|
|
Używanie SZ, siarczananu potatu i KH2PO4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jak używać Symfonii Złotej, siarczanu potasu i KH2PO4? Nie mogłem znaleźć odpowiedniego postu. Chodzi mi o dokładne proporcje, i co ile na akwarium 60l. Pozdrawiam, Piotrek.
-
Dark_Wolf
●
"W 0,7 l. wody destylowanej rozpuszczam ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4(siarczan potasu)kupionego w sklepie ogrodniczym, dodaję 1 opakowanie (30 ml)preparatu Ferro-Activ firmy Tropical.Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosuję 1cm3 na 60l. wody w akwa.Zapomniałem dopisać że 1 cm3 na 60 litrów to dawka dzienna.
Zamierzam używać tego przepisu. Ale czy nie można np. raz na tydzień wlać tego roztworu SZ i K2SO4 ?
A co z KH2PO4 bo nie znalazłem? Pozdrawiam, i baaardzo dziękuję za pomoc  .
-
Dark_Wolf
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dark_Wolf napisał(a):"W 0,7 l. wody destylowanej rozpuszczam ok.40 g nawozu Symfonia Złota oraz 20 g K2SO4(siarczan potasu)kupionego w sklepie ogrodniczym, dodaję 1 opakowanie (30 ml)preparatu Ferro-Activ firmy Tropical.Całość dopełniam do obiętości 1l. Stosuję 1cm3 na 60l. wody w akwa.Zapomniałem dopisać że 1 cm3 na 60 litrów to dawka dzienna. Zamierzam używać tego przepisu. Ale czy nie można np. raz na tydzień wlać tego roztworu SZ i K2SO4 ? A co z KH2PO4 bo nie znalazłem? Pozdrawiam, i baaardzo dziękuję za pomoc  .
Można wlewać raz na tydzień ale IMHO o wiele lepsze jest dawkowanie dzienne. Fosfor to juz podawaj w zależności ile ci zżerają rośliny dziennie, do tej mieszanki raczej sie go nie dodaje chociaż nie jest to niemożliwe.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Tzn. odzdzielnie będę podawał. Sam radziłeś żeby go podawać  Jeszcze raz za pomoc. Jestem bardzo wdzięczny.
EDIT: A jeżeli nie wiem ile mi rośliny zżerają? To jak podawać? Bo ja w nawozach to leżę w wiedzą. 
-
Dark_Wolf
●
Dark_Wolf napisał(a):Tzn. odzdzielnie będę podawał. Sam radziłeś żeby go podawać  Jeszcze raz za pomoc. Jestem bardzo wdzięczny. EDIT: A jeżeli nie wiem ile mi rośliny zżerają? To jak podawać? Bo ja w nawozach to leżę w wiedzą. 
Jak nie wiesz ile Ci zżerają to utrzymuj PO4 na poziomie 0,5ppm i mierz stężenie co kilka dni, wtedy sie raz dowiesz ile potrzeba fosforu Twoim roślinom i bedziesz powtarzał cykl nawożenia co tydzień.
-

enigma
●
-
PO4 mierzy się testem, czy jest też inny sposób?
-
Dark_Wolf
●
Dark_Wolf napisał(a):PO4 mierzy się testem, czy jest też inny sposób?
Test, ewentualne długotrwałe niedobory mozna tez oglądać po np. Heterantherze (liście czarnieją)
-

enigma
●
-
Nie chcę kupować testów szczerze mówiąc, bo tania rzecz to nie jest. Więc jaka będzie optymalna dawka? Pozdrawiam, Piotr.
-
Dark_Wolf
●
Dark_Wolf napisał(a):Nie chcę kupować testów szczerze mówiąc, bo tania rzecz to nie jest. Więc jaka będzie optymalna dawka? Pozdrawiam, Piotr.
To zależy ile masz roslin mających duże zapotrzebowania na P takich jak np. Heteranthera oraz od intensywności oświetlenia, nawozów i ogólnie szybkości wzrostów twoich roślin. O ile dobrze pamiętam to ja do swojej 70l (0,85W/l) dawałem 0,125ppm codziennie ale to dawka dla mojego akwa wiec sie nie sugeruj.
-

enigma
●
-
Powiązane tematy
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...
Witajcie
Jako, że kończy mi się Easy Life Fosfo, a mam na stanie KH2PO4, chcę podrobić oryginał, bo wiemy, że można.
Tylko pytanie, jak to się będzie miało do nawożenia pozostałymi makro i mikro z l...
Już raz się na to naciąłem bo nawet nie wiedziałem, że są dwa takie podobne z nazwy związki. Teraz byłby drugi raz, bo część starych opakowań poleciała do kosza. Zostały mi dwa woreczki, w jednym higr...
Witam
Wiem, że stosunek N:P powinien wynosić 10:1. Chciałem się tylko upewnić, czy w moim przypadku powinienem podawać KH2PO4. Według analizy wody z wodociągów, w moim kranowicie mam 11 ppm azotanów,...
Ile na dobę moża maksymalnie podawać mg/l KH2PO4.
Witam,
ponieważ woda w moim mieście nie nadaje się do akwarystyki, zamierzam do nowego 63l zbiornika używać tylko wody z filtra RO. W akwarium będzie podłoże ADA Amazonia New oraz Power Sand oraz d...
Witam, dokupiłem następną sól do mojego baniaczka, tym razem KH2PO4. Korzystałem z kalkulatora jednak nie potrafię doliczyć się odpowiednich dawek :( chciałbym przygotować roztwór z 1000ml wody RO + ?...
Jak w temacie , gdzie poza allegro można kupić KH2PO4? chodzi mi głównie w jakich sklepach pytać
co jest lepszym żródłem fosforu do akwa i dlaczego
Witam kolegów forumowiczów. Mam pytanie do użytkowników soli. Czy zdarzyło Wam się aby woreczki z solami były niewłaściwie opisane przez sprzedającego? Od niedawna po lekturze wątków poświęconych EI p...
|
|