Tetra Vital - dodałem i pojawiły się glony
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis tego specyfiku.
Naturalnie aktywne witaminy z grupy B poprawiają witalność i obniżają stres Magnez poprawia samopoczucie i sprzyja zdrowemu rozwojowi ryb Pantenol chroni błony śluzowe ryb Jod pomaga przygotować się rybom do godów i zwiększa szanse na pomyślność tarła Ważne pierwiastki śladowe pomagają zapobiegać ich niedoborom Sprzyja rozwojowi roślin i mikroorganizmów Do stosowania we wszystkich typach akwariów słodkowodnych
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Wyczyść filtr, wymień część wody, dodaj bakterii i węgiel a., wsadź do filtra watę, zaciemnij na kilka dni oraz zwiększ filtrację. Następnym razem lej mniej 😅 Smacznego dla otosków.
-
Radomira
●
- Ranga: Początkujący
29 sie 2024, 14:22
Re:
(#3)
Radomira napisał(a):Wyczyść filtr, wymień część wody, dodaj bakterii i węgiel a., wsadź do filtra watę, zaciemnij na kilka dni oraz zwiększ filtrację. Następnym razem lej mniej 😅 Smacznego dla otosków.
Hej Ty tak na serio 😀 . Wiem, że po tym preparacie wyszły glony, bo pojawiły się w 24 godziny po dodaniu go do wody. Podmienilem wodę, wyczyściłem przednią szybę z pyłu, kamienie zostawiłem zielone.
-

Jacek Pawłowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Pawłowski napisał(a):Radomira napisał(a):Wyczyść filtr, wymień część wody, dodaj bakterii i węgiel a., wsadź do filtra watę, zaciemnij na kilka dni oraz zwiększ filtrację. Następnym razem lej mniej 😅 Smacznego dla otosków.
Hej Ty tak na serio 😀 . Wiem, że po tym preparacie wyszły glony, bo pojawiły się w 24 godziny po dodaniu go do wody. Podmienilem wodę, wyczyściłem przednią szybę z pyłu, kamienie zostawiłem zielone.
Przetrwalniki glonów mamy cały czas w naszych akwariach. Nie rozwijają się dopóki mamy równowagę. Bardzo prawdopodobne, że została zachwiana wcześniej (leczenie, dodanie nowych ryb/roślin/dekoracji, grzebanie w podłożu(...)) a Ty przyspieszyleś tylko cały proces dodając tego oto specyfiku.🙃 Może moja wiedza nie jest tak wielka jak innych użytkowników i jestem trochę w tyle z nowinkami, ale to najprostsze rozwiązanie by poradzić sobie z zielonym. Tak czy inaczej chętnie poczytam opinie innych użytkowników na ten temat i może nauczę się czegoś pożytecznego. A Tobie życzę powodzenia i bezproblemowego zbiornika. Sława
-
Radomira
●
- Ranga: Początkujący
Hej Ja sobie poradzę z tymi glonami. Temat założyłem,bo pomyślałem, że może ktoś też się spotkał w swoim akwarium z podobnym problemem. Dzięki za zainteresowanie. Poniżej fotka jak wyglądają kamienie.
- Załączniki
-
-
- Glony na kamieniu
-

Jacek Pawłowski
●
Jacek Pawłowski napisał(a):Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
A skąd pewność, że istnieje związek przyczynowo skutkowy między Tetra Vital, a glonami??? Może to czysta koincydencja czasowa???
-
FoCuS_PL
●
FoCuS_PL napisał(a): A skąd pewność, że istnieje związek przyczynowo skutkowy między Tetra Vital, a glonami??? Może to czysta koincydencja czasowa???
Hej Być może,tak jak piszesz to może być przypadek.
-

Jacek Pawłowski
●
Jacku też mi się tak wydaje, nigdy nie spotkałem się z podobnym przypadkiem. Zrób może większą podmiankę wody.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Witam
Pisze do Was liczac na pomoc spolecznosci. Bez Was grozi mi likwidacja akwarium...Zona juz traci cierpliwosc ;)
a wiec do rzeczy:
PO przeczytaniu kilku watkow nt uzywania paleczek nawozowych z...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Witam
Akwarium 170l
Podloze: pokruszona lawa i ceramika, podsypka denerle deponitmix 6w1 (2cm), żwir bazaltowy 2-5mm
Filtr ultramax 1400l/h
Oswietlenie led 6500k, 80w, 55lm/l + barwa czerwona/niebiesk...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
20190329_160745.jpg Witajcie!
W moim 1,5 miesięcznym akwarium 25l brutto pojawiły się takie glony a od paru dni niedobory na Bacopie Monnieri. Glon zawitał już w moim akwa w pierwszych 2 tygodniach od...
|
|