Aquatan - pogarsza czy polepsza? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aquatan - pogarsza czy polepsza?

Liczba wyświetleń: 6610·Odpowiedzi: 24
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Od siedmiu miesiecy czyli od poczatku przygody z akwa stosuje ten srodek wg zalecen producenta. Czyli dawka na wiaderka i 24h odstawki. Niestety od poczatku walcze z marniejacymi roslinami. Wykluczam po kolei wszystkie potencjalne przyczyny. Na samym poczatku po zalaniu akwa kranowa, rosliny rosly ladnie. Jednak to nie trwalo dlugo. Zmienilem juz kilka nawozow i nic. Poniewaz mialem malo ryb, dodalem azot. Z powodu UV 24h dodawalem codziennie zelazo. Nadal to nic nie dawalo. Przyszla wiec kolej na fosfor. Zwiekszenie siwatla do 1W/l. Teraz potas i zmniejszenie czasu dzialania UV tylko w nocy. Caly czas jest zle. Zaobserwowalem jednak dziwna rzecz. Poniewaz przesadzilem z fosforem, musialem codzienie robic podmiany wody w akwa. Za kazdym razem uzupelnialem odpowiednie ilosci chemii. Jednego dnia zabraklo mi wiaderka odstanej wody. Wlalem wiec kranowe bez aquatanu i nieodstana. Rosliny oszalaly. Jedno wielkie bablowanie i w ciagu tego jednego dnia wszystkie wypuscily stozki wzrostu, ktore im pozanikaly. Czy myslicie, ze aquatan dziala w wiaderkach, a po wlaniu wody do akwa dziala dalej i niszczy jakies skladniki potrzebne roslinom? Byc moze brakuje roslinkom magnezu, bo tego jeszcze nie dodalem, a ktos mi to radzil. Sprobuje wiec z nim, ale chcialem spytac o aquatan, bo moze ktos z was mial podobna sytuacje. W instrukcji jest napisane, ze niszczy on metale ciezkie.

Tony H

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 wrz 2004, 05:58   (#2)  

Nie wlewaj żadnych uzdatniaczy do wody.
jak widzisz wlanie kranówy dało świetne efekty.
Czyli po co kombinować?
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia

hirek1963
Ranga: Poznaje temat

11 wrz 2004, 15:05   (#3)  

Kombinowalem glownie z powodu zony :( Kobita zle znosi widok napelnionych wiaderek. Z aquatanem mogly stac tylko 24h wiec sie nie buzowala. Boje sie, ze za krotko ostana woda zrobi cos moim rybom.

Tony H

11 wrz 2004, 16:53   (#4)  

Ja leje prosto zkranu w sobotę lub w niedziele bo sypią w wodociagach najmiej chemi.
dla pewnosci właczam brzeczyk i wszystko ok.
moje zdjęcia

hirek1963

11 wrz 2004, 22:14   (#5)  

Kiedys mialem akwarium z zyworodkami. Z niewiedzy, bo to co dzis jest dostepne w necie, ksiazkach i czasopismach, lalem pewnie wiecej niz pol objetosci akwa kranowy. Tak co tydzien. Ryby byly ok, rosliny tez. Nie dodawalem zadnego nawozu. Teraz sie czlowiek naczyta o chorobach itp. Rybki tez drozsze i delikatniejsze. Stad te wszystkie zabiegi i kupowanie co wcisnie sprzdawca. Na dodatek kiedys bylo w kranowie wiecej chloru.

Tony H

12 wrz 2004, 09:05   (#6)  

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=

To jest mój post .

Myslę że mamy podobne doswiadczenia
moje zdjęcia

hirek1963

12 wrz 2004, 17:10   (#7)  

Hm dziwi mnie Twoje podejscie do sprawy... Udzieliles mi rady. Jako ze mam na prawde duze klopoty z roslinami w moim akwa, to kazdy tutaj jest dla mnie autorytetem. Tym czasem podrzucasz mi linka, gdzie specjalisci od zielska wrecz Cie zbesztali, za Twoj nieprofesjonalizm. Moim bledem bylo to, ze nie opisalem jakie mam rosliny. A mam wymagajace. Sa rowniez takie, ktorym przyslowiowe nic by wystarczylo. Niestety one tez padaja. Nie zgodze sie z Toba, ze mamy podobne problemy, bo zgodnie z linkiem piszesz o brzeczykach itp. Brzeczyk oczywiscie mam, ale nie do filtra tylko do napowietrzania. Dwa eheimy zewn, UV tetry i moglbym wymieniac jeszcze kilkadziesiat markowych sprzetow jakie zakupilem planujac akwa. Zaczalem to robic juz rok przed zalaniem. Tak zeby wszytko bylo dopracowane jak ktos tam napisal. Akwa mialo byc z paletami i wykulem sie jak tylko moglem o tych rybach. Niestety nie pomyslalem, ze rosliny moga sprawic mi dwadziescia razy wiecej klopotu niz ryby. Nie powinienem sie w sumie pytac tu co mam zrobic, bo moje akwa to nie holender. Nie mniej jednak wsadzilem do akwa kilka roslin. Myslalem, ze to mi sie nie bedzie podobalo. Skonczylo sie na tym, ze palety sa bo sa, a bardziej pociaga mnie flora. Jak juz pisalem minelo duzo czasu mojej przygody z roslinkami. Zmienilem tez wiele rzeczy. Po drodze ciagle sie niestety douczalem, bo to szeroki zasob wiedzy. Glownie chemi ktora mialem nascie lat temu :( Caly ten czas rosliny mi jednak marnieja. Skonczyly mi sie wiec juz pomysly i z grup gdzie ludzie rozmawiaja o akwa, wszyscy wysylaja mnie tutaj. Byc moze po przeanalizowaniu dokladnie co moze sie zlego dziac w moim akwa, ktos wreszcie wpadnie na pomysl co robie zle? Stad moje dziwne pytania o antychlory i chemie, ktorej coraz wiecej kupuje w POCH-u. Boje sie tego bezwiednie lac do akwa, bo raz to zrobilem i wyprostowanie bledu kosztowalo duzo pracy :( Moze ktos z forum jest z Lodzi, lub moglby sie ze mna skontaktowac na gg, tlen? Prowadze dziennik akwarystyczny od poczatku i bez problemu moge podac co robilem. Moze specjalista od razu wychwyci blad?
Dziwi mnie fakt jak juz pisalem, ze bez specjalistycznego sprzetu, kiedys hodowalem rosliny i bylo ok. Jest tylko jedno ale... To byly rosliny z innej polki. Teraz sa inne, bardziej wymagajace. Lecz u mnie nic nie rosnie.
gg: 1323305
tlen: tony_halik1

Tony H

12 wrz 2004, 17:52   (#8)  

Doradzają Ci specjaliści od zielska i co ? :lol:
To kliknij na moje zdjęcia pod moim postem to sie przekonasz kto ma racje .
Na tym poscie ktory tam pojawi sie jest link do wywiadu z Baszuckim to go przecztaj uważnie.
A poza tym to twoja sprawa rób jak do tej pory jesli masz kasy za duzo Twoja sprawa.
moje zdjęcia

hirek1963

12 wrz 2004, 17:58   (#9)  

Dziwi mnie fakt jak juz pisalem, ze bez specjalistycznego sprzetu, kiedys hodowalem rosliny i bylo ok.

Tu masz odpowiedż
Czy ty naprawde tego nie widzisz?
moje zdjęcia

hirek1963

Tony H napisał(a): Jednego dnia zabraklo mi wiaderka odstanej wody. Wlalem wiec kranowe bez aquatanu i nieodstana. Rosliny oszalaly. Jedno wielkie bablowanie i w ciagu tego jednego dnia wszystkie wypuscily stozki wzrostu, ktore im pozanikaly. Czy myslicie, ze aquatan dziala w wiaderkach, a po wlaniu wody do akwa dziala dalej i niszczy jakies skladniki potrzebne roslinom? Byc moze brakuje roslinkom magnezu, bo tego jeszcze nie dodalem, a ktos mi to radzil. Sprobuje wiec z nim, ale chcialem spytac o aquatan, bo moze ktos z was mial podobna sytuacje. W instrukcji jest napisane, ze niszczy on metale ciezkie.

Witam
Niektóre preparaty do uzdatniania wody, nie powinny być stosowane gdyż wiążą metale ( włączając żelazo ) czyniąc je niedostępnymi dla roślin.
Liscie skreca bo jest zabużona rownowaga pierwiastków w akwarium.
Sam jak piszesz po dodaniu wody bez uzdatniacza rośliny wręcz wystrzeliły i bomblowały jak głupie.Wyciągnij z tego wniosek ,czy się opłaca wlewać uzdatniacze.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

12 wrz 2004, 18:34   (#11)  

hirek1963 napisał(a):
Dziwi mnie fakt jak juz pisalem, ze bez specjalistycznego sprzetu, kiedys hodowalem rosliny i bylo ok.

Tu masz odpowiedż
Czy ty naprawde tego nie widzisz?

Witam
Hirek prosze nie krzycz na forum,bo mi się nie chce co chwile poprawiac Twoich postów.Dzieki z góry.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

12 wrz 2004, 18:39   (#12)  

Tony H napisał(a): Moze ktos z forum jest z Lodzi

Jest ktos z Lodzi :)

Na pierwszy rzut oka widac ze strasznie kombinujesz.
Aby lac cokolwiek do zbiornika musisz najpierw wiedziec co chcesz osiagnac.

Pytania:
1. Powiedz jakie masz swiatlo, w profilu masz 130W a pozniej piszesz ze 1W/litr, 130/300 to tylko 0,43W/L.
2. Napisz czy podajesz CO2 i czym nawozisz.

Rady na szybko:
1. Wylacz UV, chyba ze masz wyrazny powod aby to wlaczac.
2. Wyrzuc aquatan (Twoj sprzedawca mnie zabije).
3. Podmieniaj wode narazie bez dodawania KNO3 i KH2PO4, jedynie nawoz, polecam PGC.

Andrzej.B

wik Kalisz

12 wrz 2004, 22:27   (#13)  

No i podaj temperaturę jaką masz w akwa (palety lubią ciepełko a niektóre rośliny nie)

wik

Miasto: Kalisz

13 wrz 2004, 10:56   (#14)  

Andrzej.B napisał(a):Pytania:
1. Powiedz jakie masz swiatlo, w profilu masz 130W a pozniej piszesz ze 1W/litr, 130/300 to tylko 0,43W/L.

Przepraszam, nie poprawilem profilu. Swiatlo przerabialem juz trzy razy. Akwa jest glebokie bo 60 cm. Rosliny hoduje na jenej polowie i to jest jakby moj holender :) druga polowa jest z korzeni itam przebywaja ryby. Zrobilem wiec tak, ze po stronie gdzie sa rosliny mam wiecej swiatla. Wiec po kolei od przodu:
-Aquastar 18W (akwa profilowane wiec na poczatek krotka swietlowka)
-Daylightstar 30W
-Aquastar 30W
-Philips PL-L 55W (tylko nad roslinami)
-Aquastar 30W
-Philips PL-L 55W (tylko nad roslinami)
-Grolux
-Coralstar (to juz jako dodatek na samym koncu, dla podbicia kolorow tla)
Oryginalnie byly tylko dwie swietlowki 30W. Zrobilem z tego 130W i myslalem, ze problem tkwi w za glebokim akwa i nadal mam za malo. Stad dalsza przerobka pokrywy i nie wiem czy niepotrzebie nie nawalilem tyle swiatla :(
Andrzej.B napisał(a):2. Napisz czy podajesz CO2 i czym nawozisz.

Jest dozowanie CO2 z butli. Rozpuszcza to nawet bardzo skutecznie dyfuzor spiralny JBL. Zastosowanie CO2 wreszcie pozolilo mi na skorygowanie parametrow w akwa :?
Na poczatku stosowalem JBL ferropol.
Ma on zelazo i po zmierzeniu jest go bardzo duzo w wodzie. Niestety teraz juz wiem co robila z nim UV, jak nietrwale sa chelaty i jak szybko rosliny przyswaja ten pierwiastek.
Zaczalem wiec dozowac Fe z dozownika plynow. Jest to Fe tropicala. Sprobowalem tez nawozu tropicala ale strasznie barwil wode na zielono wiec dalem sobie z tym spokoj. Caly ten czas cieszylem sie, ze mam 0 NO3 i PO4. Jak to w akwa z rybami :oops:
Po skorygowaniu swojej niewiedzy kupilem Kupilem nawoz NPK ZOOLEK. Wlalem i pomierzylem. NO3 10mg/l, przed podmiana 5mg/l, wiec rosliny zaczely to zuzywac. Proporcje w nawozie sa takie ze PO4 jest na poziomie 3mg/l. Azot zuzyl sie szybciej niz fosfor i dolanie tego nawozu drugi raz przedawkowaloby fosfor. Chyba dobrze mysle? Kupilem wiec KNO3 i wsypywalem na czuja ciagle mierzac. Znalazlem dwie saletry z roznym stezeniem azotu, balem sie wiec sypnac kozystaja z przelicznika zamieszonefo na tym forum.Myslalem, ze teraz bedzie juz wszytko ok, ze azot bedzie zuzywal sie szybciej, i bede go dodawal osobno, a fosfor razem z azotem z nawozu zooleka. Niestety znow sie przeliczylem, bo rosliny nagle przestaly przyswajac azot. Zbadalem jak co tydzien wode i okazalo sie, ze jest go 40mg/l, a fosforu 0. Zaczalem sie wiec interesowac czym zapelnic luke. Jak zwykle przyszliscie mi z pomoca oraz archiwalne wpisy na forum. Kupilem KH2PO4. Wylaczylem tez UV w dzien i rano zaraz po zapaleniu swiatla, do akwa wlewany jest nawoz Fe tropicala. Dawke tygodniowa pozielilem na dzienna (troszke dodalem).
Teraz niestety musze sie przyznac do ewidentnego bledu. Poniewaz po kazdej z operacji jakie tu opisalem, rosliny wyraznie ruszaly, myslalem, ze to koniec moich klopotow i znalazlem przyczyne. Najprawdopodbniej zrobilem sobie sam krzywde iloscia swiatla. Rosliny bardzo szybko reaguja i cos zuzywaja. Tym razem znow tak bylo. Po pieknym pokazie bablowania przez tydzien, nagle stop. Objaw przestania bablowania najbradziej pasowal mi do niedoboru PO4. Mialem juz to wiec (troszke dolalem) Mierze testem, a tu koniec odczynnika :( Rosliny nadal nic, wiec troche znow wlalem. Byl weekend i nie moglem zakupic testu. W poniedzialek szok. Przedawkowalem ostro. Nie napisze ile bo mnie zabijecie. Sytuacje wyprostowywalem 2 tyg. Na takie stezenie PO4 zareagowaly moje anubiasy, krynia kedzierzawa i galezatka. Na anubiasach przestaly sie pojawiac zielenice. Zaczely tez bablowac i robia to caly czas. Galezatka i krynia urosly wiecej niz przez 5 miesiecy :shock: Urosla tez kryptokoryna (wendtii "Tropica"), ktora 5 miesiecy byla karlowata. Reszta roslin potracila stozki wzrostu i marniala. Doradziliscie mi wiec, ze mam zaczac dozowac potas. Kupilem K2SO4 i dodalem. Roslinki jak zwykle, cos pokazaly, ale nie za wiele. Ktos napisal, ze potasu mam dawac 1ppm dziennie. Tu mam caly czas niejasnosc co ma to oznaczac? Czy mam tak obliczyc stezenie, zeby w akwa byla taka wartosc? Dla tego po pierwszym dodaniu potasu, przestalem to robic, bo nie wiem ile tego dawac. Chcialem tez najpierw doprowadzic akwa do porzadku po przedawkowanym fosforze. Marcin Baranowski doradzil mi zebym sprobowal z magnezem. Na razie jednak nic nie robilem. To niestety dlugi opis moich wzmagan z chemia. Jak juz opisalem, rosliny ladnie reaguja na podmiane wody bez aquatanu. Moze on rzeczywiscie niszczy jakis pierwiastek? Fe wykluczam, bo go dodaje. Nie ma tez objawow niedoborow. Jak UV chodzilo non stop, to rosliny ewidentnie to pokazywaly.
Andrzej.B napisał(a):Rady na szybko:
1. Wylacz UV, chyba ze masz wyrazny powod aby to wlaczac.
2. Wyrzuc aquatan (Twoj sprzedawca mnie zabije).
3. Podmieniaj wode narazie bez dodawania KNO3 i KH2PO4, jedynie nawoz, polecam PGC.

Zona ma swoje akwa. Roznimy sie tylko UV i aquatanem. Tam te same roslinki szaleja. Takie sa moje spostrzezenia, do ktorych ostatnio doszlimy. Tez bylo kiepsko z roslinkami, ale po dodawaniu chemii pomoglo zdecydowanie.
Na razie aquatan idzie do smieci. KNO3 i KH2PO4 w ogole juz nie dodaje. NO3 jest teraz w normie. PO4 jeszcze troszke musi spasc.
Hm UV-boje sie (wiem, ze mnie zaraz skrzyczycie) o ryby.
Dodam jeszcze, ze tmp w zbiorniku bylo 28. W czasie upalow i z powodu tych palnikow 55W roslo do 30st. Zastosowalem wentylatory i spadlo tylko do 29. Strasznie sie grzeja te kompakty. Teraz jest juz chlodno i dodatkowo ustalilem tmp na 27 st. Tak jest juz cala dobe.

Tony H

Jan Poświata

13 wrz 2004, 12:50   (#15)  

IMHO działasz i reagujesz za dużo, dużo za szybko..... :wink:
Moja rada: Kup jeden nawóz który dostarczy mikroelementów np: PGC.
A co do makroelementów to sporządź sobie roztwory z KH2PO4 i KNO3 w proporcjach specjalnie dobranych do Twojego akwa których np. 1 ml bedzie podnosił stopień NO3 lub PO4 o 1 mg/l. Dzieki temu bedziesz łatwiej kontrolował ilości które dodajesz. Co do potasu to nie dodawaj go specjalnie bo jest już w KNO3. Roztwory dawkuj ostrożnie i pamietaj że rosliny mają zdolność magazynowania makroelemnetów wiec na początku azot i fosfor może zostac szybko wchlonięty (jeśli go nie ma: możesz np. podnieść poziom PO4 o 4 mg/l a nastepnego dnia bedzie 0 mg/l).Ale z drugiej strony pozwoli to Twoim roslinom poradzić sobie przy chwilowym niedoborze ( nie musisz więc codziennie reagować) Generalnie radze ci byś makroelementy podawał z umiarem , małymi dawkami ( lepsze są stężenia niższe niż np. nagłe wielkie skoki azotu o 10-15 mg/l!!) Azotu dodawaj po 1-2 mg/l dziennie aż osiągniesz pożądane stężenie ( ja np. mam od 5 do 10 mg/l) i pamietaj daj roslinom czas na reakcje . Grunt to nie robić nagłych i gwałtownych zmian.Co do fosforu to są dwie szkoły (ja np utrzymuję ok 2 mg/l i wszystko jest ok, ale niektórzy mają ok 0,5 mg/l i uwazają że nie powinno byc wiecej) generalnie nie powinno go byc mniej niż 0,5 mg/l . Zadbaj też o odpowiednie steżenie CO2 bo bardzo ważne dla roślin. Nie bój się też podmian wody (nie mniej niż 30 % tygodniowo) a dopóki nie ustablizujesz zbiornika to nawet dwa razy na tydzień. Podmiany są bardzo ważne :!: . I pamiętaj głowna zasada to "spiesz się powoli" :D

Jan Poświata

13 wrz 2004, 16:44   (#16)  

Chcialem sie nie spieszyc. Jedyne co to dalem ciala z PO4 :( Przypuszczam, ze palnalem nagla dawke 15mg/l, bo podmiany wody przez tydzien nie dawaly zadnego efektu. Test konczy sie na 10 i tak bylo przez tydzien. Drugiego tygodnia wreszcie zbilem to do 5. Nadal podmienam wode. Cotygodniowe podmiany robilem za male. To juz wiem, po Waszych wskazowkach. Robilem 15%.
Cala moja historia ze zmienianiem nawozow nie odbyla sie w przeciagu tygodnia, ale kilku miesiecy. Nie bylo to wiec takie na hura :D Tylko, ze po dolozeniu czegos lub zmianie, czekalem ok 3 tyg lub miesiac. W tym czasie rosliny prawie pozdychaly. Ciagle jak nie wymieniam na nowe, to te co zostana wegetuja. Po tylu zabiegach obwinilem wiec ten aquatan. Moze to ustrojstwo po wlaniu wody do akwa nadal niweluje jakies skladniki w nim. W moim przypadku przedawkowania PO4, wymienilem do kupy drugie tyle wody co ma akwa. Rosliny prawie nic na to nie zareagowaly. Chyba powinny od tak duzej ilosci nowej wody? Dla tego wg Waszych rad nastepna podmiana bez aquatanu. Tylko czy ta woda nie zrobi kuku moim rybom? Odstawianie wody we wiadrach na dwa tygodnie, nie spodoba sie mojej kobiecie :D Nie takie akwa jej obiecywalem hehe.

Tony H

14 wrz 2004, 06:36   (#17)  

Może niektórzy mnie zbesztają ale ja najpierw doprowadziłbym do lekkich niedoborów NPK tzn 0 ppm i zaczął od początku dawkować te pierwiastki. Poza tym posłuchaj Janka, Jacka czy Marcina oni wiedzą co mówią, w przeciwieństwie do tych co dużo krzyczą a mało wiedzą a ich zdjęcia ukazują niewiele. Myślę że o wodę z kranu nie musisz się bardzo martwić, jeśli jest ozonowana można lać prosto z kranu do akwa jeśli chlorowana 24 h powinny wystarczyć teraz chloru z reguły stosują znacznie mniej. I nie jesteś pierwszą osobą której prawdopodobnie uzdatniacz chrzani wodę. Widzę też że postawiłeś sobie od razu bardzo wysoko poprzeczkę (oświetlenie) więc jeśli wcześniej nie miałeś wielkiego doświadczenia to będą kłopoty ale napewno sobie poradzisz.

labeo

Jan Poświata

14 wrz 2004, 07:50   (#18)  

labeo napisał(a):. Widzę też że postawiłeś sobie od razu bardzo wysoko poprzeczkę (oświetlenie) więc jeśli wcześniej nie miałeś wielkiego doświadczenia to będą kłopoty ale napewno sobie poradzisz.

Dokładnie tak. Też kiedyś zacząłem z oświetleniem 1W/1l i skończyło się na tym że czasowo odłączyłem dwie świetlówki bo przy braku doświadczenia z nawożeniem to była jazda bez trzymanki :D . Dopiero po paru miesiącach gdy nabrałem troche doświadczenia i wyczucia zwiekszyłem oświetlenie do ponad 1W/1l i teraz jest ok.

Jan Poświata

14 wrz 2004, 10:12   (#19)  

Dziekuje Wszystkim za wsparcie. Woda do pierwszej podmiany bez uzdatniacza juz stoi. Zadzwonie tez do wodociagow lub poszukam w necie czy ozonuja wode. Wydaje mi sie jednak, ze w Lodzi chloruja. Moze ktos z mojego miasta to juz wie?

Tony H

14 wrz 2004, 10:30   (#20)  

Prawdopodobnie drugi roczek minie na eksperymentach :lol: :lol: :lol:
Kup drozszy sprzęt :lol:

Naprawde chciałbym sie mylić
moje zdjęcia

hirek1963

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 25 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5596
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27937
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7453
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8241
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6797
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15816
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2755
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6595
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2022
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Świeży zbiornik i czy już podmiana wody?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4951
Witam Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 831 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 831 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.