Wymiana części mediów filtracyjnych
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Hej, Dziś podmieniłem połowę mediów filtracyjnych w moim filtrze kubełkowym Sera UVC 800 Extreme. Pół sera crystal clear i połowę sera siporax 15 mm. W moim filtrze są dwa kosze.
Zastanawiam się po jakim czasie mogę podmienić drugą połowę na nowe media.
Generalnie po jakim czasie bakterie skolonizują nowe media?
Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Media miały już 3 lata, Crystal Clear podmieniłem co jakiś czas, ale pojedyncze kłębki. W mojej ocenie filtrują świetnie i nie zapychają filtra.
Pozdrawiam
-
brunonatura
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro media miały trzy lata, były doskonałym filtrem. Moim zdaniem niepotrzebnie wymieniasz. Odpowiadając jednak na pytanie: nie wiadomo  Bakterie pokrywają filmem np. silikon czy gumę w trybie pilnym. Na ceramice nie zakładają kolonii tak chętnie. Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
To wszystko zależy też od obsady i obciążenia zbiornika. W baniaku bardziej obciążonym, gdzie jest nadmiar produktów do przerobienia bakterie szybciej skolonizują media, niż w baniaku w którym jest wszystko w miarę dobre dobrane i wymieniliśmy część ceramiki na nową. Wszystko też zależy od ułożenia, nowe media powinny być w filtrze jako kolejne po starych, aby ruch wody mógł porywać odrywający się film i przenosić go na nowe media.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Dziękuję. Media musiałem wymienić, bo były już stare, z poprzedniego zbiornika. Były skolonizowane przez glony. Wobec tego dam z miesiąc czasu nowemu siporaxowi i wtedy podmienię drugą część na świeży.
-
brunonatura
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Witam
Czy znacie jakieś sklepy gdzie można dostać części zamienne do filtrów Oase Biomaster np :uszczelki ,przycisk zalewania ,przyłącze węży itp itd ...
Pod tym względem tragicznie wygląda OASE w PL...
Hej!
Taka ciekawostka. Organizowałem sobie dziś na nowo kubeł i pomyślałem, że po chłopsku zajrzę do wnętrza trzyletniego „matrixa” ;)
Jak wiemy-bakterie żyją w biofilmie. Nie ma biofilmu, nie ma ko...
Dzień dobry.
Czy ktoś z forumowiczów posiada filtr sera Uvc xtreme 800 lub 1200?
Przy czyszczeniu filtra uszkodził się wirnik, a w zasadzie odpiął się pierścień zabezpieczający jego oś. Czy ktoś miał...
Witam,
Czy ktoś używa rurek szklanych tytułowego producenta? Są one znacznie tańsze od konkurencji i zastanawiam się czy nie będzie tak, że skąpy dwa razy traci i będę żałował zakupu. Pewnie są wykona...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Hejo,
Muszę wymienić mojego 14 letniego Eheima 2224 (700 l/h) na coś mocniejszego, przy zarośniętym baniaku ruch wody w akwarium jest b. słaby do tego filtr tez zwolnił. Akwarium 162l 90x45x40H HT. ...
Witam
Posiadam obecnie z 7 letniego Eheima 2075 :shock: od około pół roku wirnik zaczął odzywać się :(
Pytanie czy bawić się w wymianę wirnika czy np. wymienić na inny filtr nowy OASE BIOMASTER ?
...
W odpowiedzi do poprzedniego tematu- link na końcu opisu z pozdrowieniami dla jednego osobnika, postanowiłem rozebrać na części pierwsze mój stary filtr w którym głowica odmówiła posłuszeństwa. Od raz...
Witam, niedawno wpadł mi w rączki używany filtr jak w temacie. Z uwagi na parametry będzie mi służył jako filtr mechaniczny w akwarium, ale nie o tym tutaj.
Kosz:
Plastik przyjemny w dotyku i nie sp...
Witam
W dniu wczorajszym wymieniłem media w filtrze a dziś nadal woda mętna(biała). Uprzednio w dolnym koszu miałem biobale które zastąpiłem nową ceramiką. Pod spodem użyłem starej lekko opłukanej wat...
|
|