie, do tej mieszanki raczej sie go nie dodaje chociaż nie jest to niemożliwe.

enigma

03 paź 2004, 18:17   (#5)  

Tzn. odzdzielnie będę podawał. Sam radziłeś żeby go podawać ;) Jeszcze raz za pomoc. Jestem bardzo wdzięczny.
EDIT: A jeżeli nie wiem ile mi rośliny zżerają? To jak podawać? Bo ja w nawozach to leżę w wiedzą. ;)

Dark_Wolf

enigma Wrocław

03 paź 2004, 20:47   (#6)  

Dark_Wolf napisał(a):Tzn. odzdzielnie będę podawał. Sam radziłeś żeby go podawać ;) Jeszcze raz za pomoc. Jestem bardzo wdzięczny.
EDIT: A jeżeli nie wiem ile mi rośliny zżerają? To jak podawać? Bo ja w nawozach to leżę w wiedzą. ;)

Jak nie wiesz ile Ci zżerają to utrzymuj PO4 na poziomie 0,5ppm i mierz stężenie co kilka dni, wtedy sie raz dowiesz ile potrzeba fosforu Twoim roślinom i bedziesz powtarzał cykl nawożenia co tydzień.

enigma

04 paź 2004, 12:05   (#7)  

PO4 mierzy się testem, czy jest też inny sposób?

Dark_Wolf

enigma Wrocław

04 paź 2004, 13:52   (#8)  

Dark_Wolf napisał(a):PO4 mierzy się testem, czy jest też inny sposób?

Test, ewentualne długotrwałe niedobory mozna tez oglądać po np. Heterantherze (liście czarnieją)

enigma

04 paź 2004, 16:34   (#9)  

Nie chcę kupować testów szczerze mówiąc, bo tania rzecz to nie jest. Więc jaka będzie optymalna dawka? Pozdrawiam, Piotr.

Dark_Wolf

enigma Wrocław

04 paź 2004, 17:18   (#10)  

Dark_Wolf napisał(a):Nie chcę kupować testów szczerze mówiąc, bo tania rzecz to nie jest. Więc jaka będzie optymalna dawka? Pozdrawiam, Piotr.

To zależy ile masz roslin mających duże zapotrzebowania na P takich jak np. Heteranthera oraz od intensywności oświetlenia, nawozów i ogólnie szybkości wzrostów twoich roślin. O ile dobrze pamiętam to ja do swojej 70l (0,85W/l) dawałem 0,125ppm codziennie ale to dawka dla mojego akwa wiec sie nie sugeruj.

enigma

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2277
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

Mix KH2PO4 z linią Easy Life

adfire w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1435
Witajcie Jako, że kończy mi się Easy Life Fosfo, a mam na stanie KH2PO4, chcę podrobić oryginał, bo wiemy, że można. Tylko pytanie, jak to się będzie miało do nawożenia pozostałymi makro i mikro z l...

KH2PO4 - K2HPO4 - różnica

pin54 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2253
Już raz się na to naciąłem bo nawet nie wiedziałem, że są dwa takie podobne z nazwy związki. Teraz byłby drugi raz, bo część starych opakowań poleciała do kosza. Zostały mi dwa woreczki, w jednym higr...

Stosunek azotu do fosforu. Czy podawać KH2PO4?

kedzior28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 17187
Witam Wiem, że stosunek N:P powinien wynosić 10:1. Chciałem się tylko upewnić, czy w moim przypadku powinienem podawać KH2PO4. Według analizy wody z wodociągów, w moim kranowicie mam 11 ppm azotanów,...

Problem z KH2PO4

tao w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1702
Ile na dobę moża maksymalnie podawać mg/l KH2PO4.

Używanie wody z RO, jak i z czym mieszać

QUEST w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1365
Witam, ponieważ woda w moim mieście nie nadaje się do akwarystyki, zamierzam do nowego 63l zbiornika używać tylko wody z filtra RO. W akwarium będzie podłoże ADA Amazonia New oraz Power Sand oraz d...

KH2PO4 - dawkowanie dla 250L

tomaszek1606 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1788
Witam, dokupiłem następną sól do mojego baniaczka, tym razem KH2PO4. Korzystałem z kalkulatora jednak nie potrafię doliczyć się odpowiednich dawek :( chciałbym przygotować roztwór z 1000ml wody RO + ?...

KH2PO4 gdzie kupić??

Bartnik86 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1021
Jak w temacie , gdzie poza allegro można kupić KH2PO4? chodzi mi głównie w jakich sklepach pytać

kh2po4 - czy k2hpo4

zibix w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2005
co jest lepszym żródłem fosforu do akwa i dlaczego

Sole - Fosforan Potasu (KH2PO4) problem

edhin w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3226
Witam kolegów forumowiczów. Mam pytanie do użytkowników soli. Czy zdarzyło Wam się aby woreczki z solami były niewłaściwie opisane przez sprzedającego? Od niedawna po lekturze wątków poświęconych EI p...

Statystyki

Ten temat przegląda 458 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 458 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.