Poprawki do wzoru na poziom CO2 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Poprawki do wzoru na poziom CO2

Liczba wyświetleń: 6027·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Marcin Baranowski Białystok
Witam

Niedawno okazało sie, że powszechnie stosowany wzór na wyliczanie zawartości CO2 z wartości KH i pH zawiera błąd. Dokładny opis całego zagadnienia znajdziecie w tym wątku. Błąd nie był jednak poważny i powodował zaniżenie poziomu CO2 jedynie o kilkanaście procent. Ostatnio udało mie się jeszcze znaleźć artykulik nt. dysocjacji kwasu węglowego. Okazało się, że w wyliczaniu zawartości CO2 oprócz KH i pH pewne znaczenie ma jeszcze temperatura i zasolenie wody. Przyjmując, że pomiar odbywa się w temperaturze 25C a zasolenie wynosi 0,5 promila (typowa wartość polskiej kranówy) nowy wzór na wyliczanie CO2 wygląda tak:

CO2 = 15.65*KH*10^(6.3-pH)

Zrobiłem arkusz (w załączniku), w którym można wstawić dokładne wartości wszystkich parametrów. Zmiany nie będą jednak duże, no ale błąd zawsze będzie mniejszy.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dormio Warszawa

30 sie 2004, 15:23   (#2)  

Policzyłem sobie na szybko i dla "typowych" u mnie warunków (bardzo niskie dKH i dość wysoka temperatura) różnica to 0,1...
Niby niewiele...

Damian

Dormio
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14681
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1715
YouTube

Poziom PO4 a podłoże aktywne

Michal_Pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 28373
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1536
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9617
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7149
Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9707
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Wysoki poziom NO3

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 8213
Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4552
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Mineralizacja wody RO a utrzymanie odpowiedniego poziom KH

pt123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3161
Mam prośbę o poradę/opinie związaną z mineralizacją wody RO. Mam akwarium ok. 240 l z CO2. Używam mineralizatora Vimi reminamin, z którego zasadniczo jestem zadowolony, ale mam problemy z utrzymaniem ...

Statystyki

Ten temat przegląda 510 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 510 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.