Akwarium 30L na podłożu Yokuchi - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium 30L na podłożu Yokuchi

Liczba wyświetleń: 2953·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cześć,
Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi.
W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocoryna parva oraz wendetii.
Jest podawane co2 z butli, oświetlenie to lampa led Aquael Smart 4.8w oraz starszy typ lampki Aquael Leddy Tube 6w.
Leje aktualnie do zbiornika Carbo od Qual Dropa i potas również od QD.
Bałem się najbardziej tego, że kolejny raz zniechęcę się do akwarystyki roślinnej, gdy po starcie akwarium będę miał plagę glonów. Jednak na szczęście tym razem kompletnie nie ma w akwarium żadnego problemu, można powiedzieć, że akwarium jest praktycznie wolne od glona. Na korzeniu widać lekkie zabariwnie zielone gdzieniegdzie, ale to tyle.
Akwarium jest prowadzone na wodzie RO mineralizowanej Gen Nano BG oraz Ishiko Plant Mineral
Zrobiłem dzisiaj testy i NO3 jest na poziomie 0 PO4 również na poziomie 0.
Mam pytanie, bo nie chce niczego zepsuć, żeby się nie zniechęcić kolejny raz, czy zacząć już nawozić akwarium. Teoretycznie zrobiłem już dwie przycinki szybciej rosnących roślin, więc wypadałoby zacząć lać do słupa wody.
Poziomy NO3 i P04 są zerowe, a po roślinach nie widać żeby były zaniedbane, rosną normalnie.
Zamierzam kupić nawozy od QualDropa. Zacząć od poziomów 5 No3 i 0.5 PO4 czy od razu przejść do 10:1?
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi, chce się doradzić, ponieważ nie chce zepsuć harmoni jaka teraz panuje w akwarium.
Akwarium wygląda tak, nic szczególnego
Załączniki
20241219_224724.jpg

kapa3991
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cześć. Myślę, że możesz zacząć już powoli nawozić ilości które podałeś tj 5 No3 i 0,5 PO4 powinno na ten moment wystarczyć. Ja szczerze jestem za obserwacją zbiornika. Podawać powoli zwiększając dawki do zaplanowanych docelowych.
U mnie na podłożu Yokuchi rewelacyjnie sprawdzają się również ich nawozy.
Do takiego małego akwa mają fajne nano buteleczki. Kupisz komplet za 30zł Azot Potas I Micro (UWAGA ja nie podaję Fosforu)
W tak małym akwa starczy Ci to na 3-4 miesiące
Oczywiście zrobisz jak zechcesz - tylko mówie co u mnie działa rewelacyjnie na tym podłożu.
Na początek podawałbym 3krople dziennie każdego z nich i zwiększał co tydzień do 5kropli. Tyle powinno starczyć docelowo no i do tego podmianka 50% raz w tygodniu.
Tak powinno się sprawdzić i tanio i łądnie i bez glonów.
Ps. Fajnie się zapowiada.

pbalus
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 924
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 19905
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7467
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1859
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5495
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246744
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3169
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1674
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7791
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4483
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Statystyki

Ten temat przegląda 276 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.