Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam ;]
Czy dodatkowe nawozenie moze powodowac zmetnienie wody. Od samego poczatku podaje roslinom dodatkowo KNO3, KH2PO4, MgSO4 i Symfonie Z. i za kazdym razem, po dodaniu dawki wystepuje u mnie zmetnienie. Czy to normalne ? Aktualnie nawoze co czwarty dzien, bo gdy podawalem codziennie (mniejsze ilosci), woda robila sie coraz gorsza.
Pozdrawiam
-
Mariusz K.
●
Mariusz K. napisał(a):Witam ;]
Czy dodatkowe nawozenie moze powodowac zmetnienie wody. Od samego poczatku podaje roslinom dodatkowo KNO3, KH2PO4, MgSO4 i Symfonie Z. i za kazdym razem, po dodaniu dawki wystepuje u mnie zmetnienie. Czy to normalne ? Aktualnie nawoze co czwarty dzien, bo gdy podawalem codziennie (mniejsze ilosci), woda robila sie coraz gorsza.
Pozdrawiam
U mnie zmętnienie nie występuje. Może używasz chemii o złej czystości (do celów ogrodniczych) 
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Witam
Wszystkie odczynniki, ktorych uzywam, zostaly zakupione u jednego z forumowiczow/grupowiczow, z tego co wiem inni rowniez uzywaja w/w odczynnikow bez zadnyc "zaklocen".
Czy takie zmetnienie, moze powstawac na skutek, np. zbyt dlugiego przechowywania roztworow lub zbyt duzego ich nasycenia ? Roztwor KNO3 (15g/80ml), nawet po dlugotrwalym mieszaniu jest metnawy, moze np. podwoic ilosc wody destylowanej do jego sporzadzania ?
Pozdrawiam
-
Mariusz K.
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mariusz K. napisał(a):Witam
Wszystkie odczynniki, ktorych uzywam, zostaly zakupione u jednego z forumowiczow/grupowiczow, z tego co wiem inni rowniez uzywaja w/w odczynnikow bez zadnyc "zaklocen". Czy takie zmetnienie, moze powstawac na skutek, np. zbyt dlugiego przechowywania roztworow lub zbyt duzego ich nasycenia ? Roztwor KNO3 (15g/80ml), nawet po dlugotrwalym mieszaniu jest metnawy, moze np. podwoic ilosc wody destylowanej do jego sporzadzania ?
Pozdrawiam
Dziwne, jeżeli odczynnik jest dobrej klasy czystości to Twój roztwór KNO3 powinien być klarowny. Sam ostatnio rozpuszczalem 24,5g/60ml H2O i roztwór jest przezroczysty i nie powoduje zmętnienia.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Sam używam saletry potasowej(spożywczej),ale nigdy mi się nie zdażyło aby roztwór był mętny.Osobiście radzę Ci przejść na w.wymienioną.
-
Leszek Lewkowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
Nie napisałeś jakie masz ryby .
Bo jeśli żyworodne to one mają szybka przemiane materi i datkowe nawożenie to juz może byc za duzo.
-

hirek1963
●
- Ranga: Poznaje temat
Rybcie aktualnie plywajace (300 L brutto):
5 x gupik
4 x molinezja
11 x otosek
2 x kiryski
30 x neon innesa
5 x krewetka amano
Z zalozenia, to wlasnie one mialy byc posilkowym dostarczycielem N w akwa, ale po pewnym czasie okazalo sie, ze juz nie wystarczaja, dlatego tez zaczalem dodawac N. Po dodaniu - 5 mg/l co 4 dni - stezenie faktycznie w akwa wynosi ~5mg/l, ale po gora dwoch dniach spadek do 0 mg/l.
Jak wyglada Wasze KNO3, bo moje jest w postaci bialych kuleczek, miedzy ktorymi zdazaja sie takze kuleczki szare. Jutro rozpuszcze 15g w 160ml i zobacze, czy tez bedzie metnawe.
Pozdrawiam
-
Mariusz K.
●
Mialem podobny problem jak stosowalem KNO3 oraz K2SO4 z ogrodniczego,odkad zaopatrzylem sie w pochu w cz.d.a ,wszystkie roztwory sa klarowne
pozdrawiam
-
Norbert Odoliński
●
Mariusz K. napisał(a):.......Jak wyglada Wasze KNO3, bo moje jest w postaci bialych kuleczek, miedzy ktorymi zdazaja sie takze kuleczki szare.........
Ja mam śnieżnobiałe.
-

wik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kalisz
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|