Cześć. Chciałbym zamontować cyrkulator do akwarium o wymiarach 180*60*60. Niestety trudno znaleźć jakieś informacje na temat cyrkulatorów w akwarium słodkowodnym. Co chcę osiągnąć? Lekkie fale, które będą napowietrzały wodę i zwiększą obieg w akwarium - najlepszym efektem było by zbieranie brudów z dna i kierowanie go w stronę wlotu filtra.
Generalnie znalazłem wiele cyrkulatorów typu Nero 3, Tunze 6055. Pytanie co będzie optymalne do tego rozmiaru akwarium i co najważniejsze - chciałbym aby był cichy.
taquito napisał(a):Chcę uniknąć hałasu. Raz testowałem Jebao CWP-9000 i strasznie wibrował. A no i cyrkulator musi być możliwy do zamontowania na szybie 12mm. Te tańsze/mniejsze rzadko spełniają to kryterium.
No tak, wymóg techniczny związany z grubością szyby jestem w stanie zrozumieć, tak jak jestem w stanie zrozumieć chęć (a może raczej konieczność) odpowiedniego ruchu wody w zbiorniku. Cały czas jednak zastanawiam się nad sensem montowania pompy... A może wystarczy porządny skimmer? A może dwa filtry? Myślałeś nad takim rozwiązaniem?
Skimmer to dobry pomysł, ale wydaje mi się, że nie przepchnie tak mocno wody. Obecnie w akwarium jest zainstalowany filtr Fluval FX6, ale chyba za mocno go zapchałem mediami i słabo dmucha. Jeszcze dzisiaj albo jutro dołożę Aquaela Ultramax 2000, ale raczej to wiele nie zmieni.
Kilka dni temu podłączyłem drugi filtr. Faktycznie efekt jest duży, sporo nieczystości wlatuje do wlotu filtra lub zostaje blisko niego - dzięki temu mam łatwiej oczyścić dno. Na razie cyrkulacja jest jeszcze zaburzona przez pływający korzeń, ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości korzeń opadnie i cyrkulacja wejdzie na jeszcze wyższy poziom. Prawdopodobnie zakupię tylko filtr powierzchniowy, aby pozbywać się filmu białkowego.
Victhe w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1563
Witam. W swoim zbiorniku 600l posiadam 2 filtry okolo 4000 bądź 5000 l/h sumując. Jak zastrzeżeń nie mam do biologi to chciałbym zwiększyć ruch wody samym akwarium. Myślałem nad cyrkulatorem. Byłby kt...
Victhe w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1624
Witam. Planuję startować akwarium 600 litrów. Mam dwa filtry i w przypadku wypełnienia i późniejszej pracy tych filtrów oczywiste jest ze wydajność spadnie. Zależy mi na cyrkulacji wody w zbiorniku. J...
marikfox w Filtracja· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5127
Czy Eheim Skim 350 moze pracowac jako cyrkulator? Chce wywalic z akwarium 112l filtr wewnetrzny eheim pick up 160 ktory w zasadzie teraz robi za cyrkulator. Powod: gabaryty. Mam jeszcze skimmer ktory ...
Kredu w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1035
Kupiłem Koralie 1600 l/h (oczywiście jak dla moich 300L to za mała no ale już). Pytanie do posiadaczy cyrkulatorów, czy działają one u Was non stop? czy może wyłączacie n/p na noc? dla mnie taki cyrku...
qqrq w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2995
W 300L mam filterek unimaxa 750 i ma on 2 wloty i 2 wyloty więc kolejnego wewnetrznego raczej nie potrzebuje. Potrzebuje natomiast dobrego cyrkulatora, lekka pralka wskazana :) Dużo ich jest na rynku....
marlowe w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 1846
Zależy mi na dobrym rozprowadzeniu CO2 w moim 240L. Mam dyfuzor 35mm i filtr o przypływie 1500l/h. Wyznacznikiem (poza indykatorem) czy dobrze co2 się u mnie rozprowadza są lekko bujające się rośliny....
pin54 w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1582
Stwierdziłem ostatnio że cyrkulację mam do bani, więc postanowiłem problem rozwiązać konkretnie - zamówiłem cyrkulator jvp 101 (3000l/h - mniejszych nie było, tj. były Koralia ale to 3 razy większa kw...
redrock3 w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1055
Witam mam zamiar kupić cyrkulator do akwarium 112 litrów akwarium roślinnego i zastanawiam się nad koralią nano bądź koralią 1, ewentualnie coś takiego: http://aquatika.home.pl/FALOWNIK_NEWAWE_Silne_p...
Statystyki
Ten temat przegląda 146 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 146 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej