Cześć, zastanawiało mnie od jakiegoś czasu na jakiej zasadzie działa klasyczny indykator CO2 jakich używamy w naszych akwariach. Do niedawna myślałem, że reaguje na ilość CO2 uwolnionego z wody do tego pojemniczka i tam to CO2 reaguje z z płynem i zmienia jego barwę. W wodzie mamy powiedzmy do 30ppm CO2 i daje to jasno cielony kolor płynu. Po wkropleniu płynu bezpośrednio z oryginalnego opakowania, ma on kolor ciemno niebieski. Postanowiłem więc nalać trochę tego płynu na talerzyk, aby zobaczyć czy się również zabarwi. W końcu w atmosferze mamy ponad 400ppm CO2, a w mieszkaniu jest i pewnie jeszcze więcej. W akwarium indykator reaguje średnio po godzinie. Tu przez całą dobę nie zmienił się odcień choćby odrobinę. Po dwóch dniach indykator wyparował, ale przez cały czas obserwacji aż do całkowitego wyparowania był ciemno niebieski jak świeżo wylany z opakowania. Tak więc moje pytanie jak to dziadostwo działa? Czy może z wody akwariowej z racji "przesycenia" CO2 do tego indykatorka uwalnia się w większości samo CO2, a tak poza wodą jest on "neutralizowany" przez wyższą zawartość tlenu? To jedynie moje przypuszczenia, nie wiem czy w słuszną stronęidą moje przemyślenia, dlatego postanowiłem napisać ten post i może ktoś kto wie coś na ten temat postanowi się tym podzielić.
Z tego co wiem to indykator mierzy pH. Powietrze w indykatorze jest w równowadze chemicznej z wodą z akwarium i płynem wskaźnikowym. CO2 rozpuszcza się w płynie wskaźnikowym zakwaszając go.
Czyli coś podobnego tam zachodzi jak myślałem. Nadmiar CO2 uwalnia się z wody do indykatora z płynem i zakwasza tenże płyn. W warunkach poza akwariowych CO2 "neutralizowane" jest przez tlen w powietrzu. Tak właśnie myślałem, ale nie miałem pewności A tu tabelka z poziomem rozpuszczalności tlenu co prawda w wodzie destylowanej, ale zawsze to jakieś odniesienie
MacGyver napisał(a):Rozpuszczalność tlenu nie ma tu nic do rzeczy.
Z tym tlenem chodziło mi o to, iż jest go mniej niż CO2 w wodzi i dlatego uwalniany CO2 ma taki wpływ na płyn wskaźnikowy.
Tu cytat jak ma się zawartość O2 w powietrzu. W porównaniu do wody jest to przepaść. Pewnie dlatego płyn wskaźnikowy nie zmienia barwy poza akwarium, bo jest tam o wiele więcej O2 w stosunku do CO2. A w baniakach jest na odwrót, więcej CO2 niż O2 "Tlen W 20°C suche powietrze zawiera 20,94 % O2 = 209 400 ppm wg objętości. 100 % wilgotnego powietrza zawiera 20,45 % O2 = 204 500 ppm wg objętości. W roztworze 1 mg/kg O2 jest często nazwany 1 ppm (wg wagi)."
Płyn wskaźnikowy to zazwyczaj błękit bromotymolowy z dodatkami, który jest wskaźnikiem ph: https://pl.wikipedia.org/wiki/Błękit_bromotymolowy
Reaguje on na zmiany pH spowodowane dwutlenkiem węgla, który dyfunduje z wody akwariowej do płynu. Oba płyny dzieli warstwa powietrza w indykatorze.
Wolny dwutlenek węgla rozpuszczony w wodzie dyfunduje to powietrza, gdzie jego stężenie jest mniejsze (na drodze dyfuzji gazów) a następnie do płynu wskaźnikowego. Dyfuzja do płynu jest wolniejsza niż do powietrza dlatego trzeba odczekać około godziny na zajście tej reakcji.
Co ważne: indykator nie zmierzy nam dwutlenku węgla związanego w węglanach i wodorowęglanach, warto zatem pamiętać że ilość przyswajalnego dwutlenku węgla jak pula może być w akwarium większa. Spora ilość roślin pobiera go z form związanych, choć preferowany jest zawsze wolny rozpuszczony CO2 ponieważ jego transport do komórek jest najmniej kosztowny energetycznie dla rośliny.
MacGyver napisał(a):Nie mam pojęcia o co wam chodzi z tym tlenem. Nie zmienia on znacząco pH wody.
Jeśli wzrost pH o 1,3 to dla Ciebie nieznacząca zmiana, to ok. Nie bez powodu silne natlenienie wody przez odpieniacz w morskim sprzyja utrzymaniu wysokiego pH wody.
Ale pamiętajmy, że to się dzieje dlatego iż przy "natlenianiu" wolny CO2 uwalnia się do atmosfery przez co pH rośnie. Podobny efekt daje "natlenianie" poprzez intensywny ruch powierzchni wody.
Czyli samo tłoczenie powietrza do wody i rozpuszczanie w nim tlenu przez zwiększenie jego stężenia w wodzie nie podniesie nam pH.
Są jeszcze kwestie bakterii tlenowych i fakt, że przy większym dostępie tlenu rośliny rosną lepiej i zużywają więcej CO2 przez co pH wody też się podnosi.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
MacGyver napisał(a):Nie mam pojęcia o co wam chodzi z tym tlenem. Nie zmienia on znacząco pH wody.
Baterii prawdopodobnie chodzi o to, że w powietrzu jest znacznie więcej CO2 niż w wodzie, a jednak kolor wskaźnika nie zmienia się. I tu pytanie, czy jest to związane z ilością tlenu w powietrzu i we flaszce indykatora.
Baterii prawdopodobnie chodzi o to, że w powietrzu jest znacznie więcej CO2 niż w wodzie, a jednak kolor wskaźnika nie zmienia się. I tu pytanie, czy jest to związane z ilością tlenu w powietrzu i we flaszce indykatora.
Przecież to jest kwestia rozpuszczalności CO2. Powietrze w indykatorze zawiera więcej CO2 niż atmosferyczne, tak aby pozostawać w równowadze z wodą z akwarium. Tlen nie ma tu nic do rzeczy.
BATERIA napisał(a):Cześć, zastanawiało mnie od jakiegoś czasu na jakiej zasadzie działa klasyczny indykator CO2 jakich używamy w naszych akwariach.
W ostanich 15 latach pewnie 4-5 razy juz wrzucalem na forum,a nawet ,jesli pamiec mnie nie myli @Zulix rowniez tutaj podawal wlasny artykul. Nie bede kopiowal tresci ,tylko zapodam link zrodlowy. http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?f=13&t=3054
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1990
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2813
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1107
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 413 · Wyświetlenia: 396420
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2492
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
andrzejkowac w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2527
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Statystyki
Ten temat przegląda 407 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 407 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej