po dłuższej przerwie w akwarystyce powróciłem i stworzyłem nowe akwarium 126L. Akwarium wystartowało na początku października, troszkę wiedzy o akwarystyce już miałem ponieważ nie jest to moje pierwsze akwarium, w związku z tym starałem sie nie popełnić błędów nowicjusza.
Do rzeczy.
Opis akwarium: 1. 80x35x45 (126L)
2. podłoże żwir bazaltowy ; pod podłożem substrat JBL aquabasis Plus
4. Rośliny; posadzone bujnie (prawie brak miejsca na nowe a apetyt rośnie) - te wolno jak i szybko rosnące Blyxa Japonica ; HEDYOTIS SALZMANII ; MICROSORIUM PTEROPUS NARROW ; ELATINE TRIANDRA ; HYDROCOTYLE JAPAN ; HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA ; flame moss ; MYRIOPHYLLUM MATTOGROSSENSE ; RICCIA FLUITAN ; Kryptokoryna ; Sagittaria subulata ; Lobelia cardinalis mini ; Christmas moss ; Alternanthera rosaefolia ; Rotala rotundifolia ; Ludwigi
5. Nawożenie solami ; CO 2 z butli (PH 7 ; KH 10 =~ 30 jednostek CO2). Wyniki pomiarów dziś (23.11.2024) - Zoolek. NO3 - Rano 2, podskoczyło do 10, wieczorem 20. Średnio badam codziennie rano i jest między 5 a 20. NO2 - 0 NH3 - 0 PO4 - 0.5 rano, wieczorem 1 (dziś byla pora karmienia mrożonkami, może podwyższyło) Potas - brak testu, w drodze (daje soli bo prawdopodobnie potrzebuje dużo ze względu na wysokie GH) GH - 20 Temp. 23 - 25st Filtr Eheim classic 2213 Skaly - lupek drzewiasty (możliwe ze podwyższają GH) + korzenie oświetlenie ok 9-10h dziennie - 2 x t5 24w + 2 x t8 18w sylvania + 1 słaba LED jako wschód i zachód słońca (dziala jak zgaśnie oświetlenie główne)
6. Opis problemu: Od samego początku, glony, glony i jeszcze raz glony. Nie zrażałem sie bo wiem jak to jest z nowymi, nie stabilnymi akwariami ale po 2 miesiącach trochę już tracę siły. Parametry w normie (stosunek NO3 do PO4 (stosunek Redfielda)), CO2 początkowo z bimbrowni na kwasku cytrynowym, aktualnie na prawdziwym CO2 z butli podawanym 24/7 w wartościach ok 30 jednostek, dobre oświetlenie, brak zupy rybnej, rośliny bombelkują i rosną jak głupie (zwłaszcza MYRIOPHYLLUM MATTOGROSSENSE)
Ogólny problem dotyczy glonów nitkowatych + coś Ala brunatnice (brązowy nalot jak Okrzemki) na żwirze + osad na szybach. Czyszczę co tydzień, podmiany ok 25L wody (ok 20%) co 5 dni i nic sie nie polepsza. Może glony brunatne i osad na szybach trochę się uspokoił ale za to glony nitkowate coraz bardziej wyrastają na roślinach. Powoli tracę siły, jaki może być powód? Próbowałem nawet przez chwilę zmniejszyć oświetlenie tylko do 2 x t5 24w na 2 tygodnie ale ostatecznie nic nie pomogło a nawet zaszkodziło. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co jeszcze mogę spróbować? Zdjęcia w załączniku.
KNO3 - mało dodaje a wręcz w ogóle bo NO3; samo z siebie sie pojawia MgSO4 - Daje sporo bo akwarium na kranówce, woda twarda i pełno wapna (70 Wapna w kranówce ; dalem do proporcji 4:1) KH2PO4 - mam ale nie używam bo caly czas jest ok 0.5 - 1 K2SO4 - Daje sporo bo kranówka - mało potasu jest + duże GH (tester będę miał we wtorek) ; dalem 10mg/l Mam też żelazo - tu sie zastanawiam czy nie popełniłem błędu bo dawałem małe ilości a podobno nitki bardzo lubią nadmiar żelaza (odstawiłem je wczoraj, zobaczymy za tydzień-dwa).
pH zmniejszyć podkręcając CO2 czy raczej mówimy o RO i mieszanie z kranówką?
Zwiększ CO2 aby zmniejszyć pH Cały twój azot jest z NH4 czyli z odchodów i pożywienia i dopiero później bakterie przerabiają do NO3 . Nie zawsze się to sprawdza (obciążenie akwarium) dlatego zacznij podawać codzienne małe ilości KNO3 i kH2PO4
Miret210 napisał(a): Zoolek. NO3 - Rano 2, podskoczyło do 10, wieczorem 20. Średnio badam codziennie rano i jest między 5 a 20. PO4 - 0.5 rano, wieczorem 1 (dziś byla pora karmienia mrożonkami, może podwyższyło)
Pamiętaj, że testy kropelkowe należy wykonywać w dzień i najlepiej o podobnej porze, aby mieć zbliżone warunki oświetleniowe. Może w przypadku NO3 nie jest się aż tak łatwo pomylić. O tyle przy PO4 ten test wykonywany w różnych warunkach oświetlenia daje często różne wyniki podczas interpretacji. Ponieważ są tam, jak dla mnie małe różnice w odcieniach. Dlatego przy kropelkach należy być jak najbardziej powtarzalnym, co do metody i pory wykonywania badania, jak i miejsca odczytu(jeśli przy parapecie w kuchni, to zawsze tam itd.).
Wlasnie świeżo wykonałem testy NO3 i PO4, coś w tym może być co piszesz bo wyszło mi NO3 0 i PO4 0,5 Testy w 90% przypadków robie rano zaraz po zapaleniu światła (przede fotosyntezą) bym wiedział czy rośliny mają makro do rośnięcia (tak sobie to tłumaczę)
Pytanie czy skoro teraz o godz. 16:30 (po połowie czasu świecenia akwarium) dodawać NO3 czy nie ma sensu?
co do glonów - niestety nadal ich przybywa, powoli mam wrażenie że opanowują akwarium, z dnia na dzień coraz gorzej. Co ciekawe rośliny rosną jak na drożdżach i bomblują jak wściekle. Zrobiłem ostatnio 2 dni pod rząd podmianę 35% wody by pozbyć się żelaza które dodawałem ale nic to nie dało. Innych glonów poza nitkami i brązowym nalotem na roślinach (DOC?) i podłożu nie stwierdziłem. CO2 podkręciłem i mam pH ok. 6.8, mniej nie zejdę bo uduszę ryby.
jak rośliny "bomblują jak wściekłe", to przykręć moc światła zostawiając taki sam czas świecenia i zobacz czy to zmniejszy przyrost glona. A tak to ustabilizuj sobie parametry do wartości jakie sobie założysz i trzymaj się tego, a powinno być dobrze. Ja jakiś czas temu podczas remontu nie podmieniałem wody 2miesiące w kostce 49l. Pojawiły się krasnorosty, zielenice na roślinach i mega pył na szybach. Przez szybę nie było nic widać po jakiś 2tygodniach od czyszczenia jej, a po tygodniu było wyraźnie widać, że jest zielonkawa. Walkę zacząłem od 3 podmian po 30% ale co 2 dni. Następnie co podmianę testy i ewentualne korekty nawożenia. Po każdej podmianie dodawałem sporo bakterii. Po miesiącu takich działań jestem w sytuacji, gdzie zastanawiam się czy zacząć dokarmiać ślimaki. Od 2miesięcy nie czyściłem szybek i nie ma na nich nawet śladu pyłu nawet jak by się przyjrzeć gdzieś w zakamarkach. Skały czyste, podłoże na pierwszy rzut oka też. Tak więc ja sobie udowodniłem, że podmiany, parametry i bakterie to klucz do sukcesu.
Z dnia na dzień, nitek i brązowego nalotu coraz więcej. Wczoraj zdecydowałem sie kupic filtr RO, będę miał go jutro. Będę chciał zrobić tak jak mówisz bo przy tak wysokim GH i KH to musze dodawać kilogramy soli by były jakieś proporcje.
Kupiłem też mineralizator do wody RO więc w weekend mam zamiar zrobić podmiankę 30% wody RO do akwarium (jakieś 30-40L) i potem powoli kolejne by wymienić większość wody na taką z RO.
Przykręcałem już jakiś czas temu światło o połowę (wyłączyłem T8) ale nic to nie dawało.
Z Daleka akwarium wygląda super ale z bliska koszmar
co do nawożenia, jak proponujesz to zrobić? Rano robić pomiar NO3 PO i K i nawozić do konkretnych wartości jakie chcemy osiągnąć (np. 15 NO3 ; 1.5 PO4)?
Zrób pomiar o takiej godzinie o której zwykle to robisz. Jeśli robisz to o losowych godzinach, a korzystasz z testów kropelkowych to wyniki nieznacznie mogą się od siebie różnić przez różnice w ekspozycji światła. Nie chodzi nam o to by wyniki testu pokazały dokładną wartość danego składnika w wodzie, ale żeby pokazywały nam tendencję. Czy coś spada, czy rośnie, czy może jest w równowadze. Proponuję ustalić sobie jakieś założenie odnośnie parametrów i dążyć do niego, a następnie się tego trzymać. Ja u siebie testowałem różne warianty z minimalnym PO4 z PO4=2 i teraz najlepiej mi się sprawdza klasyka. NO3=8-10 PO4= 0,6-1,2 K=18-20 Ca=40 Mg=10-12 Fe=0,1
Nie mówię, że u ciebie też tak musi być. Ale chodzi o to by wiedzieć do czego się dąży i założyć pewne parametry które chcemy utrzymywać.
Ja robię testy zawsze po podmianie, albo tego samego dnia po co najmniej 5-6h. Albo następnego dnia po podmianie. I dopiero po testach dolewam brakujące nawozy. Wodę RO do podmian mineralizuję tylko mineralizatorem i nie dodaje żadnego micro czy innych nawozów. Samo RO + mineralizator. Podmiana i potem testy żeby zobaczyć czego trzeba dolać. Ja tak prowadzę akwarium od roku i nie miałem nigdy większych problemów z glonami, a w ostatnim czasie to nawet trochę mi ich brakuje, bo wydaje mi się że moje ślimaczki przez to trochę straciły pastwisko na szybach, bo pylenie całkowicie ustało.
Miret210 napisał(a):CO 2 z butli (PH 7 ; KH 10 =~ 30 jednostek CO2).
Jak sądzę posłużyłeś się tabelką, z której ci wyszedł wynik ilości CO2 rozpuszczonego w wodzie. No cóż, typowy i jakże częsty błąd... Zapomnij o tabelce, kup drop checker, płyn wskaźnikowy na 30 ppm - przekonasz się, jak daleko ci z obecnym dozowaniem do owych "30 jednostek". Powoli podkręcaj dozowanie, tylko ostrożnie, żeby nie przedobrzyć i nie uśpić obsady. Płyn wskaźnikowy reaguje dość wolno. Jak już będziesz miał wyższy poziom CO2, a co za tym idzie niższe pH, problem glonów da się łatwiej opanować. Możesz też pomyśleć o podawaniu CO2 24/7 -> mniejsze wahania pH. I na koniec, nie rób z akwarium laboratorium z pomiarami parametrów wody co pięć minut i natychmiastowym reagowaniu nawozami. To do niczego nie prowadzi, a zbiornik rozchwiejesz tak, że jedynym wyjściem będzie restart.
Mam drop checkera, jest zielony caly czas, 30ppm wychodzi mi z kalkulatora po sprawdzeniu pH i KH
Kupiłem przedwczoraj filtr RO, dziś pierwsza podmiana wody z kh1 (VIMI Reminami). Powinienem zejść na CO2 do ok. 6.5 - ale to na spokojnie, nie chce zszokować obsady tak radykalną zmianą GH i KH z wartości 30/13 na 6/1 - robię 25% podmianek co 2 dzień. Pierwsza byla dziś. Butla chodzi 24/7, nawet elektrozaworu nie mam Co do pomiarów to tak, robilem to czysto ciekawostkowo. Testy robie teraz co 2 dzień rano przed pracą i sprawdzam czy jest ciągle to samo. Ostatnio nie leje nawet żadnych nawozów bo wszystko jest w normie... Szkoda tylko, że prawdopodobnie Rhizoclonium coraz więcej w akwarium Liczę na RO bo parametrowo już naprawdę nie wiem co robić.
Niestety wracam z tematem po 2 miesiącach walki...
Przez te 2 miesiące zrobiłem wiele radykalnych kroków które ostatecznie nie pomogły.
-Wymiana roślin -zmiana aranżacji, wywalenie kamieni (z wody RO GH6 KH1 robiło mi sie GH20 KH10) -dokupienie filtrów (aktualnie mam Eheim 2213 + prefiltr ; Skimmer 'mechaniczny' ; filtr 'biologiczny' sun sun hw-302 (wolny ruch tafli, wyładowany po brzegi ceramika i zeolitem + prefiltr) -Całkowite zaciemnienie akwarium na 5dni
Zaciemnienie akwarium pomogło najbardziej - glony wyparowały, rośliny przeżyły. Zacząłem powolny powrót akwarium do normalnego trybu, świecąc słabiej i krócej aż wydłużałem czas świecenia z dnia na dzień o 1h. Aktualnie mam 2x24w na T5 świecące 8h. Wcześniej w akwarium było 2x24w T5 + 2x18w T8, więc moc oświetlenia spadla. Oczywiście nic nie nawoziłem.
po 3 tyg. od zaciemnienia, zacząłem powoli nawozić ponieważ rośliny wyglądały marnie... Dziury, przebarwienia, brak stożków wzrostu... i pojawiające się na nich znów glony! Nitki i krasnorosty!
no i wracamy znów do punktu wyjścia - nitki na każdej prawie roślinie - i krótkie i długie, dominują - zwłaszcza moją bacopę a krasnorosty są na każdym listku Microsorum i Kryptokoryny.
Wczoraj wpuściłem z bezsilności 4 kosiarki z nadzieją, że zjedzą glony... czekam na efekty.
Co może byc przyczyną? Nie nawożę - źle, nawożę - źle ale chociaż rośliny rosną... Mam wrażenie, że to wina podłoża aktywnego - auqabasis i nie wiem czy nie robić restartu.
Parametry wody na stan 26.01.2025 pH - ok 6.3 GH - 10 KH - 5 NO3 - Ok. 5 rano. Dozuję codziennie dodatkowo +6ppm. Rośliny zjadają. PO4 - nie nawożę - ok. 0.5 - 1 NO2 - 0 NH3 - 0 inne wg mineralizatora: Ca 28,5 ppm Mg 11,5 ppm K 17,5 ppm Fe 0,175 ppm Mn 0,075 ppm
od siebie dodaje ok 2ppm K, 2ppm Mg, 0,1ppm Fe ze względu na wzrost GH w wodzie (prawdopodobnie żwirek czarny coś oddaje) aby Ca nie zablokował przyswajania Mg, Fe i K Wymiana wody co 5 dni - RO z VIMI Reminamin ok 30% + bakterie YOKUCHI SHŌKA BACTERIA
A jakie nawozy stosujesz ? Podaj wszystkie z nazwy Na początek tylko mineralizuj do Gh 6. Nie podajesz nic oprócz azotu aby był wykrywalny w granicach 1 - 5 Vimii mineralizator 2,2 g / 10 litrów
Nikt nie siedzi w twoim temacie cały czas i go nie śledzi Pytałem o nawozy czyli mikro też stosowałeś własne robione z soli ? Potas podajesz K2SO4 ? bo jest kilka opcji Azot co i jak i z czego bo też jest kilka opcji Żelazo ,potas czy magnez to też nawozy Czy dobrze zrozumiałem podajesz dziennie 6 mg NO3 bo ci rośliny zjadają ? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Analizuję Twój temat i brakuje tu paru informacji.
1. Masz podłoże aktywne - przy dobrze prowadzonym zbiorniku wynik PO4 powinien wynosić 0 lub delikatnie coś po zerze. U Ciebie jest nawet 1. Do tego krasnorosty. Napisałeś, że masz czarny żwirek. Nic nie napisałeś o serwisie akwarium jak go wykonujesz. Krasnorosty głównie pojawiają się od brudnej wody/ brudnych filtrów/ starej wody/ grzebaniu w podłożu/ słabej jakości pokarmu/ gnijącego pokarmu/ gnijących resztek roślin/ brudnego podłoża/ słabej cyrkulacji wody (źle rozprowadzone co2 ) w akwarium w połączeniu z tym co poprzednio. Wg mnie problem leży w rzeczach, które opisałem. Nie twierdzę, że tak jest ale może być.
2. Nitki - patrząc na opis tego co się dzieje to znowu stawiam na problem z odpowiednim poziomem CO2 + cyrkulacja + odpowiednie czyszczenie akwarium (patrz pkt 1).
3. Z mineralizatora masz wystarczającą ilość żelaza. Odstaw dozowanie na ten moment (przynajmniej na czas walki z glonami).
4. W jakim celu trzymasz zeolit w filtrze jednocześnie dozując NO3 ? Zeolit ma za zadanie obniżenie tego pierwiastka a Ty go ponownie pompujesz do akwarium. Mam wrażenie, że nie rośliny pochłaniają Ci 6ppm azotu tylko właśnie zeolit i robisz sobie sam problem w tym momencie.
Jeśli będziesz robił zbyt radykalne zmiany to nie dojdziesz co jest powodem glonów. Powoli ale stopniowo trzeba eliminować poszczególne opcje. Wyżej dałem Ci dużo wskazówek. Jeśli pomimo zastosowania się do tego co wyżej nadal będzie problem można myśleć co dalej. Na ten moment napisz coś więcej o CO2 i obiegu wody w akwarium (dorzuć aktualne zdjęcie). Odnieś się do pk1 jak wygląda u Ciebie serwis akwarium.
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
Mikro z Aqua Hobby Allegro (mam kupiony, użyłem tylko raz przed zaćmieniem akwarium, teraz wole nie lać ze względu na powrót glonów) Carbo z Aqua Hobby Allegro (leje systematycznie na Krasno przy wyłączonym filtrze)
Te powyżej mam, ich używałem/używam. Aktualnie najwięcej KNO3, ze względu na niski poziom Azotu. KH2PO4 nie używam, K2SO4, w małych ilościach, MgSO4, w małych ilościach.
Co do NO3. Zrobiłem test rano = ledwo zauważalny, między 0 a 5. Podbijam do ok 10ppm. Wieczorem test pokazuje ok 0 - 5 ppm. Parę razy zrobiłem powyższy test i tak nawoziłem ostatnie tygodnie. Prawdopodobnie macie racje, że zeolit mi go zjada. Dalem go ze względu na Wykrywalny niski poziom NO2 jeszcze przed zaciemnieniem akwarium. Czas go wyjąć.
@Arczi
-Co do PO4 - nigdy nie było więcej niż 1, jeżeli robie test, oscyluje on w granicy 0,5. Raz czy dwa sie zdarzyło na teście 1 dlatego też dalem taki zakres. -Czarny żwirek bazaltowy dokładnie - żałuje, że nie zrobiłem piasku jak w moim 1 akwarium. -Serwis akwarium - co 5 dni, 3 baniaki wody RO, dodanie mineralizatora, dodanie do 1 baniaka pól łyżeczki bakterii, odstawienie na 24h. Wychodzi ok 36L wody RO. Wąż 12mm, na końcu zakończony pęsetą, wkładam rurę i jeżdżę przy dnie szturchając pęsetą by podnieść w górę osad na żwirku - wąż go od razu zabiera do wiadra. Przy okazji podcinanie roślin. W stosunku do zdjęć sprzed 2-3 msc, wyrzuciłem sporo roślin, ze względu na ich stan (ilość glonów na nich). Od miesiąca, nie dotykałem roślin, widać po bacopie która już wystaje z akwarium. nie ruszam podłoża rękami i nie wyciągam żadnych roślin od zaciemnienia. -Zostały 3 kamienie które nie reagowały na test z octem, reszta kamieni została wyrzucona (może to one jednak zmieniają twardość wody) -Ryby karmione 1x dziennie (5 x w tyg suchy pokarm, 2x w tyg mrożony pokarm - robaki rozmnożone na sitku pod ciepłą woda przed podaniem) -Ryby zjadają prawie caly pokarm, mało resztek ląduje na dnie. - jeden z Filtrów był myty raz, nie wykazywał brudu, zwłaszcza ze mam prefiltry - prefitry tez czyste. -cyrkulacja wody (zdjęcie poglądowe z painta)
1. Zeolit out i pod lupę no3. 2. Bakterie bezpośrednio do baniaka a nie do wiadra na 24h. 3. Nie musisz odstawiać wody na 24h chyba, że wyrównujesz temp. 4. Odpuść czyszczenie dna metodą, którą wybrałeś. Na ten moment zapomnij o czyszczeniu dna. Jeśli nie dosadzasz/wyrywasz roślin/nic Ci nie przekopuje dna to nie ruszaj. Nie mówię żeby nie odmulać - jak będziesz czuł kiedyś potrzebę to do tego najwyżej wrócisz. 5. Kamloty out. Jeśli chcesz bezproblemowe kamienie to polecam dragon stone. Tylko ostrożnie jak wyciągasz kamloty bo pod nimi będzie brudno. 6. Zostań na jakiś czas przy karmieniu tylko granulatem. 7. Jeśli masz możliwość to zmień wylot sun suna. Jeśli nie masz takiej możliwości to Falownik SunSun JVP-110 będzie idealny. Mały cyrkulator, który nie ma za dużo mocy a się sprawdzi przy tych wymiarach akwarium. Kupując mocniejsze ich minimalny poziom potrafi zrobić wichurę w akwarium. Na zdjęciu zaznaczyłem mniej więcej skąd dokąd zrobić dodatkowy ruch wody. To musisz już sam wyczuć obserwując zwierzęta, rośliny. 8. Na krasnale możesz doraźnie kupić ślimaki Clithon Corona. Nie rozmnoży Ci się w akwarium a zje krasnale. Jak Ci zrobi robotę i nie będziesz go chciał trzymać to możesz później komuś oddać najwyżej. 3szt wystarczą.
Generalnie nie masz aż tak źle w akwarium. Jak zrobisz to co napisałem wyżej to musisz dać zbiornikowi chwilę nawet do 2 tygodni. Jeśli w tym czasie zaobserwujesz jakieś drastyczne zmiany to będziemy dalej myśleć.
Załączniki
"Podążaj jedną ścieżką i nigdy z niej nie zbaczaj a osiągniesz wymarzony sukces"
1. Done, NO3 badam, dorzucam 10ppm dziennie bo rośliny idą, zjadają. PO4 od 3 dni ok 0,25 - 0,5. 2. Done przy podmianie 3 dni temu 3. wyrównuje temp - podmiana zależy kiedy woda z RO mi sie zrobi... jak od rana zaczynam produkować to robię podmianę wieczorem, jak popołudniu to już czekam na drugi dzień. 4. Done 5. Done, wywalone i zastąpione mega korzeniem darkwood, akwarium 1000 krotnie lepiej się prezentuje :) Mam zamiar kupić taki sam na drugą stronę akwarium. Po Podmianie twardość wody spadla! :) GH 10, KH 3 6. Done 7. Kupie, aczkolwiek zmieniłem wylot Sun suna by dawał pod kątem 45st i chyba daje rade bo bąble od CO2 są wszędzie. 8. Myślę, że na razie odpuszczę... Bo to co się stało/dzieje od 3 dni to jakiś cud :) Po podmianie ok 50% wody, wywaleniu kamiora i dodaniu korzenia, glony magicznie zniknęły - nie ma żadnego, nigdzie! Nawet ani grama krasnala. Nie wiem czy to moja/wasza zasługa czy Kosiarki to jednak fachura... Woda czysta, zero glona, rośliny bomblują, NO3 jedzą na potęgę, odkręciłem nawet trochę bardziej CO2, nie daje więcej światła (zostało 2x24w t5) by nie zachwiać tej równowagi.
Dokupiłem przy okazji trochę roślin, zrobiłem podcinkę 3 dni temu, zobaczymy jak dalej.
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Jacek Pawłowski w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4761
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Aquaglon w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5625
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
hyniks w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8191
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
densen w Glony· Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 37032
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
paka747 w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5140
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
sgruszkiewicz w Glony· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3152
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Puszek__823 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1861
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1872
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Statystyki
Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej