Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cześć, mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek. Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj te kolory są bardziej zbliżone i dużo zależy od światła ale twierdzę, że bardziej 8< niż 7.8
Jak w takim razie odczytywać takie wyniki?
-

Saymek
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Saymek napisał(a):...tutaj te kolory są bardziej zbliżone i dużo zależy od światła... Jak w takim razie odczytywać takie wyniki?
Przede wszystkim wykonuj zawsze testy w dzień przy świetle słonecznym, a nie sztucznym i staraj się zawsze wykonywać je w tym samym miejscu i o podobnej godzinie. wtedy będziesz miał największą powtarzalność wyników. Z założenia kolorymetryczne testy kropelkowe pH są ciężkie do zinterpretowania przez przeciętnego faceta. Chodzi w nich o to by dawały nam jakieś odniesienie i kluczowe jest właśnie wykonywanie testów w takich samych warunkach. Bo nie zależy nam na tym aby pokazały dokładny faktyczny wynik(bo wiemy że to zależy od interpretacji), a raczej żeby pokazały nam czy coś się zmienia. Najlepiej będzie pobrać próbkę wody i zmierzyć ją jakimś cyfrowym urządzeniem oczywiście wcześniej skalibrowanym i jednocześnie w tym samym momencie wykonać test kropelkowy. To da ci pogląd jak różnią się wyniki z urządzenia z twoją interpretacją kolorystyczną. Dzięki temu będziesz wiedział później mniej więcej jak interpretować testy kropelkowe z uwzględnieniem tej właśnie różnicy. Jeśli nie masz dostępu do takowego urządzenia, bo domyślam się, że skoro robisz testy pH kropelkami to tak właśnie jest. To polecam zabrać próbkę wody i wybrać się do jakiegoś sklepu akwarystycznego w okolicy, oni zwykle nie robią problemu żeby sprawdzić taki szybki parametr jak pH wody klienta. Zwłaszcza jak się jeszcze kupi jakiś produkt przy okazji.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
BATERIA napisał(a):Z założenia kolorymetryczne testy kropelkowe pH są ciężkie do zinterpretowania przez przeciętnego faceta.
Błagam, nie powtarzaj tych bzdur!
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
ja to piszę na podstawie swoich doświadczeń. Mam komputer i sondę pH skalibrowana, wiec mogę założyć, że znam pH wody w akwarium. mimo to czasem podczas wykonywania testów dla sportu zrobię też ten na pH(głównie dlatego, żeby go wykorzystać, bo od kiedy mam komputer, to nie potrzebuję tego testu w kroplach). I widzę sam, że co test zastanawiam się nad jednoznacznym określeniem koloru. Może ja tylko mam problem z odcieniami kolorów. Nie mniej napisałem to na podstawie moich trudności.
-

BATERIA
●
No cóż, testy kolorymetryczne w fiolce nigdy nie będą miały super dokładnego odzwierciedlenia w kolorze wydruku, nawet przy zastosowaniu palety Pantone. Należy też pamiętać, że to testy do zastosowań amatorskich, a nie profesjonalnych. Tu jest problem, a nie w tym, czy odczytuje je mężczyzna, czy kobieta.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Dlatego ja zawsze powtarzam, że testy kropelkowe nie mają nam pokazywać dokładnego wyniku, tylko jak zmieniają się parametry w naszych akwariach. Dlatego tak ważne jest wykonywanie ich możliwie zawsze w tych samych warunkach oświetleniowych i z zastosowaniem się do instrukcji krok po kroku. A nie że lejemy wszystkie trzy odczynniki na raz i dopiero mieszamy 
-

BATERIA
●
Powiązane tematy
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Witam, wyśle ktoś fotkę instrukcji testu Zoolek K na wysokie poziomy, bo nie pamiętam czy leje się 5ml wody z akwa i 5ml wody Ro, czy po 2,5ml. ulotka mi niestety zagineła
Cześć,
Na wstępie nie mam możliwości założenia filtra RO, to właśnie przez to piszę tego posta. Gdybym mógł, to bym to zrobił.
Jednak do rzeczy. Parametry mojej wody to GH - 14, KH - 9. Chciałbym uzys...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam
Mam takie nietypowe pytanie: wie ktoś ile ma (pojemniści) plastikowa łyżeczka z testu Fe Zooleka (dostępna również w zestawie 9w1 oraz 10w1)?
Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
Witam
Jak w tytule. Ma ktoś może listę co znajduje się w nawozach Zoolek? Coś mi zatwardza i tak "betonową" wodę i szukam przyczyny.
Wysłane z M2004J19C przy użyciu aplikacji mobilnej ros...
Witam
Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.
Jaki wybrać? Zooleka? JBL? Jakiś inny? Z drugiej strony z tego co czytam to ten JBL liczy tylko wartości potasu w wodzie słodkiej do 15mg/l :( Trochę za mało. Test zooleka właśnie mi się skończył i ni...
Joł!
Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają.
I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......
nie wiem czy słyszeliście ale stara firma zoolek wypuszcza nowa serie nawozów
http://www.zoolek.pl/aquaflora.php
bardzo ciekawym nawozem może być Aquaflora micro dla ludzi stosującą metodę EI
ps.Nie...
|
|