Bakterie wewnątrz bio mediów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bakterie wewnątrz bio mediów

Liczba wyświetleń: 1337·Brak odpowiedzi
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.

10 sie 2024, 20:57 Bakterie wewnątrz bio mediów  (#1)  

Hej!

Taka ciekawostka. Organizowałem sobie dziś na nowo kubeł i pomyślałem, że po chłopsku zajrzę do wnętrza trzyletniego „matrixa” ;)

Jak wiemy-bakterie żyją w biofilmie. Nie ma biofilmu, nie ma kolonii. Na zewnątrz ziarenko całe w biofilmie. W środku bielutkie, jak nowe.

Pozostawiam do przemyślenia i zachęcam Was do własnych testów na innych mediach oraz podzielenia się wnioskami.

Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3544
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...

Wymiana części mediów filtracyjnych

brunonatura w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1753
Hej, Dziś podmieniłem połowę mediów filtracyjnych w moim filtrze kubełkowym Sera UVC 800 Extreme. Pół sera crystal clear i połowę sera siporax 15 mm. W moim filtrze są dwa kosze. Zastanawiam się po ...

Ultramax 2000 jakie wkłady do mech/bio.

DamianKr w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4598
Witam, Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów. Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...

Ada Bio Rio, Seachem Matrix - regeneracja

pi3cho82 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2932
Witam, Chciałbym się upewnić, ponieważ odpowiedzi już poniekąd udzielił mi bodajże Krzysztof Radziszewski na forum, że nie ma potrzeby regeneracji tytułowych wkładów filtracyjnych w inny sposób niż ty...

Zmętniennie po wymianie mediów

Lotos25 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5198
Witam W dniu wczorajszym wymieniłem media w filtrze a dziś nadal woda mętna(biała). Uprzednio w dolnym koszu miałem biobale które zastąpiłem nową ceramiką. Pod spodem użyłem starej lekko opłukanej wat...

Opinie o Ada Bio Rio

Tygrys111 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1399
Witam wszystkich. Chciałbym dowiedzieć się jakie macie opinie i spostrzeżenia na temat tego wkładu? I drugie zagadnienie mam problem z Eheimem 2217 Jest głośny, czy jest sens wymiany na Unimaxa 250?...

Nowy filtr zewnętrzny, a bakterie nitryfikacyjne.

Lastinn w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2794
Witajcie ! Najprawdopodobniej w czwartek dotrze do mnie nowy filtr zewnętrzny. Nieco czytałem, nieco oglądałem i sporo ludzi wspomina- książkowo, o wlaniu bakterii nitryfikacyjnych do filtra, po zalan...

Jak się ma ilość mediów filtracyjnych w filtrze do filtracji

leeusr w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3628
Przeglądając kilka propozycji dla akwarium 250l, zauważyłem diametralnie różne pojemności mediów. Dla przykładu: 150-600L, Hanza HW 303B, 35W, 1400 l/h, media: 14 L 140-250L Hydor Proffesional 250, ...

Bakterie nitryfikacyjne

Spirrxd w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 10449
Kupiłem do akwarium bakterie w płynie (wczeniej mialem takie w kuleczkach żelowych) i po otwarciu straszny smród. Myślałem, że to normalne to wlałem do wody i cały ten smród zgniłych jaj i gnojówki ro...

Femanga - Bubble Bio Start

Anonim 53985 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1469
Używa ktoś tych bakterii ? Możecie polecić ?

Statystyki

Ten temat przegląda 187 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 187 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.