|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, niedawno zakupiłem pierwsze testy i oto co mi wyszło:
pH 5,5
GH 10
KH 1
Według kalkulatorów zamieszczonych na forum i wypowiedzi stwierdziłem, że mam za duże stężenie CO2 w wodzie (podaje ok. 80 bąbelków na min.) wiec pierwsze posuniecie ograniczyłem CO2 – nie najlepszy ruch, rośliny przestały bąbelkować i nie wyglądają tak ładnie jak wcześniej więc przywróciłem poprzednia dawkę CO2. Teraz się głowie co może być przyczyną tak niskiego pH. Dodam że akwa ma 150 l, oświetlenie HQI 150 W, nawożę SZ 4ml/dzień, pH kranówy 6,8, KH 3. Proszę o jakieś wskazówki jak można podnieść pH. Dzięki, pozdrawiam Sylwek P.
PS
Dziś jadę po test na NO3 i PO4 wkońcu sie przekonam jaki mam poziom tych związków
-
Sylwek P.
●
Przy tak niskim KH pomiar tej wartości może być obarczony baaardzo dużym błędem. Równie dobrze możesz mieć 0,5 stopnia. Podobnie z pH z podanej wartości wynika, że masz test z dokładnością do 0,5 jednostki a to stanowczo za mało, nawet jeżeli dest jest co 0,2 jednostki to i tak wynik może być obarczny sporym błędem. Podsumowując poziom CO2 wcale nie musi być za duży, skoro wszystko jest OK to nie uszczęśliwiaj na siłę swoich roślin i nie staraj się koniecznie osiągnąć podawanej zazwyczaj wartośći poziomu CO2 bo tak naprawdę nie jesteś w stanie dokładnie jej określić. W ten sposób narobisz więcej szkody niż pożytku.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Dzięki za szybką odpowiedź. Podziałka na teście jest co 0,2 ma test zooleka, test na GH i KH mam tetry. Rośliny rosną bardzo dobrze nawet z Rotala macrandra (Rotala wspaniała). Ludwigia spec. 'Cuba' nie mam problemów tylko dołuja mnie takie zielone plamki jak przeczytałem na forum są to zielenice których ilość staram sie ograniczyć (podobno nie da się ich całkowicie wyeliminować) ale do tego są mi potrzebne testy na NO3 i PO4
-
Sylwek P.
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pomiary NO3 i PO4 wykonane i jak sie okazało mam 40 ppm NO3 a PO4 0 i juz wiem dlaczego zielone plamki na roślinach nie dają mi spokoju
Czekam na dostawe KH2PO4 i rozpczne walke z zielenicami mam nadzieje, że wyjde zwycięsko z tego starcia - oczywiście opisze swoje doświadczenia
Pozdrawiam Sylwek P.
-
Sylwek P.
●
Powiązane tematy
Witam,
Posiadam akwarium 72l które ma ponad 5 tyg. Obsada to 4 gupiki i jeden glonojad. Wpuszczone po zakończeniu cyklu azotowego. Karmione minimalnie.
Testy kropelkowe:
Kh 3
Gh 12
No2 0
No3 10
Akw...
Dziś zmierzyłem moje parametry w kranie i wychodzi mi że mam :
GH-3
KH-2
ph-6,9-7,1
Mierzone testem kropelkowym JBL.
Posiadam mineralizator AquaDur i mam do was pytanie czy mineralizować delikatnie tą...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Witajcie, posiadam niewielki baniak (43L) roślinny i do podmian (12L) używam wyłącznie wody z ro + Shrimp mineral. Ten mineralizator podnosi mi wyłącznie twardość ogólną, którą obecnie mam na poziomie...
Nie wiem co sie dzieje:(
ph w akwarium spada mi do 4,5. podmiana wody poprawia sytuacje na jakies dwa dni . pozniej dzieje sie to samo. Daje kranowke ktora na starcie ma ph 7. Zaztosowalem w akwariu...
Witam,
Po podmianie wody (ok 30 litów wody przelanej przez kationit wodorowy) i dużej przecince roślin spotkał mnie rano bardzo przykry widok śniętych rybek. Z obsady składającej się z około 20 neonów...
Witam
w jaki sposób zwiększyć bezpiecznie wartość KH w wodzie kranowej?
U mnie kranówka ma KH=1,5. Obecnie zwiększam twardość do KH=5 przy
użyciu sody oczyszczonej...
niestety moim zdaniem mam problem...
Witam,
chciałbym się poradzić odnośnie mojej wody kranowej i niskiej zawartości w niej CO2.
jej kluczowe parametry to:
pH 7,5-7,7
KH 6
Oznacza to ze Co2 mam około-6 mg/l - nisko...
Szuka...
Witam otóż wczoraj o godz 19.00 jak wyłączył się elektrozawór zmierzyłem ph i wyszło 6,4 dziś o godz. 7.00 pomiar i 6,0 max 6,2 czy to nie za nisko?
Witam. Mam pytanie, ponieważ kończy mi się Tropica Plant Nutrition Liquid i na dniach muszę zamówić nową butelkę. Problem polega na tym, że na ulotce od tego nawozu jest napisane że minimalna temperat...
|
|