|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam jaki mineralizator byście polecili do akwarium 54l na wodzie ro, na podłożu jałowym bez podawania co2 z niewielką ilością niewymagających roślin ,żeby GH było w okolicach 8. I też żeby ph było w okolicach 7. Czy takie ph jest możliwew takim akwarium? Zastanawiałem się nad Vimi Reminamin lub nad tym https://wodnakraina.pl/mineralizatory/m ... maranczowy.
-
_norbert_2
●
- Ranga: Początkujący
Ja korzystam z Hydrominerala i jestem zadowolony, jednak bez podawania CO2 pH w okolicach 7 to chyba przy KH=1-2, a wtedy GH=3-4, więc dla niektórych trochę mało.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA napisał(a):Ja korzystam z Hydrominerala i jestem zadowolony, jednak bez podawania CO2 pH w okolicach 7 to chyba przy KH=1-2, a wtedy GH=3-4, więc dla niektórych trochę mało.
A znacząco podnosi ph wody, czy za bardzo nie wiesz?
-
_norbert_2
●
Nie mierzyłem wody bezpośrednio po dodaniu mineralizatora do niej. Ale u mnie w akwarium korzystam tylko z wody RO i tego właśnie mineralizatora od jakiegoś roku bez zmian. Korzystam z komputera który trzyma mi określone pH przez dawkowanie CO2, w tym przypadku pH=6,8. Po osiągnięciu pH=6,8 mój indykator zmienia kolor na jasno zielony co sugeruje zawartość CO2 w wodzie na poziomie ok 25mg/l. Przy KH=5 sugeruje mi to spadek odczyny wody za sprawą CO2 o ok 1pH, więc mogę tylko wnioskować mniej lub bardziej dokładnie, że moja woda przed podaniem CO2 a po dodaniu mineralizatora ma pH~7,8.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
-
_norbert_2
●
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Cześć,
Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium:
27l - kostka 30cm
Oświetlenie led 5630 12W...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-vimi-reminamin-14ad7cf73143dc362667608cae349989.jpg
Przedstawiamy VIMI Reminamin - nowy mineralizator wody z filtra odwróconej osmozy (RO) dedy...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Witam przymierzam się do zmiany mineralizatora z qualdrop na właśnie , aquaforest?
Chce podnieść kh i tym samym samo pH bo przy obecnym mam strasznie kwaśną wodę a docelowa obsada nie będzie się zape...
Witam,
zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj.
https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html
???
Ktoś tego próbował? Na wyjś...
Witam ma ktoś może jakąś opinie o tym mineralizatorze https://wodnakraina.pl/mineralizatory/mineralizator-wody-ro-v4-pomaranczowy ? Czy to możliwe że ph było by na takim poziomie?
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...
|
|