proszę o poradę -rośliny nie bąbelkują - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

proszę o poradę -rośliny nie bąbelkują

Liczba wyświetleń: 5965·Odpowiedzi: 25
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Mam takie parametry:
Ph-7-7.2
Two-16
tww-10
NH3-15ppm
Fe-0.25mg/
I tyle moge zmierzyć.Stosuje codziennie nawóz planton przeciwko chlorozie z dodatkiem sdiarczanu potasu i siarczanu magnezu w ilości 2ml na dobę+ ferro aktiv-3ml na dobę.
poza tym CO2 z butli.Oświetlenie 63lumeny na litr.Podmiany co tydzień i tylko po nich rośliny bąblują.
Poradźcie może coś robie nie tak lub brakuje jakiegoś składnika-co o tym sądzicie??l

kopers1

Piotr Baszucki
może przesadzasz z nawożeniem,a poza tym NH3 nie powinno wogóle być

Piotr Baszucki

Jan Poświata
kopers1 napisał(a):Poradźcie może coś robie nie tak lub brakuje jakiegoś składnika-co o tym sądzicie??l

Przesadzasz z nawożeniem i stąd pewnie tyle NH3 :!: Podstawą jest umiar :idea:
Moja rada:
:arrow: wstrzymaj nawożenie
:arrow: podmieniaj 30 % wody dwa razy w tygodniu :!:
:arrow: poczytaj uważnie wypowiedz Marcina Baranowskiego https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=6926
:arrow: zacznij nawozić "z głową" :wink:

A potem siadaj i obserwuj jak bąbelkują :D

Jan Poświata

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zastosowałem się do zaleceń.
Podmieniłem wodę wg zaleceń, przestałem nawozić.
teraz mam takie parametry wody:
two-16
tww-10
ph ustabilizowane na poziomie 7.0-CO2 całą dobę.
NH3-10
Fe-0.1
fosforany-2.5
napiszcie co dalej??prosze.
jeszce jedno mam zamiar jutro dosadzić więcej roślin-może one zjedzą ten azotan i fosfor.

kopers1

kopers1 napisał(a):jeszce jedno mam zamiar jutro dosadzić więcej roślin-może one zjedzą ten azotan i fosfor.

Azotan???
Nie pomyliles NH3 z NO3?

Andrzej.B

tak pomyliłem,chodzi o azotan.

kopers1

Czesto brak fosforu jest przyczyna braku bablowania, ale jesli u Ciebie jest 2,5 to chyba odpada ten wariant.
Jesli podmieniajac wode rosliny zaczynaja bablowac, to znaczy ze wraz z woda dostarczasz im to czego potrzebuja, mysle ze trzeba isc tym tropem.

Andrzej.B

Jan Poświata
kopers1 napisał(a):Zastosowałem się do zaleceń.
Podmieniłem wodę wg zaleceń, przestałem nawozić.
napiszcie co dalej??prosze.
jeszce jedno mam zamiar jutro dosadzić więcej roślin-może one zjedzą ten azotan i fosfor.

Przy PH 7 i TwW 10 - masz około 30 ppm CO2. Jest OK ale kontroluj to bo to już górna granica. Tu sobie obliczysz https://roslinyakwariowe.pl/download/kalkulator_co2/

Co do NH3 pownno nie być go wcale !! Zamiast NH3 powinieneś mieć NO3. Poziom 10 mg/lbedzie ok. Myślę że nawóz którego uzywałeś jest nieodpowiedni (dostarcza NH3). Kup jakiś dobry, niedrogi mikroelementowy nawóz przeznaczony do akwarium. Ja polecam Planta Gainer Clasic. Co do nawozu z NPK (makroelementy) to podaj mi swój adres to Ci wyślę gratis nawóz Hagena NPK.Mam go jeszcze trochę a że przestawiam się na linę Planta Gainer Proffesional wiec nie bedzie mi wiecej potrzebny.

A co do roślin to czym wiecej tym lepiej :)

Jan Poświata

Jan Poświata napisał(a):Co do NH3 pownno nie być go wcale !!

I nie ma, kolega sie pomylil, chodzilo o NO3 ;)

Andrzej.B

Jan Poświata napisał(a):
kopers1 napisał(a):Poradźcie może coś robie nie tak lub brakuje jakiegoś składnika-co o tym sądzicie??l

Przesadzasz z nawożeniem i stąd pewnie tyle NH3 :!: Podstawą jest umiar :idea:
Moja rada:
:arrow: wstrzymaj nawożenie
:arrow: podmieniaj 30 % wody dwa razy w tygodniu :!:
:arrow: poczytaj uważnie wypowiedz Marcina Baranowskiego https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=6926
:arrow: zacznij nawozić "z głową" :wink:

A potem siadaj i obserwuj jak bąbelkują :D

Janie co to za uwagi Ty mówisz o zaprzestaniu nawozenia :shock:
Zawsze mnie za to krytykowałeś .
Co nato koledzy .
Na mnie zawsze jadą (pisownia w pożądku?)
A co z podmianą wody koledzy tez Ci chyba dadzą popalić :lol:
Przecie ja to często piszę i zawsze jestem uznawany za laika, niezazdroszcze.
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia

hirek1963
Ranga: Poznaje temat

hirku drogi, gdybys umial czytac ze zrozumieniem tekstu nie bylo by tego posta.
Pisownia jak najbardziej w porzadku, czynisz postepy, tylko nie osiadaj na laurach.

Andrzej.B

Piotr Baszucki
Panowie jestem na tym forum od niedawna a to za sprawą oczywiście kłopotów z nawożeniem .Za sprawą kilku mail'i które przesłałem do Jacka Pawłowskiego dowiedziałem się że nie można być "wszstko wiedzącym ": bo to z czym mamy do czynienia to tylko kawałek natury który chcemy zamknąć w kawałku szkła.Za to dziękuję Jackowi ! A jeśli chodzi o Ciebie Hirku to czytam kolejną dyskusję na forum w której próbujesz zrobić zamęt.Zastanów się czy to dobra droga ?My wszyscy się uczymy i chcemy sobie pomagać a Ty chcesz się cały czas kłucić.Jeśli zaczniesz się więcej zastanawiać nad tym co piszesz to może twoje posty będą bardziej merytoryczne.Ja z uwagą czytam to co piszecie bo chcę więcej wiedzieć i uczyć się na własnych błędach .Ty jak widać takowych u siebie niezauważasz. [b]Tak więc zmien ton i spróbuj pomóc Kopersowi[/b]

Piotr Baszucki

Teraz chyba rozumiem to zależy kto pisze.
Od poczatku to podejżewałem, jako że z powodu zawodu mam stycznosć z socjologią
i przychologia ,razem z dziewczyną nabijalismy się z tego. :lol:
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia

hirek1963

hirek1963 napisał(a):Teraz chyba rozumiem to zależy kto pisze.
Od poczatku to podejżewałem, jako że z powodu zawodu mam stycznosć z socjologią
i przychologia.

I znow sie z Toba zgodze, tym razem w 100%
Oczywiscie to zalezy kto pisze, jesli pisze ktos kto ma doswiadczenie i na jego podstawie probuje doradzic cos sensownego to warto poczytac i wyciagnac wnioski.
Jesli zas pisze ktos komu wydaje sie ze wie wszystko i czasem potrafi zaszkodzic, to sam pomysl, to nie boli.
Dla ulatwienia dodam (zakladam ze przeoczyles) ze kolega napisal przez pomylke ze ma w wodzie amoniak!

Ja tez podejzewalem ze masz stycznosc z psychologia, jednak radze zmienic lekarza bo obecny Cie wyraznie oszukuje.

Andrzej.B

Jan Poświata
hirek1963 napisał(a):Janie co to za uwagi Ty mówisz o zaprzestaniu nawozenia :shock:
Przecie ja to często piszę i zawsze jestem uznawany za laika, niezazdroszcze.

Hirku, pierwszy i ostatni raz odpowiem na Twoje zaczepki
hirek1963 napisał(a):Od poczatku to podejżewałem, jako że z powodu zawodu mam stycznosć z socjologią i przychologia....

Czy jesteś może policjantem :?: :lol: Hirku, pierwszy i ostatni raz odpowiem na Twoje zaczepki bo nie mam zamiaru rozmydlać wątków :? Nie po to jest to forum
Gdybyś cierpliwie czytał posty do końca to byś zobaczył że poradziłem by zaprzestał nawożenia po to by je zaczącz robić właściwie. ( było to nawet napisane w wypowiedzi którą cytujesz). :idea:

Jan Poświata

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Panowie jestem z powrotem.
dzięki za rady -podmieniam wodę co drugi dzień 20%-rośliny bąblują.
Nawoże co dzień samymi mikroelementami + dodatkowo żelazem tj. 2ml ze strzykawki.
Jak narazie poprawiłem tylko żelazo na 0.25.
Poza tym NO3 nadal 10 i fosforany 2.5 tylko jak z nich zejść??
Rośliny bąblują ale zabardzo nie rosną-u paproci wyrosła gałążka dość spora ale liście się nie rozwijają.
Na twardszych roślinkach widzę zielonkawy nalot i 3mm nitki.

kopers1

kopers1 napisał(a):Poza tym NO3 nadal 10 i fosforany 2.5 tylko jak z nich zejść??
Rośliny bąblują ale zabardzo nie rosną-u paproci wyrosła gałążka dość spora ale liście się nie rozwijają.
Na twardszych roślinkach widzę zielonkawy nalot i 3mm nitki.

Do nizszych poziomow zejdziesz podmianami.
Roslinom daj troche czasu, rusza napewno.
Glony wchodza bo zostala naruszone dotychczasowe warunki, kiedy zielsko ruszy glony powinny sie cofnac.

Andrzej.B

mikit Biała Podlaska
kopers1 napisał(a):Nawoże co dzień samymi mikroelementami + dodatkowo żelazem tj. 2ml ze strzykawki.

oki. czego używasz do nawożenia żelaza. zastanawiam się czy dodać buteleczkę ferroaktiv do SZ czy lać chelat żelaza oddzielnie. zauważyłem że zaczyna sie chyba chloroza bo ludwigia puszcza jaśniutkie liście i na anubiasie też żółknięcia zauważyłem, wgłębka na dnie też jest jaśniutka. roślinki bąblują dzięki wysokiemu co2 (czytałem że wyższe stężenie pozwoli mi się glonka pozbyć) do tego robię od jutra przerwę w dzień ze światłem i podmianki codziennie bo muszę się pozbyć krasnorostów i glonka nitkowatego ale nie wiem który to bo podobno i sinice nawet przybierają postać nitek.

mikit
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Biała Podlaska

Arkadiusz77 Sosnowiec
Nie wiem czym sprawdzasz poziom NO3 - testem jakiej firmy bo niestety bywają testy ktore oszukują np Rataja na NO3 i ponoć niektóre partie Zooleka.
Powiem Ci że też tak miałem jak u Ciebie bąbelkowanie tylko po podmianach- przyczyna brak fosforu !! , oraz niedobory azotu. Janek radzi Ci PGC- to chyba bardzo dobry nawóz(sądząc po efektach jakie Janek osiąga cały czas :)) Ale nie zawiera on ani P ani N- pamiętaj o tym, a Fe moim zdaniem lepiej podawać osobno. Łatwiej jego poziom kontrolować.
A duże podmiany nawet do 50 % są jak najbardziej w porządku...
Pozdrawiam.

Arkadiusz77

Miasto: Sosnowiec

Marek Odrzywolski
Witam.

Nie wiem czym sprawdzasz poziom NO3 - testem jakiej firmy bo niestety bywają testy ktore oszukują np Rataja na NO3 i ponoć niektóre partie Zooleka.

Co do testu na NO3 Zooleku miałem podobne obawy. Okazało się jednak,
że źle go wykonywałem. Jeżeli nie jest przeterminowany i nie jest to resztka to test ten w zakresie 0-10 działa dobrze. Decydujące są chwile po dodaniu katalizatora w proszku. Poprostu trzeba stosować go według
instrukcji. :D

Marek Odrzywolski

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51432
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35355
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3838
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3005
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2386
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16032
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6736
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1560
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2578
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4961
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Statystyki

Ten temat przegląda 273 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 273 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.