zamiana 126L na kostkę (jaką) - optiwhite/kaskada/pokrywa
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć To mój pierwszy post. Akwarystyką zajmuję się od kilkunastu lat ale wiedzę swoją określam jako wiecznie początkujący  Z uwagi na przeprowadzkę (oraz stan aktualnego zbiornika i pokrywy) chcę zamienić zbiornik 126L na mniejszy, najlepiej kostkę. Biorę pod uwagę różne rozmiary. Oglądam w necie kostki od 18,75L do 68L. Oczywiście obsadę dostosuję pod litraż zbiornika. Cel podstawowy to krewetki, helenki, otoski. A jak litraż będzie odpowiedni to kiryski (odpowiednie do mniejszego zbiornika) i bojownik (ewentualnie inne gatunki odpowiednie do małych baniaków). Zależy mi na filtrze kaskadowym (wewnętrzne psują widok), pokrywie (może być szklana) oraz szkle OptiWhite (nigdy takiego zbiornika nie miałem a to chyba zmiana na plus?). Szukam ofert na ceneo, allegro, aquael, trzmiel i nic ciekawego nie znalazłem. Chyba mam nietypowe oczekiwania. 1. Są jakieś inne/lepsze miejsca na zakupy? 2. Pozostaje pójście na kompromis i zakup wszystkiego osobno? 3. Planowany przeze mnie zestaw ma sens? Według przedstawiciela firmy Trzmiel, przy grubości szkła 5 mm różnica w szkle nie jest aż tak widoczna. Ma rację? A jeśli tak to czy lepiej kupić akwarium OptiWhite z grubszym szkłem czy Float 4-5mm ma większy sens? 4. Widzę u Aquaela Optibent i OptiTank. To jakaś gorsza wersja OptiWhite czy jest to to samo?
-

zibi6
●
- Ranga: Początkujący
Cześć,
Wszystko zależy od Twoich, osobistych oczekiwań jak i zasobności portfela. Jeżeli nie masz wygórowanych potrzeb gotowy set rodzimych lub zagranicznych producentów powinien cię zaspokoić. Jednak z własnej praktyki wiem, że prędzej czy później może pojawić się potrzeba zamiany poszczególnych komponentów (np. filtra, oświetlenia) na to lepsze, mocniejsze, wydajniejsze, więc od razu namawiałbym cię na skompletowanie wszystkich podzespołów osobno. W perspektywie czasu wyjdziesz na tym finansowo in plus. Wybierając natomiast seryjną produkcję akceptujesz wszystkie plusy i minusy takich zestawów jak np. minimalna dopuszczalna grubość szyb, mało wydajny filtr czy zbyt słabe oświetlenie. Jeżeli masz jako takie doświadczenie w akwarystyczne (wiesz co wybrać, dobrać i mam tutaj na myśli tylko sprzęt ale także faunę i florę) to i ze słabszym wyposażeniem dasz sobie radę. Dobrze wykonane, ręcznie robione zbiorniki, na zamówienie, które miałem okazję oglądać lub sam posiadam ma w swojej ofercie RA oraz Myciok. Pozdrawiam
P.S. 126 nie zmieści się w nowym miejscu ?
-

NeonCzarny5
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków/Wieliczka
NeonCzarny5 napisał(a): 126 nie zmieści się w nowym miejscu ?
Pewnie się zmieści ale musiałbym kupić nowe akwarium i nową pokrywę. Chyba chcę spróbować czegoś innego.
-

zibi6
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja mam kostkę 35x35x40(49l) i moim zdaniem to jest najmniejsza kostka która daje fajne możliwości aranżacji, a jednocześnie nie zajmuje dużo miejsca. Mniejsze również ciekawie można urządzić, ale pojawia się problem małego litrażu. A wiadomo, im więcej wody w układzie tym lepiej zachować jego stabilność. Kostka 30x30x35 = 31,5l Kostka 35x35x40 = 49l Różnica niby niewielka w wymiarach, a w pojemności to nieco większe akwarium ma o połowę większą pojemność niż nieco mniejsze. Więc aż w taką miniaturyzację bym nie szedł jak nie chcesz mieć wiele zabawy.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Biorę pod uwagę nawet kostkę 39x39x45 co daje 68L. Tylko że nie ma gotowca spełniającego moje wymagania.
W najgorszym wypadku zamówię kostkę w trzmielu (mam nadzieję, że pokrywę dorobią) a resztę kupię osobno. Tylko że wtedy musiałbym przez kilka tygodni trzymać aktualną obsadę w zbiorniku tymczasowym.
-

zibi6
●
zibi6 napisał(a):4. Widzę u Aquaela Optibent i OptiTank. To jakaś gorsza wersja OptiWhite czy jest to to samo?
Sam sobie odpowiem na jedno z pytań. Być może komuś się przyda. Wg Aquael: "to samo szkło w wersji OPTI, nie różni się niczym" Może ktoś zna odpowiedzi na pozostałe pytania? Btw. Aquael ma 2 kostki optiwhite: https://www.aquaelzoo.pl/krewetkaria-sl ... 31562.htmlhttps://www.aquaelzoo.pl/akwarystyka-mo ... 31371.htmlWarto? Ten drugi ma chyba lampę do wymiany.
-

zibi6
●
Ja dokładnie taki zestaw kupiłem kiedyś i mam do dziś. Jedynie rok temu kaskada wyjechała i wjechał na jej miejsce normalny kubeł. Tak resztę mam z tego zestawu i jestem zadowolony. Szkoda tylko, że grzałka nie ma termostatu i musiałem zastosować zewnętrzny kontroler do niej, bo grzeje fabrycznie na 25'C a ja trzymam około 24 w akwarium. Moim zdaniem jak za te pieniądze jest to spoko zestaw. Chyba, że chcesz też tą kaskadę wymienić i grzałkę, to kupił bym samo szkiełko, bo też jest dostępne, a resztę dokupił osobno.
-

BATERIA
●
Ja też to kupiłem tylko, że w wersji z FZN-3 i dwiema lampkami DUO ale nie Day&Night. Bardzo to jest fajne ale to wcale nie opti.
Adalbert P. Hawkins
-

adalberthawkins
●
- Miasto: Warszawa
Nie jest to Opti, to fakt. Ale nie oszukujmy się przy grubości szyby 5mm, to szkło float wcale nie przekłamuje jakoś strasznie barw. moim zdaniem Opti warto rozważać od szyby 8mm. Ja poprzednie akwa miałem szybę 6mm i mi jakoś specjalnie nie przeszkadzało, że to float. Jednak u kolegi gdzie miał szyby 8mm i przednia była ooti, a boczne float, to była różnica już zauważalna.
-

BATERIA
●
Masz rację. Mnie w tym zestawie bardzo podoba się filtr i dobrze wycięta szyba nakrywkowa. Gąbka wygląda mi na podobną do 30ppi od innych firm i można zamontować różne inne oświetlenia. W tym filtrze nie należy stosować ceramiki bez dobrej pre-gąbki na wlocie ale zapewnia on świetną cyrkulację i ma regulację przepływu.
Adalbert P. Hawkins
-

adalberthawkins
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Hej!
po dłuższej przerwie w akwarystyce powróciłem i stworzyłem nowe akwarium 126L. Akwarium wystartowało na początku października, troszkę wiedzy o akwarystyce już miałem ponieważ nie jest to moje p...
Cześć,
po przejrzeniu całkiej sporej części internetu nadal mam dylemat dotyczący wyboru pomiędzy akwarium OptiWhite (FULL 80x45x50 8mm) a VIV (100x45x45 10 mm). Dodam, że obie oferty znajdują się na...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać.
Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...
|
|